DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 26 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 26 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής

Εορτάζουν
Στυλιανού Παφλαγώνος, (Στυλιανός, Στέργιος, Στέλιος, Στελής, Τέλης, Τέλιος, Στέλα, Στεργιανή, Στεργιούλα, Στυλιανή, Στέλλα, Τέλα, Τελία, Τελίτσα, Στελίνα)
Νίκωνος προστάτη Λακωνίας, (Νίκων)

26 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

43 π.Χ: Σχηματίζεται η Β' Τριανδρία στη Ρώμη, μεταξύ του Οκταβιανού, Λέπιδου και Μάρκου Αντώνιου.

811 μ.Χ.: Συντριβή του Βυζαντινού στρατού από τα Βουλγαρικά στρατεύματα με αρχηγό τον Κρούμο στις ορεινές διαβάσεις κοντά στην πρωτεύουσα των Βουλγάρων Πλίσκα, την οποία είχε ήδη καταστρέψει ο Νικηφόρος. Ο Νικηφόρος σκοτώνεται στη διάρκεια της μάχης και, σύμφωνα με πληροφορίες αξιόπιστων πηγών, το κρανίο του ο Κρούμος το έκανε κύπελλο για να πίνει το κρασί του. Στη ίδια μάχη τραυματίζεται σοβαρά ο γιος του και συναυτοκράτορας Σταυράκιος.

1476: Ο Βλαντ Ντράκουλα νικά τον Μπασαράμπ Λαϊότα και γίνεται για τρίτη φορά άρχοντας της Βλαχίας.

1595: Μεγάλος σεισμός συνταράσσει την Κρήτη.

1703: Το Λονδίνο πλήττεται από καταστροφική πλημμύρα. Ο Τάμεσης υπερχειλίζει και 8.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

1778: Ο Τζέιμς Κουκ γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που αντικρίζει το νησί Μάουι στη Χαβάη.

1807: Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεομάρτυρα Γεώργιο από την Χίο.. Γεννήθηκε στην πόλη της Χίου και μαρτύρησε στις Κυδωνίες -Αϊβαλί- στις 26 Νοεμβρίου 1807.

1812: Ξεκινά στη Ρωσία η μάχη της Μπερεζίνα, που θα διαρκέσει έως τις 29 Νοεμβρίου και θα καταλήξει σε πανωλεθρία των γάλλων εισβολέων του Ναπολέοντα.

1823: Το Νομοτελεστικό στέλνει στο Άργος τον Νικηταρά, τον Τσόκρη και τον Π. Κολοκοτρώνη για να διαλύσουν βίαια τη Βουλή. Οι βουλευτές καταφεύγουν στο Κρανίδι.

1826: Ο γάλλος συνταγματάρχης Φαβιέρος απελευθερώνει την Αθήνα.

1850: Με ψήφισμά της η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ιονίων Νήσων, διερμηνεύοντας τη βούληση του Λαού, ζητά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

1956: Ο επικοντιστής Γιώργος Ρουμπάνης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης, με επίδοση 4,50 μ.

1862: Ο Τσαρλς Λούντβιγκ Ντόντσον, γνωστός με το ψευδώνυμο Λιούις Κάρολ, στέλνει ως δώρο Χριστουγέννων στη 10χρονη Άλις Λίντελ ένα χειρόγραφό του με τον τίτλο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».

1865: Εκδίδεται στις ΗΠΑ το μυθιστόρημα του Λιούις Κάρολ Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων, ένα από τα αριστουργήματα της παιδικής λογοτεχνίας.

1885: Για πρώτη φορά φωτογραφίζεται μετεωρίτης.

1912: Μάχες τού Δρίσκου.
Σώμα Ελλήνων Ερυθροχιτώνων, υπό τόν Αλέξανδρο Ρώμα, κατόπιν σφοδρής μάχης πρός τούς Τούρκους, κυριεύει τό όρος Δρίσκος. Τμήματα Ερυθροχιτώνων, καταδιώκουν τους εχθρούς μέχρι τήν ανατολική όχθη τής λίμνης τών Ιωαννίνων. Οι Τούρκοι, όμως, ήρχισαν από την επομένη σφοδρές επιθέσεις ισχυρών δυνάμεων πρός ανακατάληψι τού Δρίσκου. Στην διεξαχθείσα περιοχή μάχης, μετήχαν και υπό τόν Ρ. Γαριβάλδη Γαριβαλδινοί, τμήματα Κρητών καί Μανιατών εθελοντών καί ένα τάγμα πεζικού μετά μιας πυροβολαρχίας υπό τόν συνταγματάρχη Ματθαιόπουλο. Μετήχαν επίσης σ΄αυτές, δείχνοντας απαράμιλλο ηρωισμό και αυτοθυσία, ή Ασπασία Χαλκοκονδύλη, κόρη τού άλλοτε πρωθυπουργού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, ή σύζυγος τού Γαριβάλδη και οι δύο θυγατέρες του και δύο νεαρές Ιταλίδες φίλαι τους. Τά Ελληνικά τμήματα, βρισκόμενα υπό ισχυρότατης πίεσης και απειλούμενα με κύκλωση αναγκάστηκαν τελικά να υποχωρήσουν.

1916: Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία.

1916: Νέος Δήμαρχος Αθηνών αναλαμβάνει ο Γεώργιος Τσοχας. Η θητεία του έληξε στις 8 Ιουλίου του 1917 όπου την σκυτάλη του δήμου ανέλαβε ο Σπυρίδων Πάτσης.

1919: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

1920: Νέος Δήμαρχος Αθηνών αναλαμβάνει και πάλι ο Γεώργιος Τσοχας διαδεχόμενος τον προκάτοχό του Σπυρίδωνα Πάτση. Η θητεία του έληξε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1922, για να συνεχίσει και πάλι ο Κύριος Πάτσης.

1920: Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

1921: Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με δράση πυροβολικού και περιπόλων.

1922: Ο βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ εισέρχεται στον τάφο του Τουταγχαμών στην Αίγυπτο.

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, μέσα από δίκη σκοπιμότητας, εκτελεί με απαγχονισμό, παρουσία πλήθους θεατών, τους καταχραστές του Δημοσίου, αντισυνταγματάρχες Διονύσιο Δρακάτο και Γεώργιο Ζαριφόπουλο.

1928: Συστήνονται στην Ελλάδα ειδικά δικαστήρια για ανηλίκους.

1930: Η Ελληνική Βουλή απασχολείται με τη λεγόμενη υπόθεση του “λογιστικού λάθους” στην τιμή των αλεύρων και του ψωμιού. Η υπόθεση σχετίζεται με τον προβληματισμό, που αναπτύχθηκε για τον τρόπο διακίνησης των αλεύρων και την πιθανότητα δημιουργίας κρατικού μονοπωλίου.

1935: Μετά το δημοψήφισμα όπου το 97,8% ψήφισε υπέρ, ο Γεώργιος Β’ επανέρχεται στο θρόνο.

1940: Η ναζιστική Γερμανία αρχίζει την κατασκευή τείχους γύρω από το εβραϊκό γκέτο στη Βαρσοβία, με σκοπό να εγκλωβιστούν σ’ αυτό 400.000 κάτοικοι.

1940: Οι Ελληνικές δυνάμεις επιτιθέμενες συνεχώς εναντίον των Ιταλών στο Αλβανικόν μέτωπον κατέλαβον τας διαβάσεις Κορυτσάς-Λίμνης Μαλίκης, το ύψωμα 1468, το Μπουράτο και τα αντερίσματα ΝΑ του Αργυροχωρίου.

1941: Ο Λίβανος κηρύσσει την ανεξαρτησία του, μετά από 20χρονη γαλλική κατοχή.

1941: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ καθιερώνει την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου ως «Ημέρα των Ευχαριστιών» στις ΗΠΑ.

1942: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία – θρύλος του Μάικλ Κέρτιζ «Καζαμπλάνκα», με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα γερμανικά στρατεύματα εκτελούν στο Μονοδένδρι Λακωνίας 118 έλληνες ομήρους. Μεταξύ των εκτελεσθέντων είναι και ο ιατρός Χρήστος Καρβούνης, ο οποίος δε δέχθηκε να φύγει, όπως του πρότειναν οι Γερμανοί (είχε σπουδάσει στην Γερμανία), αλλά τοποθετήθηκε μόνος του μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

1944: Ο Χάινριχ Χίμλερ διατάζει την καταστροφή των κρεματορίων στο Άουσβιτς και το Μπίρκεναου, όπου έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες Εβραίοι.

1949: Η Ινδία ανακηρύσσεται σε αυτόνομη και κυρίαρχη δημοκρατική χώρα με νέο Σύνταγμα.

1950: Στρατιωτικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και της Κίνας ανακόπτουν την προέλαση των δυνάμεων του ΟΗΕ.

1955: Ο Χάρντιγκ κήρυξε την Κύπρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αλαζονικά φερόμενος διακήρυξε ότι οι μέρες της ΕΟΚΑ είναι μετρημένες. Θέσπισε κανονισμούς, που προνοούσαν ποινή θανάτου για όσους μετέφεραν ή χρησιμοποιούσαν όπλα ή βόμβες ή εκρηκτικές ύλες.

1956: Ο επικοντιστής Γιώργος Ρουμπάνης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης, με επίδοση 4,50 μ.

1957: Έγινε μεγάλη δολιοφθορά από την ΕΟΚΑ στη στρατιωτική βάση Ακρωτηρίου. Στις 4:15 μ.μ. ακούστηκαν δυο εκκωφαντικές εκρήξεις από δυο βόμβες, που τοποθετήθηκαν στις μηχανές δυο αεριωθούμενων βομβαρδιστικών “Καμπέρα”. Ακολούθησαν εκρήξεις ντεποζίτων των αεροσκαφών και φλόγες περιέζωσαν ολόκληρο το υπόστεγο των αεροπλάνων, όπου υπήρχαν τέσσερα αεριωθούμενα “Καμπέρα” και ένα τύπου “Βένομ”. Η δολιοφθορά αυτή θεωρήθηκε η πιο καταστρεπτική στην ιστορία της Αγγλίας. Οι ζημιές υπολογίστηκαν σε 4,5 εκατομμύρια λίρες.

1963: Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει την εφαρμογή του μέτρου της Δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αρχίζουν οι πρώτες εγγραφές φοιτητών και σπουδαστών στις ανώτατες σχολές, χωρίς την καταβολή διδάκτρων.

1965: Η Γαλλία εκτοξεύει πύραυλο στο διάστημα, τον Diamant-A, και έτσι γίνεται η τρίτη δύναμη στο διάστημα μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.

1970: Ο Πάπας Παύλος VI δέχεται επίθεση, χωρίς να τραυματιστεί, Βολιβιανού καλλιτέχνη, ο οποίος ήταν ντυμένος παπάς, στο αεροδρόμιο της Μανίλα, στις Φιλιππίνες.

1979: Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δέχεται ξανά στους κόλπους της την Κίνα, έπειτα από απουσία 21 ετών.

1979: Στη Βενεζουέλα, εντοπίζεται κοίτασμα πετρελαίου ανάλογο με τα συνολικά αποθέματα των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ.

1981: Δεν γίνεται αποδεχτή από τη ΝΔ η παραίτηση Ράλλη.

1983: Η μεγαλύτερη κλοπή του κόσμου. Ράβδοι χρυσού, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων, κάνουν φτερά από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

1984: Ο Γιάννης Κούρος διανύει μια απόσταση 1.000 χλμ ξεκινώντας από το Colac της Αυστραλίας και σημειώνει δυο ρεκόρ: τα πρώτα 500 χλμ σε 60 ώρες και 23 λεπτά (περίπου 3 ημέρες) και τα 1.000 χλμ σε 136 ώρες και 17 λεπτά (περίπου 6 ημέρες).

1983: Ράβδοι χρυσού, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων, κάνουν φτερά από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

1985: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Ν», σε αντίποινα για τη δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά από τον αστυνομικό Mελίστα, επιτίθεται με βόμβα σε κλούβα των ΜΑΤ κοντά στο Χίλτον, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αστυφύλακας Ιωάννης Γεωργακόπουλος και να τραυματιστούν δεκατέσσερις άνθρωποι.

1989: Το Ελ Σαλβαδόρ παγώνει όλες τις διμερείς σχέσεις με τη Νικαράγουα, επειδή υποστηρίζει τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.

1990: Στην Πολωνία, ο Λεχ Βαλέσα συγκεντρώνει το 40,45% των ψήφων στον α γύρο των προεδρικών εκλογών, συντρίβοντας τον μέχρι τότε πρωθυπουργό Ταντέους Μαζοβιέτσκι, που συγκέντρωσε μόλις το 16,46%.

1991: Η UNICEF ανακοινώνει, ότι ο πόλεμος και οι κακές σοδειές στο νότιο Σουδάν προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου μαζική έξοδο 200.000 ανθρώπων.

1992: Ανθρωπιστική οργάνωση προβλέπει καταστροφή στη Σομαλία αν οι ΗΠΑ στείλουν μεγάλη στρατιωτική δύναμη.

1992: Δύο αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας συγκρούονται και συντρίβονται, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης. Νεκρός βρίσκεται ο χειριστής του ενός αεροσκάφους.

1993: Εκτός νόμου κηρύσσονται το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κι άλλες 35 κουρδικές ή φιλοκουρδικές οργανώσεις στη Γερμανία.

1995: Στη Γεωργία, πρόεδρος ορκίζεται ο Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 75%.

1997: Βαριές κατηγορίες κατά του Τιερί Ρουσέλ εξαπολύουν οι τέσσερις διαχειριστές της περιουσίας της Αθηνάς Ωνάση και μέλη του ιδρύματος Ωνάση.

1998: Ο Τόνι Μπλερ γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που απευθύνεται στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

1999: Ο Πύρρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο αρασέ με 182,5 κιλά, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, το χάλκινο στο ζετέ και το αργυρό στο σύνολο με 387,5 κιλά στην κατηγορία των 85 κιλών του παγκοσμίου πρωταθλήματος άρσης βαρών, που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στην ίδια κατηγορία, ο Χρήστος Σπύρου κατακτά αργυρό μετάλλιο στο ζετέ.

2003: Το αεροπλάνο Κονκόρντ πραγματοποιεί την τελευταία του πτήση πάνω από το Μπρίστολ της Μεγάλης Βρετανίας.

2005: Ένας αστυνομικός πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς, όταν δέχεται χτύπημα από πέτρα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώνονται πριν και μετά τον αγώνα της ΑΕ Λεμεσού με τον ΑΠΟΕΛ (1-1) στο Τσίρειο Στάδιο για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα. Τραυματίζονται άλλοι 16 αστυνομικοί και 11 πολίτες.

2008: Σε 185 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών και 370 των τραυματιών από τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη. Σημειώνεται τριπλή βομβιστική επίθεση σε πολυσύχναστα σημεία της ινδικής μεγαλούπολης.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1504 – Ισαβέλλα, Βασίλισσα της Ισπανίας. (Γεν. 22/4/1451).
Η Ισαβέλλα Α΄ (Isabel I, 22 Απριλίου 1451 – 26 Νοεμβρίου 1504), κοινώς γνωστή ως Ισαβέλλα «η Καθολική», τίτλος που δόθηκε στον Φερδινάνδο και την Ισαβέλλα με Παπική βούλα το 1496, ήταν Βασίλισσα της Καστίληςκαι της Λεόν (Στέμμα της Καστίλης). Εκείνη και ο σύζυγός της, Φερδινάνδος Β’ της Αραγονίας, έφεραν σταθερότητα στα Βασίλεια που αποτέλεσαν την βάση για την ενοποίηση της Ισπανίας.

1607 – Τζον Χάρβαρντ, Ιερωμένος και ιδρυτής του ομώνυμου ονομαστού αμερικανικού πανεπιστημίου.

1857 – Φερντινάντ Ντε Σωσσύρ, Ελβετός γλωσσολόγος και ιδρυτής της σημειολογίας.
Ο Φερντινάντ ντε Σωσσύρ (Ferdinand de Saussure) (26 Νοεμβρίου, 1857 – 22 Φεβρουαρίου, 1913) ήταν Ελβετός γλωσσολόγος. Υπήρξε ιδρυτής της μοντέρνας γλωσσολογίας και του στρουκτουραλισμού.

1861 – Ιωάννης Βελισσαρίου, Έλληνας αξιωματικός του Πεζικού, ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων.
Θεωρείται ως μία από τις σπουδαιότερες στρατιωτικές φυσιογνωμίες της νεώτερης Ελλάδας. Ήταν γνωστός και με το προσωνύμιο «Μαύρος Καβαλλάρης», επειδή ίππευε ένα επιβλητικό μαύρο άλογο.

1876 – Γουίλις Χάβιλαντ Κάριερ, Αμερικανός μηχανικός, εφευρέτης του κλιματισμού. (Θαν. 7/10/1950).

1894 – Νόρμπερτ Βίνερ, Αμερικανός μαθηματικός.
Ο Νόρμπερτ Βίνερ (Norbert Wiener, 26 Νοεμβρίου 1894 – 18 Μαρτίου 1964) ήταν Αμερικανός μαθηματικός. Ερεύνησε τις στοχαστικές διαδικασίες και το έργο του αφορούσε στην επιστήμη ηλεκτρολόγου μηχανικού, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τα συστήματα ελέγχου. Είναι όμως κυρίως γνωστός ως ο θεμελιωτής του κλάδου της κυβερνητικής ή «επιστήμης των συστημάτων», με πολλές επιδράσεις στη μηχανική, την πληροφορική, τη βιολογία, τη φιλοσοφία και την οργάνωση της κοινωνίας.

1909 – Ευγένιος Ιονέσκο, Ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας.
Ο Ευγένιος Ιονέσκο (Eugène Ionesco, 26 Νοεμβρίου 1909 – 28 Μαρτίου 1994) ήταν Ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας, από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του Θεάτρου του παραλόγου. Αν κι έγραψε στη Γαλλική γλώσσα, θεωρείται από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους της διανόησης της Ρουμανίας. Στα έργα του, ο Ιονέσκο διακωμωδεί τις πιο κοινότοπες καταστάσεις, ενώ απεικονίζει τη μοναξιά του ανθρώπου και την ασημαντότητα της ύπαρξής του.

1922 – Τσαρλς Σουλτζ, αμερικανός καρτουνίστας, δημιουργός του Τσάρλι Μπράουν και του Σνούπι, καθώς και της σειράς κόμικ Πίνατς. (Θαν. 12/2/2000).

1926 – Πάνος Γαβαλάς, Έλληνας τραγουδιστής.

1927 – Νίκος Φώσκολος, ήταν σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος και κριτικός του ραδιοφώνου και του θεάτρου, σκηνοθέτης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

1932 – Γιώργος Χουρμουζιάδης, Έλληνας αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός

1938 – Τίνα Τάρνερ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Άννα Μέι Μπούλοκ.

1951 – Τσιτσιολίνα, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ιλόνα Στάλερ, που από πρωταγωνίστρια ταινιών πορνό πέρασε για ένα διάστημα και από τα έδρανα της ιταλικής Βουλής.

1986 – Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, έλληνας αθλητής του στίβου, πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1504 – Ισαβέλλα,  βασίλισσα της Ισπανίας.

1807 – Νεομάρτυρας Γεώργιος από την Χίο, αποκεφαλίζεται από τους τούρκους. Γεννήθηκε στην πόλη της Χίου και μαρτύρησε στις Κυδωνίες του Αϊβαλί.

1822 – Ο Δράμαλης πεθαίνει στην Ακροκόρινθο.

1851 – Ζαν Σουλτ, Γάλλος στρατάρχης.
Ο Νικολά Ζαν ντε Ντιέ Σουλτ (Nicolas Jean de Dieu Soult) (29 Μαρτίου 1769 – 26 Νοεμβρίου1851), Δούκας της Δαλματίας, ήταν στρατάρχης της Γαλλίας και πολιτικός.

1912 – Ιωακείμ Γ΄ Μεγαλοπρεπής, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Ιωακείμ Γ΄ γεννήθηκε στο προάστιο Βαφειοχώρι (Μπογιατζήκιοϊ) της Κωνσταντινούπολης τον Ιανουάριο του 1834 και το κοσμικό του όνομα ήταν Δεβετζής ή Δημητριάδης, με καταγωγή από το Κρούσοβο της Πελαγονίας. Το 1852 χειροτονήθηκε διάκονος από το Μητροπολίτη Πωγωνιανής Νίκανδρο στο Βουκουρέστι, όπου και παρέμεινε ως το 1854 σπουδάζοντας και μαθαίνοντας Ρουμανικά. Από το 1854 ως το 1860 υπηρέτησε ως ιεροδιάκονος στους Ελληνικούς ναούς της Βιέννης, συνεχίζοντας τις σπουδές του και μαθαίνοντας Γερμανικά. Ο Ιωακείμ Γ’ δεν έλαβε πανεπιστημιακή μόρφωση, άλλα μπόρεσε να αναπληρώσει αυτό το κενό με την ευρύτητα της σκέψης του και την αγάπη του για τα γράμματα.

1928 – Ράινχαρντ Σέερ, Γερμανός ναύαρχος.
Ο Ράινχαρντ Σέερ (Reinhard Scheer) ήταν Γερμανός αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού. Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1863 στην πόλη Ομπερκίρχεν, κοντά στο Αννόβερο και ήταν γιος του εφημέριου Γιούλιους Σέερ και της Μαρία Ράινχαρντ. Φοίτησε στην Αυτοκρατορική Ναυτική σχολή του Κιέλου ως δόκιμος το 1879, φτάνοντας μέχρι το βαθμό του ναυάρχου. Διακρίθηκε για τη φιλομάθειά του την εργατικότητα και τη προσήλωση στο καθήκον. Υπήρξε από τους σημαντικότερους συνεργάτες του αρχιναυάρχου Τίρπιτς, του δημιουργού του Αυτοκρατορικού γερμανικού Ναυτικού. Ο Σέερ προήχθη αντιναύαρχος λίγο πριν το ξέσπασμα του μεγάλου πολέμου.

1956 – Τόμι Ντόρσεϊ, αμερικανός διευθυντής ορχήστρας, τρομπονίστας και συνθέτης της χρυσής εποχής της τζαζ. (Γεν. 10/11/1905)

1957 – Πέτρος Βούλγαρης, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, πολιτικός και πρωθυπουργός. (Γεν. 13/7/1883).

2012 – Τζόζεφ Μάρεϊ, αμερικανός πλαστικός χειρουργός.
Τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1990 για την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη (23 Δεκεμβρίου 1954) και την ανακάλυψη ενός νέου τρόπου, με τον οποίο ελαχιστοποιήθηκε ο κίνδυνος απόρριψης μοσχευμάτων από το σώμα μετά από χειρουργική επέμβαση. (Γεν. 1/4/1919)