DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 31 Ιουλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Ioulis

Σαν σήμερα 31 Ιουλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Οσίου Ευδοκίμου δικαίου, (Ευδόκιμος, Ευδόκιμη)
Αγίου Ιωσήφ Αριμαθαίας, (Ιωσήφ, Σήφης, Ιωσηφίνα, Ζοζεφίνα *)

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

31 Ιουλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

30 π.Χ.: Μάχη της Αλεξάνδρειας: ο Μάρκος Αντώνιος επιτυγχάνει μικρή νίκη εναντίον των δυνάμεων του Οκταβιανού αλλά στη συνέχεια οι περισσότεροι στρατιώτες του λιποτακτούν, γεγονός που την επόμενη μέρα τον οδηγεί στην αυτοκτονία.

781: Πραγματοποιείται η πρώτη καταγεγραμμένη έκρηξη του ηφαιστείου Φούτζι στην Ιαπωνία.

904: Οι Σαρακηνοί καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη. Οι κάτοικοι της πόλης αιχμαλωτίζονται και πωλούνται στη συνέχεια στα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής.

1423: Εκατονταετής πόλεμος: ο αγγλικός στρατός νικά τον γαλλικό στη μάχη του Κραβάν στην Ιόν.

1492: Στην Ισπανία τίθεται σε ισχύ το "Διάταγμα της Αλάμπρας" δια του οποίου εκδιώκονται όλοι οι αλλόθρησκοι μεταξύ αυτών και οι εγκατεστημένοι εκεί Εβραίοι.

1498: Στο τρίτο του ταξίδι προς το Δυτικό Ημισφαίριο, ο Χριστόφορος Κολόμβος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακαλύπτει το νησί του Τρινιντάντ.

1588: Εντοπίζεται η Ισπανική Αρμάδα στα ανοικτά των ακτών της Αγγλίας.

1655: Ο ρωσικός στρατός εισέρχεται στην πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, Βίλνιους, την οποία θα κατέχει για έξι χρόνια.

1703: Ο Ντάνιελ Ντεφόε τοποθετείται σε κύφωνα για το έγκλημα της συκοφαντικής
δυσφήμισης μετά τη δημοσίευση ενός πολιτικού σατιρικού φυλλαδίου.

1741: Ο Κάρολος Αλβέρτος της Βαυαρίας εισβάλει στην Άνω Αυστρία και τη Βοημία.

1790: Εκδίδεται στις ΗΠΑ το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για τον εφευρέτη Σάμιουελ Χόπκινς στην παραγωγή ποτάσας.

1801: Ο λόρδος Έλγιν μεταφέρει την πρώτη μετόπη από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Λονδίνο.

1856: Mε βασιλικό διάταγμα του Όθωνα απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους κλειστούς χώρους. Αιτία της απαγόρευσης αποτέλεσε ο κίνδυνος πυρκαϊάς. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που δημιουργούν θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος.

1874: Ο Πάτρικ Χίλι, Αφροαμερικανός ισουίτης ιερέας, γίνεται ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος κολεγίου για λευκούς στις ΗΠΑ.

1896: Κρητική Επανάσταση (1895-1898): Οι Τούρκοι σφάζουν 70 μοναχούς και άλλους Έλληνες στην Κρήτη.

1910: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας κερδίζει έδρες στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

1912: Η αμερικανική κυβέρνηση απαγορεύει την χρησιμοποίηση κάμερας και φωτογραφικής μηχανής σε αγώνες μποξ με χρηματικά έπαθλα.

1913: Β' Βαλκανικός Πόλεμος: Τα βαλκανικά κράτη υπογράφουν την ανακωχή στο Βουκουρέστι.

1916: Οι Βούλγαροι απαγχονίζουν στη Μακεδονία τον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Γερμανό.

1919: Τίθεται σε ισχύ στη Γερμανία το Σύνταγμα της Βαϊμάρης, το οποίο θα προκαλέσει ένα ασταθές πολιτικό σκηνικό που θα διευκολύνει μερικά χρόνια αργότερα την άνοδο στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ και των ναζιστών.

1920: Ιουλιανά: Μαζική βία εκ μέρους των Bενιζελικών στην Αθήνα, καθώς η είδηση της απόπειρας δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι την προηγούμενη φτάνει αρχικά παραποιημένη ως δολοφονία. Ο Ίων Δραγούμης, ένας από τους πιο προοδευτικούς aντιβενιζελικούς πολιτικούς και πνευματικούς ανθρώπους της χώρας δολοφονείται από βενιζελικούς αξιωματικούς στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας (τότε Κηφισίας) και Παπαδιαμαντοπούλου.

1921: Η Βουλή του Βελγίου ψηφίζει ένα καινούργιο νόμο για τη γλώσσα.

1922: Ο 18χρονος Ραλφ Σάμουελσον γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που χρησιμοποιεί σκι θαλάσσης στο Λέικ Σίτυ της Μινεσότα.

1925: Τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη γερμανική περιοχή Ρουρ, μετά από 30 χρόνια κατοχής.

1930: Το μυστήριο ραδιοφωνικό πρόγραμμα "Η σκιά" βγήκε στον αέρα για πρώτη φορά.

1931: Στην Κίνα, τα στρατεύματα του Τσανγκ-Κάι-σεκ νικούν τους στασιαστές κομμουνιστές στις βόρειες περιοχές.

1932: Ευρεία εκλογική νίκη πετυχαίνει το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα. Με το 37,4% των ψήφων και 230 έδρες γίνεται η ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη της Γερμανίας.

1938: Η Βουλγαρία υπογράφει σύμφωνο μη επίθεσης με την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων ( Τουρκία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία).

1938: Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν στην Περσέπολη εγχάρακτες πλάκες από χρυσό και ασήμι του βασιλιά Δαρείου του Μεγάλου.

1940: Στη Γαλλία, η φασιστική κυβέρνηση του Βισί ψηφίζει τη θανατική ποινή για κάθε Γάλλο που εντάσσεται σε ξένο στρατό.

1941: Ο Γερμανός στρατάρχης Χέρμαν Γκέριν ζητάει από τον υπαρχηγό των Ες Ες Ράινχαρτ Χάιντριχ το προσχέδιο για την "τελική λύση του εβραϊκού ζητήματος", δηλαδή την εξόντωση του Εβραίων της Ευρώπης.

1944: Εξαφανίζεται με το αεροσκάφος που οδηγούσε ο διάσημος συγγραφέας του «Μικρού Πρίγκιπα» και πιλότος, Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, σε ηλικία 44 ετών.

1945: Ο φυγόδικος Πιέρ Λαβάλ, πρώην ηγέτης της Κυβέρνησης του Βισύ στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Γαλλία, παραδίδεται στους στρατιώτες των Συμμάχων στην Αυστρία.

1955: Η 17χρονη Μέριλιν Μπελ από το Τορόντο του Καναδά γίνεται η νεότερη γυναίκα που διασχίζει κολυμπώντας την Μάγχη.

1959: Στο Λάος, οι μάχες μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων κι εκείνων του Πάθετ Λάο επεκτείνονται και σε δεύτερη επαρχία.

1959: Ιδρύεται η εξτρεμιστική βασκική οργάνωση ΕΤΑ.

1960: Ο ΠΑΟ κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα της Α Εθνικής Κατηγορίας στο ποδόσφαιρο νικώντας την ΑΕΚ με 2-1 σε αγώνα μπαράζ. Οι δύο ομάδες είχαν ισοβαθμήσει στην πρώτη θέση με 79 βαθμούς.

1960: Παράδοση της ελληνικής σημαίας στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), εν όψει της αναχωρήσεώς της για το νησί, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

1963: Σάλο προκαλούν υποτιθέμενες δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου περί "αυτόνομης Μακεδονίας", τις οποίες σπεύδει να διαψεύσει η Ε.Δ.Α. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Γλέζος, ο οποίος βρίσκεται στη σοβιετική πρωτεύουσα για να τιμηθεί με το βραβείο Λένιν, δύο ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Νικίτα Χρουστσόφ στο Κρεμλίνο της Μόσχας, εκφράζεται υπέρ της διευθέτησης του προβλήματος των μακεδονικών μειονοτήτων με τριμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας, Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας από τις οποίες ενδέχεται εν ευθέτω χρόνω να προκύψει αυτόνομη Μακεδονία. Επακολουθεί πολιτική αναταραχή γύρω από το θέμα, που διαρκεί αρκετό καιρό.

1964: Το μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα «Ρέιντζερ 7» τραβάει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες της σελήνης, 4.308 τον αριθμό, προτού προσκρούσει στην επιφάνεια της.

1964: Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναστέλλει την ποινή που επέβαλε η κυβέρνηση στον Κωνσταντίνο Κόλλια, δημιουργώντας μείζον πολιτικό ζήτημα.

1968: Ο Μπόμπι Φίσερ δίνει στην Αθήνα ταυτόχρονα αγώνες σκακιού χάντικαπ εναντίον πέντε Ελλήνων πρωταθλητών: Αναστασόπουλος, Κόκκορης, Ορνιθόπουλος, Βυζαντιάδης χάνουν και μόνο ο Τρικαλιώτης κατορθώνει να αποσπάσει ισοπαλία. Ο Φίσερ δυσαρεστεί τους πάντες με τις παραξενιές του.

1969: Αρχίζει στην Ελλάδα η συνταξιοδότηση από το κράτος διακεκριμένων λογοτεχνών και καλλιτεχνών.

1971: Οι αστροναύτες του Απόλλο 15, Ντέιβιντ Σκοτ και Τζέιμς Ίρβιν, πραγματοποιούν την πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας βόλτα στη σελήνη, οδηγώντας ειδικό τετράτροχο τζιπ στην επιφάνειά της.

1972: Στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Τόμας Ίγκλετον παραιτείται από υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών για την προεδρία. Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο Ίγκλετον δηλώνει δημόσια ότι έχει κάνει στο παρελθόν θεραπεία με ηλεκτροσόκ επειδή πάσχει από κατάθλιψη βαριάς μορφής.

1973: Επιβεβαιώνεται η απόφαση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Διαστημικού Σταθμού.

1976: Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, με επιστολή του στον πρόεδρο της ΔΟΕ, λόρδο Κιλάνιν, προτείνει τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

1979: Ιδρύεται η Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης.

1980: Δολοφονική επίθεση κατά του Τούρκου διπλωμάτη της πρεσβείας στην Αθήνα Γκαλίπ Οσμάν και της οικογένειάς του σημειώνεται στο Παγκράτι. Νεκροί ο Γκαλίπ Οσμάν και η κόρη του Νεσκίν.

1981: Ο στρατηγός Ομάρ Τορίγιος, κυβερνήτης του Παναμά επί εννιά χρόνια, σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα.

1984: Η κυβέρνηση Παπανδρέου ανακοινώνει την απόφασή της να προχωρήσει στην αγορά μαχητικών Mirage-2000 και F-16 για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία («αγορά του αιώνα»).

1987: Στο Έντμοντον του Καναδά ένας τυφώνας σκοτώνει 23 άτομα.

1988: Στη Μαλαισία γέφυρα καταρρέει και 32 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

1989: Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου αποφασίζει να υποστηρίξει τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την έρευνα της "αγοράς του αιώνα", των γαλλικών Μιράζ 2000.

1991: Οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν τη συνθήκη START I (Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων), η πρώτη για τη μείωση (με έλεγχο) των οπλικών αποθεμάτων (ιδιαίτερα των πυρηνικών όπλων) των δύο χωρών.

1992: Η Γεωργία γίνεται κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

1992: Ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών στα 82,5 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, σηκώνοντας 370 κιλά στο σύνολο (167.5 στο αρασέ και 202.5 στο ζετέ).

1992: Δυο αεροπορικά δυστυχήματα συμβαίνουν την ίδια μέρα. Ένα αεροσκάφος συντρίβεται στην ανατολική Κίνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 106 άτομα. Στο Νεπάλ, στα Ιμαλάια, συντρίβεται αεροσκάφος των ταϊλανδικών αερογραμμών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 113 επιβαίνοντες.

1993: Ο βασιλιάς του Βελγίου Μποντουέν πεθαίνει ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς ενώ βρίσκεται σε διακοπές στην Ισπανία.

1994: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δίνει το "πράσινο φως" στις ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στην Αϊτή, με σκοπό την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

1996: Οι Σέρβοι της Βοσνίας διαβεβαιώνουν το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ ότι θα συνεργαστούν πλήρως μαζί του για να παραπεμφθούν ενώπιόν του ύποπτοι διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.

1997: Στη Βουλγαρία, η Κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα των ΗΠΑ να καταστραφούν οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς.

1999: Η διαστημομηχανή Lunar Prospector της NASA συντρίβεται σκόπιμα στη Σελήνη, τερματίζοντας έτσι την αποστολή της για ανίχνευση κατεψυγμένου νερού στην επιφάνεια της Σελήνης.

2004: 15 νεκροί και 112 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός ισχυρής έκρηξης σε αγωγό φυσικού αερίου, στη βιομηχανική ζώνη Γκίσλενγκιεν, στο νότιο Βέλγιο.

2006: Ο Φιντέλ Κάστρο λόγω κακής υγείας, παραχωρεί την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ Κάστρο .

2007: Η παρουσία του βρετανικού στρατού στη Βόρεια Ιρλανδία, που υπήρξε και η μακροβιότερη επιχείρηση στην ιστορία του βρετανικού στρατού, φτάνει στο τέλος.

2012: Ο Μάικλ Φελπς σπάει το ρεκόρ το 1964 με την Λαρίσα Latynina για τον μεγαλύτερο αριθμό των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1396 - Φίλιππος, δούκας της Βουργουνδίας.

1527 - Μαξιμιλιανός Β΄, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1895 - Σοφία Αντωνιάδη, Ελληνίδα βυζαντινολόγος.

1901 - Ζαν Ντιμπιφέ, Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης.

1912 - Μίλτον Φρίντμαν, Αμερικανός οικονομολόγος.

1914 - Μάριο Μπάβα, Ιταλός σκηνοθέτης.

1914 – Λουί ντε Φινές, Γάλλος ηθοποιός.

1919 - Πρίμο Λέβι, Ιταλός χημικός και συγγραφέας.

1923 - Στέφανι Κουόλεκ, Αμερικανίδα χημικός.

1939 - Άκης Τσοχατζόπουλος, Έλληνας πολιτικός.

1953 - Άρης Δαβαράκης, Έλληνας στιχουργός.

1962 - Τζον Λορινάιτις, Αμερικανός παλαιστής.

1965 - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Αγγλίδα συγγραφέας.

1969 - Κιντ Κας, Αμερικανός παλαιστής.

1969 - Αντόνιο Κόντε, Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής.

1969 – Μίλτος Πασχαλίδης, τραγουδοποιός από την Καλαμάτα.

1971 - Γιώργος Σιγάλας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1972 - Γιώργος Καπουτζίδης, Έλληνας ηθοποιός.

1978 - Τζάστιν Γουίλσον, Άγγλος οδηγός αγώνων.

1978 - Ζέτα Μακρυπούλια, Ελληνίδα ηθοποιός και μοντέλο.

1979 - Κάρλος Μαρτσένα, Ισπανός ποδοσφαιριστής.

1980 - Μίκο Χίρβονεν, Φινλανδός οδηγός αγώνων.

1981 - Ματ Σάντοους, Αμερικανός τραγουδιστής (Avenged Sevenfold).

1989 - Βικτόρια Αζαρένκα, Λευκορωσίδα αντισφαιρίστρια.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

54 π.Χ. - Αυρηλία Κόττα, Ρωμαία αριστοκράτισσα.

1330 - Μιχαήλ Ασέν Γ΄, τσάρος της Βουλγαρίας.

1556 - Ιγνάτιος Λογιόλα, Ισπανός ιδρυτής της Εταιρίας του Ιησού.

1624 - Ερρίκος Β', δούκας της Λωρραίνης.

1726 - Ντάνιελ Μπερνούλι, ήταν φυσικός, μαθηματικός και οικονομολόγος γεννημένος στην Ολλανδία, που έζησε ως επί το πλείστον στην Βασιλεία της Ελβετίας.

1750 - Ιωάννης Ε', βασιλιάς της Πορτογαλίας.

1784 – Ντενί Ντιντερό, Γάλλος εγκυκλοπαιδιστής και λόγιος.

1818 - Νικόλαος Σκουφάς, Έλληνας αγωνιστής.

1875 - Άντριου Τζόνσον, 17ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1886 - Φραντς Λιστ, Ούγγρος συνθέτης.

1914 - Ζαν Ζωρές, Γάλλος πολιτικός.

1920 – Ίων Δραγούμης, Έλληνας πολιτικός και συγγραφέας. Δολοφονείται από άνδρες "των ειδικών λόχων ασφαλείας" του Παύλου Γυπάρη.

1939 - Στέφανος Θωμόπουλος, Έλληνας συγγραφέας και ιστορικός.

1944 - Ανέστος Δελιάς, Έλληνας τραγουδοποιός.

1944 - Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, Γάλλος πιλότος και συγγραφέας.

1971 - Νικόλαος Κρασαδάκης, Έλληνας πολιτικός.

1984 - Νικόλαος Μαλλιάκας, Έλληνας πολιτικός.

1990 - Φερνάντο Σάντσο, Ισπανός ηθοποιός.

2009 - Μπόμπι Ρόμπσον, Άγγλος ποδοσφαιριστής και προπονητής.

2015 - Ρόντι Πάιπερ, Καναδός παλαιστής.

2016 - Σέυμουρ Παπέρτ, Νοτιοαφρικανός μαθηματικός.

2017 - Ζαν Μορό, Γαλλίδα ηθοποιός.

2017 - Άσπα Στασινοπούλου, Ελληνίδα εικαστικός.