DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 13 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 13 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού
Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος

Εορτάζουν
Οσιομάρτυρος Δαμασκηνού του Κωνσταντινοπολίτου, (Δαμασκηνός, Δαμασκηνή)
Ιωάννου Χρυσοστόμου αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, (Χρυσόστομος, Χρυσοστόμης, Χρυσοστόμη, Χρυσοστομία, Χρυσοστομίτσα *)
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

13 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1002: Ο Άγγλος βασιλιάς Έθελρεντ του Ουέσσεξ διατάσσει τη θανάτωση όλων των Δανών στην Αγγλία.

1160: Ο Λουδοβίκος Ζ/ της Γαλλίας παντρεύεται την Αδέλα της Καμπανίας.

1646: (ν. ημερ.) Κατάληψη της πόλεως του Ρεθύμνου από τις Τουρκικές δυνάμεις του Χουσεΐν Πασά, μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον των Ενετών. Το Ρέθυμνο, ήταν υπό την κατοχή των Ενετών και μετά από διετή πόλεμο με τους Τούρκους περιέρχεται με συνθήκη στην Τουρκία. Από τις 23 Ιουνίου του 1645 οι Τούρκοι είχαν φτάσει στο νησί με 450 πλοία και 50.000 στρατό.

1775: Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Επαναστατικού Πολέμου, Αμερικανικές δυνάμεις επιτίθενται στο υπό Βρετανική κατοχή Μόντρεαλ.

1789: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον, επιστρέφει στην Ουάσινγκτον μετά την πρώτη του προεδρική περιοδεία.

1821: Οι Αθηναίοι, υπό τον Η. Κτενάν, έπειτα από ηρωϊκή έφοδο, καταλαμβάνουν τόν Σερπετζέν και φέρουν σε δύσκολη θέση τους Τούρκου, που είναι κλεισμένοι μέσα στην Ακρόπολη.

1821: Οι ηρωικοί Σουλιώτες υπό τους Μάρκο και Νότη Μπότσαρη, τους αδερφούς Τζαβέλα, τον Λ. Βέικο κ.ά. επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Τούρκων και κυριεύουν την Άρτα.

1822: Υδραϊκός στόλος, υπό το Λάζαρο Παναγιώτη, αποβιβάζει στο Μεσολόγγι 1.500 άντρες υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τους Ηλία Τσαλαφαντινό, Κανέλλο Δεληγιάννη και Ανδρέα Ζαΐμη, για ενίσχυση της Φρουράς του Μεσολογγίου.

1824: Εμφύλιος πόλεμος στην Αρκαδία, μεταξύ κυβερνητικών (Βάσος Μαυροβουνιώτης) και αντικυβερνητικών (Κολοκοτρωναίοι), κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων φονεύεται ο γιος του γέρου του Μοριά, Πάνος Κολοκοτρώνης, σε ηλικία 26 ετών.

1825: Ο Ελληνικός στόλος ναυμάχησε με τον Τουρκικό έξω από το ακρωτήριο Πάπας Πατρών.

1857: Η κυβέρνηση του Δ. Βούλγαρη παραιτήται και σχηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Αθανάσιο Μιαούλη.

1864: Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας. Καταργείται η Συνταγματική Μοναρχία και καθιερώνεται η Βασιλευόμενη Δημοκρατία.

1875: Οι πρώτες στολές στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο φοριούνται στον κολλεγιακό αγώνα Yale - Harvard στο New Haven του Κονέκτικατ.

1887: Πραγματοποιείται διαδήλωση περίπου 10.000 ατόμων στο Λονδίνο κατά της βρετανικής καταπίεσης στην Ιρλανδία. Η διαδήλωση πνίγεται στο αίμα από την αστυνομία. Τρεις νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, ο απολογισμός. Θα μείνει στην ιστορία ως Ματωμένη Κυριακή (Bloody Sunday), η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις της βρετανικής ιστορίας.

1907: Ο Γάλλος Πολ Κορνί πραγματοποιεί την πρώτη στον κόσμο πτήση με ελικόπτερο.

1912: Η Σάμος επαναστατεί υπό τόν Θ. Σοφούλη καί κηρύσσει την ένωση μέ τήν Ελλάδα.

1909: Στο Ιλινόι των ΗΠΑ, έκρηξη σκοτώνει 400 ανθρακωρύχους στο Τσέρι.

1912: Οι πρόσκοποι του Ελληνικού στρατού μάχονται εναντίον των Τούρκων στο Χάνι Εμίν Αγά Ιωαννίνων.

1912: Οι Βούλγαροι καταλαμβάνουν την Αλεξανδρούπολη.

1915: Οι ΗΠΑ και η Αϊτή υπογράφουν συνθήκη, με την οποία η τελευταία μετατρέπεται σε αμερικανικό προτεκτοράτο.

1918: Οι στόλοι τής Αντάντ, μεταξύ των οποίων και τρία ελληνικά πολεμικά πλοία και ένα τάγμα βρίσκονται στη συμμαχική δύναμη, εισέρχονται στά Δαρδανέλλια και αγκυροβολούν προ της Κωνσταντινουπόλεως και την καταλαμβάνουν. (πρώτος παγκόσμιος Πόλεμος).

1920: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

1921: Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1928: Πρεμιέρα του Μίκυ Μάους, που είναι ο αγαπημένος ποντικός των παιδιών, δημιούργημα του Γουόλτ Ντίσνεϊ.

1929: Ληστοσυμμορίες αρχίζουν να λυμαίνονται την ύπαιθρο, κυρίως της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

1930: Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας αρνείται την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στην χώρα.

1933: Πραγματοποιείται η πρώτη καθιστική διαμαρτυρία στην εργατική ιστορία των ΗΠΑ.

1939: Μετά την αποχώρηση από τις συνομιλίες με τους Σοβιετικούς στη Μόσχα, η Φιλανδία καλεί γενική επιστράτευση.

1940: Κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η "Φαντασία", η φαντασμαγορική ταινία κινουμένων σχεδίων του Γουόλτ Ντίσνεϊ.

1940: Ολοκληρώνεται σχεδόν η αποκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους της ακεραιότητας του τομέα της Πίνδου μέχρι των συνόρων στο Γράμμο και επιτυγχάνεται η συντριβή της Ιταλικής Μεραρχίας Αλπινιστών (Τζούλια), που είχε διεισδύσει σε βάθος 30 χιλ. Και πλάτος 20 χιλ. Μέχρι του χωριού Βωβούς, βόρεια του Μετσόβου. Γι΄ αυτό το αποτέλεσμα χρειάστηκαν να γίνουν πεισματώδεις επιθετικές ενέργειες από την 1-11-1940 στις περιοχές των χωριών Επταχωρίου, Φούρκας, Δίστρατου, Σαμαρίνας, Βοβούσας Παλαιοσελλίου, από την Ι Μεραρχία, την Ταξιαρχία Ιππικού και άλλες Μονάδες και Συγκροτήματα του Β’ΣΣ.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ

Πρόκειται για μια μάχη μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών τις πρώτες μέρες του Ελληνοιταλικού πολέμου και έλαβε χώρα στα βουνά της Πίνδου, στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία μεταξύ 28 Οκτωβρίου και 13 Νοεμβρίου του 1940.

Από την Ιταλική πλευρά συμμετείχε η 3η Μεραρχία Αλπινιστών Julia με περισσότερους από 10.000 άνδρες, οι οποίοι ήταν ειδικευμένοι να μάχονται σε ορεινό έδαφος.

Από την άλλη μεριά, οι Έλληνες είχαν αναπτυχθεί με αρχηγό τον συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη στις βουνοκορυφές της Πίνδου σε μια γραμμή 35 χιλιομέτρων

Στόχος των Ιταλών Αλπινιστών ήταν να διασχίσουν την Πίνδο και να καταλάβουν τη περιοχή του Μετσόβου, χωρίζοντας έτσι τις ελληνικές δυνάμεις της Ηπείρου από αυτές τις Μακεδονίας. Κατάφεραν να διασχίσουν 40χλμ της ορεινής Πίνδου, να καταλάβουν το χωριό της Βοβούσα, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν στο Μέτσοβο καθώς οι Έλληνες ενισχύονταν συνεχώς από δυνάμεις που έφταναν στη περιοχή για να βοηθήσουν.

Στις 3 Νοεμβρίου περικυκλώθηκαν από τους Έλληνες, στις συμπλοκές είχαν σοβαρές απώλειες και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Τις επόμενες δύο μέρες, οι Έλληνες ανακατέλαβαν τη Βοβούσα και τη Σαμαρίνα και οι Ιταλοί υποχωρώντας βρέθηκαν στις ίδιες θέσεις που είχαν πριν την επιχείρηση.

Μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, οι Ιταλοί είχαν απομακρυνθεί από όλο το μέτωπο της Πίνδου καταλήγοντας στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η Μάχη της Πίνδου τελείωσε με νίκη των Ελλήνων και αυτή η νίκη έδωσε αργότερα τη δυνατότητα στους Έλληνες να αντεπιτεθούν στους Ιταλούς.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι Ιταλοί έχασαν 5.000 περίπου άνδρες, ενώ σημαντικό ρόλο στην έκβασή της έπαιξαν οι κάτοικοι των ελληνικών χωριών βοηθώντας στον ανεφοδιασμό των Ελλήνων στρατιωτών, μια και η πρόσβαση οχημάτων λόγω του εδάφους ήταν αδύνατη.

1940: Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε το Αργοστόλι και την Λευκάδα.

1941: Στην ΕΣΣΔ, Γερμανοί και Ρουμάνοι νικούν στη μάχη της Σεβαστούπολης τον Κόκκινο Στρατό.

1947: Η Ρωσία ολοκληρώνει την κατασκευή του πολυβόλου ΑΚ-47, γνωστότερου ως Καλάσνικοφ.

1951: Συλλαμβάνεται στην Πράγα ο πρώην γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ρούντολφ Σλάνσκι, κατηγορούμενος για αντεθνικές δραστηριότητες.

1952: Ο δρ. Πολ Τζολ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το ηλεκτροσόκ ως θεραπεία για την καρδιακή προσβολή.

1956: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κηρύσσει άκυρους τους νόμους, που επέβαλλαν το διαχωρισμό μαύρων και λευκών στα λεωφορεία.

1963: Η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας σημειώνει το μεγαλύτερο σκορ σε μεγάλη διοργάνωση συλλόγων όταν κερδίζει τον ΑΠΟΕΛ με 16-1 στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

1964: Αρχίζει η λειτουργία του τελεφερίκ της Πάρνηθας.

1967: Πρώτη προβολή της ταινίας του Δημόπουλου «Κάτι Κουρασμένα Παλληκάρια» με το Λάμπρο Κωνσταντάρα.

1968: Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης σε γήπεδο, με σκοπό τον εντοπισμό των ταραξιών. Το πείραμα γίνεται στο στάδιο Χόθορνς της Γουέστ Μπρόμιτς Αλμπιον και στέφεται με απόλυτη επιτυχία.

1969: Μαζικό κύμα διαδηλώσεων στην Ουάσινγκτον εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.

1969: Πρωτοερμηνεύεται στο Μόναχο με μαέστρο τον Θεόδωρο Αντωνίου, το έργο του Γιάννη Χρήστου “Αναπαράστασις ΙΙΙ”, γνωστό και ως “Ο Πιανίστας”.

1970: Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρνείται ξανά (η προηγούμενη φορά ήταν το 1930) την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στη χώρα.

1970: Στη Συρία, ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Χαφέζ αλ Άσαντ καταλαμβάνει την εξουσία με πραξικόπημα και γίνεται ισόβιος πρόεδρος.

1971: Το Αμερικανικό διαστημόπλοιο «Μάρινερ ΙΧ» στέλνει επιστημονικά στοιχεία και φωτογραφίες από τον πλανήτη Άρη.

1972: Τίθεται σε λειτουργία το διυλιστήριο Κορίνθου, του Ομίλου Βαρδινογιάννη.

1973: Ο υπουργός Παιδείας, Παναγιώτης Σιφναίος, επισκέπτεται το Πολυτεχνείο και προσπαθεί, σε κοινή συνεδρίαση με τη Σύγκλητο, να εκφοβίσει τις επιτροπές αγώνα των φοιτητών, ώστε να σταματήσουν τη δράση τους για άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών στις σχολές. Ο υπουργός της δοτής κυβέρνησης Μαρκεζίνη τους απειλεί με χρήση βίας, σε περίπτωση διαδηλώσεων και απεργιών.

1974 : Ο ηγέτης της Οργάνωσης γα την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Γιάσερ Αραφάτ, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Γενεύη, τονίζει ότι στόχος της ΟΑΠ είναι η δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους που θα περιλαμβάνει Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και Εβραίους.

1975: Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοινώνει ότι η ευλογιά εξαφανίστηκε για πρώτη φορά από την Ασία.

1979: Υποδοχή αρχηγού κράτους επιφυλάσσεται στον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο.

1980: Κόμμα του Κέντρου ιδρύει ο Γεώργιος Μαύρος.

1982: Ο Κορεάτης πυγμάχος Duk Koo Kim τραυματίζεται θανάσιμα όταν βγαίνει νοκ-άουτ από τον Ray "Boom Boom" Mancini στον 14ο γύρο. Τέσσερις ημέρες αργότερα και ενώ βρίσκεται σε κώμα θα ανακοινωθεί ο θάνατός του. Το τραγικό περιστατικό οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στο άθλημα.

1985: Στην Κολομβία, λάσπες που εκτοξεύονται από το ηφαίστειο Νεβάδο Ντελ Ρουίς, 85 μίλια βορειοδυτικά της Μπογκοτά, θάβουν την πόλη Αρμέρο, σκοτώνοντας σχεδόν 25.000 ανθρώπους.

1987: Προβάλλεται η πρώτη διαφήμιση προφυλακτικού, από την τηλεόραση του BBC.

1988 Στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ ομάδα Νεοναζί χτυπά μέχρι θανάτου την φοιτήτρια από την Αιθιοπία, Μουλουγκέτα Σεράβ.

1990: Δημιουργείται η πρώτη ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο.

1991: Την κατάπαυση του πυρός στο Ντουμπρόβνικ αποφασίζουν ο ομοσπονδιακός στρατός και οι κροατικές δυνάμεις.

1992: Η Ολλανδία επικυρώνει τη συνθήκη του Μάαστριχ.

1993: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει, ότι η πλήρης αποκατάσταση του Δημήτρη Τσοβόλα και η αξιοποίησή του στην κυβέρνηση, αποτελεί σταθερή πολιτική βούληση και υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ.

1994: Οι Σουηδοί με ποσοστό 52,2% λένε «ναι» στην είσοδο της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1995: Η πόλη Τζενίν είναι η πρώτη πόλη της Δυτικής Όχθης που παραδίδεται στους Παλαιστίνιους, ύστερα από 28 χρόνια ισραηλινής κατοχής.

1996: Τη σύσταση «Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Πολιτική Μεταρρύθμιση», ανακοινώνει ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

1997: Πολυμερείς επαφές για το Κυπριακό έχει στις Βρυξέλλες ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

1998: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, συμφωνεί να πληρώσει το ποσό των 850.000 δολαρίων στην Πόλα Τζόουνς για να μην προχωρήσει η αγωγή της για σεξουαλική παρενόχληση.

1999: Ο Lennox Lewis γίνεται ο πρώτος Βρετανός πυγμάχος του αιώνα, που αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία βαρέων βαρών, όταν κερδίζει τον Evander Holyfield στο Λας Βέγκας.

2000: Αναστέλλεται η λειτουργία της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε συσταθεί το 1948 με τη συνθήκη των Βερσαλιών, με σκοπό την κοινή άμυνα των μη κομμουνιστικών ευρωπαϊκών κρατών.

2001: Οι Ταλιμπάν εγκαταλείπουν αμαχητί την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, επιτρέποντας την κατάληψη της από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις της «Βόρειας Συμμαχίας».

2002: Τεράστια οικολογική καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας προκαλεί η βύθιση του ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου «Prestige», που μεταφέρει περισσότερους από 70.000 τόνους πετρελαίου από τη Λιθουανία με προορισμό τη Σιγκαπούρη. Ενώ έπλεε στα ανοιχτά των ισπανικών ακτών, μία από τις δώδεκα δεξαμενές του εξερράγη εν μέσω σφοδρής καταιγίδας. Αδυνατώντας λόγω κατασκευής να αντεπεξέλθει στην κατάσταση, το 26 ετών, μονοπύθμενο Prestige τελικά βυθίστηκε 275 χιλιόμετρα δυτικά των ακτών της Γαλικίας. Στις 19 Νοεμβρίου έσπασε στα δύο απελευθερώνοντας 17.000 τόνους πετρελαίου στη θάλασσα. Η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε προκάλεσε τεράστια περιβαλλοντική ρύπανση. Περισσότερες από 100 ακτές μολύνθηκαν ενώ απαγορεύτηκε η αλιεία σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από τις ακτές της Γαλικίας, προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στον αλιευτικό κλάδο. Εκτός από περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις, η διαρροή προκάλεσε πολυάριθμα προβλήματα υγείας στα συνεργεία καθαρισμού, όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες και καρκινοπάθειες. Πολίτες προέβησαν σε κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και συμπλοκές με τις ισπανικές αρχές.

2004: Κηδεύεται στο αρχηγείο του στη Ραμάλα ο Γιάσερ Αραφάτ, που είχε πεθάνει στις 11 Νοεμβρίου στο Παρίσι. Η ταφή του Αμπού Αμάρ, όπως ήταν το επαναστατικό του ψευδώνυμο, γίνεται παρουσία χιλιάδων Παλαιστινίων μέσα σε έντονο συγκινησιακό κλίμα, ενώ η κηδεία είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στο Κάιρο.

2007: Με καταμετρημένο περίπου το 99% των εκλογικών τμημάτων, τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ έχουν ως εξής: Γιώργος Παπανδρέου 55,57%, που επανεκλέγεται πρόεδρος, Ευάγγελος Βενιζέλος 38,5% και Κώστας Σκανδαλίδης 5,76%.

2009: Αμερικανικός δορυφόρος εντοπίζει νερό στη Σελήνη. Η NASA ανακοινώνει ότι η αποστολή LCROSS, με μια ελεγχόμενη συντριβή συσκευής στον νότιο πόλο της σελήνης ανακάλυψε σημαντικές ποσότητες νερού.

2014: Ημερομηνία κυκλοφορίας του Pro Evolution Soccer 2015.

2015: Μία σειρά συγχρονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων πλήττει το Παρίσι, όπου περιλαμβάνονται εκρήξεις, πυροβολισμοί και μία κατάσταση ομηρίας στο 10ο και στο 11ο διαμέρισμα της πόλης. Σκοτώνονται τουλάχιστον 128 άνθρωποι και τραυματίζονται περισσότεροι από 180.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

354 – Αυγουστίνος, επίσκοπος Ιππώνος και Άγιος της χριστιανικής εκκλησίας, από τους σημαντικότερους θεολόγους του Χριστιανισμού. (Θαν. 28/8/430)

1572 – Κύριλλος Λούκαρις, Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Κωνσταντινουπόλεως.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 13 Νοεμβρίου του 1572. Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει από την Ήπειρο. Στην αρχή μαθήτευσε κοντά στο Μελέτιο Βλαστό, ύστερα πήγε στη Βενετία, όπου σπούδασε κοντά στο Μάξιμο Μαργούνιο και στονΠαύλο Σάρπα, τον φοβερό αντίπαλο του Πάπα. Σε ηλικία 17 ετών μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας στην Ιταλία. Επισκέφτηκε την Γενεύη, Ολλανδία, και Γερμανία και επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου μεταβαίνοντας στον θείο του Μελέτιο Πηγά έγινε κληρικός στην Αλεξάνδρεια το 1593 και μετονομάστηκε Κύριλλος.

1831 – Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ, Βρετανός φυσικός, γνωστός από τις μελέτες του για τη σχέση του φωτός με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

1848 – Αλβέρτος Α', πρίγκιπας του Μονακό.

1850 – Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, Σκωτσέζος συγγραφέας.
(Το Νησί των Θησαυρών, Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ) (Θαν. 3/12/1894). Σπούδασε Νομικά, αλλά πολύ σύντομα εγκατέλειψε την επιστήμη του, για να αφοσιωθεί στη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Πραγματοποίησε πολλά ταξίδια και κατέληξε στη Σαμόα, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Στο διάστημα αυτό κατέγραψε τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις. Όταν πέθανε, πομπή ιθαγενών συνόδευσε τη σορό του μέχρι την κορυφή ενός απόκρημνου βουνού όπου και τάφηκε. Υπήρξε πολυγραφότατος. Οι ιστορίες και οι χαρακτήρες που έπλασε, όπως ο πειρατής με το ξύλινο πόδι και τον παπαγάλο, τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στους πολυπληθείς αναγνώστες του, σε όλο τον κόσμο.

1888 – Αντώνιος Σώχος, γλύπτης με καταγωγή από την Τήνο.
Γεννήθηκε στα Ιστέρνια της Τήνου και καταγόταν απο οικογένεια με μεγάλη παράδοση στον χώρο της γλυπτικής. Θείος του ήταν ο επίσης γλύπτης Λάζαρος Σώχος. Μεγάλωσε στην Πάτρα όπου ήταν εγκαταστημένη η οικογένειά του και όπου ο πατέρας του διατηρούσε μαρμαρογλυφείο. Σπούδασε στη σχολή καλών τεχνών της Αθήνας, συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι και το Μόναχο, τα έξοδα των οποίων καλήφθηκαν απο το Αβερώφειο βραβείο που κέρδισε.
Με την επιστροφή του διορίστηκε καθηγητής της αρχιτεκτονικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1959.
Το 1965 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Τα έργα του είναι πάρα πολλά και κοσμούν συλλογές μουσειών και δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Βουλγαρία κ.α. Χαρακτηριστικά αναφέρονται: το άγαλμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού στην Πάτρα, το άγαλμα του Καψάλη στο Μεσολόγγι κ.α. Είχε συγγράψει το βιβλίο «η Λαϊκή Τέχνη στην Τήνο».
Απεβίωσε το 1975. Τα τελευταία χρόνια στράφηκε προς την ξυλογλυπτική ενώ το 1964 δώρισε στον δήμο Πατρέων μερικά γλυπτά του. Ανηψιός του ήταν ο μουσικός Ονούφριος Σώχος.

1913 – Δημήτρης Χατζής, Έλληνας συγγραφέας.

1924 – Μοτόο Κιμούρα, Ιάπωνας βιολόγος και "πατέρας" της "ουδέτερης θεωρίας" στη μοριακή βιολογία. Πέθανε την ίδια ημερομηνία το 1994.

1937 – Βαγγέλης Πλοιός, Έλληνας ηθοποιός.

1943 – Ρομπέρτο Μπονισένια, Ιταλός διεθνής ποδοσφαιριστής.

1955 – Γούπι Γκόλντμπεργκ, Αμερικανίδα κωμική ηθοποιός, που έχει βραβευτεί με Όσκαρ ερμηνείας.

1957 – Άννα Βερούλη, πρωταθλήτρια Ευρώπης (1982) του ακοντισμού.

1968 – Μόνικα Μπελλούτσι, Ιταλίδα ηθοποιός.

1969 – Τζεράρντ Μπάτλερ, Σκωτσέζος ηθοποιός.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

867 – Πάπας Νικόλαος Α΄.

1093 – Μάλκολμ Γ’, βασιλιάς της Σκωτίας. Ο Μάλκολμ Γ΄ της Σκωτίας (26 Μαρτίου 1031 – 13 Νοεμβρίου 1093) ήταν βασιλιάς της Σκωτίας (1058 – 1093), μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του βασιλέως Ντάνκαν Α΄ της Σκωτίας.
Η βασιλεία του υπήρξε η αρχή της Σκωτο–Νορμανδικής εποχής. Τα όρια του βασιλείου του Μάλκολμ στην εποχή του δεν επεκτείνονταν περισσότερο από αυτά του σημερινού βασιλείου της Σκωτίας. Για να το πετύχει έκανε μια σειρά από πολέμους με την Αγγλία. Εκτός από την κατάκτηση του βασιλείου της Νορθούμπρια δεν έκανε καμιά σημαντική επέκταση νοτιότερα.

1143 – Φούλκων, Βασιλιάς της Ιερουσαλήμ.
Ο Φούλκων Ε΄ του Ανζού ή Φούλκων των Ιεροσολύμων (Ανζού 1089 – Άκρα 13 Νοεμβρίου 1143) ήταν κόμης του Ανζού (1109 -1129) και βασιλιάς των Ιεροσολύμων (1131 – 1143). Υιός και διάδοχος του Φούλκωνος Δ΄ κόμητος του Ανζού και της Βερτράδης του Μονφόρ, η οποία χώρισε τον άντρα της (1092) προκειμένου να παντρευτεί τον βασιλιά της Αγγλίας Φίλιππο Α΄. Ήταν αρχικά αντίπαλος του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Α΄ και υποστηρικτής του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΣΤ΄. Συμμάχησε με τον Ερρίκο (1127) όταν τακτοποιήθηκε ο γάμος του μεγαλύτερου γιου του Γοδεφρείδου με την κόρη του Ερρίκου Α΄, Ματίλντα, με πρωτοβουλία του ίδιου του Άγγλου βασιλιά που συμπαθούσε τον γιο του.

1460 – Χένρι «ο πλοηγός» Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος, πρίγκιπας της Πορτογαλίας και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού αποικιοκρατικού κύματος στην Αφρική.
Ήταν τρίτος γιος του βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωάννη Α΄ του μέγα, του ιδρυτή τηςΔυναστείας των Αβίς και της Φιλίππης του Λάνκαστερ, κόρης του Ιωάννη της Γάνδης. Σε ηλικία 21 ετών ενθάρρυνε τον πατέρα του να κατακτήσει την Θέουτα, λιμάνι στην βόρειαΑφρική, από το οποίο πειρατές έκαναν επιθέσεις στην Ιβηρική καταστρέφοντας τις ακτές. Η κατάκτηση της Θέουτα, πόλης στρατηγικής σημασίας για την χώρα του, δημιούργησε το ενδιαφέρον να εξερευνήσει την Μαυριτανία και τις Αφρικανικές ακτές νότια του Μαρόκου.

1606 – Τζερόνιμο Μερκουριάλι Ιταλός φιλόλογος και γιατρός.

1681 – Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν μπροστά στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως τον αγιορείτη νεομάρτυρα Δαμασκηνό.
Ήταν ένας νεαρός ράφτης από το Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, ονομαζόμενος Διαμαντής. Ορφάνεψε από μικρός και παρασύρθηκε σε άσωτη ζωή («περιπατούσεν άτακτα» γράφει ο άγιος Νικόδημος, ίσως δηλαδή είχε γίνει και κακοποιός). Συνελήφθη από την Οθωμανική αστυνομία για κάποια παράνομη πράξη και, για να τη γλιτώσει, ασπάστηκε το Ισλάμ. Μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας όμως ένιωσε τύψεις για την αποστασία του και, με πόνο ψυχής, έφυγε στο Άγιο Όρος και μόνασε στη μονή της Μεγίστης Λαύρας με το όνομα Δαμασκηνός.
Μετά από τουλάχιστον δώδεκα χρόνια πικρής μετάνοιας, που τον οδήγησε σε αυστηρή άσκηση, αποφάσισε να ομολογήσει δημόσια την επιστροφή του στο χριστιανισμό, παρακινημένος από τα λόγια του Χριστού «όποιος με ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους, θα τον ομολογήσω κι εγώ μπροστά στον Πατέρα μου τον εν ουρανοίς, και όποιος με αρνηθεί μπροστά στους ανθρώπους, θα τον αρνηθώ κι εγώ μπροστά στον Πατέρα μου τον εν ουρανοίς» (Ματθ. 10, 32-33). Γι’ αυτό το σκοπό έλαβε την ευλογία του πατριάρχη Κων/πόλεως Διονυσίου, που συνέβη να βρίσκεται στη Μεγίστη Λαύρα.
Έτσι, το 1681, μεταμφιεσμένος σε ναύτη (για να μην προκαλέσει οθωμανικά αντίποινα στους μοναχούς), ήρθε στην ΚΠολη, πήγε στην Αγία Σοφία (που είχε μετατραπεί σε τζαμί) και άρχισε να προσεύχεται κάνοντας το σταυρό του. Οι μουσουλμάνοι εξεπλάγησαν, αλλά δεν τον πείραξαν, περνώντας τον για τρελό. Τότε ο άγιος ενεπλάκη σε δημόσια συζήτηση για το Χριστό με έναν μουσουλμάνο που διάβαζε στην άκρη του δρόμου και στη συνέχεια άρχισε να καλεί με δυνατή φωνή τους μουσουλμάνους σε τζαμιά και άλλα δημόσια μέρη να γίνουν χριστιανοί. Ζώντας στους δρόμους για λίγο καιρό ως τρελός, κάποια στιγμή συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Βεζύρη. Εκεί ομολόγησε την πίστη του και καταδικάστηκε σε θάνατο. Αποκεφαλίστηκε μπροστά στην πόρτα του Πατριαρχείου, στο Φανάρι.
Το σώμα του, κατά διαταγήν, παρέμεινε τρεις ημέρες στο σημείο της σφαγής του και τελικά, με δωροδοκία, το πήραν οι χριστιανοί και ενταφιάστηκε με τιμές μάρτυρα στο μοναστήρι της Παναγίας στη Χάλκη. Ο ηγούμενος Μακάριος του μοναστηριού του Μαύρου Μόλου αγόρασε και φύλαξε τις πόρτες του εργαστηρίου απέναντι στην είσοδο του Πατριαρχείου, που είχαν βαφτεί με το αίμα του μάρτυρα. Ο άγιος Δαμασκηνός ονομάζεται οσιομάρτυρας, δηλαδή μάρτυρας και μοναχός. Τιμάται στις 13 Νοεμβρίου.

1868 – Τζοακίνο Ροσίνι, Ιταλός συνθέτης. (Ο Κουρέας της Σεβίλλης, Γουλιέλμος Τέλλος) (Γεν. 29/2/1792).
Ο Τζοακίνο Αντόνιο Ροσσίνι (Gioachino Antonio Rossini, 29 Φεβρουαρίου 1792 – 13 Νοεμβρίου 1868) ήταν Ιταλός συνθέτης, παγκοσμίως φημισμένος για τις όπερές του, με πιο γνωστές τον Κουρέα της Σεβίλλης, τη Σταχτοπούτα και τον Γουλλιέλμο Τέλλο. Έγραψε ακόμη έργα θρησκευτικής μουσικής, τραγούδια, μουσική δωματίου και άλλα κομμάτια για πιάνο και μικρά σύνολα. Οι μελωδίες του αγαπήθηκαν από πολύ κόσμο, ενώ ενέπνευσε πλήθος συνθετών, χαρίζοντάς του το προσωνύμιο «Ο Ιταλός Μότσαρτ».

1903 - Καμίλ Πισαρό, Γάλλος ζωγράφος.
O Καμίλ Πισαρό ή Πισάρο (Camille Pissarro, Άγιος Θωμάς (Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι), 10 Ιουλίου 1830 – Παρίσι, 13 Νοεμβρίου 1903) ήταν Γάλλος ζωγράφος, με συμμετοχή στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Χαρακτηρίστηκε ως «πατριάρχης του ιμπρεσσιονισμού», λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ύφους του, αλλά και κυριολεκτικά, διότι ήταν ηλικιακά ο γηραιότερός τους. Έχει επίσης χαρακτηριστεί ως ο «ζωγράφος της γης» καθώς μέσα από το έργο του, εξιστόρησε — με το δικό του τρόπο — την ζωή των αγρών, τα οργωμένα χωράφια, τα τοπία, τα ζωντανά, τους ανθρώπους και τους κόπους τους, το χωριό που κοιμάται και την πόλη που σφύζει από ζωή.

1951 – Μάργκαρετ Γουάις Μπράουν, συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

1974 – Βιτόριο Ντε Σίκα, Ιταλός σκηνοθέτης και ηθοποιός. (Κλέφτης Ποδηλάτων, Ο κήπος των Φίντσι-Κοντίνι). (Γεν. 7/7/1901).

1979 – Δημήτρης Ψαθάς, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Καταγόταν από την Τένεδο και γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου τον Οκτώβριο του 1907.
Το 1923 μετά το τέλος της μικρασιατικής εκστρατείας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου τελειώνοντας τις σπουδές του αφιερώθηκε τόσο στη δημοσιογραφία και ιδιαίτερα στην ευθυμογραφία όσο και στο θέατρο. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Ελεύθερο Βήμα», σε ηλικία 18 ετών, όπου άρχισε να δημοσιογραφεί στο δικαστικό ρεπορτάζ. Ακολούθησαν τα «Αθηναϊκά Νέα», για πολλά χρόνια στα «Νέα» ως χρονογράφος και τελευταία στην «Ελευθεροτυπία». Το 1937 εξέδωσε το πρώτο του χιουμοριστικό βιβλίο με τον τίτλο «Η θέμις έχει κέφια» και τον επόμενο χρόνο το δεύτερο βιβλίο του «Η Θέμις έχει νεύρα». Το έργο που τον έκανε όμως πανελλήνια γνωστό ήταν το «Μαντάμ Σουσού».

1979 – Γιάννης Μαρής, έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. (Γεν. 1916)

1989 – Φραγκίσκος Ιωσήφ Β΄ του Λίχτενσταϊν Πρίγκιπας του Λίχτενσταϊν (1938-89).

2003 – Σπύρος Μελετζής, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής φωτογραφίας. Με το φακό του απαθανάτισε στιγμές από την εθνική αντίσταση. (Γεν. 1906)

2004 – Ολ Ντέρτι Μπάσταρντ Αφροαμερικανός τραγουδιστής της ραπ.

2006 – Κόνραντ Φουκς Γερμανός βετεράνος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο γηραιότερος εν ζωή Καθολικός ιερέας στον κόσμο.

2010 – Άλαν Σάντατζ, Αμερικανός αστρονόμος.

2014 – Αλεξάντερ Γκρότεντικ, Γερμανός μαθηματικός.

2017 - Ιωάννης Καψής, Έλληνας Δημοσιογράφος.

2021-Μπομπ Μπέικερ Βρετανός σεναριογράφος.

2021-Κίντζι Γιοσιμότο Ιάπωνας συγγραφέας.

2021-Σοφία Μιχαλίτση Ελληνίδα ραδιοφωνική παραγωγός.