DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 5 Δεκεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Dekemvris

Σαν σήμερα 5 Δεκεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Παγκόσμιες ημέρες
Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη
Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους

Εορτάζουν
Σάββα του Ηγιασμένου, (Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαββούλα, Σαβούλα, Σαβούλη)
Αγίου Διογένους μαρτύρου, (Διογένης)

5 Δεκεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1360: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στη Γαλλία νόμισμα με την ονομασία φράγκο. Θα παραμείνει στην κυκλοφορία μέχρι την είσοδο του ευρώ το 2002.

1403: Οι Μογγόλοι, υπό τον Ταμερλάνο, νικούν τους Οθωμανούς Τούρκους και καταλαμβάνουν τη Σμύρνη.

1456: Ισχυρός σεισμός πλήττει την κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35.000 άνθρωποι.

1484: Ο Πάπας Ιννοκέντιος Η΄ εκδίδει παπική Βούλα που ιδρύει την Ιερά Εξέταση και καταδικάζει χιλιάδες ανθρώπους στην πυρά με την κατηγορία της μαγείας.

1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει ένα μεγάλο νησί της Καραϊβικής, το οποίο ονομάζει Ισπανιόλα. Στο νησί σήμερα υπάρχουν δύο κράτη, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή.

1766: Ο λονδρέζικος οίκος δημοπρασιών «Κρίστις» (του Τζέιμς Κρίστι) πραγματοποιεί τον πρώτο του πλειστηριασμό.

1776: Ιδρύεται η Φι Μπέτα Κάππα (ΦΒΚ), η πρώτη σπουδαστική αδελφότητα των Η.Π.Α., στο Κολέγιο William and Mary, στο Williamsburg της Βιρτζίνια. Σκοπός της ήταν η μελέτη των ελληνικών κλασσικών γραμμάτων.

1792: Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

1804: Ο Τόμας Τζέφερσον επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

1830: Η Φανταστική Συμφωνία του Εκτόρ Μπερλιόζ κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.

1831: Αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα, μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.

1908: Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο αμερικανικό ποδόσφαιρο αριθμοί στις φανέλες, από τους Πάνθηρες του Πανεπιστημίου Pittsburgh στο14-0 επί του Πανεπιστημίου Washington & Jefferson.

1910: Νέο πολιτικό κόμμα, που συγκροτείται από τη γνωστή ομάδα "Κοινωνιολόγων" του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, κάνει την εμφάνισή του στη νέα Βουλή.

1912: Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης πραγματοποιεί την πρώτη αναγνωριστική πτήση ελληνικού στρατιωτικού αεροσκάφους πάνω από τα τουρκικά οχυρά του Μπιζανίου. Στα τουρκικά πυρά ο έλληνας αεροπόρος απαντά με ρίψη χειροβομβίδων. (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος). Για πρώτη φορά στον κόσμο, οι Έλληνες χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα για βομβαρδισμούς.

1920: Γίνεται από την κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη δημοψήφισμα για την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και την επάνοδό του στον θρόνο.

1931: Στη συνάντηση Νιουκάστλ- Πόρτσμουθ δεν σημειώνεται ούτε ένα κόρνερ.

1933: Καταργείται η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ, που είχε επιβληθεί το 1920.

1940: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Πρεμετή. Ο εχθρός τρέπεται σε φυγή προς την Κλεισούρα. Την ίδια μέρα σκοτώνεται ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός, ο εβραϊκού θρησκεύματος συνταγματάρχης, Μαρδοχαίος Φριζής.

1941: Εκδίδεται το μυθιστόρημα ,"Η θάλασσα του Κορτέζ", του Τζον Στάινμπεκ.

1942: Βυθίζεται το ιστιοφόρο Άρης IV (με το όνομα Graz και υπό Γερμανική σημαία) στο λιμάνι Μπιζέρτας από βρετανικό υποβρύχιο.

1945: Πέντε βομβαρδιστικά του αμερικάνικου ναυτικού που συμμετέχουν σε άσκηση με πλήρωμα 14 ανδρών εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Πιστεύεται ότι εξαφανίστηκαν στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Η ομάδα αυτή των αεροπλάνων θα μείνει στην ιστορία ως το «Χαμένο Σμήνος» και γεννιέται ο θρύλος της "Πτήσης 19".

1950: Σκάνδαλο στη Μονή Κερατέας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, όταν κατά την επέμβαση αστυνομικών και εισαγγελέα απελευθερώνονται πολλές πλούσιες ηλικιωμένες γυναίκες, που κρατούνταν σε άσχημες συνθήκες μαζί με 36 αγόρια και κορίτσια. Η μονή επιδίωκε την οικειοποίηση ξένων περιουσιών.

1952: Κάνει πρεμιέρα το σόου "Άμποτ και Κοστέλο".

1955: Ξεκινά το μποϋκοτάρισμα στα λεωφορεία του Μοντγκόμερι, εν μέρει σχεδιασμένο από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ως διαμαρτυρία κατά των φυλετικών διακρίσεων. Αφορμή αποτέλεσε η σύλληψη της Ρόζα Πάρκς, γραμματέα του NAACP, όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της μέσα στο λεωφορείο σ’ έναν λευκό.

1962: Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ συμφωνούν να συνεργαστούν ως προς τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος.

1963: Ορκίζεται δεύτερος αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης ο Στέφανος Στεφανόπουλος.

1968: Κυκλοφορεί το "Beggars Banquet" των Rolling Stones.

1969: Ο Εμίλ Ζάποτεκ αποτάσσεται από τον στρατό, όπου είχε το βαθμό του συνταγματάρχη, επειδή εκφράζει την υποστήριξή του στην Άνοιξη της Πράγας.

1969: Πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα επέμβαση για εμφύτευση συσκευής βηματοδότη.

1974: Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Monty Python κάνει την τελευταία εμφάνισή του στο BBC.

1975: Ο επιχειρηματίας και πανεπιστημιακός καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης απομακρύνεται από τη διοίκηση των τραπεζών Εμπορική, Ιονική-Λαϊκή και Επενδύσεων, με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή. Διορίζονται προσωρινοί επίτροποι και στη συνέχεια οι τρεις τράπεζες κρατικοποιούνται.

1981: Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να καταργήσει το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ποινή φυλάκισης για τη μοιχεία.

1984: Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ γίνεται ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ, όταν σε ηλικία 37 ετών υπογράφει συμβόλαιο ενός έτους με τους LA Lakers.

1985: Στο No.1 του Billboard βρίσκεται το "Broken Wings" των Mr. Mister, που γράφτηκε μέσα σε 20 μόλις λεπτά.

1988: Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού επιστημονικού περιοδικού «Nucleicweeks», το Δεκέμβριο του 1987 στο Μπίμπλις της Δυτικής Γερμανίας θα μπορούσε να είχε συμβεί «τήξη πυρήνα». Το σοβαρότατο αυτό ατύχημα είχε μείνει μυστικό.

1989: Γαλλική αμαξοστοιχία σπάει το ρεκόρ ταχύτητας στα τρένα, τρέχοντας με 480 χλμ. την ώρα.

1990: Πρεμιέρα του νέου παιγνιδιού του ΟΠΑΠ, Λόττο.

1991: Στην Αλβανία, συλλαμβάνεται η χήρα του Ενβέρ Χότζα, Νετζμιγιέ, με τις κατηγορίες της διαφθοράς και των καταχρήσεων.

1992: Στη Βρετανία, ο IRA αναλαμβάνει την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ, που προκάλεσαν τον τραυματισμό 65 ατόμων.

1993: Στη Βενεζουέλα, ο λαός εκλέγει Πρόεδρο τον Ραφαέλ Καλντέρα, για δεύτερη φορά μέσα σε 25 χρόνια.

1994: Κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, τάσσεται ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, στην 9η σύνοδο της ΔΑΣΕ, καθώς τα σύνορα της Συμμαχίας θα προσεγγίζουν τα ρωσικά.

1995: Η Γαλλία αποφασίζει να επανενταχθεί στο στρατιωτικό σκέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, 30 χρόνια αφότου αποχώρησε επί προεδρίας του στρατηγού Ντε Γκολ. Την ίδια μέρα στη Γαλλία, διανύεται η 12η ημέρα της απεργίας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, με μαζικές διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αρκετά βίαια επεισόδια και η αστυνομία να προβεί σε 28 συλλήψεις.

1996: Σύμφωνα με την ετήσια παγκόσμια έκθεση της οργάνωσης "Human Rights Watch", στην Ελλάδα συνεχίζονται οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η κακομεταχείριση μεταναστών και οι περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης.

1997: Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης, σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους των οργανωμένων οπαδών, ανακοινώνει ότι, ο ΠΑΟ θα επιχειρήσει να δώσει λύση στο φαινόμενο της βίας και των επεισοδίων στα γήπεδα με ομάδες περιφρούρησης. Έτσι, ο κάθε σύνδεσμος θα έχει υποχρεωτικά δέκα άτομα περιφρούρηση και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για ότι συμβεί στον χώρο ευθύνης του. Ακόμα, απειλεί με διάλυση τον σύνδεσμο, που τα μέλη του θα προξενήσουν έκτροπα.

2001: Ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, πηγαίνει για δείπνο στο σπίτι του τελευταίου, στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Ο Κληρίδης περνά από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στην κατεχόμενη Λευκωσία για πρώτη φορά από το 1974.

2001: Υπογράφεται η Συμφωνία της Βόννης. Οι αντιμαχόμενες αφγανικές δυνάμεις συμφωνούν ο Χαμίντ Καρζάι να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης που προκύπτει μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

2003: Τουλάχιστον 46 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 160 τραυματίζονται από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιούν τσετσένοι αυτονομιστές σε τρένο στη νότια Ρωσία, το οποίο είναι γεμάτο εργαζομένους που πηγαίνουν στη δουλειά τους.

2005: Αποσύρονται τα τελευταία οχήματα του τύπου Routemaster, τα τελευταία λεωφορεία δηλαδή που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για τις ανάγκες του Λονδίνου.

2006: Πραξικόπημα στα νησιά Φίτζι, το τέταρτο μέσα στην τελευταία εικοσαετία. Την εξουσία καταλαμβάνει ο στρατιωτικός Φρανκ Μπαϊνιμαράμα.

2007: Σε εμπορικό κέντρο στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ ο 19χρονος Ρόμπερτ Χόκινς σκοτώνει με ημιαυτόματο όπλο οκτώ άτομα και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

2008: Δικαστήριο στο Λας Βέγκας καταδικάζει τον O.J. Simpson σε 33 χρόνια φυλάκιση για ένοπλη ληστεία σε δωμάτιο ξενοδοχείου.

Γεννήσεις σαν σήμερα

1803 – Φιοντόρ Τιούτσεφ, Ρώσος ποιητής και διπλωμάτης.

1868 - Άρνολντ Σόμμερφελντ, ήταν Γερμανός θεωρητικός φυσικός με τεράστια συνεισφορά στην εξέλιξη της ατομικής και κβαντικής φυσικής. Επίσης εκπαίδευσε και προετοίμασε μεγάλο αριθμό φοιτητών για την νέα εποχή της θεωρητικής φυσικής. (γερμανικά: Arnold Sommerfeld, 5 Δεκεμβρίου 1868 – 26 Απριλίου 1951)
Ο Σόμμερφελντ σπούδασε μαθηματικά και φυσικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Αλμπερτίνα της Καινιξβέργης. Ο επιτηρητής της διδακτορικής του διατριβής ήταν ο μαθηματικός Φέρντιναντ φον Λίντεμαν. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα των μαθηματικών Άντολφ Χούρβιτζ και Ντάβιντ Χίλμπερτ καθώς και του φυσικού Έμιλ Βίχερτ. Έλαβε το διδακτορικό του το 1891 σε ηλικία 23 ετών.
Προτάθηκε συνολικά 81 φορές για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής χωρίς ποτέ όμως να του απονεμηθεί. Επίσης επίβλεψε ως καθηγητής τις διδακτορικές διατριβές περισσοτέρων βραβευμένων με Νόμπελ επιστήμονες από οποιονδήποτε άλλο.
Εισήγαγε τον αζιμουθιακό και μαγνητικό κβαντικό αριθμό, τη σταθερά λεπτής υφής και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη θεωρία των κυμάτων ακτίνων Χ.

1901 – Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, γερμανός φυσικός και φιλόσοφος. Το 1932 τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ για τη Θεωρία των Πεδίων. (Θαν. 1/2/1976).
Ο Βέρνερ Καρλ Χάιζενμπεργκ (γερμανικά: Werner Karl Heisenberg, προφέρεται: Βύρτσμπουργκ 5 Δεκεμβρίου 1901 – Μόναχο 1 Φεβρουαρίου 1976), γνωστός και ως "Ο Δολοφόνος του Μπορ", ήταν Γερμανός φυσικός, με σπουδαία συμβολή στη θεμελίωση της Κβαντομηχανικής, για την οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 1932.
Ο Χάιζενμπεργκ σπούδασε από το 1920 Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Μπήκε στο πνεύμα της Κβαντικής Φυσικής — η οποία απαρτιζόταν τότε από ασύνδετα θεωρήματα — τόσο γρήγορα, ώστε μετά από μερικούς μήνες έδωσε λύσεις σε σημαντικά προβλήματα (π.χ. Φαινόμενο Ζέεμαν). Επειδή απαιτείτο μία ελάχιστη σπουδή έξι εξαμήνων, μόλις το 1923 μπόρεσε ο Χάιζενμπεργκ να ανακηρυχθεί διδάκτωρ. Το 1924 έγινε βοηθός του Μαξ Μπορν στο Γκέτινγκεν.

1901 – Γουόλτ Ντίσνεϊ, αμερικανός καρτουνίστας, δημιουργός του Μίκυ Μάους και του Ντόναλντ Ντακ. (Θαν. 15/12/1966).
Γουώλτερ Έλιας Ντίσνεϋ (Walter Elias "Walt" Disney, 5 Δεκεμβρίου 1901 - 15 Δεκεμβρίου 1966) ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας, σκιτσογράφος και παραγωγός ταινιών, που σφράγισε, ανέτρεψε και συνέβαλε στην εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης.

1903 - Σέσιλ Φρανκ Πάουελ, ήταν Άγγλος φυσικός στον οποίον απονεμήθηκε το 1950, το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την ανάπτυξη της φωτογραφικής μεθόδου μελέτης πυρηνικών διεργασιών και για τις ανακαλύψεις σχετικά με μεσόνια που έγιναν με αυτή τη μέθοδο. (Cecil Frank Powell, 5 Δεκεμβρίου 1903 - 9 Αυγούστου 1969)

1908 - Δημήτρης Μυράτ, ήταν Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης και θεωρητικός του θεάτρου, γιος του Μήτσου Μυράτ και της Χρυσούλας Κοτοπούλη (αδελφής της Μαρίκας). (5 Δεκεμβρίου 1908 - 10 Ιανουαρίου 1991)
Γεννήθηκε στην Αθήνα (κατά άλλους στο Μπογιάτι, τη σημερινή Άνοιξη Αττικής) στις 5 Δεκεμβρίου του 1908. Σπούδασε Φιλολογία στο Βερολίνο και θέατρο στη Δραματική Σχολή του μεγάλου Αυστριακού σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρτ, και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1931 στο θίασο της Κοτοπούλη, όπου και παρέμεινε ως το 1947. Από το 1947 μέχρι το 1950 ήταν πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου, από το 1951 μέχρι το 1956 Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Θέατρο Κοτοπούλη - ΡΕΞ, ενώ από το 1957 διηύθυνε δικό του θίασο.

1932 – Φαζού Αλίεβα (5 Δεκεμβρίου 1932 - 1 Ιανουαρίου 2016) ήταν Ρωσίδα ποιήτρια, συγγραφέας και δημοσιογράφος.
Η Φαζού γεννήθηκε στο Γκινιτσούλτ του Νταγκεστάν. Απόφοιτισε από το Γυναικείο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Νταγκεστάν το 1955. Το 1961, αποφοίτισε από το Ινστιτούτο Λογοτεχνίας "Μαξίμ Γκόρκοφ". Το 1969 έλαβε τον τίτλο "Λαϊκή Ποιήτρια του Νταγκεστάν".

1934 – Νίκος Κούρκουλος, έλληνας ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. (Θαν. 30/1/2007). Υπήρξε επίσης αθλητής του Παναθηναϊκού.

1947 – Χοσέ Καρέρας, Ισπανός τενόρος.
Ο Χοσέ ή Ζοζέπ Καρρέρας Josep Maria Carreras i Coll, 5 Δεκεμβρίου 1946) είναι Καταλανός τενόρος, ιδιαίτερα γνωστός για τις ερμηνείες του στις όπερες του Βέρντι και του Πουτσίνι.
Γεννήθηκε στη Βαρκελώνη στις 5 Δεκεμβρίου 1946. Έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή σε ηλικία 11 ετών ως Trujamán στην όπερα El retablo de maese Pedro του Manuel de Falla και συνέχισε κάνοντας μια καριέρα που περιελάμβανε πάνω από 60 ρόλους σε σκηνές όπερας παγκοσμίου φήμης και σε στούντιο ηχογράφησης.
Απέκτησε φήμη με ένα ευρύτερο ακροατήριο ως ένας από τους «Τρεις Τενόρους», μαζί με τον Πλάθιδο Ντομίνγκο και τον Λουτσιάνο Παβαρόττι σε μια σειρά από μαζικές συναυλίες που ξεκίνησαν το 1990 και διήρκεσαν μέχρι το 2003. Ο Καρρέρας είναι επίσης γνωστός για το ανθρωπιστικό του έργο ως πρόεδρος του «Διεθνούς Ιδρύματος Χοσέ Καρρέρας για τη Λευχαιμία» (La Fundació Internacional Josep Carreras per a la Lluita contra la Leucèmia), το οποίο ίδρυσε μετά από τη δική του ανάρρωση από την ασθένεια το 1988.

1961 - Σοφία Βόσσου είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, συνθέτης, στιχουργός, καθηγήτρια μουσικής, ραδιοφωνική και τηλεοπτική παραγωγός. Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1961 στην Πάτρα, ενώ από το 1972 ζει στην Αθήνα.

1966 - Πατρίσια Κάας (Patricia Kaas, 5 Δεκεμβρίου 1966) είναι μια από τις πιο επιτυχημένες Γαλλίδες τραγουδίστριες και ηθοποιούς με διεθνή καριέρα. Το ύφος της μουσικής της απέχει από το κλασικό και είναι πιο κοντά σε μίξη ποπ, καμπαρέ και τζαζ.
Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1966 στο Φόρμπαχ της Μοζέλλης. Από την εμφάνισή της με το άλμπουμ Mademoiselle chante... το 1988, η Κάας πούλησε πάνω από 16 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Έκανε την μεγαλύτερη επιτυχία της στις Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Καναδά, Ρωσία, Φινλανδία, Ουκρανία και Κορέα με το τρίτο της άλμπουμ Je te dis vous. Η Κάας είναι σχεδόν συνεχώς σε παγκόσμια περιοδεία. Το 2002 έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με την ταινία And now... Ladies and Gentlemen μαζί με τον Τζέρεμι Άιρονς. Αντιπροσώπευσε την Γαλλία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2009 στη Μόσχα και κατέλαβε την 8η θέση.

1970 - Τιμ Χεθέρινγκτον (Timothy Alistair Telemachus "Tim" Hetherington, 5 Δεκεμβρίου 1970 – 20 Απριλίου 2011) ήταν πολυβραβευμένος Άγγλος φωτορεπόρτερ και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια του πολέμου στην Λιβύη. Το 2011, το Restrepo, το ντοκιμαντέρ που είχε σκηνοθετήσει την προηγούμενη χρονιά μαζί με τον Sebastian Junger, με θέμα τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.
Ο Τιμ Χεθέρινγκτον γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1970 στο Birkenhead, στην Αγγλία. Σπούδασε λογοτεχνία στο Lady Margaret Hall, στην Οξφόρδη και στη συνέχεια φωτορεπορτάζ στο Κάρντιφ.
Στις αρχές του 2000 βρέθηκε στη Δυτική Αφρική, όπου κατέγραψε τις πολιτικές αναταραχές και τις συνέπεις που αυτές είχαν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων χωρών όπως η Λιβερία, η Σιέρρα Λεόνε και η Νιγηρία. Συμμετείχε στα ντοκιμαντέρ Liberia: An Uncivil War (2004) και The Devil Came on Horseback (2007), που αναφέρεται στη γενοκτονία στο Νταρφούρ.
Το 2007 κέρδισε το διαγωνισμό φωτογραφίας του World Press Photo. Την επόμενη χρονιά του απονεμήθηκε το Rory Peck Features award για το Afghanistan – The Other War. Το 2010 το ντοκιμαντέρ Restrepo, το οποίο σκηνοθέτησε ο Χέθερινγκτον μαζί με τον Sebastian Junger, βραβεύτηκε με το Grand Jury Prize, για το καλύτερο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς (Sundance Film Festival) και το 2011 προτάθηκε για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Ο Τιμ Χεθέρινγκτον σκοτώθηκε, μαζί με το φωτογράφο Κρις Χόνδρος (Chris Hondros), από έκρηξη όλμου στην Μισράτα, ενώ κάλυπτε τον πόλεμο στην Λιβύη.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1560 – Φραγκίσκος Β΄ της Γαλλίας, Βασιλιάς της Γαλλίας.

1746 – Νικολά ντε Λαρζιλιέρ, Γάλλος ζωγράφος.

1770 – Τζέιμς Στέρλινγκ, Σκωτσέζος μαθηματικός.

1791 – Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Αυστριακός συνθέτης. (Γεν. 27/1/1756).
Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (γερμ.: Wolfgang Amadeus Mozart, βαφτίστηκε Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart) (Σάλτσμπουργκ, 27 Ιανουαρίου 1756 - Βιέννη, 5 Δεκεμβρίου 1791) ήταν ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής. Μαζί με τον Γιόζεφ Χάυντν, τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και τον Φραντς Σούμπερτ αποτελούν τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λεγόμενου βιεννέζικου κλασικισμού, του κλασικισμού και τη λεγόμενη «Πρώτη Σχολή της Βιέννης» . Συνέθεσε περισσότερα από 600 έργα, μουσική δωματίου, συμφωνική και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και μικρότερες συνθέσεις: παραλλαγές, φαντασίες, σονάτες, άριες κ.α.

1870 – Αλέξανδρος Δουμάς (υιός), ήταν Γάλλος συγγραφέας και δραματουργός.

1893 - Τζορτζ Άρμστρονγκ Κάστερ, Αμερικανός στρατηγός του ιππικού. Έγινε διάσημος όταν έχασε τη μάχη του Λιτλ Μπινγκ Χορν ενάντια στους Ινδιάνους Σιου, υπό τον αρχηγό Καθιστό Ταύρο, όπου σκοτώθηκαν ο ίδιος και όλοι οι στρατιώτες του.

1913 – Άνθιμος Ζ΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως .

1926 – Κλωντ Μονέ, Γάλλος ζωγράφος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του ιμπρεσιονισμού.

1940 – Μαρδοχαίος Φριζής, εβραϊκής καταγωγής αντισυνταγματάρχης του ελληνικού στρατού. Έπεσε μαχόμενος έξω από την Πρεμετή. (Γεν. 1/1/1893)

1960 – Βάλτερ Ντόρβιν Τιγκ, Αμερικανός βιομηχανικός σχεδιαστής.
Ο Βάλτερ Ντόρβιν Τιγκ (Walter Dorwin Teague, 18 Δεκεμβρίου 1883 - 5 Δεκεμβρίου 1960) ήταν γνωστός βιομηχανικός σχεδιαστής του 20ού αιώνα. Μαζί με τον Ρέμον Λέβι και τον Henry Dreyfuss θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους του σχεδιασμού στις ΗΠΑ.
Ο Βάλτερ Ντόρβιν Τιγκ γεννήθηκε στο Ντεκατούρ της Ιντιάνα. To 1903 πηγαίνει στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει στο Art Students League απ’ όπου και αποφοιτάει 4 χρόνια αργότερα έχοντας πτυχίο στη ζωγραφική. Από το 1908 αρχίζει να εργάζεται ως γραφίστας σχεδιαστής σε περιοδικά καθώς και ως product illustrator. Το 1911 ιδρύει το δικό του Τυπογραφικό στούντιο .Στα μέσα της δεκαετίας του 20’ ασχολείται με το σχεδιασμό συσκευασιών προϊόντων και σταδιακά γίνεται ευρέως γνωστός. Σύντομα οι πελάτες του, του ζητούν να τους δώσει συμβουλές σχετικά με τον σχεδιασμό των ίδιων των προϊόντων τους με αποτέλεσμα να αποφασίσει στα 1926 να ανοίξει ένα γραφείο με αποκλειστικό σκοπό λειτουργίας το βιομηχανικό (industrial) σχεδιασμό. Το όνομα του γραφείου ήταν Teague Design και οι πρώτες αναθέσεις για projects που έλαβε αφορούσαν – εκτός από προϊόντα - και σχεδιασμό εκθέσεων, δημιουργία corporate graphics και διαμορφώσεις εσωτερικών χώρων. Εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ πλήττονταν από μια βαθιά οικονομική κρίση που θα είχε ως αποκορύφωμα το Κραχ του ’29. Οι μεγάλες εταιρίες αντιμετώπιζαν σοβαρό κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης και για να καταφέρουν να επιβιώσουν στρέφονταν σε ταλαντούχους σχεδιαστές, που θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού σχεδιάζοντας καινοτόμα και λειτουργικά,αλλά κυρίως οικονομικώς προσιτά προϊόντα.

2006 – Γιώργος Λαζάνης του Όθωνα, ήταν σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης. (Αθήνα Δεκέμβριος 1928-5 Δεκεμβρίου 2006)
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης από την οποία και αποφοίτησε το 1954. Υπήρξε επί 25 έτη βασικό στέλεχος του ίδιου θεάτρου ενώ από το 1964 είχε αναλάβει τη διεύθυνση της Δραματικής Σχολής. Ήταν ο κατ΄ εξοχή σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν.
Ήταν επίσης μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Θεάτρου Τέχνης και αναπληρωματικός διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου θεάτρου. Συμμετείχε σε διεθνή θεατρικά Φεστιβάλ στο Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα, Βαρσοβία, Στοκχόλμη, Όσλο κ.ά.
Παντρεύτηκε και χώρισε δύο φορές: πρώτα με την Έλενα Λαδικού και αργότερα με την Μάγια Λυμπεροπούλου. Ήταν μόνιμος κάτοικος κέντρου Αθήνας (οδό Ιπποκράτους).

2008 – Αλέξιος Β΄, Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών.

2008 – Όπυ Σαρπάκη Ζούνη ήταν Ελληνίδα ζωγράφος και εικαστικός.
Γεννήθηκε στο Κάιρο στις 4 Φεβρουαρίου του 1941, ενώ το 1963 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Η οικογένεια της καταγόταν από την Κρήτη και τη Σαντορίνη.
Στο Κάιρο σπούδασε ζωγραφική, κεραμική στο Αμερικάνικο Κολέγιο καθώς και φωτογραφία. Στην Ελλάδα συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, εμπλουτίζοντας τις με τη σκηνογραφία και τη διακόσμηση. Μεταξύ των καθηγητών της συγκαταλέγονται ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιώργος Μαυροϊδης και ο Βασίλης Βασιλειάδης.
Πραγματοποίησε την πρώτη της έκθεση στο Κάιρο το 1962. Συνολικά πραγματοποίησε πάνω από 70 ατομικές εκθέσεις και 450 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις. Είχε συμμετάσχει, επίσης, σε διεθνείς Μπιενάλε και Τριενάλε. Στο τέλος του 2006 και αρχές του 2007 πραγματοποίησε μία μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Η έκθεση αυτή είχε τίτλο: «Το παρόν και η πρόσφατη εικοσαετία».
Ήταν εκπρόσωπος της γεωμετρικής τέχνης στην Ελλάδα. Οι δημιουργίες της ήταν επηρεασμένες από τον αραβικό πολιτισμό αλλά ενσωμάτωναν και ελληνικά στοιχεία. Ήταν παντρεμένη από το 1965 με τον Αλέκο Ζούνη, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους, και κατοικούσαν στην Πεντέλη Αττικής.
Πέθανε από τον καρκίνο, τον οποίο αντιμετώπιζε για δώδεκα χρόνια, στις 5 Δεκεμβρίου του 2008 σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν από τις 25 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

2012 – Οσκάρ Νιεμάιερ (Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho, 15 Δεκεμβρίου 1907 – 5 Δεκεμβρίου 2012) Αρχιτέκτονας του Μοντέρνου Κινήματος της Βραζιλίας.

2013 – Νέλσον Μαντέλα, ηγέτης του αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική και πρώτος πρόεδρος της χώρας μετά την κατάργηση του Απαρτχάιντ.

2014 – Μένης Κουμανταρέας, ήταν από τους σπουδαιότερους έλληνες πεζογράφους, γνωστός στο ευρύ κοινό από το μυθιστόρημά του "Η φανέλα με το 9", που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Παντελής Βούλγαρης το 1988.

2015 – Λάκης (Ηρακλής) Μπέλλος, ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας. (Στείρι Βοιωτίας, 5 Ιουνίου 1954 - Κηφισιά Αττικής, 5 Δεκεμβρίου 2015)
Γεννήθηκε στο Στείρι, ένα χωριό κοντά στη Λιβαδειά, στις 5 Ιουνίου του έτους 1954. Τα πρώτα του κείμενα τα έγραψε το 1977 στο περιοδικό Τράστ του γέλιου, όταν τα έστελνε ακόμα από το χωριό.
Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου είχε διατελέσει μέλος.
Έντυπος τύπος
Με τις εφημερίδες Απογευματινή και Φως των Σπορ ως αθλητικός συντάκτης, στην Εφημερίδα των συντακτών ως αρθρογράφος καθώς και στο περιοδικό Τηλέραμα
Ραδιόφωνο
Με τους σταθμούς Αθήνα 9.84, Σκάι' και ΑΝΤ1 Ράδιο.
Τηλεόραση
Είχε γράψει κείμενα μαζί με άλλους συγγραφείς στις τηλεοπτικές εκπομπές των σταθμών: «Πίτσι πίτσι με τον Μήτσι» Mega 1992, «Τρελλάς» Σκάι 1994, «Μήτσι χώστα» 2001 και «Κώδικας Ντα Μήτσι» Alter Channel 2006, «Ο Γιώργος σφύριξε» Alpha TV 2008, με παρουσιαστή τον Γιώργο Μητσικώστα και στον τηλεοπτικό σταθμό Star γράφοντας κείμενα για τη σειρά «Οι διαπλεκόμενοι» με τους:Πέτρο Φιλιππίδη , Γιώργο Λέφα και Γιώργο Γαλίτη.
Θέατρο
Έγραψε σε συνεργασία με άλλους συγγραφείς δώδεκα επιθεωρήσεις, που ανέβηκαν στα θέατρα Άλσος, Βέμπο και Πάρκ. Πρωταγωνίστησαν οι ηθοποιοί: Χάρρυ Κλυνν, Σωτήρης Μουστάκας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Σπύρος Παπαδόπουλος, Ελένη Γερασιμίδου, Ηλίας Λογοθέτης, Χρυσούλα Διαβάτη, Άννα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Βουτσάς, Παύλος Κοντογιαννίδης, Βάσια Τριφύλλη, Νένα Μεντή, Βλάσης Μπονάτσος και Παύλος Χαϊκάλης.
Βραβεία
Ο Λάκης Μπέλλος βραβεύθηκε δύο φορές από την Εταιρία Θεατρικών Συγγραφέων: το 1993 για την επιθεώρηση «Πίτσες μπλε» γραμμένη μαζί με τους Χάρρυ Κλυνν, Γιάννη Κακουλίδη και Βαγγέλη Μπαλαφούτη και το 1995 για το σενάριο «Καυκαλήθρες και τσιτσίραυλα» με τους Xάρρυ Kλυνν, Θεόφιλο Bερύκιο και Γιώργο Γαλίτη.
Στην τηλεοπτική εκπομπή «Μήτσι χώστα» στην οποία ήταν ο σεναριογράφος, μαζί με τους Γιάννη Μακρή , Θύμιο Καλαμούκη, Μάνο Βουλαρίνο, Γιώργο Μητσκώστα, κέρδισε , από το 2001 έως και το 2006 πέντε φορές το βραβείο καλύτερης σατιρικής εκπομπής.

2015 - Ντιμιτάρ Ποπόφ, Βούλγαρος πολιτικός.

2016 - Πέτρος Φυσσούν, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης.

2017 - Όγκαστ Έιμς, Καναδή πορνογραφική ηθοποιός.

2017 - Μιχαήλ, βασιλιάς της Ρουμανίας.

2017 - Ζαν ντ'Ορμεσόν, Γάλλος συγγραφέας.

2017 - Τζόνι Χαλιντέι, Γάλλος τραγουδιστής.