DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 15 Δεκεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Dekemvris

Σαν σήμερα 15 Δεκεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Ελευθερίου ιερομάρτυρος και Ανθίας της μητρός, (Ελευθέριος, Λευθέρης, Λευτέρης, Λεφτέρης, Ελευθερία, Ρία, Λευθερία, Λευτερία & Ανθή, Ανθούλα, Άνθια, Άνθεια)
Οσιομάρτυρος Σωσάννης διακονίσσης εν Ελευθερουπόλι, (Σύλβια, Σωσσάνα, Σωσάνα, Σωσάννα)

15 Δεκεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1654: Μετεωρολογικός σταθμός εγκαθίσταται στην Τοσκάνη της Ιταλίας και αρχίζει να καταγράφει καθημερινά τις μετεωρολογικές ενδείξεις.

1792: Το πρώτο συμβόλαιο ασφάλειας ζωής, ανταποδοτικού χαρακτήρα, υπογράφεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

1806: Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Επτανήσου Πολιτείας, με το οποίο παραγκωνίζεται ο ρόλος της Υψηλής Πύλης. Αυτό το Σύνταγμα δε θα ισχύσει ποτέ.

1821: Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Άγιο Όρος, όπου θα παραμείνουν για τα επόμενα εννιά χρόνια.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας συνιστά με θέσπισμα τα πρώτα δικαστήρια στην Ελλάδα.

1937: Με διάταγμα του Στάλιν στοχοποιείται η ελληνική κοινότητα της ΕΣΣΔ ως εθνικώς ύποπτη. Αρχίζουν διώξεις.

1939: Η ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» κάνει πρεμιέρα στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

1955: Ο πρώτος νεκρός του κυπριακού αγώνα. Ο Χαράλαμπος Μούσκος, αντάρτης της ΕΟΚΑ, φονεύεται κατά τη διάρκεια της μάχης στους Αρχαίους Σόλους. Ήταν ξάδελφος του Αρχιεπισκόπου Μακάριου.

1961: Ο «αρχιτέκτονας» του Ολοκαυτώματος Αδόλφος Άιχμαν, καταδικάζεται σε απαγχονισμό από το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στο Τελ Αβίβ.

1970: Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Venera 7» προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη. Είναι το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που φτάνει σε άλλο πλανήτη και προτού καταστραφεί από την υψηλή θερμοκρασία και την πίεση στέλνει επί 23 λεπτά στη Γη πολύτιμες πληροφορίες.

1971: Ο Παναθηναϊκός, εκπροσωπώντας την Ευρώπη στον τελικό του διηπειρωτικού κυπέλλου, δίνει τον πρώτο αγώνα του στο Στάδιο Καραϊσκάκη με τη Νασιονάλ του Μοντεβιδέο. Ο αγώνας λήγει ισόπαλος 1-1 με γκολ των Φυλακούρη και Αρτίμε.

1978: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κηρύσσει εαυτό αναρμόδιο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

1991: Τους 471 φτάνουν οι νεκροί από το ναυάγιο του αιγυπτιακού οχηματαγωγού πλοίου «Σαλέμ Εξπρές», στην Ερυθρά Θάλασσα.

2001: Στην Ιταλία, ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας ανοίγει και πάλι για το κοινό, έπειτα από μία δεκαετία και αφού δαπανήθηκαν 27 εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρησή του.

2004: Δύο Αλβανοί καταλαμβάνουν λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αττικής στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στο Γέρακα, με 26 επιβάτες και ζητούν 1 εκατομμύριο ευρώ ως λίτρα για την απελευθέρωσή τους. Η ομηρία θα λήξει αναίμακτα με την παράδοση των δραστών.

2007: Παραιτείται για λόγους ευθιξίας ο Υπουργός Απασχόλησης, Βασίλης Μαγγίνας, λόγω των αποκαλύψεων για απασχόληση ανασφάλιστων αλλοδαπών και πολεοδομικές παραβάσεις στη βίλα του στο Κορωπί. Στη θέση του τοποθετείται η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.

2008: Παραδίδεται στον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, το πόρισμα των πέντε μεγάλων κομμάτων για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Παρουσιάζονται πέντε διαφορετικές εκδοχές.

2008: "Κανόνι" 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον αμερικανό χρηματιστή Μπέρναρντ Μέιντοφ, στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη όλων των εποχών.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1832 – Γουστάβος Άιφελ, Γάλλος μηχανικός και αρχιτέκτονας (Πύργος του Άιφελ).
Ο Γουστάβος Άιφελ (Alexandre Gustave Eiffel, πραγματικό επώνυμο: Bönickhausen, 15 Δεκεμβρίου 1832 - 27 Δεκεμβρίου 1923), ήταν Γάλλος μηχανικός, αρχιτέκτονας και μασόνος. Γεννήθηκε στη Ντιζόν και έγινε γνωστός χτίζοντας γέφυρες. Ο Άιφελ ήταν διάσημος από τα μεγαλοφυή του σχέδια και την άριστη τεχνογνωσία του στις σιδηροκατασκευές. Κάποτε είχε δηλώσει ότι ο διάσημος πύργος του «πήρε το σχήμα του από τον ίδιο τον άνεμο». Το 1890 επικεντρώθηκε στη μελέτη της αεροδυναμικής και διατήρησε ένα γραφείο μέσα στον πύργο έως το θάνατό του. Το 1889, όταν ανεγέρθηκε ο Πύργος του Άιφελ, βραβεύτηκε για το επίτευγμά του με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής.

1852 – Ανρί Μπεκερέλ, Γάλλος φυσικός, βραβείο Νόμπελ 1903 για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας. Η μονάδα μέτρησης ραδιενέργειας στο διεθνές σύστημα μονάδων, το Μπεκερέλ (Bq), πήρε το όνομά του.

1859 – Λουδοβίκος Λάζαρος Ζαμένχοφ, Ρωσοεβραίος οφθαλμολόγος, φιλόλογος, δημιουργός της γλώσσας Εσπεράντο.
Ο Λουδοβίκος Λάζαρος Ζαμένχοφ (Ludwik Lejzer Zamenhof, 15 Δεκεμβρίου 1859 – 14 Απριλίου 1917) ήταν Ρωσο-Εβραίος οφθαλμολόγος, φιλόλογος και ο εμπνευστής της Εσπεράντο, της πλέον δημοφιλούς τεχνητής γλώσσας μέχρι σήμερα. Οι μητρικές του γλώσσες ήταν τα Ρώσικα και τα Εβραϊκά ανατολικής Ευρώπης αλλά μιλούσε με ευχέρεια επίσης Πολωνικά και Γερμανικά. Αργότερα έμαθε Γαλλικά, Λατινικά, Ελληνικά, Εβραϊκά και Αγγλικά, ενώ ανέπτυξε ενδιαφέρον και για τα Ιταλικά, Ισπανικά και Λιθουανικά.

1907 – Όσκαρ Νίεμαϊερ, Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας του Μοντέρνου Κινήματος της Βραζιλίας.

1925 – Άλκη (Αγγελική) Ζέη είναι Ελληνίδα συγγραφέας και πεζογράφος.
Έχει βραβευθεί για το έργο της από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες.

1926 – Αθηνόδωρος Προύσαλης, ήταν Έλληνας ηθοποιός κινηματογράφου και τηλεόρασης, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη.

1926 – Νίκος Κούνδουρος, ήταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες. («Ο δράκος», «Μικρές Αφροδίτες»).

1928 – Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ, Αυστριακός ζωγράφος και αρχιτέκτονας.
Ο Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ (Friedensreich Hundertwasser, 15 Δεκεμβρίου 1928 - 19 Φεβρουαρίου 2000) ήταν Αυστριακός ζωγράφος και αρχιτέκτονας. Στο τέλος του 20ού αιώνα, ήταν ο πλέον περιζήτητος εν ζωή καλλιτέχνης, παρότι η δουλειά του ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενη.
Γεννήθηκε ως Friedrich Stowasser από μία εβραϊκή οικογένεια στη Βιέννη, και το 1936 γράφτηκε σε Μοντεσσοριανό σχολείο. Προτού συμπληρώσει το 20ο έτος του, όλοι οι συγγενείς από την πλευρά της μητέρας του είχαν πεθάνει στο Ολοκαύτωμα. Παρακολούθησε για σύντομο διάστημα την Σχολή Καλών Τεχνών Βιέννης το 1948, ενώ κατά το τέλος της δεκαετίας του '40, παρήγαγε τα πρώτα του έργα.

1933 – Άκης Πάνου, ήταν ένας απ’τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδοποιούς, στιχουργούς και μουσικοσυνθέτες.

1963 – Σλόμπονταν «Μπόμπαν» Γιάνκοβιτς (15 Δεκεμβρίου 1963 - 28 Ιουνίου 2006) ήταν Σέρβος καλαθοσφαιριστής.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1980 στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Το 1992 μετεγγράφη στην ομάδα του Πανιωνίου όπου και αγωνίστηκε στη θέση forward.
Το ατύχημα
Η μοιραία στιγμή της ζωής του ήταν στις 28 Απριλίου 1993, όταν σε αγώνα μπάσκετ με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα Ελλάδος σε μια επίθεση που διοργάνωνε η ομάδα του, ο διαιτητής Κουκουλεκίδης σφύριξε επιθετικό φάουλ εις βάρος του (υπέρ του Αλβέρτη). Τότε ο Γιάνκοβιτς βεβιασμένα χτύπησε το κεφάλι του στην μπασκέτα δείχνοντας την αντίδρασή του ως προς την απόφαση του διαιτητή. Από εκείνη τη στιγμή το νεύρο του παρέλυσε με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος στο κάτω μέρος του σώματός του.
Ο Γιάνκοβιτς έμεινε για 13 χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι μέχρι το θάνατό του. Πέθανε στις 28 Ιουνίου του 2006 από ανακοπή καρδιάς καθώς βρισκόταν σε ταξίδι μέσα σε πλοίο.
Ο γιος του Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς ακολούθησε τα χνάρια του και σήμερα είναι επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής.

1970 - Λόρενς Φάντερμπερκ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής.

1979 - Έρικ Γιανγκ, Καναδός παλαιστής.

1979 - Άνταμ Μπρόντι, Αμερικανός ηθοποιός.

1981 - Ρομάν Παβλουτσένκο, Ρώσος ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1025 – Βασίλειος Β΄ ο Βουλγαροκτόνος, Βυζαντινός Αυτοκράτορας. (958 - 15 Δεκεμβρίου 1025)
Ο Βασίλειος Β', ο επονομαζόμενος Βουλγαροκτόνος, ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας της Μακεδονικής δυναστείας, ο οποίος βασίλεψε από τις 10 Ιανουαρίου 976 έως το θάνατό του στις 15 Δεκεμβρίου 1025, χαρίζοντας την τελευταία περίοδο πολιτικής ακμής στην αυτοκρατορία.
Το πρώτο μέρος της μακράς βασιλείας του χαρακτηρίστηκε από τον εμφύλιο πόλεμο ενάντια σε πανίσχυρους στρατηγούς από την αριστοκρατία της Ανατολίας. Μετά την υποταγή τους, ο Βασίλειος επέβλεψε τη σταθεροποίηση και την επέκταση των ανατολικών συνόρων της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και, πάνω απ' όλα, την τελική και πλήρη υποταγή της Βουλγαρίας, τον κυριότερο ευρωπαϊκό εχθρό της αυτοκρατορίας.
Η Μάχη του Κλειδίου (γνωστή και με το όνομα Μάχη της οροσειράς Μπέλλες) διεξήχθη στις 29 Ιουλίου 1014 μεταξύ της Βυζαντινής και της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας. Η μάχη αποτέλεσε το αποκορύφωμα της 50χρόνης διαμάχης μεταξύ του Σαμουήλ της Βουλγαρίας και του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου. Η μάχη τελείωσε με νίκη των Βυζαντινών.
Γι' αυτό και ονομάστηκε από μεταγενέστερους συγγραφείς ως Βουλγαροκτόνος, με το οποίο είναι ευρύτερα γνωστός. Κατά το θάνατό του, η αυτοκρατορία εκτεινόταν από τη Νότια Ιταλία μέχρι τον Καύκασο και από το Δούναβη μέχρι την Παλαιστίνη.

Παρά τους σχεδόν συνεχείς πολέμους, ο Βασίλειος Β' έδειξε επίσης διοικητικές ικανότητες, μειώνοντας τη δύναμη των μεγάλων γαιοκτημόνων, που κυριαρχούσαν στη διοίκηση και στο στρατό, και γεμίζοντας τα θησαυροφυλάκια της αυτοκρατορίας. Πολύ μεγάλης σημασίας ήταν η απόφαση του Βασιλείου να προσφέρει το χέρι της αδελφής του, Άννας, στον Βλαδίμηρο Α' του Κιέβου, σε αντάλλαγμα για τη στρατιωτική του υποστήριξη, γεγονός που οδήγησε στον εκχριστιανισμό των Ρως και την ενσωμάτωση της Ρωσίας στην πολιτιστική σφαίρα του Βυζαντίου.

1675 – Γιοχάνες Βερμέερ, Ολλανδός ζωγράφος.
Ο Γιοχάνες Βερμέερ, γνωστός και ως Γιαν Βερμέερ (η σωστή προφορά είναι Φερμέιρ) (Johannes Vermeer, 31 Οκτωβρίου 1632 - 15 Δεκεμβρίου 1675), ήταν Ολλανδός ζωγράφος που ειδικεύτηκε στην απεικόνιση καθημερινών σκηνών από τη ζωή της μεσαίας τάξης. Έζησε και εργάστηκε στην περιοχή του Ντελφτ της Νότιας Ολλανδίας κατά τον 17ο αιώνα. Μαζί με τον Ρέμπραντ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους της "Χρυσής εποχής" στην ολλανδική ζωγραφική (1584-1702).

1855 – Ζακ Σαρλ Φρανσουά Στυρμ, Γάλλος μαθηματικός.

1890 – Καθιστός Ταύρος, ηγέτης των Ινδιάνων Σιου.
Ο Καθιστός Ταύρος (Λακότα: Tatanka-Iyotanka, περ. 1831 - 15 Δεκεμβρίου 1890, αγγλ.: Sitting Bull Σίττινγκ Μπουλ) υπήρξε ιερός αρχηγός της φυλής Χουνκάπα Λακότα των Σιού στην Βόρεια Αμερική. Είναι γνωστός στην ιστορία των ιθαγενών και των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς κατάφερε να ενώσει όλους τους Σιού και να οργανώσει την αντίσταση, από το 1874, κατά των δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών που μεθόδευαν την εκμετάλλευση της γης στην οποία ήταν εγκατεστημένοι.
Διακρίθηκε στην Μάχη του Λιτλ Μπίγκχορν, στις 25 Ιουνίου 1876, όπου ιθαγενείς ομάδες υπό την ηγεσία του ίδιου, μαζί με τον φύλαρχο Τρελό Άλογο, αποδεκάτισαν σύνταγμα αμερικανικού ιππικού, υπό τον στρατηγό Τζωρτζ Άρμστρονγκ Κάστερ. Αναφέρεται, ότι ο Καθιστός Ταύρος είχε προβλέψει αυτή την επιτυχία καθώς είχε δει σχετικό όραμα πριν από την έναρξη της μάχης.
Αμέσως μετά την μάχη αναγκάστηκε να καταφύγει στον Καναδά, μαζί με αριθμό ατόμων της φυλής του. Το 1881 επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου και ζούσε ειρηνικά σε καταυλισμό ιθαγενών στην Ντακότα. Το 1890 διατάχθηκε η σύλληψή του με τον φόβο ότι ίσως οργανώσει νέο κύμα αντίστασης κατά των αμερικανικών αρχών, καθώς είχε μεγάλη απήχηση στις φυλές των Σιού. Κατά τη διαδικασία της σύλληψής του, προκλήθηκε ένοπλη συμπλοκή στην οποία βρήκε τον θάνατο.

1958 – Βόλφγκανγκ Πάουλι, Αυστριακός φυσικός, βραβείο Νόμπελ 1945. (Wolfgang Ernst Pauli, 25 Απριλίου 1900 - 15 Δεκεμβρίου 1958).
Γεννήθηκε στη Βιέννη στις 25 Απριλίου 1900 και πέθανε στη Ζυρίχη στις 15 Δεκεμβρίου 1958. Υπήρξε μαθητής του Άρνολντ Σόμμερφελντ (Sommerfeld), του Νιλς Μπορ και του Μαξ Μπορν. Πολύ νέος ακόμα το 1921, έγραψε μια έκθεση της θεωρίας της σχετικότητας, η οποία έμεινε κλασσική. Στα επόμενα χρόνια μελέτησε την υπέρλεπτη δομή των ατομικών φασμάτων, (η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι οι φασματικές γραμμές προκύπτουν να αποτελούνται από περισσότερες γραμμές πολύ κοντά η μία στην άλλη) και ερμήνευσε το 1924 το φαινόμενο ως αποτέλεσμα της ύπαρξη μιας στροφορμής συνδεδεμένης με τους ατομικούς πυρήνες.
Άρχισε τη σταδιοδρομία του ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου το 1923. Από το 1928 υπήρξε καθηγητής Φυσικής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και ακολούθως στο Πρίνστον των ΗΠΑ. Το 1945 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής.
Ανακαλύψεις
Στον Πάουλι οφείλεται η πρώτη υπόθεση ως προς την ύπαρξη του νετρίνου το 1931. Διατύπωσε πρώτος τη θεωρία ύπαρξης των νετρίνων σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την απώλεια της ενέργειας που παρατηρείται κατά τη διάσπαση ραδιενεργών υλικών. Η αλληλεπίδραση των σωματιδίων αυτών με την ύλη είναι τόσο περιορισμένη, που οι φυσικοί χρειάσθηκαν σχεδόν 30 χρόνια για να τη διαπιστώσουν πειραματικά.
Το όνομα του Πάουλι συνδέεται επίσης με την διατύπωση της αρχής της απόκλισης (απαγορευτική αρχή) και η πρώτη διατύπωση της κβαντικής μηχανικής, στην οποία έλαβε υπόψη του το σπιν.
Ο Πάουλι τέλος είναι μεταξύ εκείνων που έχουν συμβάλει περισσότερο στη μελέτη της ενοποίησης της θεωρίας της σχετικότητας με την κβαντική μηχανική, κεντρικό πρόβλημα της σύγχρονης Φυσικής.

1966 – Γουώλτερ Έλιας Ντίσνεϋ, ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας, σκιτσογράφος και παραγωγός ταινιών, που σφράγισε, ανέτρεψε και συνέβαλε στην εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης. (Walter Elias "Walt" Disney, 5 Δεκεμβρίου 1901 - 15 Δεκεμβρίου 1966)

1980 – Κομνηνός Πυρομάγλου ήταν Έλληνας εκπαιδευτικός, αγωνιστής της Αντίστασης, συνιδρυτής της οργάνωσης ΕΔΕΣ στα χρόνια της κατοχής, πολιτικός και συγγραφέας. (1899 - 15 Δεκεμβρίου 1980)

1991 – Βασίλι Ζάιτσεφ, Ρώσος στρατιωτικός, ίσως ο πιο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

2005 – Δημήτρης Κεχαΐδης (1933 - 15 Δεκεμβρίου 2005) ήταν Έλληνας συγγραφέας και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα, μεγάλωσε στο Βόλο και σπούδασε νομικά στην Αθήνα.
Ενόσω ήταν φοιτητής έγραψε τα πρώτα του έργα, που παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Εκεί παρουσίασε τα μονόπρακτα Μακρυνό λυπητερό τραγούδι, Παιχνίδια-στις αλυκές (1957) και το δίπρακτο Ο μεγάλος περίπατος (1959). Το 1960 έγραψε το μονόπρακτο Προάστιο Νέου Φαλήρου που παρουσιάστηκε από την τηλεόραση σε μια δεύτερη ολοκληρωμένη μορφή το 1988, σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα στην ΕΡΤ1.
Στο Θέατρο Τέχνης πρωτοπαίχτηκαν και τα έργα του:
Το Πανηγύρι (1964),
τα μονόπρακτα Η βέρα και Το τάβλι (1972) και
οι Δάφνες και πικροδάφνες, σε συνεργασία με την Ελένη Χαβιαρά το 1979.
Έργα του παρουσιάστηκαν από το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, Δημοτικά Περιφερειακά θέατρα και από διάφορους επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους, μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο ή προβλήθηκαν στην τηλεόραση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 2005 στην Αθήνα, μετά από μακρόχρονη ασθένεια.

2011 - Κρίστοφερ Χίτσενς, ήταν Αγγλοαμερικανός συγγραφέας και αρθρογράφος.
Έγινε ευρύτερα γνωστός ως δημοσιογράφος σε διάφορα αμερικανικά και βρετανικά έντυπα πολιτικού περιεχομένου.
Το βιβλίο του Ο Θεός δεν είναι μεγάλος πραγματεύεται την ανυπαρξία του Θεού. Πέθανε σε ηλικία 62 ετών.

2013 - Τζόαν Φοντέιν, ήταν Βρετανίδα ηθοποιός και Αμερικανίδα υπήκοος από το 1943.
Γνωστή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ Ρεβέκκα του 1940 και Υποψίες του 1941, καθώς και για την αντιπαλότητα με την αδελφή της, την ηθοποιό Ολίβια Ντε Χάβιλαντ. Η Φοντέιν ήταν βραβευμένη με Όσκαρ ερμηνείας για την ταινία "Υποψίες" και η μοναδική ηθοποιός που κέρδισε ποτέ `Οσκαρ για πρωταγωνιστικό ρόλο σε ταινία του Χίτσκοκ. Άλλες αξιομνημόνευτες ταινίες της είναι οι Γυναίκες (1939), Ο Πύργος του Πόνου (1943) και Το γράμμα μιας άγνωστης του 1948.
Αποσύρθηκε το 1966 κάνοντας σποραδικές εμφανίσεις στην τηλεόραση τα χρόνια που ακολούθησαν. Απεβίωσε το Δεκέμβριο του 2013 από φυσικά αίτια.