DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Oktovris

Σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Παγκόσμιες Ημέρες
Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στο Δημόσιο Χώρο

Εορτάζουν
Δημητρίου του Μυροβλύτου, (Δημήτριος, Δημήτρης, Δημητρός, Μίμης, Τζίμης, Μήτσος, Δημητράκης, Τζιμάκος, Μητσάκος, Μήτρος, Δήμητρα, Μιμή, Μιμίκα, Δημητρούλα, Δημητρία)
Αγίου Γλύκωνος μαρτύρου, (Γλύκων, Γλυκός)
Αγίας Λεπτίνας μάρτυρος, (Λέπτινος, Λεπτίνα)
Αγίου Λούππου, (Λούππος, Λούππης)

Άγιος Δημήτριος

Agios-DimitriosΑπό τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο. Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, στην πόλη που γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε. Η μνήμη του εορτάζεται (και από τους Καθολικούς) στις 26 Οκτωβρίου και στις 8 Νοεμβρίου γι’ αυτούς που ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες).

Ο Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στο 280 στη Θεσσαλονίκη, επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού, και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έφτασε ως το βαθμό του χιλίαρχου, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Φύση φιλομαθής και ερευνητική αναζητούσε το υψηλό και το αληθινό και το βρήκε στη χριστιανική πίστη, της οποίας έγινε διαπρύσιος κήρυκας στη Θεσσαλονίκη.

Σχημάτισε ένα κύκλο νεαρών μαθητών και τους δίδασκε την Αγία Γραφή στις υπόγειες στοές κοντά στα δημόσια λουτρά της πόλης. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάθροισης, οι ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, που παρεπιδημούσε στη Θεσσαλονίκη. Όταν ο αυτοκράτορας του ζήτησε να απαρνηθεί την πίστη του, ο Δημήτριος του απάντησε: «Τω Χριστώ μου πιστεύω μόνον». Ο Μαξιμιανός εξοργισμένος από τη θαρραλέα στάση του αξιωματικού του διέταξε να τον φυλακίσουν.

Εν τω μεταξύ, ένας από τους μαθητές του Δημητρίου, ο Νέστορας, παρουσιάστηκε στο στάδιο της Θεσσαλονίκης, όπου ο Μαξιμιανός διοργάνωνε αθλητικούς αγώνες και ζήτησε να αγωνιστεί εξ ονόματος των χριστιανών με τον θηριώδη και ακατανίκητο παλαιστή Λυαίο, ειδωλολάτρη καταγόμενο από το Σίρμιο της Πανονίας (σημερινή Μητροβίτσα Σερβίας). Με την πεποίθηση ότι έχει τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού, ο Νέστορας μπήκε στην παλαίστρα και όχι μόνο νίκησε τον Λυαίο, αλλά τον σκότωσε, όπως ο Δαυίδ τον Γολιάθ στην Παλαιά Διαθήκη.

Οργισμένος ο Μαξιμιλιανός από την ήττα του εκλεκτού του, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Νέστορα και τη θανάτωση του Δημητρίου με λογχισμούς. Ο Δημήτριος τάφηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου αργότερα χτίστηκε περίβλεπτος ναός προς τιμήν του. Από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο, εξού και η ονομασία Μυροβλήτης.

Σπάνια ένας άγιος έχει ταυτισθεί τόσο στενά με μία πόλη, όσο ο Άγιος Δημήτριος με τη Θεσσαλονίκη. Θεωρήθηκε ανέκαθεν από τους Έλληνες ο φρουρός της πόλης, που μαζί με το λαό αγωνίζεται εναντίον των Σλάβων, Αβάρων, Αράβων, Νορμανδών, Φράγκων, Τούρκων και άλλων βαρβάρων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου 1912), γεγονός που θεωρήθηκε θαύμα.

Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου

Μέγαν εύρατο εv τοις κιvδύvοις, σε υπέρμαχοv, η οικουμένη, Αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ουν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν, εν τω σταδίω θαρρύvας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

26 Οκτωβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

740: Ισχυρός σεισμός χτυπά την Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας θανάτους και υλικές καταστροφές.

989: Ισχυρός σεισμός πλήττει την Κωνσταντινούπολη. Καταστρέφονται πολλές εκκλησίες της βυζαντινής πρωτεύουσας και καταρρέει ο τρούλος της Αγίας Σοφίας. Η ανακατασκευή του θα διαρκέσει έξι χρόνια.

1341: Ο Ιωάννης ΣΤ´ Καντακουζηνός ανακηρύσσεται στο Διδυμότειχο Βυζαντινός αυτοκράτορας. Έναρξη του Βυζαντινού εμφύλιου πολέμου του 1341-1347.

1640: Υπογράφεται συνθήκη με την οποία αποκαθίσταται η ειρήνη μεταξύ της Σκωτίας και του Καρόλου Α' της Αγγλίας.

1775: Ο βασιλιάς Γεώργιος Γ' της Μεγάλης Βρετανίας ανακοινώνει στο Κοινοβούλιο ότι οι αμερικανικές αποικίες βρίσκονται σε εξέγερση και υποστηρίζει τη στρατιωτική αντίδραση για την καταστολή της Αμερικανικής Επανάστασης.

1811: Η κυβέρνηση της Αργεντινής εκδίδει διάταγμα υπέρ της ελευθερίας του Τύπου.

1823: Οι μουσουλμάνοι Αρβανίτες παραδίνουν το φρούριο του Ακροκορίνθου στο Θ. Κολοκοτρώνη μετά από διαπραγματεύσεις και με τον όρο να αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη με τον οπλισμό τους. Την προστασία επιβιβάσεως στα πλοία αναλαμβάνει ο Νικηταράς.

1825: Ολοκληρώνεται το Κανάλι Ήρι, το οποίο συνδέει το Όλμπανι (Νέα Υόρκη) με τη λίμνη Ήρι.

1842: Ο Σάμουελ Μορς εγκαθιστά την πρώτη τηλεγραφική γραμμή.

1859: Το πλοίο Royal Charter ναυαγεί στις ακτές του Άνγκλεσι στη βόρεια Ουαλία, με τραγικό απολογισμό πάνω από 450 νεκρούς.

1860: Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι παραδίδει το Βασίλειο των Δύο Σικελιών στο βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ Β'.

1861: Το Πόνυ Εξπρές παύει επίσημα τη λειτουργία του.

1863: Εκπρόσωποι από αρκετά ποδοσφαιρικά σωματεία του Λονδίνου συμμετέχουν στην πρώτη συνάντηση της Football Association, στην Ταβέρνα των Ελευθεροτεκτόνων στο Λονδίνο, με σκοπό την δημιουργία ενός κανονισμού ποδοσφαίρου. Συνολικά 6 συναντήσεις θα γίνουν μέχρι τις 8/12/1863 που θα παρουσιαστούν οι 14 Κανονισμοί του Ποδοσφαίρου. Παρότι ο όρος soccer πιστεύεται ότι προέρχεται από την σύντμηση δύο λέξεων: SOCial CERemony (κοινωνική εκδήλωση), ο όρος football φαίνεται να υιοθετήθηκε για να διαχωρίσει ότι το παιγνίδι παίζεται από πεζούς και όχι αναβάτες, όπως στο polo

1877: Πραγματοποιείται η πρώτη εγχείριση σε σπασμένο γόνατο από τον Άγγλο χειρουργό Τζόζεφ Λίστερ. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1865, ο Λίστερ ανακάλυψε τα αντισηπτικά, που συνέβαλαν στη μείωση των θανάτων από μολύνσεις.

1880: Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας για 10η φορά (ρεκόρ στην ελληνική πολιτική ιστορία).

1898: Αμερικανοί πεζοναύτες υψώνουν την αμερικανική σημαία στο Πουέρτο Ρίκο.

1903: Βούλγαροι κομιτατζήδες εκτελούν στο Κάτω Νευροκόπι τον δάσκαλο Κωνσταντίνο Χριστίδη, τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους Ιωάννη Ζαφειρίου και Νικόλαο Γερμανό και το γιο του, Γεώργιο Γερμανό.

1905: Στη Ρωσία, οι τυπογράφοι δημιουργούν εργατικό συμβούλιο (σοβιέτ) στην Αγία Πετρούπολη, υπό την ηγεσία του Τρότσκι.

1905: Νορβηγία και Σουηδία υπογράφουν επίσημα το έγγραφο του διαχωρισμού των δυο χωρών. Ο βασιλιάς της Νορβηγίας Όσκαρ Β’ παραιτείται από το θρόνο του.

1909: Ο Ιτό Χιρομπούμι, τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιαπωνίας (1ος, 5ος, 7ος και 10ος), δολοφονείται από τον Αν Τσουνγκίν στο σιδηροδρομικό σταθμό του Χαρμπίν στη Μαντζουρία.
1911: Η κρητική Βουλή κηρύττει «εαυτήν διαλελυμένην». Οι εκλογές ορίζονται για τις 18 Μαρτίου.

1912: Ο ελληνικός στρατός, υπό τον Αρχιστράτηγο Διάδοχο Κωνσταντίνο, εισέρχεται απελευθερωτής και νικηφόρος στην Θεσσαλονίκη, γενόμενος ενθουσιωδώς δεκτός από τους Έλληνες κατοίκους. Ολόκληρη η τουρκική φρουρά από 25.000 οπλίτες, 1.000 αξιωματικούς, 1.200 ίππους και 70 πυροβόλα, υπό τον Χασάν Ταξίν Πασά, παραδίδεται άνευ όρων. Την ίδια μέρα, ο Ελληνικός Στρατός (Ταξιαρχία Ιππικού), μετά από αγώνα εισέρχεται και απελευθερώνει το Λαγκαδά, ενώ οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Σκόπια.

1917: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Βραζιλία κηρύσσει τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις.

1917: Το συμβούλιο των κομισάριων του λαού αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ρωσίας, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Λένιν, κομισάριος Εξωτερικών ο Τρότσκι και κομισάριος των Εθνοτήτων ο Στάλιν. Ο ανατραπείς σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Κερένσκι προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία.

1918: Ο Έριχ Λούντεντορφ, στρατηγός του αυτοκρατορικού γερμανικού στρατού, απολύεται από τον κάιζερ Γουλιέλμο Β' της Γερμανίας επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

1921: Η Πολωνία και η Γερμανία δέχονται σύνορα, που καθόρισε η Κοινωνία των Εθνών, στην Άνω Σιλεσία.

1929: Εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το φράγμα του Μαραθώνα. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η αμερικανική «Ούλεν». Βάσει συμβολαίου θα συνεχίσει να έχει στην ιδιοκτησία της και να εκμεταλλεύεται το έργο μέχρι το 1974. Με τον περιορισμό των υδάτων δημιουργείται μια λίμνη, από την οποία θα υδρεύονται η Αθήνα και ο Πειραιάς.

1930: Έντονη νεροποντή προκαλεί σημαντικές πλημμύρες στην Αθήνα, με δύο νεκρούς και μεγάλες καταστροφές.

1930: Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέπτεται την Άγκυρα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ειρήνης και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Δεν λείπουν, ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των προσφύγων.

1931: Το θωρηκτό "Αβέρωφ", που μεταφέρει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, προσαράσσει στα νερά του Καραμπουρνού.

1942: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: στην αεροναυμαχία της Σάντα Κρουζ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Γκουανταλκανάλ, βυθίζεται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Hornet και ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το Enterprise, υφίσταται μεγάλες ζημιές.

1944: Οι Γερμανοί εκκενώνουν την Έδεσσα και την Σκύδρα. Σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου

1944: Τερματίζεται, με νίκη των Αμερικανών έναντι των Γιαπωνέζων, η μάχη στον κόλπο του Leyte. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αεροναυτική συμπλοκή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τη νίκη τους οι σύμμαχοι βομβαρδίζουν ιαπωνικά χωριά, αναγκάζοντας την Ιαπωνία να παραιτηθεί.1955: H ταινία του Ελία Καζάν «Επαναστάτης χωρίς αιτία», με πρωταγωνιστές τους Τζέιμς Ντιν και Νάταλι Γουντ, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, χωρίς την παρουσία του πρωταγωνιστή της, ο οποίος σκοτώθηκε λίγες εβδομάδες νωρίτερα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ηλικία 24 ετών.

1955: Στην Αυστρία, το Κοινοβούλιο εγκρίνει τον νόμο περί μόνιμης ουδετερότητας της χώρας. Η 26η Οκτωβρίου καθιερώνεται ως Εθνική εορτή για να τιμήσει τη Διακήρυξη της ουδετερότητας.

1956: Θεμελιώνεται το Καυτατζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη, ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης και της μνήμης του πολιούχου της, του Αγίου Δημητρίου.

1956: Μεταδίδεται από τα διεθνή πρακτορεία η λάθος είδηση ότι ο αντισυνταγματάρχης Φέρεντς Πούσκας σκοτώθηκε κατά την διάρκεια μάχης στη Βουδαπέστη μεταξύ ρώσικων δυνάμεων και επαναστατικών τμημάτων. Όπως βέβαια θα γίνει αργότερα γνωστό, ο Πούσκας είναι στην Ισπανία με την ομάδα του, την Χόνβεντ, όπου και θα επιλέξει μαζί με τους συμπαίκτες του Σάντορ Κότσις και Ζόλταν Τσίμπορ να μην επιστρέψει, ζητώντας πολιτικό άσυλο.

1965: Στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, η Βασίλισσα της Αγγλίας Elizabeth τιμάει τους The Beatles με το μετάλλιο Members of the British Empire. Λίγο αργότερα τα σκαθάρια θα ομολογήσουν πως πριν την τελετή κάπνιζαν μαριχουάνα στις τουαλέτες του παλατιού.

1966: Ο αρχηγός της Ε.Ρ.Ε. Παναγιώτης Κανελλόπουλος υπερασπίζεται την πολιτική γραμμή που ακολουθεί το κόμμα του, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο μέλλον.

1967: Ο Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί στέφεται αυτοκράτορας του Ιράν και στη συνέχεια στέφει αυτοκράτειρα τη σύζυγό του, Φαράχ.

1969: Σύμφωνα με επισημάνσεις ειδικών, η Αθήνα απειλείται με κυκλοφοριακή ασφυξία.

1971: Συλλαμβάνονται 32 άτομα, που ανήκουν στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Μεταξύ αυτών είναι ο Δημήτρης Παρτσαλίδης και ο Χαράλαμπος Δρακόπουλος.

1972: Λίγο πριν από την έναρξη του τρίτου αγώνα ΠΑΟ- ΤΣΣΚΑ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ο Τότης Φυλακούρης αφήνει στη σέντρα της Λεωφόρου έναν πετεινό κάνοντας πλάκα για την ήττα του Ολυμπιακού από την Τότεναμ με 4-0 στο Λονδίνο την προηγούμενη μέρα, Τετάρτη 25/10/72. Η ενέργειά του θεωρείται προσβλητική για το άθλημα και ο Τότης τιμωρείται με ποινή 4 αγωνιστικών. Ο αγώνας του ΠΑΟ είναι ο δεύτερος εναντίον της ΤΣΣΚΑ στην Αθήνα αφού ο πρώτος της 27/9 είχε ακυρωθεί.

1982: Με απόφαση της πολωνικής βουλής, τίθεται εκτός νόμου το ανεξάρτητο εργατικό συνδικάτο «Αλληλεγγύη» του Λεχ Βαλέσα.

1983: Για πρώτη φορά Ελληνίδα γεννάει μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.

1984: Πραγματοποιείται η πρώτη εμφύτευση καρδιάς μπαμπουΐνου σε άνθρωπο. Η επέμβαση γίνεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Loma Linda στην Καλιφόρνια. Ωστόσο, η μικρή ασθενής θα πεθάνει μετά από 20 ημέρες.

1986: Τραγωδία στο στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας. Στον αγώνα Λάρισα - ΠΑΟΚ, φωτοβολίδα που εκτοξεύει οπαδός του ΠΑΟΚ κόβει την καρωτίδα του 29χρονου δασκάλου Χαράλαμπου Μπλιώνα. Την ώρα που διάβαζε αμέριμνος μια εφημερίδα περιμένοντας να αρχίσει το ματς, μια ναυτική φωτοβολίδα που εκτοξεύθηκε από την πλευρά των οπαδών του ΠΑΟΚ, κτύπησε στο διαχωριστικό κάγκελο και καρφώθηκε στην καρωτίδα του. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος.

1990: Τελευταία επίσημη συμμετοχή του κορυφαίου Έλληνα ποδοσφαιριστή Βασίλη Χατζηπαναγή, στον αγώνα Ηρακλής-Βαλένθια, ανήμερα των γενεθλίων του.

1990: Πολιτικό άσυλο στη Γαλλία ζητά ο Αλβανός συγγραφέας και υποψήφιος για Νόμπελ, Ισμαήλ Κανταρέ.

1991: Παραιτείται ο υπουργός Προεδρίας Μιλτιάδης Εβερτ.

1993: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποβάλλει την παραίτησή του από την ηγεσία της ΝΔ μετά την εκλογική ήττα της 10ης Οκτωβρίου.

1994: Οι ηγέτες του Ισραήλ και της Ιορδανίας υπογράφουν το κείμενο της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης, που τερματίζει μια εχθρότητα 46 ετών. Η υπογραφή γίνεται σε τελετή στην πόλη Άκαμπα της Ιορδανίας, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και 5.000 επίσημων προσκεκλημένων.

1996: Την απογοήτευσή τους εκφράζουν οι ΗΠΑ για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παγώσει τα κονδύλια βοήθειας προς την Τουρκία.

2001: Oι ΗΠΑ επικυρώνουν τον Αμερικανικό Πατριωτικό Νόμο, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

2002: Περίπου 50 Τσετσένοι αυτονομιστές και 150 όμηροι είναι ο τραγικός απολογισμός του τερματισμού της ομηρίας εκατοντάδων ανθρώπων από Τσετσένους αντάρτες σε θέατρο της Μόσχας, όταν Ρώσοι κομάντος εισβάλλουν στο θέατρο εκτοξεύοντας δηλητηριώδη αέρια. Η ομηρία είχε ξεκινήσει 3 μέρες νωρίτερα.

2003: Τεράστιες καταστροφές στην Καλιφόρνια από τη δεύτερη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας. Πεθαίνουν 15 άτομα, καίγονται 1.000 τετραγωνικά χιλόμετρα γης και 2.200 σπίτια.

2007: Η αρχή του τέλους για την «Αθλητική Ηχώ» την παλαιότερη αθλητική εφημερίδα. Για να αποφύγει να πληρώσει τους πιστωτές της η εταιρεία που την εκδίδει, αλλάζει τον τίτλο σε «Αθλητική» και αρχίζει από το νο 1 την αρίθμηση των φύλλων. Η αρίθμηση της εφημερίδας που εκδόθηκε για πρώτη φορά την 1η Οκτωβρίου 1945 σταμάτησε στο υπ’ αριθμόν 18.191 φύλλο. Ούτε αυτό το τρικ όμως κατάφερε να σώσει την εφημερίδα που έπειτα από λίγους μήνες έκλεισε λόγω χρεών.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1673 - Δημήτριος Καντιμήρης, Μολδαβός φιλόσοφος, ιστορικός και γεωγράφος.

1685 - Ντομένικο Σκαρλάττι, Ιταλός συνθέτης.

1759 - Ζωρζ Ζακ Νταντόν, ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της Γαλλικής Επανάστασης.

1795 - Νικόλαος (Χαλκιόπουλος) Μάντζαρος, κερκυραίος μουσουργός, ο συνθέτης του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας. (Θαν. 30/3/1872)

1797 - Τζουντίτα Πάστα, Ιταλίδα υψίφωνος.

1841 - Τέοντορ φον Οππόλτσερ, Αυστριακός αστρονόμος.

1845 - Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κύριλλος Β΄.

1879 - Λέων Μπρονστάιν, γνωστότερος ως Τρότσκι, ρώσος πολιτικός, ηγετική μορφή της Οκτωβριανής Επανάστασης. (Θαν. 21/8/1940)

1897 - Μάξιμος Ε', Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1911 - Μαχάλια Τζάκσον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.

1916 - Φρανσουά Μιτεράν, Γάλλος σοσιαλιστής πολιτικός, που διετέλεσε Πρόεδρος της Γαλλίας (1981-1995). (Θαν. 8/1/1996, σε ηλικία 79 ετών).

1926: Πάνος Γαβαλάς, τραγουδιστής.

1933 - Τάκης Κανελλόπουλος, Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

1942: Μπομπ Χόσκινς, Αμερικανός ηθοποιός.

1945 - Δημήτρης Θ. Γκότσης, Έλληνας συγγραφέας.

1947: Jaclyn Smith, Aμερικανίδα ηθοποιός (Άγγελοι του Τσάρλι).

1947 - Χίλαρι Κλίντον, Aμερικανίδα γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  σύζυγος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

1954: Βασίλης Χατζηπαναγής, Έλληνας ποδοσφαιριστής, γεννήθηκε στην Τασκένδη ο επιτελικός μέσος, ο «Βάσια» του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Στη ψηφοφορία για τα 50 χρόνια της ΟΥΕΦΑ αναδείχτηκε καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής. Η συμμετοχή του στην εθνική ελπίδων της ΕΣΣΔ σε τέσσερις αγώνες του στέρησε τη δυνατότητα να παίξει στην εθνική Ελλάδος (1 συμμετοχή στο φιλικό με την Πολωνία το 1976 και άλλη μία στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του 1999). Ξεκίνησε τη καριέρα του στη Ντιναμό Τασκένδης και το 1972 πήγε στη Παχτακόρ. Το 1975 μεταγράφηκε στον Ηρακλή όπου έκλεισε τη καριέρα του το 1991. Μοναδικός τίτλος που κατέκτησε στη καριέρα του το Κύπελλο Ελλάδος το 1976
.

1970 - Μιχάλης Μαρίνος, Κύπριος ηθοποιός.

1978: Εύα Καϊλή, δημοσιογράφος και πολιτικός.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

899 - Αλφρέδος ο Μέγας, βασιλιάς του Ουέσσεξ

1555 - Ολυμπία Μοράτα, Ιταλίδα λόγια.

1576 - Φρειδερίκος Γ', εκλέκτορας του Παλατινάτου.

1580 - Άννα της Αυστρίας, βασίλισσα της Ισπανίας.

1603 - Όθων Β΄, δούκας του Μπράουνσβαϊχ-Χάρμπουργκ.

1616 - Μήτρος Κυνικόπουλος, Έλληνας αγωνιστής.

1764 - Ουίλλιαμ Χόγκαρθ, Άγγλος ζωγράφος.

1822 - Μαχμούτ Πασάς Δράμαλης, Οθωμανός στρατιωτικός.

1890 - Κάρλο Κολόντι, Ιταλός συγγραφέας.

1909 - Ιτό Χιρομπούμι, Ιάπωνας πολιτικός.

1933 - Ζουζέ Μαλιόα, Πορτογάλος ζωγράφος.

1946 - Ιωάννης Ράλλης, Έλληνας πολιτικός.

1952 - Χάτι ΜακΝτάνιελ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1953 - Μοχαμάντ Χασίμ Χαν, Πρωθυπουργός του Αφγανιστάν.

1957 - Νίκος Καζαντζάκης, ήταν Έλληνας συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, ποιητής και φιλόσοφος, με πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο.

1976 - Χρυσόστομος Κανδυλιάρης, Έλληνας πολιτικός.

1978 - Δημήτριος Γαρουφαλιάς, Έλληνας πολιτικός.

1979 - Παρκ Τζονγκ-χούι, Νοτιοκορεάτης πολιτικός.

1980 - Φρέντερικ Κλαρκ, κυβερνήτης της Αγίας Λουκίας.

1983 - Μιχαήλ Πεσμαζόγλου, Έλληνας πολιτικός.

1983 - Άλφρεντ Τάρσκι, Πολωνός μαθηματικός.

1987 - Αθανάσιος Ι. Σμπαρούνης, Έλληνας οικονομολόγος.

2007 - Νικολάε Ντομπρίν, Ρουμάνος ποδοσφαιριστής.

2018 - Ευάγγελος Πολύζος, Έλληνας πολιτικός.

2021-Μορτ Σαλ Αμερικανός δημοσιογράφος ηθοποιός.

2021-Ρο Τάε-γου Νοτιοκορεάτης πολιτικός.

2021-Γουόλτερ Σμιθ Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής.

2021-Μάικ Λούτσι Αμερικανός ποδοσφαιριστής.