DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου ας θυμηθούμε τι έγινε

01 Avgoustos-Tsarouxis-Mines

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Κοσμά του Αιτωλού, (Αιτωλία)
Αγίου Ευτυχούς Ιερομάρτυρος, (Ευτύχιος, Ευτύχης, Ευτυχία, Ευτυχούλα, Ευτυχίτσα, Έφη)

24 Αυγούστου

Γεγονότα σαν σήμερα

49 π.Χ.: Δεύτερη μάχη στον ποταμό Μπαγκράντας. Ο στρατηγός του Ιουλίου Καίσαρα, Γάιος Σκριμπόνιους Κούριος, ηττάται από τους Νουμίδες και αυτοκτονεί για να αποφύγει την αιχμαλωσία.

79: Ο Βεζούβιος εκρήγνυται. Η Πομπηία, το Ηράκλειο και οι Σταβίες θάβονται στην ηφαιστειακή τέφρα (σημείωση: αυτή η παραδοσιακή ημερομηνία έχει αμφισβητηθεί και πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι το γεγονός συνέβη στις 24 Οκτωβρίου).

410: Οι Βησιγότθοι υπό τον βασιλιά Αλάριχο λεηλατούν τη Ρώμη.

1185: Οι Νορμανδοί καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη.

1200: Ο βασιλιάς Ιωάννης της Αγγλίας, ο οποίος υπέγραψε την πρώτη Μάγκνα Κάρτα, παντρεύεται τη 13χρονη Ισαβέλλα της Ανγκουλέμης στον Καθεδρικό Ναό του Μπορντό.

1215: O Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ κηρύσσει άκυρη τη Μάγκνα Κάρτα.

1349: Πογκρόμ κατά των Εβραίων στην Κολωνία, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την πανώλη. Η εβραϊκή συνοικία καίγεται από τον όχλο και χιλιάδες διώχνονται από την πόλη.

1456: Ο Γουτεμβέργιος ολοκληρώνει την πρώτη εκτύπωση της Βίβλου.

1516: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπό τον Σελίμ Α΄ νικά το σουλτανάτο των Μαμελούκων στη μάχη του Μαρτζ Νταμπίκ και καταλαμβάνει τη σημερινή Συρία.

1561: Ο Γουλιέλμος Α΄ της Οράγγης παντρεύεται τη δούκισσα Άννα της Σαξωνίας.

1572: Τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου 70.000 Γάλλοι Ουγενότοι (προτεστάντες) σφάζονται. Την εντολή έδωσε ο βασιλιάς Κάρολος Θ, ο οποίος βρισκόταν υπό την ισχυρή επιρροή της μητέρας του της Αικατερίνης των Μεδίκων. (Φωτό: Πίνακας του Φρανσουά Ντιπουά για τη σφαγή).

1690: Ιδρύεται η Καλκούτα στην Ινδία από τον Τζομπ Τσάρνοκ.

1779: Απαγχονίζεται ο μεγάλος δάσκαλος του Γένους, Κοσμά ο Αιτωλός.

1814: Kατά τους τελευταίους μήνες του "πολέμου του 1812" όπως ονομάστηκε η πολεμική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Βρετανίας, οι δυνάμεις των Βρετανών εισβάλουν στην Ουάσιγκτον, όπου βάζουν φωτιά στο Καπιτώλιο και στο Λευκό Οίκο.

1821: Οι Ισπανοί αναγνωρίζουν στο Μεξικό την ανεξαρτησία του.

1824: Ο Ελληνικός Στόλος, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, συγκρούεται με τον Τουρκοαιγυπτιακό, υπό τον Τοπά πασά, σε αμφίρροπη ναυμαχία μεταξύ Κω και Αλικαρνασσού.

1831: Ο Δαρβίνος σαλπάρει με το πλοίο Beagle για ένα πενταετές ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Οι πληροφορίες που θα συλλέξει και οι παρατηρήσεις του θα τον οδηγήσουν στη θεωρία ότι τα είδη εξελίσσονται προσαρμοζόμενα στο περιβάλλον τους.

1847: Η Σαρλότ Μπροντέ ολοκληρώνει το χειρόγραφο του έργου της «Τζέιν Έιρ».

1853: Ετοιμάζονται για πρώτη φορά τηγανιτές πατάτες με τη μορφή που είναι γνωστές σήμερα. Ένας Αμερικανός μάγειρας ο Τζορτζ Κράμ, στο Σαρατόγκα Σπρίνγκς της Νέα Υόρκης, αγανακτισμένος από τα παράπονα ενός πελάτη, αποφασίζει να του σερβίρει πατάτες τόσο λεπτοκομμένες που να δυσκολευτεί να τις πιάσει με το πιρούνι του. Αυτές οι λεπτοκομμένες τηγανιτές πατάτες θα αποδειχθούν τεράστια επιτυχία.

1857: Ξεσπά μια από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις στην αμερικανική ιστορία, γνωστή ως ο «πανικός του 1857»

1891: Ο Τόμας Έντισον κατοχυρώνει τον κινηματογραφικό φακό.

1893: Χιλιάδες νεκροί από καταιγίδα στο Τσάρλεστον και στην ακτή Σαβάνα.

1909: Αρχίζουν οι εργασίες διαμόρφωσης ανισόπεδου διαύλου στη Διώρυγα του Παναμά.

1912: Σταφιδική κρίση ξεσπάει στην Πελοπόννησο, καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία.

1921: Η μάχη του Σαγγάριου Ποταμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αρχίζει. Μετά από τρεις βδομάδες εχθροπραξιών, οι Τούρκοι νικούν.

1922: Τα αραβικά κράτη, που συναντήθηκαν στη Ναμπλούς, απορρίπτουν τη βρετανική εντολή για την Παλαιστίνη, την οποία έχει εγκρίνει η Κοινωνία των Εθνών.

1922: Μικρασιατική Εκστρατεία: Το Γ΄ Σώμα Στρατού μεταφέρεται από τον Πάνορμο στην Θράκη.

1928: Η Ομοσπονδία Τένις των ΗΠΑ αποβάλλει τον Μπιλ Τίλντεν από την ομάδα του Ντέιβις Κάπ επειδή έγραφε σε εφημερίδες άρθρα σχετικά με την διοργάνωση. Θα τον επαναφέρουν την επόμενη χρονιά.

1929: Τουρκία και Περσία υπογράφουν συνθήκη φιλίας.

1930: Αποφασίζεται η απαγόρευση της φοίτησης Ελλήνων μαθητών, στα λειτουργούντα ξένα δημοτικά σχολεία.

1931: Στον Ισημερινό, στρατιωτικό πραξικόπημα διώχνει τον Πρόεδρο Ισίντρο Αϊόρα και τα μέλη του Κοινοβουλίου.

1932: Η Αμέλια Έρχαρτ γίνεται η πρώτη γυναίκα που πετά από τη μία μεριά των ΗΠΑ στην άλλη (από το Λος Άντζελες στο Νιού Ζέρσεϊ).

1936: Οι Δίκες της Μόσχας, την εποχή της σταλινικής τρομοκρατίας. Τα ιστορικά στελέχη του ΚΚΣΕ Γκριγκόρι Ζινόβιεφ και Λεβ Κάμενεφ καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται ως τροτσκιστές.

1938: Ο Κλαρκ Γκέιμπλ υπογράφει συμβόλαιο για τη συμμετοχή του στο "Όσα παίρνει ο άνεμος" στο ρόλο του Ρετ Μπάτλερ.

1940: Ο Βρετανός παθολόγος Χάουαρντ Φλόρεϊ και ο Γερμανός βιοχημικός Ερνστ Τσέιν αναγγέλλουν στην ιατρική επιθεώρηση "The Lancet" ότι ανέπτυξαν πενικιλίνη σε μορφή αντιβιοτικού για κλινική χρήση.

1945: Η Κάντιλακ κατασκευάζει το τελευταίο της τανκ Μ-24, ολοκληρώνοντας τη συνεισφορά της στον πόλεμο.

1949: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τρούμαν υπογράφει τη συμφωνία εισόδου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

1950: Η κομμουνιστική Κίνα ζητά από τον ΟΗΕ να δώσει εντολή στις ΗΠΑ να αποσύρουν τον 7ο Στόλο τους από την περιοχή της Φορμόζας.

1952: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Αυγή».

1953: Στην Κένυα, η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση στους αντάρτες Μάου Μάου να παραδοθούν.

1954: Το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει νομοθετική πράξη για τον "έλεγχο του Κομμουνισμού".

1960: Το θερμόμετρο στο Βοστόκ της Ανταρκτικής δείχνει την αρνητική θερμοκρασία ρεκόρ των -88 βαθμών Κελσίου.

1960: Η Μαρία Κάλλας εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο από τη «Νόρμα» του Μπελίνι. Την παράσταση, την οποία παρακολουθούν 12.000 θεατές, σκηνοθέτησε ο Αλέξης Μινωτής, ενώ τα σκηνικά σχεδίασε ο Γιάννης Τσαρούχης. Ο Τούλιο Σεραφίν διευθύνει την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

1961: Στον ΟΗΕ, η Κούβα αμφισβητεί το δικαίωμα των Αμερικανών να ξαναπάρουν τη ναυτική βάση τους στον Κόλπο Γκουαντανάμο.

1961: Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερκών διαψεύδει ότι ο Τούρκος πρέσβης Σεπάρ Ικσέλ προέβη σε δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε προτείνει διχοτόμηση της Κύπρου.

1962: Δίνονται στην κυκλοφορία οι νέοι εθνικοί δρόμοι Αθηνών-Λαμίας και Κορίνθου.

1963: Επιδίδεται η επί οκτάμηνο αναμενόμενη απάντηση της Βουλγαρίας στις ελληνικές προτάσεις που αφορούν στις βουλγαρικές πολεμικές επανορθώσεις και στη διεξαγωγή παράλληλων διαπραγματεύσεων για όλα τα επί μέρους θέματα. Στην Αθήνα αναλυτές χαρακτηρίζουν το γεγονός ως "επίθεση ειρήνης" εκ μέρους της Βουλγαρίας, η οποία την προηγουμένη δήλωνε ότι δέχεται την παρουσία παρατηρητών στο έδαφός της, ανακινώντας θέμα απύραυλων Βαλκανίων.

1963: Υπογράφεται από τη Δ.Ε.Η. και τις εταιρίες Μπράουν Μποβερί και KSG το συμβόλαιο για την εγκατάσταση στην Πτολεμαΐδα τρίτης θερμικής μονάδας αξίας 14,3 εκατ. δολαρίων. Δάνειο ύψους 21 εκατ. δολαρίων χορηγεί την επομένη στη Δ.Ε.Η. για τα έργα του Αχελώου ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης.

1963: Τα 200 μέτρα της στο ελεύθερο της κολύμβησης καλύπτονται για πρώτη φορά σε χρόνο μικρότερο των 2 λεπτών.

1965: Υπογράφεται νέα συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας για να δοθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης.

1967: Το σκάκι αναγνωρίζεται ως πνευματικό άθλημα με τον Αναγκαστικό Νόμο 127 περί Αναδιοργανώσεως Εξωσχολικού Αθλητισμού. Το πρώτο σκακιστικό σωματείο έχει ιδρυθεί στην Κέρκυρα το 1923, ενώ η Ομοσπονδία ιδρύθηκε λίγο μετά τον πόλεμο, το 1947. Πρώτος επίσημος πρωταθλητής ήταν ο Μάριος Μικρουλέας. Στο πρώτο εκείνο πρωτάθλημα μόνον δύο αγώνες παίχτηκαν με σκακιστικά ρολόγια, που ανήκαν στον Σταύρο Φρυγανά, ο οποίος ζούσε κυρίως εκτός Ελλάδας και ανεπίσημα καταγράφεται ως ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας το 1930.

1968: Η Γαλλία κάνει για πρώτη φορά δοκιμή βόμβας υδρογόνου και γίνεται η πέμπτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο.

1975: Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών με πρόεδρο τον Γιάννη Ντεγιάνη εκδίδει την απόφασή του στην δίκη των πρωταιτίων της 21ης Απριλίου. Θάνατος για τους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο. Οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ισόβια, 7 σε ποινές πρόσκαιρης καθείρξεως και δύο αθωώνονται. Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση Καραμανλή μετατρέπει τις θανατικές ποινές σε ισόβια.

1981: Το διαστημόπλοιο Voyager 2 πλησιάζει για πρώτη φορά τον Ποσειδώνα.

1982: Στην Ιταλία, ο ρεπουμπλικανός Τζιοβάνι Σπαντολίνι σχηματίζει το τεσσαρακοστό υπουργικό συμβούλιο από τον πόλεμο.

1989: Η αμερικανική Επιτροπή Μπέιζμπολ παύει δια παντός τον προπονητή και πρώην παίκτη Πιτ Ρόουζ με την κατηγορία ότι έπαιζε στοιχήματα στο μπέιζμπολ.

1989: Οι Κολομβιανοί βαρόνοι των ναρκωτικών κηρύσσουν ολοκληρωτικό πόλεμο στην κυβέρνηση της χώρας.

1990: Η Ιρλανδή τραγουδίστρια Σινέντ Ο Κόνορ απειλεί να μην τραγουδήσει στο Garden State Arts Plaza του Νιου Τζέρσι, στην περίπτωση που ανακρουστεί, όπως συνηθιζόταν, ο αμερικανικός εθνικός ύμνος πριν την έναρξη της συναυλίας.

1991: Πεθαίνει ο Αμερικανός Μπέρναρντ Κάστρο εφευρέτης του καναπέ, που μετατρέπεται σε κρεβάτι.

1991: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτείται από τη θέση του γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ε.Σ.Σ.Δ. Την ίδια μέρα η Ουκρανία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ε.Σ.Σ.Δ.

1992: Ο τυφώνας Άντριου σαρώνει τη νότια Φλόριντα αφήνοντας 41 νεκρούς στο πέρασμα του και προκαλώντας ζημιές που υπερβαίνουν τα 20 δις. δολάρια.

1993: Το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ειρήνης στην ταραγμένη περιοχή της Αμπχαζίας γίνεται στο Κρεμλίνο, όπου ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν και ο Γεωργιανός ηγέτης Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε συμφωνούν στην υπογραφή μιας συνολικής συνθήκης στο εγγύς μέλλον.

1994: Στην ανατολική Κίνα, 1.000 είναι οι νεκροί από τον τυφώνα Φρεντ.

1995: Στην Κίνα, το δικαστήριο καταδικάζει σε 15ετή κάθειρξη τον Χάρι Γου, αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αμερικανικής υπηκοότητας, αλλά στη συνέχεια αποφασίζει την απέλασή του.

1995: Η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows 95.

1996: Στην Τουρκία, αρχηγός του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας επανεκλέγεται ο Μεσούτ Γιλμάζ.

1997: Στη Σουηδία, τεράστιο σκάνδαλο ξεσπάει μετά τις αποκαλύψεις ότι στο διάστημα 1935-1976, πάνω από 60.000 γυναίκες υπεβλήθησαν σε υποχρεωτική στείρωση.

1999: Η Βούλα Τσιαμήτα κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με 14.88 και η Όλγα Βασδέκη το χάλκινο με 14.61 στο τριπλούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης. Δεύτερη ανακηρύσσεται η Κουβανή Yamili Aldama με 14.61.

2000: Ο 35χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής του kickboxing Andy Hug πεθαίνει από οξεία μορφή λευχαιμίας. Ο Hug είχε ξεκινήσει το καράτε στα 12 του χρόνια.

2006: Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση επαναπροσδιορίζει τον Πλούτωνα ως πλανήτη νάνο.

2007: Ξεσπούν πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και την Αττική, και σταδιακά επεκτείνονται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

2010: Στο Σαν Φερνάντο του Μεξικού μέλη της συμμορίας "Los Zetas" σκοτώνουν 72 άτομα.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1113 - Γοδεφρείδος Ε', κόμης του Ανζού.

1198 - Αλέξανδρος Β', βασιλιάς της Σκωτίας.

1393 - Αρθούρος Γ', δούκας της Βρετάνης.

1899 - Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Αργεντινός συγγραφέας.

1902 - Φερνάν Μπρωντέλ, Γάλλος ιστορικός.

1911 - Μιχάλης Ράπτης, Έλληνας τροτσκιστής.

1924 - Αχμαντού Αχιτζό, Καμερουνέζος πολιτικός.

1929 Γιάσερ Αραφάτ, Παλαιστίνιος πολιτικός.

1944 - Κριστίν Τσάμπακ, Αμερικανή δημοσιογράφος.

1945 - Κεν Χένσλι, Άγγλος μουσικός (Uriah Heep).

1946 Πασχάλης, Έλληνας τραγουδιστής.

1948 Ζαν Μισέλ Ζαρ, Γάλλος συνθέτης και παραγωγός.

1951 - Όρσον Σκοτ Καρντ, Αμερικανός συγγραφέας.

1957 - Στίβεν Φράι, Άγγλος ηθοποιός, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

1973 - Γκρέι ΝτεΛίσλε, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

1977 - Γιούργκεν Μάχο, Αυστριακός ποδοσφαιριστής.

1988 - Ρούπερτ Γκριντ, Άγγλος ηθοποιός.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

842 - Σάγκα, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας.

1313 - Ερρίκος Ζ΄ του Λουξεμβούργου, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1779 Κοσμάς ο Αιτωλός, Έλληνας μοναχός.

1883 - Ερρίκος Ε', βασιλιάς της Γαλλίας.

1888 - Ρούντολφ Κλαούζιους, Γερμανός φυσικός.

1895 - Άλμπερτ Μάμερι, Άγγλος ορειβάτης και συγγραφέας.

1943 - Σιμόν Βέιλ, Γαλλίδα φιλόσοφος.

1961 - Γκύντερ Λίτφιν, Γερμανός ράφτης, το πρώτο πρόσωπο που πυροβολήθηκε στο Τείχος του Βερολίνου.

1979 - Χάνα Ράιτς, Γερμανίδα πιλότος.

2010 - Σατόσι Κον, Ιάπωνας σκηνοθέτης.

2012 - Πάουλι Έλεφσεν, πρωθυπουργός των νήσων Φερόε.

2012 - Φέλιξ Μιέλι Βενεράντο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

2014 - Ρίτσαρντ Ατένμπορο, Άγγλος ηθοποιός.

2015 - Τζάστιν Γουίλσον, Άγγλος οδηγός αγώνων.