DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 1 Δεκεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Dekemvris

Σαν σήμερα 1 Δεκεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

1 Δεκεμβρίου

ο μήνας των των πολλλών εορτών και των Χριστουγέννων

Παγκόσμιες ημέρες
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Εορτάζουν
Αγίου Θεοκλήτου επισκόπου Λακεδαιμονίας θαυματουργού, (Θεόκλητος)
Προφήτου Ναούμ, Αγίου Φιλαρέτου ελεήμονος, (Ναούμ, Ναούμης, Ναόμι, Ναούμα, Αρετή, Φιλάρετος, Φιλαρέτης, Φιλαρέτη)

Γεγονότα σαν σήμερα

1640: Η Πορτογαλία επανακτά την ανεξαρτησία της από την Ισπανία, ύστερα από κατοχή 60 ετών.

1787: Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ διορίζεται αυτοκρατορικός συνθέτης της Βιέννης, στη θέση του αποβιώσαντος Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ.

1797: Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη ο Ρήγας Φεραίος μαζί με το συνεργάτη του Χριστόφορο Περραιβό.

1818: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μυείται στη Φιλική Εταιρία.

1821: Αρχίζει στο Άργος η Πελοποννησιακή Συνέλευση με περιορισμένες αρμοδιότητες. Σύντομα την υποκαθιστά η πρώτη εθνοσυνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων στην Επίδαυρο.

1822: Ο Φρανς Λιστ κάνει το ντεμπούτο του ως πιανίστας, σε ηλικία μόλις 11 ετών.

1834: Ο Όθωνας και η κυβέρνηση εγκαθίστανται στην Αθήνα, τη νέα πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1835: Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο μεγαλύτερος παραμυθάς του κόσμου, εκδίδει το πρώτο βιβλίο του.

1860: Ο Κάρολος Ντίκενς δημοσιεύει στο περιοδικό All The Year Round το πρώτο κεφάλαιο του μυθιστορήματός του «Μεγάλες Προσδοκίες».

1862: Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Αβραάμ Λίνκολν επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα κατάργησης της δουλείας όπως διέταξε δέκα εβδομάδες νωρίτερα με τη Διακήρυξη Χειραφέτησης.

1865: Ιδρύεται το Shaw University στη Νότια Καρολίνα, το πρώτο πανεπιστήμιο για μαύρους στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.

1878: Τοποθετείται η πρώτη τηλεφωνική συσκευή στο Λευκό Οίκο.

1891: Ο καναδός γυμναστής Τζέιμς Νάισμιθ δημιουργεί ένα νέο παιχνίδι και το ονομάζει μπάσκετ-μπολ.

1893: Η Ελλάδα πτωχεύει. Ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

1900: Η Νικαράγουα πουλά τα δικαιώματα της διώρυγας του Παναμά στις ΗΠΑ, έναντι 55 εκατομμυρίων δολαρίων.

1906: Ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος στο Παρίσι, με το όνομα «Omnia Pathe», που στεγάζεται σε κτίριο, που κατασκευάστηκε αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό.

1909: Αρχίζει τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Συγγρού στην Αθήνα, ειδικευμένο στα δερματικά και αφροδίσια νοσήματα.

1913: Ανοίγει το πρώτο βενζινάδικο στο Πίτσμπουργκ, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

1913: Η Κρητική Πολιτεία ενσωματώνεται στη ελληνική επικράτεια. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος κατέρχονται στα Χανιά και υψώνουν την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, στο λιμάνι των Χανίων. Με την συμβολική αυτή πράξη επισημοποιείται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

1913: Η Ford Motor Company εισάγει την πρώτη γραμμή παραγωγής στα εργοστάσιά της, καινοτομία που επιτρέπει τη μαζική παραγωγή και μειώνει το κόστος (Φορντισμός). Πηγή έμπνευσης για το Χένρι Φορντ αποτέλεσαν τα βιομηχανικά σφαγεία του Σικάγου.

1918: Η Ισλανδία αυτονομείται από τη Δανία. Η Δανία αναγνωρίζει στην Ισλανδία ανεξαρτησία, με κοινό βασιλιά με τη Δανία, ενώ η Δανία ορίζεται αρμόδια για την άμυνα της Ισλανδίας και για την αντιπροσώπευσή της στις εξωτερικές της σχέσεις. Την ίδια μέρα ανακηρύσσεται το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, η μετέπειτα Γιουγκοσλαβία.

1922: Ο Τούρκος ηγέτης Ισμέτ Πασάς διατάζει να εξοριστούν ένα εκατομμύριο Έλληνες, από την Τουρκία.

1931: Αρχίζει η δίκη εναντίον των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων σχετικά με τη δημοσίευση ειδήσεων, που κλονίζουν την εμπιστοσύνη προς το εθνικό νόμισμα.

1941: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Χιροχίτο, δίνει την τελική έγκριση για την έναρξη του πολέμου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

1944: Οι υπουργοί που ανήκουν στο ΕΑΜ αποσύρονται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου.

1947: Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο φιλάργυρος εκατομμυριούχος ήρωας του Ντίσνεϊ και θείος του Ντόναλντ Ντακ, εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κόμι στριπ. Ήταν δημιουργία του Καρλ Μπαρκς.

1948: Το επιτραπέζιο παιχνίδι Σκραμπλ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

1953: Εκδίδεται το περιοδικό PlayBoy από τον Χιου Χέφνερ.

1955: Αμερικανικό Κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα: στο Μοντγκόμερι (Αλαμπάμα), η μοδίστρα Ρόζα Παρκς αρνείται να παραχωρήσει σ' έναν λευκό τη θέση της στο λεωφορείο και συλλαμβάνεται. Το περιστατικό θα οδηγήσει στο μποϋκοτάζ των λεωφορείων στο Μοντγκόμερυ.

1958: Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ανεξαρτητοποιείται από τη Γαλλία.

1959: Ψυχρός πόλεμος: Εναρκτήρια ημερομηνία υπογραφής της Συνθήκης της Ανταρκτικής, η οποία διαχωρίζει την Ανταρκτική ως επιστημονική προστατευόμενη περιοχή και απαγορεύει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην ήπειρο.

1960: Αιματηρές συμπλοκές στην Αθήνα μεταξύ αστυνομικών και απεργών οικοδόμων.

1961: Πρώτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες της επιτροπής Ελλάδας-Ε.Ο.Κ. για την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης.

1962: Αρχίζει η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας.

1964: Σοβαρά επεισόδια μεταξύ βουλευτών της Ε.Ρ.Ε. και της Ε.Δ.Α. κατά τη διάρκεια θυελλώδους συνεδρίασης της Βουλής για τα γεγονότα του Γοργοπόταμου.

1966: Σκληραίνει τη στάση του αναφορικά με τη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος δηλώνει: "Και οι κρίνοντες κρίνονται. Και ο τελικός κριτής των πάντων είναι ο λαός. Το Λαοδικείον. Η ώρα της κρίσεως έρχεται!".

1967: Έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στην Ομόνοια. Σκοτώνεται μία νέα γυναίκα. Το γεγονός δίνει την αφορμή στο στρατιωτικό καθεστώς να επιδοθεί σε παραλήρημα εναντίον των "αναρχικών και ανατρεπτικών στοιχείων".

1967: Σφοδρές βροχοπτώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ένας μαθητής πνίγεται στον Πειραιά, δύο νεκροί στο Άργος.

1974: Boeing 727 της Trans World Airlines (TWA) συντρίβεται στη Βιρτζίνια, σκοτώνοντας και τους 92 επιβαίνοντες.

1974: Boeing 727 της Northwest Airlines συντρίβεται βορειοδυτικά του Διεθνούς Αεροδρομίου Τζον Κένεντι.

1981: Αεροσκάφος McDonnell Douglas MD-80 της Inex-Adria Aviopromet συντρίβεται στην Κορσική, σκοτώνοντας και τους 180 επιβαίνοντες.

1981: Ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS αναγνωρίζεται επίσημα.

1988: Η Μπεναζίρ Μπούτο εκλέγεται πρωθυπουργός του Πακιστάν και γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός ενός μουσουλμανικού κράτους.

1989: Οι πολιτικοί αρχηγοί δίνουν τη συναίνεσή τους στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Ζολώτα.

1990: Η Βρετανία ενώνεται με την ηπειρωτική Ευρώπη για πρώτη φορά μετά την εποχή των παγετώνων, όταν Άγγλοι και Γάλλοι εργάτες, που εργάζονται στην κατασκευή του τούνελ της Μάγχης, συναντώνται σε βάθος 40 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του αγγλικού καναλιού.

1991: Το 80% των Ουκρανών τάσσεται σε δημοψήφισμα υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΣΣΔ.

1994: Η Βρετανία καλεί το Σιν Φέιν, πολιτική πτέρυγα του IRA σε συνομιλίες για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία.

1995: Στην Τουρκία, το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας απαλλάσσει τον συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ, από την κατηγορία της αυτονομιστικής προπαγάνδας.

1996: Σημειώνεται ο 7.000.000ός πόντος στο ΝΒΑ.

1997: Η πόλη του Διδυμοτείχου αποφασίζει να στήσει ανδριάντα στον χάλκινο πρωταθλητή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος "Αθήνα 97" στον ακοντισμό, Κώστα Γκατσιούδη.

1998: Η Ρεάλ Μαδρίτης στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια συλλόγων για πρώτη φορά μετά το 1960, όταν κερδίζει την βραζιλιάνικη Βάσκο ντα Γκάμα 2-1 στο Τόκιο.

2002 – Δημιουργείται η Ελληνική Βικιπαίδεια.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1083 – Άννα Κομνηνή, βυζαντινή πριγκίπισσα και ιστορικός («Αλεξιάδα»). (Θαν. 1153).
Η Άννα Κομνηνή (1 Δεκεμβρίου 1083 - 1153) ήταν Βυζαντινή πριγκίπισσα, ιστορικός και ιατρός, από τις σημαντικότερες μορφές της πνευματικής ζωής της αυτοκρατορίας κατά τον 12ο αιώνα, κόρη και πρωτότοκο παιδί του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Α' Κομνηνού και της αυτοκράτειρας Ειρήνης Δούκαινας. Ηταν επίσης εγγονή της Άννας Δαλασσηνής. Στο ιστορικό της έργο «Αλεξιάς» καθρεφτίζεται η μεγάλη παιδεία της, η αρχαιομάθειά της, η εξοικείωσή της με την Αγία Γραφή και προπαντός η αφοσίωση και ο θαυμασμός της για τον πατέρα της.

1761 – Μαρί Τισό, Γαλλίδα γλύπτρια.
Η Μαντάμ Τισό (Marie Tussaud, 1 Δεκεμβρίου 1761 - 16 Απριλίου 1850) ήταν δημιουργός του ομώνυμου μουσείου των κέρινων ομοιωμάτων στο Λονδίνο. H Marie Tussaud έγινε γνωστή για το μουσείο της, το Madame Tussauds.

1792 – Αλέξανδρος Υψηλάντης, στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. (Θαν. 19/1/1828)

1901 – Ιωάννης Συκουτρής, Έλληνας φιλόλογος
Ο Ιωάννης Συκουτρής (Σμύρνη, 1 Δεκεμβρίου 1901 — Κόρινθος, 21 Σεπτεμβρίου 1937) ήταν διακεκριμένος Έλληνας φιλόλογος. Καταγόταν από τη Χίο και φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, ενώ αργότερα δίδαξε στην Αθήνα, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για το εξαιρετικής ποιότητας έργο του, στο οποίο δεσπόζουν οι εκδόσεις και οι εισαγωγές στην Ποιητική του Αριστοτέλη και το Συμπόσιο του Πλάτωνα, αλλά και για την αυτοκτονία του σε νεαρή ηλικία.

1935 – Γούντι Άλεν, Κινηματογραφικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός.
O Άλεν Στούαρτ Κόνιγκσμπεργκ (αγγλικά: Allen Stewart Konigsberg), περισσότερο γνωστός ως Γούντι Άλεν (Woody Allen) (1 Δεκεμβρίου 1935) είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, κωμικός, συγγραφέας και μουσικός του οποίου ο μεγάλος όγκος των έργων και το εκφραστικό ύφος του τον κατέστησαν έναν από τους πιο διάσημους και δημιουργικούς παραγωγούς ταινιών της σύγχρονης εποχής.

1940 – Ρίτσαρντ Πράιορ, Αμερικανός κωμικός ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός.

1945 – Μπετ Μίντλερ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός

1949 – Πάμπλο Εσκομπάρ, Κολομβιανός έμπορος ναρκωτικών.
Ο Πάμπλο Εσκομπάρ (Pablo Emilio Escobar Gaviria, 1 Δεκεμβρίου 1949 - 2 Δεκεμβρίου 1993) ήταν Κολομβιανός εγκληματίας, αλλά και ηγετική μορφή του Καρτέλ του Μεδεγίν. Αναφέρεται συχνά ως «βασιλιάς της κοκαΐνης» και υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους εγκληματίες στην ιστορία. Το 1989 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Forbes έβδομος πλουσιότερος στον κόσμο με περιουσία που ανερχόταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατείχε πολυάριθμες πολυτελείς κατοικίες και το 1982 αποπειράθηκε να εισέλθει στην πολιτική ζωή της Κολομβίας, υποσχόμενος ακόμα να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της χώρας, ύψους 10 δισ. δολαρίων. Έχτισε σχολεία, πάρκα, νοσοκομεία και πολλά σπίτια για τους φτωχούς ανθρώπους. Το 1984 όμως αποκαλύφτηκε πως ο Εσκομπάρ δολοφονούσε κρυφά υποψήφιους βουλευτές και πρωθυπουργούς, κάποιους για χρέη. Για αυτόν τον λόγο αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την πολιτική ζωή της χώρας και πήρε εκδίκηση, δολοφονώντας τον Λουίς Γκαλάν, έναν άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό.

1950 - Τέμπα Ντλαμίνι, πρωθυπουργός της Σουαζιλάνδης.

1950 - Φίλιππος Πετσάλνικος, Έλληνας πολιτικός.

1957 - Κρις Πόλαντ, Αμερικανός κιθαρίστας (Megadeth).

1971 - Έμιλι Μόρτιμερ, Αγγλίδα ηθοποιός.

1982 - Χρήστος Καλαντζής, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1982 - Χρήστος Μελίσσης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1135 – Ερρίκος Α’, βασιλιάς της Αγγλίας.

1521 – Πάπας Λέων Ι’. Κατά κόσμο Ιωάννης των Μεδίκων, γιος του Λαυρέντιου του Μεγαλοπρεπή.
Ενθρονίστηκε το 1513 και κατά τη διάρκεια των οχτώ χρόνων μετέτρεψε τη Ρώμη σε κέντρο της ευρωπαϊκής κουλτούρας ενώ κάλεσε στην παπική αυλή τον Μιχαήλ Άγγελο, που φιλοτέχνησε στο Βατικανό μερικά από τα αριστουργήματα του. Καταδίκασε τον Λουθηρανισμό.

1824 – Αλέξανδρος Α' τσάρος της Ρωσσίας, πεθαίνει σε ηλικία 48 ετών.
Ανέβηκε στο θρόνο το 1801 σε ηλικία 24 ετών. Νίκησε τον Ναπολέοντα, που εισέβαλε στη Ρωσία το 1812 ενώ το 1815 πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ιερής Συμμαχίας. Υπουργός του των Εξωτερικών ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας και υπασπιστής του ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.

1866 – Σερ Τζορτζ Έβερεστ, ουαλός στρατιωτικός, μηχανικός και τοπογράφος.
Δούλεψε πολλά χρόνια στην Ινδία, ανέπτυξε μεθόδους μέτρησης και προς τιμήν του η ψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων φέρει το όνομά του. (Γεν. 4/7/1790)

1973 – Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ και πρώτος πρωθυπουργός της χώρας από το 1948 έως το 1953. (Γεν. 16/10/1886)

2005 – Γκαστ Αβράκοτος, ελληνικής καταγωγής θρυλικός πράκτορας της CIA, που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ήττα των σοβιετικών στο Αφγανιστάν.

Dimitrios-TRICHOPOULOS2014 – Δημήτρης Τριχόπουλος, Έλληνας ιατρός.
Ο Δ. Τριχόπουλος γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ειδικεύθηκε στην παθολογία, τη μικροβιολογία, τη δημόσια υγεία και την επιδημιολογία στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, του Λονδίνου, του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης.

Το 1972 εκλέχθηκε τακτικός Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ το 1981 δημοσιεύθηκε η εργασία του για τον ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα. Από το 1989 έως το 1996 διατέλεσε τακτικός καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χαρβαρντ των ΗΠΑ, ενώ από το 1993 έως το 1997 ήταν καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη του Καρκίνου του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Μαζί με τη σύζυγό του Αντωνία Τριχοπούλου ανέδειξαν την αξία της μεσογειακής διατροφής και έκαναν πολλές δημοσιεύσεις για τις θετικές επιδράσεις της στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η δουλειά τους συγκέντρωσε συχνά το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Έφυγε από τη ζωή στις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας 1ης Δεκεμβρίου του 2014 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση από τις 19 Νοεμβρίου μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ο Δημήτρης Τριχόπουλος ήταν επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ουψάλας, μέλος της Εταιρείας Τιμών Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ και επίτιμος εταίρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρικής της Βρετανίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον είχε βραβεύσει με το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής. Ήταν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος των Ιατρικών Ακαδημιών της Γαλλίας και του Βελγίου. Είχε τιμηθεί από τη γενέτειρά του με το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Βόλου και το Χρυσό Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είχε λάβει επίσης το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου - Στέφανου Πνευματικού.