DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου ας θυμηθούμε τι έγινε

01 Avgoustos-Tsarouxis-Mines

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Μαρτύρων Αγαθονίκου και Θεοπρεπίου, (Αγαθόνικος, Θεοπρέπιος, Θεοπρεπής, Θεοπρεπία, Θεοπρεπή)

22 Αυγούστου

Γεγονότα σαν σήμερα

392: Με την υποστήριξη του στρατηγού Αρβογάστη, ο Φλάβιος Ευγένιος κηρύσσεται αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

566: Ο μοναχός Κολούμπα αναφέρει ότι είδε ένα τέρας στη λίμνη του Λοχ Νες

392: Με την υποστήριξη του στρατηγού Αρβογάστη, ο Φλάβιος Ευγένιος κηρύσσεται αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1485: Τέλος του Οίκου των Πλανταγενετών. Ο Ριχάρδος Γ΄ της Αγγλίας σκοτώνεται στη Μάχη του Μπόσγουορθ έτσι λήγει ο Πόλεμος των Ρόδων μεταξύ των Οίκων του Γιορκ και του Λάνκαστερ στην Αγγλία.

1559: Ο Ισπανός Αρχιεπίσκοπος, Μπαρτολόμ ντε Καράντζα συλλαμβάνεται ως αιρετικός.

1639: Ιδρύεται στην Ινδία η σημερινή πόλη Τσεννάι από την Αγγλική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών.

1642: Ο βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος Α αποκαλεί τα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου προδότες δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη του Αγγλικού Εμφυλίου.

1645: Η πόλη των Χανίων παραδίδεται από τους Ενετούς στους Τούρκους, μετά από δίμηνη πολιορκία.

1654: Ο Τζάκομπ Μπάρσιμσον είναι ο πρώτος Εβραίος μετανάστης, που φτάνει στην περιοχή, που αργότερα θα ονομαστεί ΗΠΑ.

1686: Ο Φραντσέσκο Μοροζίνι καταλαμβάνει από τους Οθωμανούς το Ναύπλιο.

1716: Οι Οθωμανοί Τούρκοι αποτυγχάνουν να καταλάβουν την Κέρκυρα, την οποία υπερασπίζουν βενετικά στρατεύματα υπό τον Σάξονα κόμη Σούλεμπουργκ και λύουν την πολιορκία της.

1717: Τα ισπανικά στρατεύματα φτάνουν στη Σαρδηνία.

1770: Ο Τζέιμς Κουκ φτάνει στο Κουίνσλαντ και ονομάζει την ανατολική ακτή της Αυστραλίας, Νέα Νότια Ουαλία, την οποία και διεκδικεί εν ονόματι του βασιλιά Γεώργιου Γ'.

1791: Ξεσπά επανάσταση των σκλάβων στην Αϊτή.

1848: Οι ΗΠΑ προσαρτούν το Νέο Μεξικό.

1851: Ανακαλύπτεται χρυσός στην Αυστραλία.

1851: Το σκάφος Αμέρικα κερδίζει το πρώτο Κύπελλο Αμερικής (ιστιοπλοΐα).

1864: Δώδεκα κράτη υπογράφουν την Πρώτη Σύμβαση της Γενεύης, η οποία προβλέπει τη δημιουργία του Ερυθρού Σταυρού.

1900: Στην Κίνα, ξένα στρατεύματα και πολίτες λεηλατούν το Πεκίνο.

1902: Ο Θιοντόρ Ρούζβελτ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος, που θα οδηγήσει αυτοκίνητο.

1902: Ιδρύεται η Cadillac.

1902: Ο Θεόδωρος Ρούζβελτ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των Η.Π.Α. που οδηγεί αυτοκίνητο.

1909: Διεξάγεται ο πρώτος Rheims International Air Race στην Γαλλία.

1910: Η Κορέα προσαρτάται από την Ιαπωνία, ξεκινώντας μία περίοδο ιαπωνικής κυριαρχίας στην Κορέα, που κράτησε μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1914: Συναντώνται" για πρώτη φορά στο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου τα γερμανικά με τα βρετανικά στρατεύματα.

1919: Ο αρχιδούκας Ιωσήφ παραιτείται από την ηγεσία της Ουγγαρίας.

1920: Μικρασιατική Εκστρατεία: ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το Τσεντίζ.

1921: Μικρασιατική Εκστρατεία: Τα Α΄ και Γ΄ Σώματα Στρατού προσπαθούν με συντονισμένη ενέργεια να διευρύνουν το προγεφύρωμα στον Σαγγάριο.

1922: Ο 31χρονος Μάικλ Κόλινς, αρχηγός της προσωρινής κυβέρνησης της Ιρλανδικής Ελεύθερης Πολιτείας και διοικητής του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙRΑ), σκοτώνεται σε ενέδρα στη γενέτειρά του, στην κομητεία Κορκ.

1923: Η μεγαλύτερη σε έκταση και μαχητικότητα απεργία που έχει συμβεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Πανεργατική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στο Πασαλιμάνι καταστέλλεται βίαια από στρατό και αστυνομία. Έντεκα νεκροί, δεκάδες τραυματίες. Βασικά αιτήματα, η αύξηση των ημερομισθίων, η μείωση των ωρών εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας -ιδιαίτερα για τους ανήλικους εργαζομένους- η επαναπρόσληψη των απολυμένων κ.ά.

1926: Ανακαλύπτεται χρυσός στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

1926: Κίνημα Κονδύλη (1926) - Στις 03.00 ρίχτηκαν δύο κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό που ήταν το σύνθημα της εκδήλωσης των μυημένων οι οποίοι στις επόμενες τρεις ώρες κατέλαβαν όλα τα επίκαιρα κτίρια, στρατόπεδα γύρω από την Αθήνα καθώς και τα αεροδρόμια Φαλήρου και Τατοΐου. Τις πρωινές ώρες το κίνημα πλέον είχε επικρατήσει αναίμακτα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, που ήταν Κυριακή. μετά από περιπετειώδη καταδίωξη συνελήφθη ο Δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος.

1931: Ιδρύεται γυναικείο τμήμα στην Ελληνική Αστυνομία.

1940: Μετά τον τορπιλλισμό του Έλλη και της έντασης των ελληνοϊταλικών σχέσεων η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι οι ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις θα ενισχύσουν την Ελλάδα εάν τυχόν υποστεί επίθεση.

1941: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί εκτελούν 40 Έλληνες στο Αμάρι της Κρήτης.

1941: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου τα στρατεύματα της ναζιστικής Γερμανίας φτάνουν προ των πυλών του Λένινγκραντ. Θα πολιορκήσουν την πόλη έως τον Ιανουάριο του 1944.

1942: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βραζιλία κηρύσσει πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα, (Γερμανία και Ιταλία, όχι όμως Ιαπωνία).

1943: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το ελληνικό αντιτορπιλικό "Πίνδος" και το αγγλικό "Ήστον" βυθίζουν γερμανικό υποβρύχιο κοντά στις Συρακούσες.

1943: Στην ΕΣΣΔ, τα γερμανικά στρατεύματα εκκενώνουν το Χάρκοβο.

1944: Γίνεται η τελευταία μεταφορά Γάλλων Εβραίων σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1944: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί αρχίζουν το ολοκαύτωμα των χωριών του Κέδρους στην Κρήτη.

1950: Η Αλθία Γκίμπσον γίνεται η πρώτη Αφροαμερικανή, που συμμετέχει σε παγκόσμιο τουρνουά τένις.

1952: Κλείνει μόνιμα η γαλλική αποικία καταδίκων στο Νησί του Διαβόλου.

1952: Αρχίζει η περίφημη Δίκη των Αεροπόρων. Με την ονομασία αυτή έμεινε στην ιστορία η δικαστική περιπέτεια στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και πολιτών, τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια. Κατηγορήθηκαν για δολιοφθορά και κομμουνιστική συνωμοσία, αλλά αμνηστεύτηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή το 1955. Κατοπινές έρευνες έδειξαν ότι η δίωξή τους οφείλεται σε σκευωρία.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1951 στη Σχολή Ικάρων συνέβη ένα ατύχημα σε εκπαιδευτικό αεροπλάνο τύπου Χάρβαρντ. Λίγες μέρες αργότερα, σε αίθουσα της σχολής βρέθηκε γραμμένο στον τοίχο σύνθημα υπέρ του ΚΚΕ. Τα γεγονότα αυτά συσχετίζονται και στις 30 Δεκεμβρίου ο αρχηγός του ΓΕΑ αντιπτέραρχος Εμμανουήλ Κελαϊδής διατάσσει ένορκο προανάκριση για «ενδείξεις δολιοφθοράς σε πολεμικό αεροσκάφος της Σχολής Αεροπορίας».

1953: Ιδρύεται πολιτικό κόμμα των Ελληνίδων με την επωνυμία Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Κόμμα Ελληνίδων.

1961: Η Σουηδία, ακολουθώντας την παραδοσιακή πολιτική ουδετερότητας, αρνείται την ένταξη στην ΕΟΚ.

1962: Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση κατά του Γάλλου Προέδρου, Σαρλ ντε Γκολ.

1964: Η εκπομπή του BBC "Match of the Day" κάνει πρεμιέρα δείχνοντας φάσεις από τον αγώνα Arsenal- Liverpool.

1964: Παρουσιάζεται το σχέδιο Άτσεσον 2, για την επίλυση του Κυπριακού.

1964: Έπειτα από σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, αποφασίζεται η απαγόρευση της στάθμευσης σε ορισμένα σημεία των Αθηνών για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

1964: Το υπουργείο Υγιεινής ανακοινώνει ευρύτατο πρόγραμμα για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας. Προβλέπεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός 3,5 εκατομμυρίων ατόμων, ηλικίας 3 μηνών έως 18 ετών.

1968: Ο πάπας Παύλος ο Στ είναι ο πρώτος ποντίφικας, που μεταβαίνει στη Λατινική Αμερική επισκεπτόμενης τη Μποκοτά της Κολομβίας

1969: Στη Σαϊγκόν του Βιετνάμ, ο πρωθυπουργός Τραν Βαν Ντονγκ παραιτείται, ανοίγοντας το δρόμο για πιο φιλελεύθερο καθεστώς.

1970: Στη Βολιβία, οι στρατιωτικοί συντρίβουν κάθε αντίσταση και εγκαθιστούν τον στρατηγό Ούγκο Μπάνζερ Σουάρεζ.

1971: Η Kerry Kleid γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα επαγγελματίας οδηγός μοτοσικλέτας.

1972: Η Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δέχεται την ανεξάρτητη συμμετοχή της Ροδεσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, αφού η πρόταση που έχει γίνει στη Ροδεσία να συμμετάσχει κάτω από την σημαία της Αγγλίας έχει απορριφθεί από τους Ροδεσιανούς. Η Ροδεσία, που έχει πάρει το όνομά της από τον Cecil Rodes το 1889, διασπάται το 1911 στη Βόρεια (μετέπειτα Ζάμπια) και στη Νότια (μετέπειτα Ζιμπάμπουε). Το 1970 αυτοανακηρύσσεται δημοκρατία, με συνέπεια η Αγγλία και τα Ηνωμένα Έθνη να της επιβάλλουν εμπορικό αποκλεισμό.

1973: Ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος για πολλά χρόνια επηρέαζε καθοριστικά την αμερικανική εξωτερική πολιτική, αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά την παραίτηση και αποχώρηση του Γουίλιαμ Ρότζερς από την πολιτική.

1975: Πραγματοποιείται αποτυχημένη επίθεση δολοφονίας κατά του Αμερικανού Προέδρου, Τζέραλντ Φορντ.

1978: Κλήθηκαν για το φθινόπωρο οι πρώτες Ελληνίδες στο στρατό.

1982: Ψήφιση από τη Βουλή των νόμων για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης της περιόδου 1940-1944.

1983: Την Ελλάδα επισκέπτεται ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε, μετά από πρόσκληση του Ανδρέα Παπανδρέου.

1985: Στη Βρετανία, 55 άτομα σκοτώνονται στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ όταν αεροσκάφος της "British Airtours" εκρήγνυται κατά την απογείωση.

1987: Το τραγούδι της Μαντόνα «Who's that girl» φτάνει στο No1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών.

 

1988: Δημιουργείται το πρώτο πλατινένιο νόμισμα το αυστραλιανό "κοάλα"

1989: Στην Πράγα, σημειώνονται επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και 2.000 διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται για την 21η επέτειο της σοβιετικής εισβολής στην Τσεχοσλοβακία.

1989: Ανακαλύπτεται ο πρώτος ολοκληρωμένος δακτύλιος γύρω από τον Ποσειδώνα.

1990: Κλιμακώνονται οι ενδοφυλετικές συγκρούσεις των μαύρων στη Νότια Αφρική, με περισσότερους από 500 νεκρούς σε 10 ημέρες.

1991: Στην ΕΣΣΔ, συλλαμβάνονται τέσσερις από τους οκτώ πραξικοπηματίες, μεταξύ των οποίων, είναι ο αρχηγός της KGB και ο υπουργός Άμυνας.

1992: Στη Βοσνία, 30 άνθρωποι σκοτώνονται κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και βομβαρδισμών στο Σαράγιεβο.

1993: Στην Αλγερία, δολοφονείται ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της στρατιωτικής ασφάλειας της χώρας Κασντί Μερμπάχ.

1994: Γερμανία και Ρωσία συμφωνούν να συνεργαστούν οι μυστικές τους υπηρεσίες, για την πάταξη του διεθνούς λαθρεμπορίου πυρηνικών υλικών.

1995: Στο Μαρόκο, εκατοντάδες είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες.

1995: Έπειτα από τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Αιθιοπία, Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Νεγκάσο Γκιντάντα και στις 23 Αυγούστου ανέλαβε Πρωθυπουργός ο Μέλες Ζενάουι. Η χώρα κηρύσσεται Ομόσπονδη Λαοκρατική Δημοκρατία.

1996: Την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

1996: Φρίκη στο Βέλγιο από την αποκάλυψη της δολοφονίας 16 παιδιών (και σεξουαλικής κακοποίησής τους) από κύκλωμα παιδεραστών, με επικεφαλής τον Μαρκ Ντιτρού και κάλυψη από ανώτερες αρχές.

1997: Στην Αυστραλία, μεγάλη δημοσιότητα λαμβάνει η ανακάλυψη εμβολίου για τον καρκίνο του μαστού από την ελληνο-αυστραλέζα Βάσω Αποστολοπούλου.

1999: Η Κατερίνα Θάνου κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ με 10.84 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη. Πρώτη αναδεικνύεται η Marion Jones με 10.70 και δεύτερη η Inger Miller με 10.79.

2001: Στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ εγκρίνει και επίσημα την αποστολή 3.800 τελικά στρατιωτών από 12 χώρες στην ΠΓΔΜ, με αποστολή τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών (το μεσημέρι φτάνουν αεροπορικώς στα Σκόπια και Γάλλοι στρατιώτες της «Λεγεώνας των Ξένων»).

2001: Χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των έως 80 κιλών στο μπόντιμπιλντινγκ, κατακτά ο 38χρονος Παύλος Μεντής στους Παγκόσμιους αγώνες στην Ακίτα της Ιαπωνίας.

2002: Τη γέννηση (στις 25/7) 4 γενετικώς τροποποιημένων χοίρων ανακοινώνει η βρετανική εταιρεία PPL Therapeutics PLC, η εταιρεία που δημιούργησε την προβατίνα Ντόλι. Οι χοίροι αυτοί είναι οι πρώτοι με όργανα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοσχεύματα για τον άνθρωπο.

2004: Ο Ατλαντας Πύρρος Δήμας φορά στο στήθος το τέταρτο Ολυμπιακό μετάλλιο, στην αυλαία της καριέρας του. Με περίσσευμα ψυχής ο τρις Χρυσός μας Ολυμπιονίκης απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι, μπορεί να σηκώσει την Ελλάδα στους ώμους του. Ό Έλληνας Άτλαντας κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 85 κιλών, καθώς σηκώνει 377,5 κιλά, 175 αρασέ και 202,5 ζετέ, με το οποίο και ολοκληρώνει την σπουδαία καριέρα του, αφού πριν κατέβει από το πλατό, μετά την ολοκλήρωση και της τρίτης προσπάθειας, ο Πύρρος Δήμας βγάζει τα παπούτσια του. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια της απονομής, με το στάδιο να σείεται επί 10 λεπτά, διακόπτοντας την τελετή, "Πύρρο - Πύρρο" και "Ελλάς - Ελλάς", σε ένα ελάχιστο δείγμα τιμής στον "χρυσό Πύρρο" της καρδιάς μας, που δεν σταμάτησε λεπτό να κλαίει.

2004: Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους, εκτελώντας εκπληκτικό πρόγραμμα και χαρίζοντας στη χώρα μας 9.862 βαθμούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στην κωπηλασία, οι Βασίλης Πολύμερος και ο Νίκος Σκιαθίτης κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στα 2.000μ του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών. Ο Αμερικανός Τζάστιν Γκάτλιν αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στα 100 μέτρα των ανδρών, με χρόνο 9.85 s.

2004: Ένα ιστορικό ρεκόρ ισοφαρίζει η Άρσεναλ, νικώντας τη Μίντλεσμπρο με 5-3. Οι «κανονιέρηδες» συμπλήρωσαν 42 αγώνες αήττητοι, όσες και η ομάδα της Νότιγχαμ Φόρεστ από τον Νοέμβριο του 1977 έως το Δεκέμβριο του 1978.

2004: Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους τον πασίγνωστο πίνακα "Η Κραυγή"

2005: Εκλέγεται νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων ο Θεόφιλος.

2006: Αεροσκάφος συντρίβεται στην Ουκρανία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και 170 άτομα σκοτώνονται.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1647: Ντενί Παπέν, Γάλλος φυσικός, μαθηματικός και εφευρέτης.

1854: Μίλαν Γ΄ Ομπρένοβιτς, βασιλιάς της Σερβίας.

1862: Κλωντ Ντεμπυσσύ, Γάλλος συνθέτης.

1882: Δημήτρης Γληνός, Έλληνας εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

1887: Γιόχαν Λούντβιχ Γκραφ Σβερίν φον Κρόσιγκ, Γερμανός πολιτικός.

1902: Λένι Ρίφενσταλ, Γερμανίδα σκηνοθέτης.

1904: Τενγκ Σιαοπίνγκ, Κινέζος πολιτικός.

1908: Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, Γάλλος φωτογράφος.

1917: Τζον Λη Χούκερ, Αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας.

1918: Σαΐντ Μοχάμεντ Τζοχάρ, πολιτικός από τις Κομόρες.

1920: Ρέι Μπράντμπερι, Αμερικανός συγγραφέας.

1920: Ντέντον Κούλεϊ, Αμερικανός χειρουργός.

1922: Γιώργος Σαββάκης, Έλληνας ζωγράφος.

1932: Θεώνη Βαχλιώτη.

1943: Ναχάς Άνγκουλα, πρωθυπουργός της Ναμίμπια.

1963: Τόρι Έιμος, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.

1967: Αντεουάλε Ακινουόγιε.

1968: Χορστ Σκοφ, Αυστριακός αντισφαιριστής.

1973: Κρίστεν Γουίγκ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1978: Γιάννης Γκαγκαλούδης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1241: Πάπας Γρηγόριος Θ΄.

1280: Πάπας Νικόλαος Γ΄.

1304: Ιωάννης Β' του Αινώ, κόμης της Ολλανδίας.

1338: Γουλιέλμος της Αραγωνίας, δούκας των Αθηνών.

1350: Φίλιππος ΣΤ', βασιλιάς της Γαλλίας.

1358: Ισαβέλλα της Γαλλίας, βασίλισσα της Αγγλίας.

1485: Ριχάρδος Γ', βασιλιάς της Αγγλίας.

1584: Γιαν Κοχανόφσκι, Πολωνός ποιητής.

1806: Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ, Γάλλος ζωγράφος.

1891: Γιαν Νερούντα, Τσέχος συγγραφέας.

1899: Πατριάρχης Σωφρόνιος Γ΄.

1920: Άντερς Ζορν, Σουηδός ζωγράφος.

1976: Τζίνα Μπαχάουερ ήταν Ελληνίδα κλασική πιανίστρια διεθνούς φήμης.

1978: Γιόμο Κενυάτα, Κενυάτης πολιτικός.

1986: Τζελάλ Μπαγιάρ, Τούρκος πολιτικός.

1996: Μιρέιγ Φλερύ, Ελληνίδα υψίφωνος.

2014 - Εμμανουήλ Κριαράς, Έλληνας φιλόλογος.

2015 - Δημήτρης Παρίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

2016 - Σελαπάν Ραμανάθαν, Σιγκαπουριανός πολιτικός.