DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 16 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 14 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Αντί καλημέρας
Να λες πάντα αυτό που νιώθεις και να κάνεις πάντα αυτό που σκέφτεσαι. Αν ήξερα ότι σήμερα θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ’ έβλεπα να κοιμάσαι, θα σ’ αγκάλιαζα σφιχτά και θα προσευχόμουν στον Κύριο για να μπορέσω να γίνω ο φύλακας της ψυχής σου. Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ’ έβλεπα να βγαίνεις απ’ την πόρτα, θα σ’ αγκάλιαζα και θα σού ‘δινα ένα φιλί και θα σε φώναζα ξανά για να σου δώσω κι άλλα. Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα άκουγα τη φωνή σου, θα ηχογραφούσα κάθε σου λέξη για να μπορώ να τις ακούω ξανά και ξανά. Αν ήξερα ότι αυτές θα ήταν οι τελευταίες στιγμές που σ’ έβλεπα, θα έλεγα «σ’ αγαπώ» και δεν θα υπέθετα, ανόητα, ότι το ξέρεις ήδη. Υπάρχει πάντα ένα αύριο και η ζωή μας δίνει κι άλλες ευκαιρίες για να κάνουμε τα πράγματα όπως πρέπει, αλλά σε περίπτωση που κάνω λάθος και μας μένει μόνο το σήμερα, θα ΄θελα να σου πω πόσο σ’ αγαπώ κι ότι ποτέ δεν θα σε ξεχάσω.
Το αύριο δεν το έχει εξασφαλίσει κανείς, είτε νέος είτε γέρος. Σήμερα μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βλέπεις τους ανθρώπους που αγαπάς. Γι’ αυτό μην περιμένεις άλλο, κάν’ το σήμερα, γιατί αν το αύριο δεν έρθει ποτέ, θα μετανιώσεις σίγουρα για τη μέρα που δεν βρήκες χρόνο για ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα φιλί και ήσουν πολύ απασχολημένος για να κάνεις πράξη μια τελευταία τους επιθυμία. Κράτα αυτούς που αγαπάς κοντά σου, πες τους ψιθυριστά πόσο πολύ τους χρειάζεσαι, αγάπα τους και φέρσου τους καλά, βρες χρόνο για να τους πεις «συγνώμη», «συγχώρεσέ με», «σε παρακαλώ», «ευχαριστώ» κι όλα τα λόγια αγάπης που ξέρεις. Κανείς δεν θα σε θυμάται για τις κρυφές σου σκέψεις. Ζήτα απ’ τον Κύριο τη δύναμη και τη σοφία για να τις εκφράσεις. Δείξε στους φίλους σου τι σημαίνουν για σένα».........
                                                                                                                                                   Γκαμπριέλ  Γκαρσία Μάρκες

Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας
Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Εορτάζουν
Παρθενομάρτυρος Ιφιγενείας, (Ιφιγένεια)
Ματθαίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή, (Ματθαίος, Μαθιός, Μαθαίος, Ματθούλα, Ματθίλδη, Θίλδα, Τίτα, Μαθούλα)

16 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

534: Δημοσιεύεται η δεύτερη και τελική αναθεώρηση του Ιουστινιάνειου Κώδικα. Αρχίζουν να δημοσιεύονται οι «Νεαρές».

1272: Ενώ ταξιδεύει κατά τη διάρκεια της Θ' Σταυροφορίας, ο Εδουάρδος Α' γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας, αλλά δεν θα επιστρέψει στην Αγγλία παρά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

1380: Ο βασιλιάς Κάρολος ΣΤ' της Γαλλίας ανακοινώνει την κατάργηση όλων των φόρων στη χώρα του.

1532: Ο ισπανός εξερευνητής και κατακτητής, Φρανσίσκο Πιζάρο, αιχμαλωτίζει τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταχουάλπα και καταλύει την αυτοκρατορία τους. Θα τον εκτελέσει τον Αύγουστο του 1533 μαζί με 2.000 συμπατριώτες του, παρά την καταβολή τεράστιων ποσοτήτων χρυσού από τους ιθαγενείς για την απελευθέρωσή τους.

1776: Στις ΗΠΑ ακούγεται ο πρώτος πυροβολισμός στον αέρα προς τιμήν νεκρού στρατιώτη.

1776: Στις ΗΠΑ, γερμανοί μισθοφόροι της Αγγλίας καταλαμβάνουν το Fort Washington στη Νέα Υόρκη από τους επαναστάτες. Την ίδια μέρα οι Κάτω χώρες αναγνωρίζουν τις ΗΠΑ.

1825: Ελληνική Επανάσταση: Οι Έλληνες, υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, νικούν τους Τουρκαλβανούς, υπό τους μπέηδες Μουστά και Καριοφίλ, στην μονή Δομνούς.

1828: Υπογράφεται στο Λονδίνο πρωτόκολλο από τους εκπροσώπους των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νέου ελληνικού κράτους. Αφήνει εκτός ελληνικής επικράτειας τη Στερεά Eλλάδα, ενώ περιλαμβάνονται μόνο η Πελοπόννησος και οι Κυκλάδες.

1841: Ο Ναπολέων Γκουερίν πατεντάρει το πρώτο σωσίβιο κατασκευασμένο από φελλό.

1849: Ο ρώσος συγγραφέας, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, καταδικάζεται σε θάνατο για αντικυβερνητική δραστηριότητα που σχετίζονταν με μια ριζοσπαστική ομάδα διανοούμενων. Αργότερα η ποινή του θα μετατραπεί σε καταναγκαστικά έργα.

  

1852: Ο Άγγλος αστρονόμος Τζον Ράσελ Χιντ ανακαλύπτει τον αστεροειδή 22 Καλλιόπη.

1860: Διαλύεται η Βουλή από τον Όθωνα και προκηρύσσονται εκλογές για τον Ιανουάριο του 1861.

1863 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: τα Συνομόσπονδα στρατεύματα πραγματοποιούν αποτυχημένη επίθεση εναντίον των δυνάμεων της Ένωσης κοντά στο Νόξβιλ του Τενεσί.

1864: Ο Γεώργιος Α’ παρουσιάζεται στη Βουλή, ορκίζεται πίστη στο νέο Σύνταγμα της χώρας και γίνεται ο πρώτος συνταγματικός βασιλιάς της Ελλάδας. Την ίδια ημέρα η εθνοσυνέλευση διαλύεται.

1885: Ο Καναδός ηγέτης των εξεγερμένων Μετί και "πατέρας της Μανιτόμπα" Λουί Ριέλ εκτελείται για προδοσία.

1893: Ιδρύεται στην Πράγα η ποδοσφαιρική ομάδα Σπάρτα.

1904: Η Γαλλία παραχωρεί την κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά στις ΗΠΑ, μετά την αγορά όλων των οικονομικών δικαιωμάτων της γαλλικής εταιρείας που είχε αρχίσει το έργο.

1907: Η Οκλαχόμα γίνεται η 46η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1914: Αρχίζει τη λειτουργία της η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve Bank.

1918: Από τα συντρίμμια της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας ξεπηδά η Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη δημοκρατία με προσωρινό πρόεδρο τον κόμη Μίχαλι Κάρολι.

1919: Ο Ελληνικός στρατός σε όλη την περιοχή του μετώπου αναλαμβάνει δράση εναντίον των τακτικών και ατάκτων Τούρκων.

1920: Ιδρύεται η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία QANTAS.

1920: Στις περιοχές Τσεντίζ-Μπανάζ ο Ελληνικός στρατός καθαρίζει την περιοχήν.

1921: Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται μάχες περιπόλων και πυροβολικού.

1924: Γεννιέται» ο χαρακτήρας του Βρετανού κατασκόπου του Ίαν Φλέμινγκ, Τζέιμς Μποντ.

1930: Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής.

1933: Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις, 16 χρόνια μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων.

1935: Καθιερούται ό θεσμός τών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

1938: Ο Γούιλι Χελ της Τότεναμ βάζει 3 γκολ σε 3,5 λεπτά στον αγώνα Αγγλία-Ιρλανδία στο Μάντσεστερ και σημειώνει το πιο "σύντομο" χατ-τρικ σε διεθνές παιχνίδι. Ο Hall σημειώνει άλλα δυο γκολ στη νίκη της Αγγλίας με 7-0.

1939: Ιδρύεται στην Αθήνα η “Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής” για τη θεωρητική και πρακτική μόρφωση των καθηγητών και των καθηγητριών σωματικής αγωγής.

1940: Στο Αλβανικό μέτωπο οι Ελληνικές δυνάμεις επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ιταλών εις όλους τους Τομείς του μετώπου και επιτυγχάνουν την κατάληψιν των υψωμάτων 1778, 827, 1959, 1500, 1799 και της Κόνιτσας.

1940: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σε απάντηση στην ισοπέδωση του Κόβεντρι από τη γερμανική Λουφτβάφε δύο ημέρες πριν, η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία βομβαρδίζει το Αμβούργο.

1940: Ο Τσώρτσιλ στέλνει Βρετανικά στρατεύματα από την Βόρεια Αφρική στην Ελλάδα.

1940: Στην Πολωνία οι Ναζί αποκλείουν το γκέτο της Βαρσοβίας από τον έξω κόσμο.

1942: Το υποβρύχιον «Τρίτων», υπό κυβερνήτην τόν υποπλοίαρχον Ν. Κοντογιάννην, επιτίθεται παρά τό στενόν τού Καφηρέως εναντίον Γερμανικής νηοπομπής έκ δύο πετρελαιοφόρων καί πλήττει διά τορπιλλών τό έν έκ τούτων. Τά συνοδεύοντα τήν νηοπομπήν, αντιτορπιλλικόν «Ερμής» (πού ήτο τό αυτοβυθισθέν έν Ναυστάθμω κατά τήν Γερμανικήν εισβολήν Ελληνικόν «Βασιλεύς Γεώργιος ό Α’», τό οποίον ανείλκυσαν κατόπιν οί Γερμανοί καί επεσκεύασαν) καί δύο καταδιωκτικά υποβρύχια άρχισαν τότε απηνή καταδίωξιν κατά τού «Τρίτωνος» παραταθείσαν επί εξάωρον. Εναντίον τού Ελληνικού υποβρυχίου ενηργήθησαν τέσσαρες επιθέσεις διά βομβών βυθού, αίτινες προεκάλεσαν είς αυτό σοβαράς βλάβας. Ο κυβερνήτης του απεφάσισε τότε ν’ αναδυθή διά ν’ αναμετρηθή έν επιφανεία μέ τόν εχθρόν. Αλλά, κατά την ανάδυσιν το Γερμανικόν αντιτορπιλλικόν ενεβόλισε τόν «Τρίτωνα», καί τόν κατεβύθεσε. Εκ τού πληρώματός του εσώθησαν 30, έν οίς καί ό κυβερνήτης. Πέντε αξιωματικοί καί είκοσι πέντε ναύται ηκολούθησαν τό Εληνικόν υποβρύχιον είς τόν υγρόν τάφον του.

1944: Οι καπετάνιοι των μεγάλων μονάδων του Ε.Λ.Α.Σ. συνάπτουν σύσκεψη στην Λαμία.

1945: Ιδρύεται στο Λονδίνο η UNESCO, ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.


1950: Αναχώρηση του Τάγματος του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας για την Κορέα, προκειμένου να συμμετάσχει με τις λοιπές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Κορεατικό Πόλεμο.

1950: Διασπάται το Λαϊκό Κόμμα, μετά την αποχώρηση του Στέφανου Στεφανόπουλου με 25 βουλευτές.

1951: Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας αποφασίζει να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο την απαγόρευση του Κομμουνιστικού και του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος.

1952: Ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου κερδίζει τις εκλογές. Λαμβάνει το 49,22% των ψήφων και 247 απο τις 300 έδρες.
Οι εκλογές έγιναν στις 16 Νοεμβρίου 1952 απο την υπηρεσιακή κυβέρνηση Κιουσόπουλου. Ο αριθμός των εδρών του κοινοβουλίου είναι τώρα σταθερός μη μεταβαλλόμενος (300). Ο Γεώργιος Παπανδρέου συνεργάζεται με τον Ελληνικό Συναγερμό, εξασφαλίζοντας έτσι την παρουσία του στη νέα Βουλή. Το σύστημα, ύστερα από συμφωνία Παπάγου και Πλαστήρα, είναι πλειοψηφικό. Ο Παπάγος έχει την υποστήριξη του Αμερικανικού παράγοντα αλλά κυρίως του Τύπου. Λόγω της ακυβερνησίας και της συχνής εναλλαγής κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, ακόμα και εφημερίδες του φιλελεύθερου κεντρώου χώρου υποστήριξαν τον Παπάγο. Εναντίον της καθόδου του Παπάγου στη πολιτική ήταν οι βασιλείς.
Στις εκλογές αυτές είναι που η ΕΔΑ, που εκπροσωπούσε το παράνομο ΚΚΕ, έριξε το σύνθημα «Τί Παπάγος, τί Πλαστήρας». Λόγω του πλειοψηφικού συστήματος, ο Ελληνικός Συναγερμός πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Επί 300 εδρών έλαβε 247, το 82,33% των εδρών. Η ΕΔΑ έμεινε εκτός κοινοβουλίου.
Στις 19 Νοεμβρίου 1952 ορκίζεται Πρωθυπουργός ο Αλέξανδρος Παπάγος.

1953: Kατάργηση της τροχιοδρομικής επικοινωνίας Κυψέλης και Πατησίων, λόγω του ξηλώματος των σιδηροτροχιών στα Χαυτεία, από συνεργείο του υπουργείου Δημοσίων Έργων, με την επίβλεψη του τότε υπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, επί κυβερνήσεως Αλεξάνδρου Παπάγου.

1959: Πρώτη παράσταση στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης του μιούζικαλ "Η Μελωδία της Ευτυχίας"(The Sound of Music), το οποίο έπλασε ο Richard Rodgers μελοποιώντας τον ποιητικό λόγο του Oscar Hammerstein II.

1961: Εξεγερμένοι Κογκολέζοι σκοτώνουν 13 Ιταλούς της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Λεοπολντβίλ.

1962: Εγκαίνια του οικισμού στον Άγιο Σώστη, όπου ήδη στεγάζονται παραπηγματούχοι.

1964: Παραιτείται ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού, Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω διαφωνίας με τον πατέρα του πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά και των κατηγοριών μερίδας του Τύπου για χαριστικές αναθέσεις έργων.

1965: Η ΕΣΣΔ στέλνει το διαστημικό σκάφος Venera 3 στην Αφροδίτη, και γίνεται το πρώτο σκάφος που φτάνει στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη.

1965: Πρωτοφανής όξυνση στις σχέσεις Εκκλησίας-κράτους. Η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου αποφασίζει την πλήρωση κενών εδρών μητροπολιτών αψηφώντας τον σχετικό νόμο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κυβέρνηση απειλεί ότι θα εμποδίσει τις ενθρονίσεις με αστυνομικές δυνάμεις.

1966: Σε οκτάμηνη εξαγοράσιμη φυλάκιση καταδικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Ναυπλίου ο δικηγόρος Νικηφόρος Μανδηλαράς, εκ των συνηγόρων της δίκης του ΑΣΠΙΔΑ, για προσβολή του βασιλιά Κωνσταντίνου.

1966: Στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες κατατάσσεται πλέον η Ελλάδα από τον Οργανισμό Διεθνούς Αναπτύξεως. Την πενταετία 1960-1965 η μέση ετήσια αυξηση της παραγωγής έφτασε στο αξιοσημείωτο επίπεδο του 8%.

1972: Το δεξαμενόπλοιο ”Παγκόσμιος Ήρωας”, ιδιοκτησίας του Ομίλου Νιάρχου, συγκρούεται με το οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού ”Μέρλιν” μέσα στο Φαληρικό Όρμο και μόλις 5 μίλια έξω από την είσοδο του λιμένα του Πειραιά. Σκοτώνονται 44 από τα 58 μέλη του πληρώματος.

1973: Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Γύρω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα γίνονται πραγματικές μάχες. Η Αστυνομία με δακρυγόνα και πυροβολισμούς προσπαθεί να διαλύσει τον κόσμο. Ο ραδιοφονικός σταθμός των φοιτητών κάνει έκκληση για φάρμακα, ιατρικά εργαλεία, γιατρούς και ασθενοφόρα. Γύρω στα μεσάνυχτα μπαίνουν στην Αθήνα στρατός και τανκς.


1980: Ο 26χρονος κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής και η 20χρονη εργάτρια Ματούλα Κανελλοπούλου χάνουν τη ζωή τους, από χτυπήματα των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια επεισοδίων με αφορμή την πορεία για την 7η επέτειο του Πολυτεχνείου.

1981: Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές εγκρίνουν το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β.

1982: Το NFL τελειώνει μια από τις μεγαλύτερες απεργίες στην ιστορία του επαγγελματικού αθλητισμού που κράτησε 57 ημέρες.

1988: Στις εκλογές που γίνονται στο Πακιστάν, για πρώτη φορά μετά από το 1977, ο λαός επιλέγει τη Μπεναζίρ Μπούτο για πρωθυπουργό της χώρας. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία ενός μουσουλμανικού κράτους.

1989: Εγκαινιάζεται ο πρώτος μη κρατικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, το MEGA Channel.

1989: Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανανεώνει τον θεσμό του England Travel Club το οποίο ξεκίνησε το 1980 σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον χουλιγκανισμό.

1991: Στη Βρετανία, δύο άτομα σκοτώνονται από έκρηξη βόμβας, που τοποθέτησε ο IRA, σε προάστιο βόρεια του Λονδίνου.

1992: Εκδοτικός οίκος των Σκοπίων προβαίνει στην έκδοση μεγάλου μεγέθους χάρτη της λεγόμενης “Μεγάλης Μακεδονίας”, στον οποίο περιλαμβάνονται ακόμη και νησιά του Αιγαίου.

1992: Στη Γερμανία, νεοναζί επιτίθενται σε Ελληνικό σχολείο σπάζοντας τζάμια και γράφοντας Ναζιστικά συνθήματα.

1993: Αμερικανικό εφετείο χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την απαγόρευση σε ομοφυλόφιλους να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.

1993: Ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος, στο οποίο επιβαίνουν 17 άτομα, συντρίβεται στο νοτιοανατολικό Ιράν.

1994: Τίθεται σε ισχύ η νέα διεθνής σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που επιτρέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Η Τουρκία ανακοινώνει ότι θεωρεί αιτία πολέμου την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

1994: Με συμπλοκές αστυνομικών και αναρχικών, εμπρησμούς αυτοκινήτων, ζημιές σε καταστήματα, δακρυγόνα, πέτρες και βόμβες μολότοφ γύρω από το χώρο του Πολυτεχνείου, σημαδεύεται η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων για την 21η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

1995: Υπό την απειλή βομβιστικών επιθέσεων των ισλαμιστών, διεξάγονται προεδρικές εκλογές στην Αλγερία.

1996: Η Μητέρα Τερέζα λαμβάνει τιμητικά την αμερικανική υπηκοότητα.

1997: Στην 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος σημειώνονται 42 γκολ, ρεκόρ για τα 40 χρόνια της Α Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου.

2000: Ο Μπιλ Κλίντον γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το κομμουνιστικό Βιετνάμ.

2001: Βγαίνει στη μεγάλη οθόνη το πρώτο έργο του Χάρι Πότερ, με τίτλο "Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος".

2003: Δολοφονείται στο Αφγανιστάν η Γαλλίδα Μπετίνα Γκοϊσλάρ, εργαζόμενη στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Πρόκειται για τον πρώτο εργαζόμενο του ΟΗΕ που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν, το Δεκέμβριο του 2001.

2005: Η βασκική, η γαλικιανή και η καταλανική μπορούν να χρησιμοποιούνται στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρώτη φορά που οι περιφερειακές γλώσσες της Ισπανίας χρησιμοποιούνται στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2010: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ανακοινώνει τον αρραβώνα του με την Κέιτ Μίντλετον.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

42 π.Χ. – Τιβέριος, Ρωμαίος Αυτοκράτορας, επί των ημερών του οποίου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός. (Θαν. 16/3/37).
Ο Τιβέριος Ιούλιος Καίσαρας Αύγουστος (Tiberius Iulius Caesar Augustus, 16 Νοεμβρίου 42 π.Χ. – 16 Μαρτίου 37) ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας από το 14 έως το 37. Ανήκε στο ισχυρό Ρωμαϊκό γένος των Κλαυδίων αλλά η μητέρα του παντρεύτηκε τον Οκταβιανό, ενώ ο ίδιος παντρεύτηκε την κόρη του τελευταίου (από παλαιότερο γάμο) Ιουλία. Αυτή η ανάμειξη των Κλαυδίων και των Ιουλίων συνεχίστηκε και στις επόμενες γενιές με αποτέλεσμα η πρώτη Αυτοκρατορική δυναστεία της Ρώμης να ονομάζεται Ιουλιο-Κλαυδιανή δυναστεία. Ο Τιβέριος ήταν ικανός στρατηγός και οι εκστρατείες του διασφάλισαν τα Παραδουνάβια σύνορα του κράτους, ενώ τελικώς ανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας μετά τον θάνατο του Οκταβιανού. Η διακυβέρνηση του χωρίζεται σε δύο φάσεις, καθώς ύστερα από τον χαμό του γιου του σταδιακά αποτραβήχτηκε από τον δημόσιο βίο και άφησε τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων στα χέρια της Πραιτωριανής Φρουράς και της Συγκλήτου.

1717 – Ζαν λε Ροντ ντ’ Αλαμπέρ, Γάλλος μαθηματικός.
Ο Ζαν Μπατίστ λε Ροντ ντ’ Αλαμπέρ (Jean Baptiste le Rond d’Alembert, Παρίσι, 16 Νοεμβρίου 1717 – Παρίσι, 29 Οκτωβρίου 1783) ήταν Γάλλος μαθηματικός, μηχανικός, φυσικός, φιλόσοφος και θεωρητικός της μουσικής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς και φυσικούς του 18ου αιώνα. Επιπλέον βοήθησε τον Ντιντερό στην συγγραφή της περίφημης Εγκυκλοπαίδειας (Encyclopédie).

1836 – Εουτζένιο Μπελτράμι, Ιταλός μαθηματικός

1894 – Ρίχαρντ Νικολάους Γκραφ Κουντενχόβε – Καλέργκι, Ελληνικής καταγωγής Αυστριακός πολιτικός. (Θαν. 27/7/1972).

1909 – Χρήστος Καπράλος, Έλληνας γλύπτης.
Ο Χρήστος Καπράλος (Παναιτώλιο ή Μουσταφούλι Αιτωλοακαρνανίας, 16 Νοεμβρίου 1909 - Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 1993) ήταν ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ού αιώνα, ιδίως σε ό,τι αφορά τον μοντερνισμό στην Ελλάδα.

1922 – Ζοζέ Σαραμάγκου, πορτογάλος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998. (Θαν. 18/6/2010)
O Ζοζέ (Ιωσήφ) ντε Σόζα Σαραμάγκου (José de Sousa Saramago, 16 Νοεμβρίου 1922 - 18 Ιουνίου 2010), ήταν Πορτογάλος συγγραφέας, ποιητής, σεναριογράφος και δημοσιογράφος, τιμημένος με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα έργα του, μερικά από τα οποία μπορούν να θεωρηθούν αλληγορικά, γενικά παρουσιάζουν ανατρεπτικές όψεις πάνω στα ιστορικά γεγονότα, δίνοντας έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα. Ο Σαραμάγκου κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998. Ίδρυσε το Εθνικό Μέτωπο για την Προάσπιση του Πολιτισμού (Λισσαβώνα, 1992) μαζί με τον Αρμίντο Φρέιτας-Μαγκαλιάες και άλλους. Ζούσε στο νησί Λανθαρότε των Κανάριων Νήσων της Ισπανίας.

1930 – Σαλβατόερ «Τότο» Ρίινα, ηγέτης της ιταλικής μαφία.

1938 – Ρόμπερτ Νόζικ, Αμερικανός φιλόσοφος.

1943 – Μάικλ Τσιμίνο, Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Έργα του «Η χρονιά του Δράκου» και ο «Ελαφοκυνηγός».

1952 – Σιγκέρου Μιγιαμότο, Ιάπωνας σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών.

1953 – Γλυκερία, Ελληνίδα τραγουδίστρια.

1964 – Νταϊάνα Κραλ, καναδή τραγουδίστρια της τζαζ.

1974 – Πολ Σκόουλς, Άγγλος ποδοσφαιριστής.

1977 – Μάγκι Τζίλενχαλ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1093 – Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας.
Η Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας (Ουγγαρία 1045 – 16 Νοεμβρίου 1093) ήταν αδελφή του Αγγλοσάξονα βασιλιά Έντγκαρ Έθελινγκ που βασίλευσε σύντομα, παντρεύτηκε τον Βασιλιά της Σκωτίας Μάλκολμ Γ΄ και έγινε Βασίλισσα της Σκωτίας. Κόρη του Άγγλου πρίγκηπα Εδουάρδου του εξορίστου και της Αγκάθας, εγγονή του Βασιλιά της Αγγλίας Εδμόνδου του σιδηρόπλευρου είχε εκτός από τον Έντγκαρ άλλη μια αδελφή την Χριστίνα. Μετά την κατάκτηση της Αγγλίας από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή η χήρα Αγκάθα αποφάσισε να πάρει τα παιδιά της και να επιστρέψει στην Ευρώπη αλλά μια θύελλα την έριξε στις ακτές της Σκωτίας.

1272 – Ερρίκος Γ’, βασιλιάς της Αγγλίας.
Ο Ερρίκος Γ΄ της Αγγλίας (1207 – 16 Νοεμβρίου 1272) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας και δούκας της Ακουιτανίας (1216-1272), υιός και διάδοχος του βασιλιά της Αγγλίας Ιωάννη του Ακτήμονα και της Ισαβέλλας της Ανγκουλέμης. Στην εποχή του δεν υπήρχαν αριθμήσεις δίπλα από τα ονόματα των μεσαιωνικών βασιλέων και ο Ερρίκος Γ΄ ήταν γνωστός ως Ερρίκος του Γουίντσεστερ, πρώτος Βασιλιάς – ανήλικο παιδί μετά τη Νορμανδική κατάκτηση και ένας από τους πιο μακρόχρονους Βασιλείς, που κυβέρνησε την Αγγλία 56 χρόνια. Επί Βασιλείας του άρχισε να κατασκευάζεται το μεγαλύτερο μνημείο της Αγγλικής ιστορίας, το Αββαείο του Ουέστμινστερ, ως επέκταση του τάφου του Εδουάρδου του Εξομολογητή.

1802 – Αντρέ Μισώ, Γάλλος βοτανολόγος.

1822 – Ο Ηρωικός αγωνιστής Παναγιώτης Κρεββατάς δολοφονείται στο γεφύρι του Ευρώτα.

1831 – Καρλ Φίλιπ Γκότλιμπ Φον Κλαούζεβιτς, πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου. (Γεν. 1/6/1780).

1907 – Ροβέρτος Α’, δούκας της Πάρμας.
Ο Ροβέρτος Α΄ (1848 – 1907) ήταν ο τελευταίος κληρονομικός Δούκας της Πάρμας και της Πλακεντίας (1854 – 1859), οπότε και το δουκάτο ενσωματώθηκε στην ενωμένη Ιταλία. Γιος και διάδοχος του δούκα της Πάρμας Καρόλου Γ΄ και της Λουίζας Μαρίας Θηρεσίας της Γαλλίας, διαδέχθηκε σε ηλικία μόλις επτά ετών τον δολοφονηθέντα πατέρα του υπό την επίβλεψη της μητέρας του. Εγκατέλειψε τον θρόνο πέντε χρόνια μετά, όταν κατελήφθη από τα στρατεύματα της Σαρδηνίας, που πραγματοποιούσαν την ένωση όλης της Ιταλίας υπό τον Βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ Β΄. Παρά την έκπτωση, η οικογένεια διατήρησε όλα τα πλούτη της, πραγματοποιώντας ταξίδια σε όλη την Ευρώπη.

1907 – Γουσταύος Χέρτσμπεργκ, Γερμανός ιστορικός.

1920 – Σπυρίδων Μαγγίνας, Έλληνας ιατρός, πανεπιστημιακός και εθνικός ευεργέτης.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου 1839. Πατέρας του ήταν ο αγωνιστής της επανάστασης του 1821 Αναστάσιος.
Ολοκλήρωσε τη βασική του εκπαίδευση στην Αθήνα και μετά το γυμνάσιο τον Σεπτέμβριο του 1856 εγγράφηκε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Ιατρικής το 1862 με βαθμό άριστα. Υπηρέτησε δέκα χρόνια ως βοηθός σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην Αιτωλία και μετά μετέβη στην Ευρώπη. Παρακολούθησε ειδικά μαθήματα τρία χρόνια στο Παρίσι και δύο χρόνια στην Βιέννη. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1870 και έγινε υφηγητής της χειρουργικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο. Το 1874 διορίστηκε έκτακτος καθηγητής και το 1880 καθηγητής του ίδιου μαθήματος.Το 1881 μετέβη στη Χίο για να καταγράψει μαζί με τον Αναστάσιο Χρηστομάνο τις ζημιές τις οποίες προκάλεσε μεγάλος σεισμός, ενώ κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 παρείχε τις επιστημονικές του γνώσεις. Μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Αρεταίου (1893) διορίστηκε διευθυντής της χειρουργικής κλινικής, και το 1898 έγινε ο πρώτος καθηγητής χειρουργικής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1897-1898 διετέλεσε επίσης πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν πρόεδρος του 5ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου.
Διαβίωσε άγαμος και πέθανε στις 16 Νοεμβρίου 1920 στην Αθήνα αφήνοντας αξιόλογη περιουσία, η οποία περιήλθε στο Πανεπιστήμιο.

1960 – Κλαρκ Γκέιμπλ, Αμερικανός ηθοποιός.

1970 – Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, πρώην Πρωθυπουργός, πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών.

1971 – Στράτος Παγιουμτζής, ερμηνευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού. (Γεν. 1904)
Ήλθε στην Ελλάδα πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Από παιδί μπήκε στο μεροκάματο, αλλά το μεγάλο πάθος του ήταν το τραγούδι. Γρήγορα γνωρίστηκε με την πειραιώτικη παρέα του ρεμπέτικου. Μαζί με τους Μάρκο Βαμβακάρη, Ανέστη Δελιά και Γιώργο Μπάτη έφτιαξαν την πρώτη αμιγώς λαϊκή ορχήστρα. Ήταν γνωστή ως «Τετράς του Πειραιώς», στην καθαρευουσιάνικη εκδοχή του Μπάτη.

1980 – Ιάκωβος Κουμής, φοιτητής.

1980 – Σταματίνα Κανελλοπούλου, εργάτρια.

1981 - Ουίλιαμ Χόλντεν, Αμερικανός ηθοποιός. Είχε βραβευτεί με το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού για το ρόλο του στην ταινία "Θάλαμος Εξόντωσης 17".

2005 – Χένρι Τάουμπε, Αμερικανός χημικός, βραβείο Νόμπελ 1983.

2006 – Μίλτον Φρίντμαν, νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος της ελεύθερης αγοράς και ηγέτης της Σχολής του Σικάγου, που επηρέασε καίρια τη βρετανική οικονομία επί Θάτσερ και την αμερικανική επί Ρίγκαν. (Γεν. 31/7/1912).

2009 – Αντόνιο ντε Νίγκρις, Μεξικανός ποδοσφαιριστής. Σοκ στον κόσμο του ποδοσφαίρου με την είδηση ότι ο Μεξικάνος ποδοσφαιριστής που ανήκε στη Λάρισα, πέθανε σε ηλικία 33 ετών.