DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 10 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 10 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη

Εορτάζουν
Οσίου Αρσενίου Καππαδόκου, (Αρσένιος, Αρσένης, Αρσενία, Αρσίνα, Αρσινόη *)
Αποστόλων εκ των Εβδομήκοντα, (Εραστός, Εράστη, Εραστή, Ηρωδίων, Ροδίων, Ηρωδιάς, Ηρωδιάδα, Ροδίων, Ρόδιος, Ροδής, Ρόδος, Ροδιά, Ροδούλα, Ροδίτα, Ρόζα, Ροζαλία, Ροζίτα, Ροζίνα, Ροζάνα, Σωσίπατρος, Σώπατρος, Σωπάτρα, Σωπατρία, Πάτρα, Πατρούλα, Πατρίτσα *)
Ιερομάρτυρος Μίλου του θαυματουργού, (Μίλος, Μίλης, Μίλων)
Αγίου Ορέστου του Τυανέως, (Ορέστης, Ορεστιάς, Ορεστία, Ορεστιάδα)
Αγίου Ωρίωνος, (Ωρίων, Ωρίωνας, Ωριώνης, Ωριώνη)

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

10 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

959: Ο Ρωμανός Β΄ ανακηρύσσεται μόνος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι τις 15 Μαρτίου του 963.

1202: Δ’ Σταυροφορία: Παρά την απαγόρευση από τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ΄ που απειλούσε με αφορισμούς, ξεκινά η πολιορκία της πόλης Ζάρα (σημερινή Ζαντάρ της Κροατίας).

1444: Η Μάχη της Βάρνας: Ο σουλτάνος Μουράτ Β’ συντρίβει τις ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις Πολωνών και Ούγγρων, υπό τον βασιλέα Λαδίσλαο Γ’ και τον Ιωάννη Ουνιάδη. Η ενέργεια αυτή είναι η τελευταία απόπειρα βοηθείας χριστιανικών κρατών προς την Κωνσταντινούπολη.

1619: Ο Ρενέ Ντεκάρτ βλέπει ένα όνειρο που αποτέλεσε την έμπνευση των Στοχασμών επί της Πρώτης Φιλοσοφίας.

1667: Ο Γάλλος δραματουργός Ιωάννης Ρακίνας δημοσιεύει την τραγωδία του «Ανδρομάχη».

1674: Με τη συνθήκη του Ουέστμινστερ, η Ολλανδία παραδίδει τις Νέες Ολλανδίες (οι σημερινές πολιτείες της Νέας Υόρκης, Νιου Τζέρσι, Ντέλαγουερ και Κονέκτικατ) στην Αγγλία

1775: Ιδρύεται το σώμα των Πεζοναυτών (Marines), που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

1825: Οι κάτοικοι τού Βαρθολομιού (Ηλεία) αποκρούουν τούς εισβαλόντας είς τό χωρίον των Αιγυπτίους καί φονεύουν πολλούς έξ αυτών.

1826: Οι Τούρκοι υπονόμευσαν την Ακρόπολιν με 2.800 οκ. μπαρούτι και ηθέλησαν να την ανατινάξουν, αλλά την ανατίναξη πρόλαβε ο Έλλην υπονομευτής Μαλερόπουλος.

1836: Ο βασιλιάς των Ελλήνων Όθων νυμφεύεται την κόρη του μεγάλου δούκα του Ολδεμβούργου Μαρία, η οποία θα πάρει το όνομα Αμαλία.

1862: Λόγω κωλύματος από τις διεθνείς συνθήκες, η Αγγλία δεν αποδέχεται την αίτηση για Βασιλιά του δευτερότοκου γιού της Βασίλισσας Βικτορίας, πρίγκηπα Αλφρέδου. Διαδηλώσεις στην Αθήνα υπέρ της υποψηφιότητας για τον Ελληνικό θρόνο του πρίγκιπα Αλφρέδου, δευτερότοκου γιου της Βασίλισσας της Αγγλίας Βικτορίας. Η Αγγλία δεν αποδέχεται την υποψηφιότητα, γιατί κωλύεται από τις διεθνείς συνθήκες που υπογράφτηκαν για το Ελληνικό ζήτημα.

1862: Διαδηλώσεις στην Αθήνα υπέρ της υποψηφιότητας για τον ελληνικό θρόνο του πρίγκιπα Αλφρέδου, δευτερότοκου γιου της βασίλισσας της Αγγλίας Βικτορίας. Η Αγγλία δεν αποδέχεται την υποψηφιότητα, γιατί κωλύεται από τις διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογραφεί για το ελληνικό ζήτημα.

1871: Ο δημοσιογράφος και ερευνητής Χένρι Μόρτον Στάνλεϊ ανακαλύπτει στην καρδιά της Αφρικής μέσα σε μια σπηλιά στη ζούγκλα, το χαμένο για χρόνια Σκοτσέζο ιεραπόστολο και εξερευνητή, Ντέιβιντ Λίβινγκστον. Ιστορική έχει μείνει η πρώτη φράση του Στάνλεϊ: «Ο δρ. Λίβινγκστον να υποθέσω;».

1885: Στη Γερμανία, ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ, που αργότερα θα ιδρύσει τη Mercedes, κατασκευάζει την πρώτη μοτοσικλέτα (264 κ.ε. – μέγιστη ταχύτητα 12 χλμ/ώρα). Την οδηγεί ο γιος του Πάουλ.

1901: Παραιτείται η κυβέρνηση Θεοτόκη και σχηματίζεται δύο μέρες αργότερα νέα κυβέρνηση υπό τον Ζαΐμη. Το 1901, μετά τα αιματηρά επεισόδια των Ευαγγελικών, που συνέβησαν στην Αθήνα, στις 7 Νοεμβρίου, εξ ου λεγόμενα και Νοεμβριανά, εξ αφορμής της μεταγλώττισης του Ευαγγελίου στη δημοτική, στη "χυδαία γλώσσα" όπως χαρακτηριζόταν τότε και που είχαν ως συνέπεια, την επόμενη ημέρα την παραίτηση του Μητροπολίτη Αθηνών Προκοπίου και την μεθεπόμενη την παραίτηση της κυβέρνησης του Γ. Θεοτόκη, όπου και κατ΄ υπόδειξη του τελευταίου που αρνούνταν να υποστηρίξει τον Θ. Δηλιγιάννη, κλήθηκε και πάλι ο Α. Ζαΐμης, (ως αρχηγός κόμματος), να σχηματίσει, για δεύτερη φορά, κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας έτσι στις 12 Νοεμβρίου του 1901, σχηματίζοντας την Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1901.
Η Κυβέρνηση αυτή διατηρήθηκε μόνο για ένα έτος, κύριο έργο της οποίας ήταν η αποκατάσταση της τάξης την οποία και πέτυχε, καθώς και η δεινή αντιμετώπιση του πολέμου που του άσκησε η ενωμένη τότε αντιπολίτευση. Τελικά ο Α. Ζαΐμης ζητώντας από τον Βασιλέα τη διάλυση της Βουλής, την οποία ενέκρινε, προκήρυξε εκλογές για τις 17 Ιουνίου του 1902. Στις εκλογές αυτές ο Α. Ζαΐμης κατήλθε και πάλι ηγούμενος μικρού κόμματος, του λεγόμενου "τρίτου κόμματος", όπου μετά την ήττα που υπέστη παρέδωσε στη κυβέρνηση Θ. Δηλιγιάννη, στις 24 Νοεμβρίου του 1902

1912: Ο Ελληνικός στόλος φέρει την Ελευθερίαν στην Μυτιλήνην.

1912: Ο διάδοχος Κωνσταντίνος προάγεται σε στρατηγό.

1913: Η Τουρκική Κυβέρνηση κλείνει επτά Ελληνικές εφημερίδες στην Κωνσταντινούπολη.

1913: Ιδρύεται το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

1916: Η επαναστατική κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της Βουλγαρίας και της Γερμανίας.

1918: Ιδρύεται στην Ελλάδα το «Σοσιαλιστικόν Εργατικόν Κόμμα της Ελλάδος», το ΣΕΚΕ.

1919: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

1920: Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

1921: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία η Ελληνική στρατιά μάχεται με πυροβολικό και περιπόλους.

1923: Γεννιέται ο θρυλικός για την αφοσίωση του σκύλος Χάτσικο.

1924: Ταραχές και συγκρούσεις ξεσπούν στην Καβάλα, μεταξύ καπνεργατών από τη μία πλευρά, και στρατού και χωροφυλακής από την άλλη. Στη διάρκεια των επεισοδίων σκοτώνονται μία εργάτρια κι ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.

1930: Εγκρίνονται τα σχέδια του Ανδρέα Κριεζή, για την μορφή την οποία θα έχει το κτήριο της Βουλής (Παλαιά Ανάκτορα).

1931: Ομάδα επιστημόνων πραγματοποιεί πειράματα γύρω από τη δομή και τη συμπεριφορά του πυρήνα του ατόμου.

1932: Ο Γερμανός πιλότος Βόλφγκανγκ φον Γκρόναου πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο τύπου Ντορνιέ-Γουόλ, καλύπτοντας 60.000 χλμ. από την Ευρώπη στη Γροιλανδία, την Αμερική, τα νησιά Αλεούτες, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ινδία.

1939: Το πρώτο αυτοκίνητο με κλιματισμό παρουσιάζεται σε έκθεση στο Σικάγο των ΗΠΑ.

1940: Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ γίνεται μυστικός πράκτορας και πληροφοριοδότης του FBI. Παρέχει πληροφορίες στον Εντγκαρ Χούβερ για κομμουνιστές καλλιτέχνες του Χόλιγουντ.

1940: Σφοδρά Ελληνική αντεπίθεσις, εξελιχθείσα έφ’ ολοκλήρου τού αλβανικού μετώπου, ανατρέπει τάς Ιταλικάς μεραρχίας καί τάς αποσυνθέτει. Συλλαμβάνονται εκατοντάδες αιχμαλώτων καί περιέρχεται είς χείρας τού στρατού μας άφθονον πολεμικόν υλικόν πάσης φύσεως (Ελληνοϊταλικός πόλεμος).

1941: Tο υποβρύχιό μας «Γλαύκος» τορπιλίζει εχθρικό πλοίο ανοικτά των Xανίων.

1942: Β’ Παγκόσμιος: Η Γερμανία εισβάλλει στη φιλογερμανική και ανεξάρτητη μέχρι τότε Γαλλία του Βισί

1945: Ο Εμβέρ Χότζα, ο μεγαλύτερος διώκτης του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της Αλβανίας

1949: Ο ΟΤΕ αποκτά τον πρώτο του συνδρομητή.

1951: Λειτουργεί για πρώτη φορά στις ΗΠΑ υπηρεσία απευθείας διηπειρωτικής τηλεφωνίας.

1952: Ο Τρίγκβε Λι παραιτείται από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

1954: Ο απόστρατος αξιωματικός του Ελληνικού στρατού Γεώργιος Γρίβας (Διγενής) φτάνει κρυφά στην Κύπρο, για να προετοιμάσει τον απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων εναντίον των Άγγλων.

1959: Το αντιτορπιλικό Ασπίς ΙΙ υψώνει την Ελληνική Σημαία στο Long Beach των Η.Π.Α.

1959: Ανακοινώνεται η ημερομηνία (13/12) που θα διεξάγονταν οι εκλογές στην Κύπρο για την ανάδειξη του Προέδρου, του αντιπροέδρου και της Βουλής.

1961: Το Στάλινγκραντ ξαναπαίρνει το παλιό του όνομα: Βόλγκογκραντ.

1963: Επιδημία χολέρας στην Ινδία και το Πακιστάν προκαλεί το θάνατο σε περισσότερους από 1.500 ανθρώπους.

1967 Οι The Moody Blues κυκλοφορούν το τραγούδι με τίτλο "Nights in White Satin". Είναι μέρος του άλμπουμ τους "Days of Future Passed". Θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή αλλά και σημαντικά τραγούδια τους.


1969: Πρεμιέρα στην τηλεόραση για τη δημοφιλή παιδική σειρά Sesame Street

1972: Σημειώνεται αεροπειρατεία στην πτήση Southern Always Flight 49 που απογειώνεται από την Αλαμπάμα. Το αεροπλάνο τελικά προσγειώνεται στην Αβάνα της Κούβας, όπου και συλλαμβάνονται οι αεροπειρατές

1975: Οι δυνάμεις των Κόκκινων Χμερ επιτίθενται σε περιοχές και το αεροδρόμιο της Πνομ Πενχ σκοτώνοντας 44 ανθρώπους και τραυματίζοντας 30.

1979: Εκτροχιασμός τρένου με επικίνδυνα χημικά και εκρηκτικά δυτικά του Τορόντο οδηγεί σε τεράστια έκρηξη και στη μαζικότερη εκκένωση σε καιρό ειρήνης στη Β. Αμερική

1983: Σεισμική δόνηση 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την περιοχή του Παγασητικού.

1989: Ανατρέπεται το κομουνιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας. Ο Τεοντόρ Ζίβκοφ εγκαταλείπει την ηγεσία του βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά από 35 χρόνια στην εξουσία.

1989: Στο Βερολίνο, χιλιάδες πολίτες ζητωκραυγάζουν ενόσω αρχίζουν σιγά-σιγά να γκρεμίζουν το Τείχος, μία μέρα μετά την επίσημη απόφαση που επέτρεψε, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, στους Ανατολικογερμανούς να ταξιδέψουν ελεύθερα στο δυτικό Βερολίνο και τη δυτική Γερμανία.


1993: Στα Σκόπια, αποκαλύπτεται στρατιωτικό πραξικόπημα και ένοπλη εξέγερση, που σχεδίαζε παραστρατιωτική οργάνωση Αλβανών.

1994: Με επίσημο ανακοινωθέν του Σαντάμ Χουσεΐν, το Ιράκ αναγνωρίζει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία του κράτους του Κουβέιτ και υπόσχεται ότι δε θα παραβιάσει τα σύνορά τους.

1995: Στη Νιγηρία, ο συγγραφέας και ακτιβιστής Κεν Σάρο-Ουίουα απαγχονίζεται με εντολή της κυβέρνησης.

1995: Με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, επιβεβαιώνει δημοσίευμα του «Έθνους», σύμφωνα με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπέγραψε στις 15 Σεπτεμβρίου σύμβαση για παραχώρηση της εκμετάλλευσης του «Ξυστό» σε επιχείρηση του Σωκράτη Κόκκαλη, λίγες ώρες πριν από την πτώση της κυβέρνησής του.

1996: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει, ότι ο εβραϊκός οικισμός στη Χεβρώνα θα παραμείνει για πάντα.

1997: Στην Ελλάδα, αρχίζει τη λειτουργία της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ο σεβασμός και η προστασία της αξιοπρέπειας, της ιδιωτικής ζωής και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας αποτελούν θεμελιώδη και πρωταρχική επιδίωξη κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Πρώτος Πρόεδρος της Αρχής διετέλεσε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Δαφέρμος, γι’ αυτό και τα πρώτα χρόνια η Αρχή ήταν γνωστή και με την ονομασία «Επιτροπή Δαφέρμου», ενώ από 4 Μαρτίου 2003 τη θέση του Προέδρου κατείχε ο Δημήτριος Γουργουράκης, επίσης επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Από το 2007 και μετά τη θέση του προέδρου της ΑΠΔΠΧ κατέχει ο Πέτρος Χριστόφορος, επίτιμος Σύμβουλος της Επικρατείας.

1997: Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία λαμβάνουν ο Νίκος Μπακόλας, ο Μένης Κουμανταρέας, ο Βύρων Λεοντάρης, ο Δημήτρης Ραυτόπουλος και ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος.

1997: Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών MCI εξαγοράζει την ομοειδή της WorldCom έναντι 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία των ΗΠΑ.

2001: Ο Αντώνης Φώτσης γίνεται ο πρώτος γηγενής Έλληνας παίκτης που συμμετέχει στο ΝΒΑ. Στον αγώνα της ομάδας του, των Memphis Grizzlies εναντίον των LA Lakers (86-110) πετυχαίνει 4 πόντους σε 12 λεπτά συμμετοχής

2002: Στον αγώνα Ιωνικός- ΟΦΗ (1-1), η Σοφία Γρυλλάκη γίνεται η πρώτη γυναίκα βοηθός διαιτητή στην ιστορία της Α’ Εθνικής.

2007: Κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Χιλή, ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος λέει στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες «Γιατί δεν το βουλώνεις;», επειδή ο δεύτερος διέκοπτε συνεχώς την ομιλία του πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο. Η φράση – στα ισπανικά – γίνεται, μεταξύ άλλων, viral, logo, μπλουζάκι και domain name.

2008: Διαγράφεται από το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Αρκαδίας, Πέτρος Τατούλης, έπειτα από συνέντευξή του σε εφημερίδα, όπου άσκησε έντονη κριτική κατά του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1483 – Μαρτίνος Λούθηρος, Γερμανός θεολόγος, που με τις 95 θέσεις του χώρισε την Ευρώπη σε καθολικούς και διαμαρτυρόμενους. (Θαν. 18/2/1546) . Ο Μαρτίνος Λούθηρος (10 Νοεμβρίου 1483 – 18 Φεβρουαρίου 1546) ήταν Γερμανός μοναχός, ιερέας, καθηγητής, θεολόγος, ηγέτης της εκκλησιαστικής μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα στη Γερμανία, και θεμελιωτής των χριστιανικών δογμάτων και πρακτικών του Προτεσταντισμού.

1668 – Φρανσουά Κουπερέν, ο οποίος έμεινε γνωστός ως Κουπερέν ο Μέγας. Υπήρξε μεγάλος δεξιοτέχνης του εκκλησιαστικού οργάνου και της άρπας και συνθέτης μουσικών έργων μπαρόκ.

1697 – Ουίλιαμ Χόγκαρθ, Άγγλος ζωγράφος και χαράκτης. Υπήρξε πρωτοπόρος σημαδεύοντας την Ευρωπαϊκή τέχνη της εποχής του μέσω της ακραίας θεματολογίας του.

1730 – Όλιβερ Γκόλντσμιθ, Ιρλανδός συγγραφέας, γνωστός για τις θεατρικές του κωμωδίες.

1759 – Φρίντριχ Σίλερ, Γερμανός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και ιστορικός.
Ο Φρήντριχ Σίλερ (Friedrich Schiller, 10 Νοεμβρίου 1759 – 9 Μαΐου 1805) ήταν Γερμανός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και ιστορικός. Γεννήθηκε στην πόλη Μάρμπαχ (Marbach) της Βάδης-Βυρτεμβέργης το 1759. Είναι ο πρώτος μεγάλος εκπρόσωπος του ρομαντικού κινήματος. Το πρώτο θεατρικό έργο, που έγραψε πολύ νέος, αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του θεάτρου, αν και είχε ατέλειες, που παραδέχτηκε αργότερα κι ο ίδιος. Μετουσιώνοντας τον ενθουσιασμό των είκοσι χρόνων του, ο Σίλερ κατόρθωσε να δώσει στον κόσμο της εποχής του τα πρώτα μηνύματα του νέου κινήματος. Ο ρομαντισμός κήρυξε την αγάπη για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, για την τιμωρία των ενόχων, για τη ζωή, την ελπίδα, για το αύριο του ανθρώπου. Με το έργο του, που είχε τίτλο «Οι ληστές», προβάλλει ακριβώς αυτά τα ιδανικά. Ιδανικά πάλης του ανθρώπου ενάντια στην άδικη κοινωνία.

1801 – Σάμιουελ Χάου, , φιλέλληνας Αμερικανός γιατρός, που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. (Θαν. 9/1/1876). Αμερικανός γιατρός, υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας, μέγας φιλάνθρωπος, αλλά και άδολος φιλέλληνας. Ο Σάμιουελ Χάου (Samuel Howe) γεννήθηκε στη Βοστόνη στις 10 Νοεμβρίου 1801 και καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Σπούδασε ιατρική στο Χάρβαρντ, αλλά δεν άσκησε το ιατρικό επάγγελμα, καθώς κατέβηκε στην Ελλάδα στις αρχές του 1825 για να συμμετάσχει στην Ελληνική Επανάσταση.

1879 – Βάτσελ Λίντσι, Αμερικανός ποιητής, που τα ποιήματά του διακρίνονται για τη μουσική τους ποιότητα

1880 – Τζέικομπ Επστάιν, Αμερικανοβρετανός γλύπτης, από τους πρωτοπόρους της μοντέρνας γλυπτικής

1888 – Αντρέι Τουπόλεφ, Ρώσος σχεδιαστής αεροπλάνων

1889 – Κλοντ Ρέινς, Αμερικανός ηθοποιός, γνωστός από κλασικές ταινίες όπως οι «Καζαμπλάνκα» και «Ο Αόρατος Άνθρωπος»

1909 – Καίσαρ Αλεξόπουλος, ήταν Έλληνας ακαδημαϊκός και καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από τους πρώτους χιονοδρόμους στην Ελλάδα.

1911 – Ειρηναίος Γαλανάκης, Έλληνας μητροπολίτης.

1919 – Σπύρος Πισσάνος, Έλληνας αεροπόρος.

1919 – Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ρώσος εφευρέτης, κατασκευαστής του όπλου που φέρει το όνομά του. (Θαν. 23/12/2013)

1925 – Ρίτσαρντ Μπάρτον, Ουαλός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Παντρεύτηκε και χώρισε δύο φορές την Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

1928 – Ennio Morricone, πολυβραβευμένος Ιταλός συνθέτης, ενορχηστρωτής, μαέστρος και πρώην τρομπετίστας, ο οποίος έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σύγχρονα έργα κλασσικής μουσικής. Η καριέρα του περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής σύνθεσης, καθιστώντας τον έναν από τους πιο πολύπλευρους, παραγωγικούς και με επιρροή συνθέτες μουσικής για ταινίες όλων των εποχών. Η μουσική του Morricone έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 60 βραβευμένες ταινίες. Γνωστός και από τη μουσική επένδυση σε ταινίες του Sergio Leone.


1940 – Σκρίμιν Λορντ Σάτς, Αμερικάνος, μια από τις γραφικότερες φιγούρες του ροκ εν ρολ, ο οποίος έμεινε γνωστός περισσότερο για το "ποιόν" του παρά για τη μουσική του. Πάντως συνεργάστηκε με μεγάλους μουσικούς όπως οι Κιθ Μουν, Τζιμι Πέιτζ και Ριτσι Μπλακμορ, ενώ παράλληλα υππηρξε ιδρυτής του "κόμματος" Monster Raving Loony Party.

1944 – Τιμ Ράις, ο οποιος έγινε γνωστός συνεργαζόμενος με τον Αντριου Λόιντ Βέμπερ. Η ροκ όπερα «Jesus Christ Superstar» είναι δική τους δημιουργία.

1948 – Βίνσεντ Σκιαβέλι, Αμερικανός ηθοποιός.

1960 – Νιλ Γκέιμαν, Βρετανός συγγραφέας βιβλίων φαντασίας και κόμικς και ενίοτε σεναριογράφος.

1969 – Έλεν Πομπέο, Αμερικανίδα ηθοποιό.

1986 – Ηλίας Ηλιάδης, Έλληνας τζουντόκα που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2004 και χάλκινο το 2012.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

893 – Αυτοκράτειρα Θεοφανώ. Ο θάνατος της Θεοφανώς επιτρέπει στον Λέοντα να νομιμοποιήσει τη σχέση του με τη Ζωή (899), η οποία και αυτή έπειτα από λίγο πεθαίνει. Στη συνέχεια παντρεύεται την Ευδοκία που πεθαίνει στη διάρκεια του τοκετού (12 Απριλίου του 901). Τελικά παντρεύεται τη Ζωή Καρβονοψίνα (μάτια σαν μαύρα κάρβουνα).

959 – Κωνσταντίνος Ζ΄

1848 – Ο Ιμπραήμ, ο μεγάλος σφαγέας του Ελληνισμού αφού έγινε για λίγους μήνες αντιβασιλέας της Αιγύπτου στη θέση του πατέρα του, που προσβλήθηκε από γεροντική άνοια, η φυματίωση που τον ταλαιπωρούσε αποδείχθηκε ανίκητη και παρά τη θεραπεία που υποβλήθηκε στην Ιταλία, πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών. Άφησε πίσω του ένα γιο, τον Ισμαήλ, ο οποίος διοίκησε αργότερα την Αίγυπτο και την κατέστησε σχεδόν ανεξάρτητη από τον Σουλτάνο. Ήταν Οθωμανός στρατιωτικός και χεδίβης (αντιβασιλέας) της Αιγύπτου, γνωστός από την εκστρατεία του στην Πελοπόννησο, η οποία παρ’ ολίγον να αποδειχθεί μοιραία για την Ελληνική Επανάσταση. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1789 και ήταν γιος του αλβανικής καταγωγής Βαλή της Αιγύπτου Μωχάμετ Άλη και μιας χριστιανής, που ήταν γνωστή ως χήρα Τουρματζή. Άλλοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο Ιμπραήμ ήταν γιος της χήρας από τον γάμο της με κάποιον Τουρματζή και απλώς ο Μωχάμετ Άλη τον υιοθέτησε. Ο Ιμπραήμ έλαβε μόρφωση από Ευρωπαίους παιδαγωγούς, η οποία δεν απάλυνε τον σκληρό χαρακτήρα του. Έτσι, ο πατέρας του αναγκάστηκε να τον εξορίσει στο εσωτερικό της χώρας, αλλά σύντομα έδειξε τις στρατιωτικές του ικανότητες, βοηθώντας τον να εξολοθρεύσει τους Μαμελούκους, που λυμαίνονταν το Σουλτανάτο της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την περιγραφή ενός Άγγλου αξιωματικού, ο Ιμπραήμ ήταν κοντός, πολύ χοντρός και με σημαδεμένο το πρόσωπο από την ευλογιά.

1891 – Αρθούρος Ρεμπώ, Γάλλος ποιητής. O Αρθούρος Ρεμπώ (Arthur Rimbaud, πλήρες όνομα Ζαν-Νικολά-Αρτύρ Ρεμπό, 20 Οκτωβρίου 1854 – 10 Νοεμβρίου 1891) ήταν Γάλλος ποιητής. Θεωρείται ένας από τους μείζονες εκπροσώπους του συμβολισμού, με σημαντική επίδραση στη μοντέρνα ποίηση, παρά το γεγονός πως εγκατέλειψε οριστικά τη λογοτεχνία στην ηλικία των είκοσι ετών. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζουν οι ποιητικές συλλογές Εκλάμψεις και Μια Εποχή στην Κόλαση. Η τελευταία υπήρξε το μοναδικό βιβλίο του Ρεμπώ που δημοσιεύτηκε κατόπιν επιθυμίας και ενεργειών του ίδιου, ενώ σημαντικό μέρος των ποιημάτων του δημοσιεύτηκαν ενόσω ήταν εν ζωή αλλά χωρίς τη συγκατάθεσή του ή εν αγνοία του. Γεννήθηκε στη Γαλλική αγροτική πόλη Σαρλβίλ των Αρδεννών, όπου έζησε τα νεανικά του χρόνια, πριν ξεκινήσει η πολύχρονη περιπλάνηση του σε πολυάριθμες πόλεις της Ευρώπης. Στη διάρκεια του πολυτάραχου βίου του ταξίδεψε σε δεκατρείς διαφορετικές χώρες και έζησε ως επαίτης, μισθοφόρος, εργάτης, παιδαγωγός και ναυτικός, παράλληλα με τη συγγραφική δραστηριότητα. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, έχοντας ήδη εγκαταλείψει την ποίηση, περιπλανήθηκε στην βορειοανατολική Αφρική όπου εργάστηκε ως έμπορος και εξερευνητής, την ίδια περίοδο που άρχισε να αναγνωρίζεται το ποιητικό έργο του μεταξύ των λογοτεχνικών κύκλων του Παρισιού.

1900 – Κωνσταντίνος Κανάρης, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ναύαρχος και βουλευτής Νέων Ψαρών.

1938 – Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο σφαγέας των λαών πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών.
Είχε γεννηθεί το 1880 στο χωριό Χρυσαυγή, κοντά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ο Κεμάλ προσέλαβε τον σύνθετο χαρακτηρισμό «Ατατούρκ», που σημαίνει «πατέρας των Τούρκων» και, το πρώτο συνθετικό (Ατά), προέρχεται από το Ομηρικό «ατά» που έχει την ίδια ακριβώς σημασία. Την λέξη ‘’Ατά’’ την επαναλαμβάνει 9 φορές ο Όμηρος ο οποίος βάζει τον Τηλέμαχο, τον γιό του Οδυσσέα, να αποκαλεί έτσι (πνευματικό πατέρα) τον χοιροβοσκό Εύμαιο.


1938 – Γεώργιος Στρατήγης, Έλληνας συγγραφέας.

1981 – Διονύσης Ρώμας, Έλληνας λογοτέχνης.

1982 – Λεονίντ Μπρέζνιεφ, Σοβιετικός ηγέτης και αρχηγός του Ρωσικού Κομουνιστικού Κόμματος. (Γεν. 6/12/1906). Ήταν Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης από το 1964 μέχρι το 1982 και Πρόεδρος του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ από το 1977 ως το 1982. Τιμήθηκε τέσσερις φορές με τον τίτλο Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης και του είχε απονεμηθεί ο τίτλος του Στρατάρχη της Σοβιετικής Ένωσης.

1995 – Κεν Σάρο-Ουίουα, Νιγηριανός συγγραφέας και ακτιβιστής.

2002 – Βασίλης Μάρος, έλληνας πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, εικονολήπτης και διευθυντής φωτογραφίας, πρωτεργάτης του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ στη χώρα μας. (Γεν. 1929)

2006 – Τζακ Πάλανς, Αμερικανός καρατερίστας ηθοποιός.

2007 – Νόρμαν Μέιλερ, αμερικανός συγγραφέας, προκλητικός χρονικογράφος της Αμερικής επί 60 χρόνια. (Γεν. 31/1/1923)

2009 – Νότης Περγιάλης, Έλληνας συγγραφέας.

2009 – Ρόμπερτ Ένκε, αυτοκτόνησε. Σοκ προκάλεσε στον κόσμο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο η είδηση ότι ο Γερμανός γκολκίπερ Ρόμπερτ Ένκε αυτοκτόνησε. Ο Ένκε έπασχε από κατάθλιψη για πολλά χρόνια και έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας στα γραμμές ενός τρένου.

2010 – Ντίνο ντε Λαουρέντις, Ιταλός κινηματογραφικός παραγωγός.

2015 – Χέλμουτ Σμιτ, Γερμανός πολιτικός.