DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου ας θυμηθούμε τι έγινε

01 Avgoustos-Tsarouxis-Mines

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Μάρτυρος Εύπλου του διακόνου (Εύπλους, Εύπλος, Εύπλοος)

11 Αυγούστου

Γεγονότα σαν σήμερα

106: Το νοτιοδυτικό τμήμα της Δακίας (στη σημερινή Ρουμανία) γίνεται ρωμαϊκή επαρχία.

490: Μάχη του Άδδα: Οι Γότθοι υπό τον Θεοδώριχο και τον σύμμαχό του Αλάριχο Β' νικούν τις δυνάμεις του Οδόακρου στον ποταμό Άδδα, κοντά στο Μιλάνο.

1711: Δίνεται η εκκίνηση στην πρώτη κούρσα του Royal Ascot, της μετέπειτα πιο φημισμένης ιπποδρομιακής συνάντησης του κόσμου. Η βασίλισσα Άννα επέλεξε τυχαία τον χώρο κοντά στο χωριό East Cote, μετέπειτα Ascot, και ο δούκας του Somerset χάραξε τη διαδρομή. Ο θάνατος της βασίλισσας Άννας τρία χρόνια μετά, το 1714 διακόπτει τους αγώνες μέχρι το 1744. Από τον Ιούνιο του 1768 καθιερώνεται το 4ήμερο μίτινγκ που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και έχει εξελιχθεί σε διεθνές κοινωνικό γεγονός μόδας και προβολής φιλοξενώντας 230.000 άτομα ετησίως.

1716: Τρομακτική θύελλα και κατακλυσμιαία καταιγίδα καταστρέφει τον τουρκικό στόλο που πολιορκούσε την Κέρκυρα. Ο λαός της νήσου απέδωσε το γεγονός σε σωτήρια επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος.

1804: Ο Φραγκίσκος Β΄ ανακηρύσσει την Αυστρία σε Αυτοκρατορία και τον εαυτό του Α΄ Αυτοκράτορα αυτής.

1813: Κηρύσσεται η ανεξαρτησία της Αντιόχειας Κολομβίας.

1858: Η κορυφή Άιγκερ στις Βερνικές Άλπεις (υψόμετρο 3970 μ.) κατακτάται για πρώτη φορά (από τους Τσαρλς Μπάρρινγκτον, Κρίστιαν `Αλμερ και Πέτερ Μπόρεν).

1866: Εγκαινιάζεται το πρώτο στάδιο roller skating στον κόσμο στο Newport των ΗΠΑ.

1875: Στο Λόγο του Θρόνου που εκφωνεί ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ στη βουλή διακηρύσσεται η Αρχή της Δεδηλωμένης. Στο εξής, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατίθεται μόνο σε όποιον έχει τη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία της βουλής. Ο λόγος του βασιλιά γράφτηκε από τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη.

1912: Παραιτείται ο Μαροκινός σουλτάνος Μουλάι Χαφίντ.

1919: Υιοθετείται το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βεϊμάρης. (Weimar Republic). Θα κααταλυθεί το 1933 από το Χίτλερ.

1920: Λαμβάνει χώρα στη Γενεύη η Α’ Οικουμενική Συνδιάσκεψη των Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Ανατολικών Εκκλησιών.

1923: Ο Βρετανός ΥΠΕΞ διακηρύσσει ότι η κατοχή του Ρουρ παραβίασε βίαια τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

1928: Ο μετέπειτα «Ταρζάν» Τζόνι Βαϊσμίλερ κερδίζει στο Άμστερνταμ το 2ο του χρυσό μετάλλιο στα 100μ ελεύθερο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

1929: Ο Χάιμ Βάισμαν ιδρύει στη Ζυρίχη εβραϊκό πρακτορείο για την Παλαιστίνη.

1934: Ανοίγει η ομοσπονδιακή φυλακή του Αλκατράζ, στο ομώνυμο νησί, που βρίσκεται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

1939: Σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκονται Γαλλία και Βρετανία μετά την επαναδημιουργία του γερμανικού Ράιχ από τον Χίτλερ.

1940: Ο Λέον Τρότσκι, ο πιο επίμονος επικριτής του Ιωσήφ Στάλιν, δολοφονείται στην Πόλη του Μεξικού.

1942: Η ηθοποιός Χέντι Λαμάρ και ο συνθέτης Τζορτζ Άνθεϊλ λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα σύστημα επικοινωνίας με διασπορά φάσματος, το οποίο αργότερα έγινε η βάση για τη σύγχρονη τεχνολογία των ασύρματων τηλεφώνων και του Wi-Fi.

1942: Οι Αμερικανοί καταστρέφουν τρία από τα τέσσερα καταδρομικά στη διάρκεια επιδρομής σε ιταλική βάση στην Ελλάδα.

1943: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκινάει η πρώτη διάσκεψη στο Κεμπέκ του Καναδά μεταξύ των Ουίστον Τσόρτσιλ, Φρανκλίνου Ρούσβελτ, του ΥΠΕΞ της Κίνας, Τ. Β. Σουνγκ, και του πρωθυπουργού του Καναδά, Ουίλιαμ Λάιον Μακένζι Κινγκ.

1945: Πολωνοί στην Κρακοβία εμπλέκονται σε πογκρόμ εναντίον Εβραίων στην πόλη, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας πέντε.

1947: Ο Μοχάμεντ Αλί Τζίνα, ιδρυτής του Πακιστάν, δίνει λόγο στη Συντακτική Συνέλευση, το περιεχόμενο και η ουσία του οποίου παραμένουν επίκαιρα.

1948: Ξεκινούν οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο.

1949: Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκλέγει ως Πρόεδρό του τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, Πολ Ανρί Σπάακ.

1951: Στο κόμμα του Αλέξανδρου Παπάγου «Ελληνικός Συναγερμός» προσχωρούν το «Νέον Κόμμα» και πολλά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος.

1952: Ο διάδοχος Χουσεΐν ονομάζεται βασιλιάς της Ιορδανίας, σε ηλικία 17 ετών.

1956: Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο Αμερικανός ζωγράφος Τζάκσον Πόλοκ.

1960: Ανακηρύσσεται η ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Τσαντ.

1961: Απειλές κατά της Ελλάδας εκτοξεύει ο Νικίτα Χρουστσόφ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για τη φιλία Ε.Σ.Σ.Δ.-Ρουμανίας στο Κρεμλίνο, στην οποία παρίσταται και ο Έλληνας πρέσβης. Απαντώντας σε απειλές του Σοβιετικού ηγέτη, ότι θα προβεί σε αφανισμό των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας που φιλοξενούν βάσεις του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρέσβης επισημαίνει ότι του φαίνεται αδιανόητο το ενδεχόμενο ο Ν. Χρουστσόφ να διατάξει την καταστροφή της Ακρόπολης. Η απάντηση είναι: Δεν θα διατάξω βομβαρδισμό της Ακρόπολης, αλλά των γύρω ελαιώνων και των βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Οι βόμβες δεν κάνουν διακρίσεις.

1961: Τα πρώην πορτογαλικά εδάφη της Ινδίας Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν την ενωσιακή περιοχή Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι.

1962: Εκτοξεύεται το Βοστόκ 3 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ και ο κοσμοναύτης Αντριάν Νικολάγεφ γίνεται το πρώτο πρόσωπο που αιωρείται στη μικροβαρύτητα.

1963: Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ δηλώνει ότι το Ισραήλ είναι απειλή για τον αραβικό κόσμο.

1965: Η 12χρονη Karen Yvette Muir γίνεται η νεότερη αθλήτρια που κάνει παγκόσμιο ρεκόρ όταν κολυμπά τις 100 γιάρδες ύπτιο σε 8.7 δευτερόλεπτα στο Blackpool της Αγγλίας.

1965: Στις ΗΠΑ, τους 34 φτάνουν οι νεκροί κατά τις ρατσιστικές ταραχές που ξεσπούν στο Λος Άντζελες στα γκέτο των μαύρων και διαρκούν μια βδομάδα.

1968: Ο Στυλιανός Παττακός προτείνει ομοσπονδιοποίηση Ελλάδας και Τουρκίας.

1969: Στο Λίβανο, ισραηλινό αεριωθούμενο επιτίθεται ως αντίποινα για υποτιθέμενες τρομοκρατικές πράξεις.

1971: Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. με 10.6 στο 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Ελσίνκι. Την πρώτη θέση κατακτά ο Σοβιετικός Βαλερί Μπορζόφ με 10.3.

1972: Αναχωρεί για το νότιο Βιετνάμ η τελευταία αμερικανική μονάδα χερσαίων επιχειρήσεων.

1973: Βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες το φιλμ «American Graffiti» του Τζορτζ Λούκας.

1973: «Γεννιέται» το χιπ-χοπ σε πάρτι γενεθλίων στο Μπρονξ από τον DJ Kool Herc.

1979: Μεγάλη έκρηξη σημειώνεται στην «Έσο Πάπας» στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα.

1979: Στην Ουκρανία, δύο Tupolev Tu-134 της Aeroflot συγκρούονται στον αέρα, σκοτώνοντας και τους 178 επιβαίνοντες των δύο αεροσκαφών.

1981: Ο Νικήτας Βενιζέλος επανιδρύει το Κόμμα των Φιλελευθέρων.

1983: Διορίζεται στο Πρωτοδικείο Πειραιά η πρώτη Ελληνίδα εισαγγελέας. Το όνομά της είναι Αργυρώ Χουδεστανάκη.

1984: Ο Άγγλος Σεμπάστιαν Κόου κάνει ολυμπιακό ρεκόρ στα 1500μ με 3:32.53 στο Λος Άντζελες ενώ δεύτερος τερματίζει ο Στιβ Κραμ με 3:33.40.
Την ίδια εποχή ο Ιάπωνας πρωταθλητής του τζούντο Yasuhior Yamashita κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες παρότι αγωνίζεται τραυματισμένος στο γόνατο από τα προημιτελικά. Ο Yamashita θα μείνει αήττητος για 7 χρόνια επιτυγχάνοντας 198 νίκες.
Ο Καρλ Λιούις ισοφαρίζει το ρεκόρ του Τζέσε Όουενς (1936) κερδίζοντας το τέταρτο χρυσό μετάλλιο στην σκυταλοδρομία 4x100μ με παγκόσμιο ρεκόρ 37.83 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.

1990: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καταδικάζει τους έξι από τους επτά κατηγορούμενους για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, μεταξύ των οποίων και τον πρώην υπουργό Νίκο Αθανασόπουλο.

1991: 33.000 θεατές παρακολουθούν τον αγώνα προς τιμήν του Sir Matt Busby στο Old Trafford μεταξύ της Manchester United και της ομάδας της Β. Ιρλανδίας XI 1-1, όπου συγκεντρώνονται 250.000 λίρες για τον άνθρωπο που έκανε τους "Κόκκινους Διάβολους" μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη.

1991: Στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Γιλμάζ δηλώνει ότι ο στρατός συνεχίζει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον βάσεων Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

1992: Τα Σκόπια καθιερώνουν νέα σημαία, αντικαθιστώντας το αστέρι με το δεκαεξάκτινο ήλιο της Βεργίνας.

1993: Οι πρέσβεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ υιοθετούν ομόφωνα στις Βρυξέλλες τα σχέδια αεροπορικής δράσης στη Βοσνία. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας κάνει αποδεκτό το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.

1993: Περιοδεία στη Φλώρινα πραγματοποιεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ενώ η κυβέρνηση απαγορεύει επίσκεψή του σε συνοριακό φυλάκιο.

1994: Στη Γερμανία, Κούρδοι κρατούμενοι στις φυλακές ξεκινούν απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστήριξη της κυβέρνησης Κολ στην Τουρκία.

1994: Ένα Μπόινγκ 737 των αερογραμμών Aviateca συντρίβεται σε ηφαίστειο του Ελ Σαλβαδόρ και σκοτώνονται 65 άτομα.

1994: Στη Ρωσία, στρατιωτικό δικαστήριο κηρύσσει αθώο τον πρώην υφυπουργό Άμυνας Βαλεντίν Βαρενίκοφ, που κατηγορείται για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 1991 κατά του Γκορμπατσόφ.

1995: Στη Νότια Κορέα, χάρη απονέμεται στον 71χρονο κρατούμενο Κιμ Σουν Μιούνγκ, ο οποίος είχε περάσει στη φυλακή περισσότερα χρόνια από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό κρατούμενο στον κόσμο.

1995: Την πρόθεσή του να παραιτηθεί έπειτα από 36 χρόνια υπηρεσίας, εκφράζει ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος.

1996: Ειρηνικές διαδηλώσεις Κυπρίων στην Πράσινη Γραμμή βάφονται με αίμα. Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι Γκρίζοι Λύκοι ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου τον κύπριο διαδηλωτή Τάσο Ισαάκ.

1997: Εκτεταμένες καταστροφές στη γεωργική παραγωγή προκαλεί ξαφνική χαλαζόπτωση, πλήττοντας πολλές κοινότητες του νομού Λαρίσης.

1999: Σημειώνεται ολική έκλειψη ηλίου σε Ευρώπη και Ασία.

1999: Διεξάγεται ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων Νότιας και Βόρειας Κορέας. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο χωρών σε αθλητικό επίπεδο.

1999: Ο Γρηγόρης Γεωργάτος μεταγράφεται στην Ίντερ έναντι του ποσού των 2.5 δις δραχμών, στη μεγαλύτερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό.

2003: Το NATO αναλαμβάνει τη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, πραγματοποιώντας την πρώτη του μεγάλη επιχείρηση εκτός Ευρώπης στην 54χρονη ιστορία του.
Την ίδια εποχή σημειώνεται η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία (38,1 βαθμοί C) σημειώνεται στο Κεντ.

2003: Συλλαμβάνεται στη Μπανγκόκ ο αρχηγός της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια, Ριντουάν Ισαμουντίν, γνωστός και ως Χαμπαλί.

2012: Δύο σεισμοί στο Ιράν αφήνουν 306 θύματα.

2014: Αυτοκτόνησε ο διάσημος ηθοποιός Ρόμπιν Ουίλιαμς σε ηλικία 63 ετών

2010: Κολομβία και Βενεζουέλα αποκαθιστούν διπλωματικές σχέσεις μετά από την κρίση που είχαν προκαλέσει αιτιάσεις ότι το Καράκας περιέθαλπε Κολομβιανούς αντάρτες.

2011: «Χωρίς ευρωομόλογα, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει», υποστηρίζει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

2012: Δύο σεισμοί στο Ιράν αφήνουν 306 θύματα.

2014: Αυτοκτόνησε ο διάσημος ηθοποιός Ρόμπιν Ουίλιαμς σε ηλικία 63 ετών.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1086 – Ερρίκος Ε’, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1667 – Άννα Μαρία Λουΐζα, τελευταία απόγονος των Μεδίκων.

1897 – Ένιντ Μπλάιτον, Αγγλίδα συγγραφέας.

1927 – Στιούαρτ Ρόζενμπεργκ, Αμερικανός σκηνοθέτης.

1932 – Πίτερ Άιζενμαν, Αμερικανός αρχιτέκτονας.

1933 – Γιέρζυ Γκροτόφσκι, Πολωνός σκηνοθέτης.

1943 – Περβέζ Μουσάραφ, Πακιστανός στρατιωτικός και πολιτικός.

1947 – Γεώργιος Καρατζαφέρης, Έλληνας πολιτικός.

1948 – Γιαν Πάλαχ, Τσέχος ακτιβιστής.

1950 – Στήβεν Βόζνιακ, Αμερικανός επιστήμονας πληροφορικής και προγραμματιστής, συνιδρυτής της Apple.

1953 – Χαλκ Χόγκαν, Αμερικανός παλαιστής και ηθοποιός.

1965 – Βαϊόλα Ντέιβις, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1978 – Σπύρος Γόγολος, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1979 – Αγγελική Δαλιάνη, Ελληνίδα ηθοποιός.

1983 – Κρις Χέμσγουορθ, Αυστραλός ηθοποιός.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

302 - Φιλομένα, Ελληνίδα πριγκίπισσα.

449 – Φλαβιανός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1253 - Κλάρα της Ασίζης, Ιταλίδα αγία.

1456 – Ιωάννης Ουνιάδης, Ούγγρος στρατιωτικός.

1464 – Νικόλαος Κουζάνος, Γερμανός φιλόσοφος και μαθηματικός.

1494 – Χανς Μέμλινγκ, Γερμανός ζωγράφος.

1519 – Γιόχαν Τέτσελ, Γερμανός ιερέας.

1832 – Κλοντ Αντουάν, Γάλλος μηχανικός και πολιτικός.

1854 – Μακεδόνιος Μελόνι, Ιταλός φυσικός.

1939 – Ζαν Μπουγκάτι, Γάλλος σχεδιαστής αυτοκινήτων και μηχανικός.

1944 – Σπυρίδων Γραμμένος, Έλληνας αγωνιστής.

1953 – Τάτσιο Νουβολάρι, Ιταλός οδηγός αγώνων.

1956 – Τζάκσον Πόλοκ, Αμερικανός ζωγράφος.

1972 – Μαξ Τάιλερ, Νοτιοαφρικανός βακτηριολόγος.1981 - Ανδρέας Β. Γεωργιάδης, Έλληνας ζωγράφος.

1993 - Αγαμέμνων Γκράτζιος, Έλληνας στρατιωτικός.

1994 - Βασίλης Μπαρτζιώτας, Έλληνας κομμουνιστής και αντιστασιακός.

1996 – Τάσος Ισαάκ, Κύπριος ακτιβιστής.

2002 - Ελίνα Τανιμανίδη, Ελληνίδα σκηνοθέτης.

2004 – Βάσω Μανωλίδου, Ελληνίδα ηθοποιός.

2014 – Ρόμπιν Ουίλιαμς, Αμερικανός ηθοποιός.