DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 13 Σεπτεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

01-Tsarouxis-Mines-Septemvris

Σαν σήμερα 13 Σεπτεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης

Εορτάζουν
Αγίου Αριστείδου μάρτυρος, (Αριστείδης, Αρίστος, Άρης, Αριστέα, Αριστούλα, Αριστίνα)
Ιερομάρτυρος Κορνηλίου, (Κορνήλιος, Κορνήλης, Κορνήλος, Κορνηλία, Κορνήλα)

13 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

335: Ο αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος εγκαινιάζει το ναό του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ.

533: Ο Βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος νικά τον Γελίμερο και τους Βανδάλους στη μάχη του Δέκιμον, κοντά στην Καρχηδόνα στη Βόρεια Αφρική.

1501: Ο Μιχαήλ Άγγελος αρχίζει την κατασκευή του Δαυίδ, του γλυπτού αριστουργήματός του.

1504: Η βασίλισσα Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης και ο βασιλιάς Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας εκδίδουν βασιλικό διάταγμα για την κατασκευή ενός βασιλικού παρεκκλησίου (Καπίγια Ρεάλ) στη Γρανάδα.

1541: Μετά από τρία χρόνια εξορίας, ο Ιωάννης Καλβίνος επιστρέφει στη Γενεύη για να μεταρρυθμίσει την εκκλησία υπό το δόγμα που έγινε γνωστό ως Καλβινισμός.

1584: Ολοκληρώνεται το Εσκοριάλ στη Μαδρίτη.

1759: Γαλλοϊνδιανικός Πόλεμος: οι Βρετανοί νικούν τους Γάλλους στα Πεδία του Αβραάμ κοντά στην πόλη του Κεμπέκ.

1782: Αμερικανική Επανάσταση: γαλλο-ισπανικά στρατεύματα πραγματοποιούν μία αποτυχημένη μεγάλη επίθεση κατά την πολιορκία του Γιβραλτάρ.

1788: Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

1791: Γαλλική Επανάσταση: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ υπογράφει το πρώτο Σύνταγμα της Γαλλίας.

1826: Ο Μακρυγιάννης νικάει τις δυνάμεις του Κιουταχή στην Αθήνα.

1829: Υπογραφή συνθήκης μεταξύ του Δημήτριου Υψηλάντη και των Οθωμανών, μετά τη μάχη του στενού Πέτρας Βοιωτίας. Με τη συνθήκη ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, εκτός των Αθηνών και της Εύβοιας, καθίσταται ελεύθερη.

1844: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γερμανός Δ΄ εγκαινιάζει την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

1847: Αμερικανομεξικανικός πόλεμος: έξι έφηβοι στρατιωτικοί δόκιμοι πεθαίνουν υπερασπιζόμενοι το κάστρο του Καπουλτεπέκ. Τα αμερικανικά στρατεύματα υπό τον στρατηγό Γουίνφιλντ Σκοτ καταλαμβάνουν την Πόλη του Μεξικού.

1898: Ο Χάνιμπαλ Γκούντγουιν πατεντάρει το φωτογραφικό φιλμ.

1899: Σκοτώνεται ο Χένρι Μπλις, ο πρώτος άνθρωπος που σκοτώνεται σε τροχαίο στις ΗΠΑ.

1909: Σε συνέλευση των "Νέων της Αιγύπτου" στη Γενεύη, διατυπώνεται η απαίτηση για αποχώρηση των Βρετανών από την Αίγυπτο.

1911: Η γαλλική εφημερίδα Paris Soir καταλογίζει στο λογοτέχνη Γκιγιώμ Απολλιναίρ την κλοπή του πίνακα Mona Lisa από το Μουσείο του Λούβρου και τον περιγράφει ως «αρχηγό διεθνούς σπείρας που έχει έρθει στη Γαλλία με σκοπό να ξαφρίσει τα μουσεία μας».

1913: Η ελληνική Κυβέρνηση απορρίπτει τις τουρκικές αξιώσεις για την υπογραφή της ειρήνης καθότι, όπως ανακοινώνει στις Μεγάλες Δυνάμεις, με τις προτάσεις της Τουρκίας η Ελλάδα μεταβάλλεται από νικήτρια σε ηττημένη.

1914: Τμήματα στρατού της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου, υπό τους Υπολοχαγούς Αντ. Λεοντοκιανάκη και Περ. Δρέλλια, προελαύνοντας προς τα βόρεια, χωρίς διαταγή της Αυτόνομης Κυβερνήσεως, εισέρχονται και απελευθερώνουν το Βεράτιο. Εκεί δέχονται επίθεση 2.000 περίπου ανδρών των αλβανικών δυνάμεων και υφίστανται μεγάλες απώλειες. Ο Υπολοχαγός Αντ. Λεοντοκιανάκης και ο Οπλαρχηγός Γεώργιος Στεφανάκος αιχμαλωτίστηκαν και εκτελέστηκαν.

1916: Στο Τενεσί των ΗΠΑ παρουσία περίπου 2.500 ατόμων ο ιδιοκτήτης ενός τσίρκου κρεμά έναν ελέφαντα γιατί σκότωσε τον εκπαιδευτή του.

1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί του ξεκινούν με δύο πλοία για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ξεσπάσει κι επικρατήσει το κίνημα της Εθνικής Άμυνας. Αρχή του Εθνικού Διχασμού.

1922: (με το νέο ημερολόγιο) Πυρπόληση της Σμύρνης. Η ιστορική και αρχαιότατη πόλη της Σμύρνης παραδίδεται στις φλόγες την 13η Σεπτεμβρίου. Ο Τούρκος στρατηγός Νουρεντίν πασάς με «ζήλο» και αποφασιστικότητα πραγματοποιεί το έργο του: Η ωραία Σμύρνη δεν υπάρχει πια…. Αποτεφρώθηκε!

1922: Σημειώνεται η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη, 58 βαθμοί Κελσίου στη Λιβύη, στην περιοχή Αλ Αζίζια.

1923: Ο γενικός διοικητής της Βαρκελώνης Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα Ορμπανέχα οργανώνει πραξικόπημα και σχηματίζει, με τη σύμφωνη γνώμη του βασιλιά Αλφόνσο ΙΓ, στρατιωτική κυβέρνηση.

1928: Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος με επιστολή του στον τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Ινονού ζητά την επίλυση με ειρηνικό τρόπο του συνόλου των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Λίγες μέρες αργότερα, ο τούρκος πρωθυπουργός θα τον προσκαλέσει στην Κωνσταντινούπολη.

1931: Ισχυροί σεισμοί στην Εύβοια προκαλούν πανικό στους κατοίκους και σοβαρές ζημιές σε σπίτια.

1939: Ο Ρώσος αεροναυπηγός, Ιγκόρ Σικόρσκι, κατασκευάζει το πρώτο ελικόπτερο.

1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ιταλία εισβάλλει στην Αίγυπτο.

1940: Οι γερμανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ.

1942: Αρχίζει η πολιορκία του Στάλινγκραντ από τη γερμανική Βέρμαχτ. Η αποτυχία των γερμανικών δυνάμεων να καταλάβουν την πόλη κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών, που διήρκεσαν οι μάχες, ανέκοψε την πορεία τους προς τη Μόσχα.

1943: Το Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας καταστρέφεται από το βομβαρδισμό της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, Λουφτβάφε.

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αντιτορπιλικό «Κουντουριώτης», υπό τον Αντιπλοίαρχο Μπαλτατζή Ε., αποβιβάζει άγημα στο Καστελόριζο και υψώνει την Ελληνική Σημαία στη νήσο. Το ελληνικό υποβρύχιο «Λάμπρος Κατσώνης», βυθίζεται κοντά στη νήσο Σκιάθο, μετά τον εμβολισμό του από γερμανικό πλοίο.

1943: Ο Τσιάνγκ Κάι Σεκ εκλέγεται Πρόεδρος της Κίνας.

1944: Αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.

1945: Γαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Ινδοκίνα.

1946: Αλβανική συμμορία εισέρχεται στην περιοχή Πλάκας και Ποντικάτων Ηπείρου αλλά αποκρούεται από ελληνική περίπολο.

1950: Μετά την καταψήφιση στη Βουλή της Κυβέρνησης Βενιζέλου-Παπανδρέου, που είναι το επακόλουθο θυελλωδών τριήμερων κοινοβουλευτικών συζητήσεων, σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο, με συνεργασία Λαϊκών και Παπανδρέου.

1952: Ψηφίζεται από την Ελληνική Βουλή ο εκλογικός νόμος περί πλειοψηφικού.

1953: Ο Νικήτα Χρουστσόφ εκλέγεται πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

1959: Ο πρώτος πύραυλος, σοβιετικής προέλευσης, φτάνει στο φεγγάρι, όπου τοποθετείται η σημαία της ΕΣΣΔ. Σε δηλώσεις του ο ακαδημαϊκός Λέονιντ Σέντοβ, επιβεβαιώνει ότι η ΕΣΣΔ δεν θα προβάλει εδαφικές αξιώσεις επί της Σελήνης!

1960: Η φοίτηση είναι υποχρεωτική μέχρι και την έκτη δημοτικού, υπενθυμίζει ο υπουργός Παιδείας Γεώργιος Βογιατζής με εγκύκλιό του προς τους γονείς και κηδεμόνες.

1961: Ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο εκτοξεύεται από το Κέιπ Κανάβεραλ και τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Επιστρέφει εκτελώντας δοκιμαστική πτήση για την πρώτη αμερικανική επανδρωμένη αποστολή.

1962: Κατηγορίες κατά του Νίκου Ζαχαριάδη διατυπώνει η Νέα Διεθνής Επιθεώρηση, η οποία στηλιτεύει "τις προκλητικές ενέργειες του Ζαχαριάδη στη Μόσχα, όπου διαπραγματεύεται την επιστροφή του στην Ελλάδα με τον εκεί Έλληνα πρέσβη και απεργάζεται την ίδρυση νέου Κ.Κ.Ε.".

1965: Ο μυθικός τρομπετίστας και τραγουδιστής της τζαζ, Λούις Αρμστρονγκ, κερδίζει το βραβείο Γκράμι.

1965: Οι The Beatles κυκλοφορούν στη Μεγάλη Βρετανία, το πιο διασκευασμένο τραγούδι σύμφωνα με το Guinness World Records, το "Yesterday". Είναι μέρος του άλμπουμ τους "Help!". Ηχογραφήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1965 στα Abbey Road Studios του Λονδίνου. Μέχρι σήμερα έχει διασκευαστεί πάνω από τρεις χιλιάδες φορές. Αν και το τραγούδι είναι γραμμένο από τον Paul McCartney καταχωρήθηκε και στο όνομα του John Lennon.

και την ίδια μέρα λαμβάνουν χρυσό δίσκο για το τραγούδι τους «Help».

1968: Η Αλβανία εγκαταλείπει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

1969: Το πρώτο άλμπουμ του Carlos Santana κυκλοφορεί στην Αμερική, με τίτλο "Santana". Ηχογραφήθηκε στο Pacific Recording Studio της Καλιφόρνια από αρχές Μαΐου έως αρχές Αυγούστου του 1969. Τα τραγούδια του άλμπουμ παίχτηκαν για πρώτη φορά ζωντανά λίγο μετά το τέλος των ηχογραφήσεων στο Woodstock Festival. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Evil Ways", "Jingo" κ.α.



1969: Αντάρτες της Ερυθραίας κάνουν αεροπειρατεία σε αιθιοπικό αεροπλάνο, που μετέφερε 66 επιβάτες.

1970: Διεξάγεται ο πρώτος Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης. Από τους 126 αθλητές που ξεκινούν, τερματίζουν μόνο οι 55. Νικητής ο Γκάρι Μουρκ με χρόνο 2.31.38.

1971: Η εθνοφρουρά και η πολιτειακή αστυνομία εισβάλλει στο σωφρονιστικό κατάστημα, Άτικα, της Νέας Υόρκης για να καταστείλει την εξέγερση των κρατουμένων, μετά από συμπλοκές που κόστισαν τη ζωή σε 42 ανθρώπους.

1972: Στις ΗΠΑ, το Κόμμα των Ρεπουμπλικάνων καταθέτει μήνυση εναντίον του πρώην προέδρου του Συμβουλίου των Δημοκρατικών επειδή δημιουργεί θέμα για το Γουοτεργκέιτ.

1973: Στη Χιλή, το νέο δικτατορικό καθεστώς διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα.

1979: Στη Γιουγκοσλαβία, τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώνονται και περισσότερα από 100 τραυματίζονται κατά τη σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι.

1982: Στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Αθήνας, τους δυο μαραθώνιους δρόμους, επί της κλασικής διαδρομής, κερδίζουν ο Ολλανδός Χέραρντ Μεϊμπούρ και η Πορτογαλέζα Ρόζα Μότα.

1986: Σεισμός, μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Καλαμάτα. 35 νεκροί ο απολογισμός.

1987: Η κλοπή ενός ραδιενεργού αντικείμενου από νοσοκομείο της Γκοιάνα προκαλεί τον θάνατο αρκετών ατόμων τις επόμενες εβδομάδες.

1989: Πραγματοποιείται η μεγαλύτερη πορεία διαμαρτυρίας κατά του ρατσιστικού καθεστώτος της Νοτίου Αφρικής (απάρτχαϊντ) με επικεφαλής τον Ντέσμοντ Τούτου.

1989: Ο τζόκεϊ Πατ Ντέι σπάει το ρεκόρ των περισσότερων νικών σε μια μέρα κερδίζοντας 8 από τις 9 κούρσες στο Arlington Park. Στην 9η τερματίζει δεύτερος.

1990: Στην Κύπρο, λόγω λειψυδρίας, αποφασίζεται η ποινική δίωξη όσων σπαταλούν νερό.

1991: Η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ συμφωνούν να διακόψουν τον εφοδιασμό όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Αφγανιστάν.

1993: Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο τελευταίος Πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

1993: Στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν και ο ηγέτης της PLO Γιασέρ Αραφάτ δίνουν μια ιστορική χειραψία μετά την συμφωνία για ειρήνευση και ανεξαρτητοποίησης της Παλαιστίνης.

1993: Υπογράφονται επίσημα οι Συμφωνίες του Όσλο, μια συμφωνία ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

1994: Στον Καναδά, το αυτονομιστικό Κόμμα του Κεμπέκ κερδίζει τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη γαλλόφωνη επαρχία του Κεμπέκ.

1995: Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβένκοφσκι, η λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία», που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα αίρει το εμπάργκο και αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔΜ, ενώ τα Σκόπια αφαιρούν από τη σημαία τους τον Ήλιο της Βεργίνας.

1997: Στην Ινδία, κηδεύεται η Μητέρα Τερέζα, παρουσία υψηλών καλεσμένων.

1997: Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό ατύχημα ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Μητσιμπόνας. Ήταν 35 ετών.

1999: 119 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας στη Μόσχα

2000: Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης, της Ατλάντα και του Σίδνεϊ και χάλκινος της Αθήνας, Πύρρος Δήμας κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου σε άρθρο του περιοδικού "Τime" με τίτλο "Ολοκληρωτική Επίθεση".

2006: Συλλαμβάνεται σε ενέδρα, έπειτα από 16ετή καταδίωξη, ο μετρ των αποδράσεων, Νίκος Παλαιοκώστας, γνωστός ως Φαντομάς ή Ρομπέν των Φτωχών. Η σύλληψή του γίνεται κοντά στην Αράχοβα, λίγες εβδομάδες μετά την κινηματογραφική απόδραση του αδελφού του Βασίλη από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο.

2008: Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Νέο Δελχί της Ινδίας προκαλεί το θάνατο 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

2014: Εκλογές, όχι γιατί βιάζεται να κυβερνήσει, αλλά «επειδή αυτό επιτάσσει το συμφέρον του λαού», ζητά από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «έχουν αναλάβει πρόθυμα τον ρόλο του υπάκουου μαθητή και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων». Ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης», λέγοντας ότι «είναι συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο». Χαρακτηριστική δήλωσή του: «Θα σκίσω το μνημόνιο μόλις εκλεγώ».

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1087 – Ιωάννης Β’ Κομνηνός, Βυζαντινός Αυτοκράτορας.

1475 – Καίσαρας Βοργίας, Ιταλός πολιτικός και καρδινάλιος.

1819 – Κλάρα Σούμαν, Γερμανίδα πιανίστρια και συνθέτρια.

1873 – Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, έλληνας μαθηματικός, από τους κορυφαίους της επιστήμης του παγκοσμίως.

1874 – Άρνολντ Σένμπεργκ, Αυστριακός συνθέτης και ζωγράφος.

1876 – Σέργουντ Άντερσον, Αμερικανός συγγραφέας.

1881 – Ραμόν Γκράου, Κουβανός ιατρός και πολιτικός.

1903 – Κλοντέτ Κολμπέρ, Γαλλίδα ηθοποιός.

1908 – Κάρολος Κουν, Έλληνας σκηνοθέτης.
Ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης και από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού θεάτρου. Ο επονομαζόμενος Δάσκαλος. (Θαν. 14/2/1987)

1908 – Μέι Κέστελ, Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία χάρισε τη φωνή της στις πασίγνωστες ηρωίδες κινουμένων σχεδίων, Μπέτι Μπου και Όλιν Όιλ.

1910 – Στέφανος Νάτσινας, Έλληνας πολιτικός.

1916 – Ρόαλντ Νταλ, Άγγλος πιλότος, συγγραφέας και σεναριογράφος.

1922 – Ούμα Σούμακ, Περουβιανή σοπράνο.
Η επονομαζόμενη πριγκίπισσα των Ίνκα. Έλεγαν ότι η φωνή της μπορεί να ραγίσει κρύσταλλα.

1924 – Μωρίς-Αλεξίς Ζαρ, ήταν Γάλλος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας.
Χαρακτηρίσθηκε ως "ένας από τους γίγαντες της κινηματογραφικής μουσικής του 20ού αιώνα". Είναι ο πατέρας του εξίσου διάσημου συνθέτη Ζαν Μισέλ Ζαρ.

1927 – Τζαννής Τζαννετάκης, Έλληνας πολιτικός.

1940 – Όσκαρ Άριας, Κοστορικανός πολιτικός.

1941 – Ταντάο Άντο, Ιάπωνας αρχιτέκτονας.

1941 – Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, Τούρκος πολιτικός.

1948 – Δημήτρης Νανόπουλος, Έλληνας φυσικός.
Έχει διατελέσει ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου.

1957 – Βίνι Άπις, Αμερικανός ντράμερ (Black Sabbath, Dio και Heaven & Hell).

1960 – Γκρεγκ Μπάλτουιν, Αμερικανός ηθοποιός.

1963 – Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Έλληνας πολιτικός.

1967 – Μάικλ Τζόνσον, Αμερικανός αθλητής του στίβου και χρυσός Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα και το Σίνδεϊ.

1971 – Στέλα ΜακΚάρντνεϊ, Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας – κόρη του Πολ των Μπιτλς.

1973 – Κριστίν Αρόν, Γαλλίδα δρομέας.

1973 – Φάμπιο Καναβάρο, Ιταλός ποδοσφαιριστής.

1980 – Βαγγέλης Νάστος, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1989 – Τόμας Μύλερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

81 – Τίτος (Φλάβιος Σαβίνος Βεσπασιανός), ρωμαίος αυτοκράτορας, 10ος στη σειρά διαδοχής. Έμεινε στην ιστορία για την κατάληψη της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. και την καταστροφή του Ναού του Σολομώντα. (Γεν. 30/12/39).

531 – Καβάδης Α' της Περσίας, ήταν γιος του Περόζη Α' της Περσίας (457 - 484) και βασιλιάς της Περσίας από τη δυναστεία των Σασσανιδών από το 488 έως το 531.

1321 – Ντάντε Αλιγκιέρι, ο εθνικός ποιητής της Ιταλίας, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Δάντης. («Θεία Κωμωδία»)

1506 – Αντρέα Μαντένια, Ιταλός ζωγράφος

1598 – Φίλιππος Β΄, Βασιλιάς της Ισπανίας (γ. 1527)

1692 – Μισέλ ντε Μοντένι (Μοντένιος), πατέρας του δοκιμίου, πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών.

1872 – Λούντβιχ Φόυερμπαχ, Γερμανός φιλόσοφος και ανθρωπολόγος.

1915 – Στέφανος Γρανίτσας, δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός από την Ευρυτανία.
Ο Στέφανος Γρανίτσας (1880 – 13 Σεπτεμβρίου 1915) ήταν δημοσιογράφος, ποιητής και συγγραφέας από τη Γρανίτσα Ευρυτανίας.
Μετέφερε, μέσα από τα κείμενα του σε εφημερίδες της εποχής, μύθους και παραδόσεις από την ιδιαίτερη πατρίδα του. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Χρόνος, Εστία και Πατρίς προσφέροντας διηγήσεις για το λαό της υπαίθρου.
Είχε εκλεγεί βουλευτής το 1911. Ο Στέφανος Γρανίτσας πολέμησε ως ανθυπολοχαγός το 1912 και 1913.
Πέθανε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου του 1915.

Στην εργογραφία του συμπεριλαμβάνονται πολλά ποιήματα, το θεατρικό έργο Μητρούσης καθώς και το Τα άγρια και τα ήμερα του βουνού και του λόγγου, το οποίο περιέχει μύθους από τη λαϊκή παράδοση της περιοχής του σχετικούς με ζώα.

1959 – Φρανκ Γουόκερ, Αμερικανός πολιτικός.

1996 – Τουπάκ Σακούρ, Αμερικανός ράπερ, ηθοποιός και ακτιβιστής.
Πλήρες όνομα Τούπακ Αμάρου Σακούρ. Το όνομά του προέρχεται από τον αρχηγό της φυλής των Ίνκα. 

1997 – Ζορζ Γκεταρί, Λάμπρος Γούργου το πραγματικό όνομά του, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά ελληνικής καταγωγής, πρωταγωνίστησε επί μισό αιώνα στη μουσική σκηνή της Γαλλίας. (Γεν. 8/2/1915)

2004 – Λουίς Ερνέστο Μιραμόντες, Μεξικανός χημικός.
Ο Λουίς Ερνέστο Μιραμόντες (Luis Ernesto Miramontes Cárdenas, Tepic, Nayarit, 16 Μαρτίου 1925 - Πόλη του Μεξικού, 13 Σεπτεμβρίου 2004) ήταν Μεξικανός χημικός, γνωστός ως συνεφευρέτης του πρώτου χαπιού αντισύλληψης.
Ο Λουίς Ερνέστο Μιραμόντες μαζί με τους Αντρές Μανουέλ ντελ Ρίο (Andres Manuel del Rio), που ανακάλυψε το βανάδιο) και Μάριο Μολίνα (Mario J. Molina, βραβείο Νόμπελ χημείας 1995), είναι οι τρεις σημαντικότεροι Mεξικανοί χημικοί.

2011 - Βάλτερ Μπονάττι, Ιταλός ορειβάτης.

2013 - Γιώργος Βαρλάμος, Έλληνας ζωγράφος και καλλιτέχνης.

2015 - Στάνλεϊ Χόφμαν, Γάλλος λόγιος.

2017 - Φρανκ Βινσέντ, Αμερικανός ηθοποιός.