DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 29 Ιουλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Ioulis

Σας σήμερα 29 Ιουλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα Τίγρης

Εορτάζουν
Αγίας Θεοδότης μάρτυρος, (Θεόδοτος, Θεοδότης, Θεοδότη)
Αγίου Καλλινίκου του Κίλικος, (Καλλίνικος, Καλλινίκης)

29 Ιουλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

238: O Γορδιανός Γ΄ ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε ηλικία 13 ετών.

904: Ισχυρός αραβικός στόλος -κυρίως πειρατικός- υπό το χριστιανό εξωμότη Λέοντα τον Τριπολίτη, αγκυροβολεί έξω από τη Θεσσαλονίκη. Δύο μέρες αργότερα θα καταλάβει την πόλη και 22.000 έως 30.000 κάτοικοί της θα αιχμαλωτιστούν και θα πωληθούν στη συνέχεια στα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής.

1014: Η μάχη στο Κλειδί. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β'  και ο στρατηγός του Νικηφόρος Ξιφίας νικούν τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ. Στη συνέχεια, τυφλώνουν τους 15.000 Βούλγαρους αιχμαλώτου, αφήνοντας 1 μονόφθαλμο κάθε 100 για να οδηγήσει τους άλλους πίσω στη Βουλγαρία. Μετα απ΄αυτή την ιστορική βαρβαρότητα, ο Βασίλειος  κερδίζει την προσωνυμία Βουλγαροκτόνος.

1588: Ο Ισπανικός στόλος, που έφερε τον τίτλο της αόρατης αρμάδας, ηττάται στ' ανοιχτά του
Γκραβελέν της Γαλλίας απ' τον αγγλικό στόλο που διοικείται από τον λόρδο Τσαρλς Χάουαρντ και τον σερ Φράνσις Ντρέικ.

1711: Ένας πρώην γενίτσαρος, ο Αχμέτ Καραμανλή, ιδρύει τη δυναστεία των Καραμανλήδων, που θα κυβερνήσει την περιοχή της Τριπολίτιδας (σημερινής Λιβύης) έως το 1835. Οι διάδοχοί του θα έρθουν σε προστριβές και διενέξεις με τους Αμερικανούς, καθώς έλεγχαν τους θαλάσσιους δρόμους της Μεσογείου.

1751: Ο πρώτος διεθνής αγώνας πυγμαχίας για τον παγκόσμιο τίτλο διεξάγεται στο Νόρφολκ της Αγγλίας. Ο Άγγλος πρωταθλητής Τζακ Σλακ κερδίζει τον Γάλλο Τζιν Πετίτ σε 25 λεπτά.

1825: Ελληνική Επανάσταση. Εξαιτίας της νηνεμίας, αποτυγχάνει προσπάθεια μοίρας του ελληνικού στόλου υπό τον Κωνσταντίνο Κανάρη να πυρπολήσει τον αιγυπτιακό στόλο μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

1829: Ο Ιωάννης Καποδίστριας διανέμει σε ακτήμονες 200.000 στρέμματα εθνικής γης.

1836: Εγκαίνια της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι.

1848: Στην Ιρλανδία, οι κάτοικοι ξεσηκώνονται εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας αλλά η εξέγερση καταπνίγεται από τις βρετανικές δυνάμεις.

1851: Ο Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις ανακαλύπτει τον αστεροειδή 15 Ευνομία.

1858: Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία υπογράφουν τη Συνθήκη του Χάρις.

1865: Ο βουλευτής και μετέπειτα πρωθυπουργός Σωτήριος Σωτηρόπουλος, απάγεται από τη συμμορία Λύγκου, για να απελευθερωθεί 36 μέρες αργότερα, με την καταβολή λύτρων ύψους 80.000 δραχμών. Την περιπέτειά του εξιστόρησε στο βιβλίο του «Τριάκοντα εξ ημερών αιχμαλωσία και συμβίωσις μετά των ληστών».

1874: Ο Άγγλος ταγματάρχης Γουόλτερ Κόπτον Γουίνφιλντ πατεντάρει το γήπεδο του τένις.

1899: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας μοτοσικλέτας στο Μανχάταν Μπιτς της Νέας Υόρκης.

1900: Ο βασιλιάς της Ιταλίας Ουμβέρτος Α’ δολοφονείται από τον αναρχικό Γκαετάνο Μπρέσι. Όπως είπε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, με την πράξη του αυτή πήρε εκδίκηση για την αιματοχυσία στο Μιλάνο το 1898, όταν ο βασιλιάς είχε συντρίψει βίαια εργατική εξέγερση, χρησιμοποιώντας το πυροβολικό και σκοτώνοντας εργάτες.

1900: Στο θέατρο «Ορφεύς» της Σύρου δίνεται η πρώτη οργανωμένη κινηματογραφική παράσταση στην Ελλάδα. Το εισιτήριο στοιχίζει μία δραχμή και προβάλλονται 20 ταινίες μικρού μήκους. Από αυτές ξεχωρίζουν οι «Αμερικανοϊσπανικαί ναυμαχίαι», «Χαριεντισμοί ανδρογύνου ους διακόπτει η εμφάνισις του τέκνου» κ.ά.

1902: Στην Αίγυπτο, 5.540 είναι οι νεκροί από την επιδημία χολέρας.

1903: Στη Ρωσία, απεργίες ξεσπούν στο Κίεβο, στην Οδησσό και στην Τιφλίδα.

1905: Ο Αμερικανός Υπουργός Πολέμου καταλήγει σε μυστική συμφωνία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Κατσούρα, κατά την οποία η Ιαπωνία θα έχει πλήρη κυριαρχία στην Κορέα και οι ΗΠΑ στις Φιλιππίνες.

1907: Ο σερ Ρόμπερτ Μπάντεν - Πάουελ ιδρύει το κίνημα των προσκόπων και την πρώτη κατασκήνωση προσκόπων στο Μπράουνσι Άιλαντ, στη Νότια Αγγλία.

1912: Επιστρέφει από την Αρκτική, ύστερα από δυο χρόνια, ο πλοίαρχος Μίκελσεν, ο οποίος θεωρείτο νεκρός.

1913: Η Αλβανία γίνεται αυτόνομο κράτος, μετά την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου στο Λονδίνο.

1919: Υπογράφεται μυστική συμφωνία από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελ. Βενιζέλο και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κόμη Θ. Τιττόνι. Με αυτή καθορίζεται διαχωριστική γραμμή κατοχής στη Μ. Ασία μεταξύ των στρατευμάτων τους, παραχωρούνται στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, παρέχεται πλήρης υποστήριξη στις ελληνικές διεκδικήσεις στην Α. και Δ. Θράκη και γίνεται αποδεκτή η απαίτηση ενσωμάτωσης της Β. Ηπείρου στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή τελικά δεν εφαρμόσθηκε.

1921: Ο Αδόλφος Χίτλερ γίνεται πρόεδρος του Εθνικού Σοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος (ναζιστικό κόμμα).

1940: Το Ράιχ προσαρτεί τις περιοχές Έουπεν, Μάλμεντι και Μόρενσετ του Βελγίου.

1941: Η Βρετανία διακόπτει τις σχέσεις της με τη Φινλανδία.

1943: Αρχίζει η στρατολόγηση στα Τάγματα Ασφαλείας, τα οποία δημιούργησε η δοσίλογη κατοχική κυβέρνηση Ιωάννη Ράλλη.

1947: Ο πρώτος πλήρως ψηφιακός ηλεκτρονικός υπολογιστής του κόσμου, ο ENIAC τίθεται σε λειτουργία μετά από αναβάθμιση στη μνήμη του και παραμένει σε διαρκή λειτουργία μέχρι τις 2 Οκτωβρίου του 1955.

1948: Ξεκινούν οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο και ολοκληρώνονται στις 14 Αυγούστου. Εξαιτίας του Β Παγκοσμίου Πολέμου δεν διεξήχθησαν οι 12οι στο Τόκιο και οι 13οι στο Λονδίνο. Δεν προσκαλούνται Γερμανία και Ιαπωνία, ενώ η Σοβιετική Ένωση δεν λαμβάνει μέρος. Κατασκευάζεται στίβος στο Γουέμπλεϊ για να φιλοξενήσει τους 4.002 αθλητές και τις 398 αθλήτριες από 59 κράτη. Οι αγώνες μεταδίδονται από την τηλεόραση και γυρίζεται έγχρωμη ταινία των αγώνων. Πρώτη εμφάνιση του Εμίλ Ζάτοπεκ στα 10.000μ και 4 χρυσά για την "Ιπτάμενη Ολλανδέζα" Φάνι Μπλάνκερς-Κοέν στα 100μ, 200μ, 80μ εμπόδια και 4x100μ.

1949: Απολύονται από τη Μακρόνησο άλλοι 700 κρατούμενοι κομμουνιστές, που υπογράφουν δηλώσεις μετανοίας.

1952: Νέα ενδιαφέροντα ευρήματα ανακαλύπτονται στους τάφους των Μυκηνών.

1953: Σοβιετικοί στρατιώτες καταρρίπτουν ένα αμερικανικό αεροσκάφος τύπου Β-50, το οποίο εκτελεί πτήση σε μικρή απόσταση από το Βλαδιβοστόκ.

1957: Ιδρύεται η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA), για την προώθηση της ειρηνικής ανάπτυξης της ατομικής ενέργειας.

1958: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ υπογράφει την Πράξη Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστήματος, με την οποία ιδρύεται η NASA.

1959: Θαύματα της αρχαίας γλυπτικής ανακαλύπτονται στον Πειραιά.

1960: Εφαρμόζεται η καθιέρωση των μονόδρομων στην κεντρική ζώνη των Αθηνών.

1961: Οξύτατο ελληνο-βουλγαρικό διπλωματικό επεισόδιο σε δεξίωση της πολωνικής πρεσβείας στη Σόφια. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επιτίθεται φραστικά κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ο Έλληνας πρέσβης Μ. Παπαδόπουλος αποχωρεί επιδεικτικά. Βουλγαρικές απειλές για λήψη "στρατιωτικών μέτρων" στα σύνορα.

1967: Πόλεμος του Βιετνάμ: Ανοικτά των ακτών του Βορείου Βιετνάμ, το USS Forrestal (CV-59) πιάνει φωτιά σκοτώνοντας 134 άτομα, στη χειρότερη καταστροφή του αμερικανικού ναυτικού από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1967: Την τέταρτη ημέρα της γιορτής της 400ής επετείου του, το Καράκας στη Βενεζουέλα κλονίζεται από σεισμό, με απολογισμό 236 νεκρούς.

1969: Θεμελιώνεται το εργοστάσιο αφαλάτωσης του νερού στην Ερμούπολη.

1971: Στη Γιουγκοσλαβία, ο Τίτο επανεκλέγεται για πέντε ακόμη χρόνια στο ανώτατο αξίωμα της Γιουγκοσλαβίας.

1973: «Δημοψήφισμα»που οργάνωσε η χούντα καταργεί τη μοναρχία με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την Προεδρική Δημοκρατία, με πρόεδρο τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Η χώρα οδεύει προς ελεγχόμενη φιλελευθεροποίηση, που θα διακοπεί από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και το πραξικόπημα του Ιωαννίδη (αμφότερα το Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς).

1975: Ξεκίνησε η δίκη των πρωταιτίων της Xούντας από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, η οποία διήρκεσε ένα μήνα περίπου, μέχρι τις 29 Αυγούστου του ιδίου έτους.

1978: Ο πρώτος αγώνας αμερικανικού ποδοσφαίρου στον οποίο οι διαιτητές χρησιμοποιούν instant replay γίνεται μεταξύ των Φιλαδέλφια Ιγκλς και Μαϊάμι Ντόλφινς.

1979: Στην Ισπανία, τέσσερα άτομα σκοτώνονται και άλλα 113 τραυματίζονται από σειρά εκρήξεων βομβών στο αεροδρόμιο και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Την ευθύνη αναλαμβάνουν οργανώσεις Βάσκων.

1980: Μετά την Ιρανική Επανάσταση, το Ιράν υιοθετεί μία νέα "ιερή" σημαία.

1981: Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του αγγλικού θρόνου Κάρολος παντρεύεται την 20χρονη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ στον Άγιο Παύλο του Λονδίνου.

1989: Ο Κουβανός Χαβιέ Σοτομαγιόρ γίνεται ο πρώτος αθλητής που υπερβαίνει τα 8 πόδια με 2.44 στο άλμα εις ύψος στο Πρωτάθλημα της Καραϊβικής στο Πουέρτο Ρίκο. Ο ίδιος είχε και το 7-11 από το 1988 στην Ισπανία.

1991: Η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει επίσημα την ανεξαρτησία της Λιθουανίας.

1992: Ο πρώην ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ φτάνει στο Βερολίνο, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονίες Ανατολικογερμανών που σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν το Τείχος. Ο Χόνεκερ τους τελευταίους οχτώ μήνες βρίσκεται στην πρεσβεία της Χιλής στη Μόσχα.

1992: Στρατιωτικό πραξικόπημα σημειώνεται στη Μαδαγασκάρη.

1993: Στην Ιαπωνία, τα επτά βασικότερα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκροτούν κυβερνητικό συνασπισμό και αποκλείουν από την εξουσία τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, που κυβερνούν συνεχώς τη χώρα από το 1955.

1994: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επαναβεβαιώνει με ψήφισμά του το απαράδεκτο της διατήρησης του status quo στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας τη θέση για ένα μοναδικό κυρίαρχο κράτος, αποτελούμενο από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες.

1995: Στην Κροατία, η αυτοανακηρυχθείσα Σερβική Δημοκρατία της Κράινας κηρύσσει την περιοχή σε κατάσταση πολέμου, ενόψει της προέλασης των κροατικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα Κνιν.

1996: Η Κίνα πραγματοποιεί την 45η υπόγεια πυρηνική της δοκιμή.

1997: Στην Αλβανία, ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει η Κυβέρνηση του Φάτος Νάνο.

1999: Ο 34χρονος μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού και της εθνικής ομάδας Παναγιώτης Φασούλας σε συνέντευξή του δηλώνει ότι κρεμάει τα παπούτσια του βάζοντας τέλος σε μια επιτυχημένη καριέρα που ξεκίνησε το 1981.

2001: Η Κολομβία νικά το Μεξικό 1-0 στο στάδιο «El Campin» της Μπογκοτά και κατακτά πανηγυρικά το πρώτο Copa America της ιστορίας της. Οι ολονύχτιοι πανηγυρισμοί αμαυρώνονται ωστόσο από τον θάνατο 3 ατόμων, δυο εκ των οποίων είναι ανήλικα παιδιά.

2001: Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης κατακτά την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα στην Ιαπωνία, επιτυγχάνοντας το καλύτερο πλασάρισμα στην ιστορία της.

2002: Μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι οκτώ από τους 13 κατηγορουμένους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες της 17Ν, οι οποίοι κρατούνταν για 10 περίπου ημέρες στη Γενική Ασφάλεια Αττικής. Πρόκειται για τους Χριστόδουλο και Βασίλη Ξηρό, Διονύση Γεωργιάδη, Βασίλη Τζωρτζάτο, Ηρακλή Κωστάρη, Κώστα Καρατσώλη, Θεολόγο Ψαραδέλλη και Θωμά Σερίφη. Έντεκα λεπτά ακριβώς χρειάζεται το κομβόι των τζιπ της Αντιτρομοκρατικής που συνοδεύει την κλούβα με τους κρατουμένους για να φθάσουν από το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1166 - Ερρίκος Β', κόμης της Καμπανίας.

1356 - Μαρτίνος, βασιλιάς της Αραγωνίας.

1643 - Ερρίκος Γ', πρίγκιπας του Κοντέ.

1805 - Αλεξίς ντε Τοκβίλ, Γάλλος ιστορικός.

1817 - Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Αρμένιος ζωγράφος.

1870 - Ιωάννης Γρυπάρης Έλληνας εθνικιστής καθηγητής φιλόλογος που εργάστηκε ως εκπαιδευτικός, ποιητής και λογοτέχνης.
Δημοτικιστής, μεταφραστής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και εκδότης, στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου
.

1883 - Μπενίτο Μουσολίνι ήταν Ιταλός πολιτικός και δικτάτορας, ιδρυτής και ηγέτης του Φασιστικού Κόμματος. Κυβέρνησε την Ιταλία από το 1922 έως το 1943.

1885 - Θέντα Μπάρα, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1898 - Ίσιντορ Ισαάκ Ράμπι, Πολωνός φυσικός.

1905 - Νταγκ Χάμαρσκελντ, Σουηδός οικονομολόγος και διπλωμάτης.

1911 - Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος.

1917 - Ρόχους Μις, Γερμανός στρατιωτικός.

1919 – Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς.

1922 - Μιχαήλ Μίνιν, Ρώσος στρατιώτης.

1929 – Ζαν Μποντριγιάρ, Γάλλος φιλόσοφος.

1925 – Μίκης Θεοδωράκης, γεννιέται στη Χίο, ο μέγιστος μουσικοσυνθέτης.

1927 - Χάρι Μούλις, Ολλανδός συγγραφέας.

1933 - Λου Άλμπανο, Ιταλός παλαιστής.

1934 - Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

1936 - Ηλίας Υφαντής, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1938 - Γιώργος Σιδέρης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1941 - Ντέιβιντ Γουόρνερ, Άγγλος ηθοποιός.

1946 - Στιγκ Μπλόμκβιστ, Σουηδός οδηγός αγώνων.

1952 - Δημήτριος Κουγιώνης, Έλληνας πολιτικός.

1953 - Τζέντι Λι, Καναδός μουσικός (Rush).

1961 - Δημήτρης Σαραβάκος, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1981 - Φερνάντο Αλόνσο, Ισπανός οδηγός αγώνων.

1984 - Κένεντι Ουίνστον, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής.

1990 - Ολέγκ Σάτοφ, Ρώσος ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι σαν σήμερα

238 - Βαλβίνος, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

238 - Πουπιένος, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

796 - Όφα, βασιλιάς της Μερκίας.

1099 - Πάπας Ουρβανός Β΄.

1108 - Φίλιππος Α', βασιλιάς της Γαλλίας.

1644 - Πάπας Ουρβανός Η΄.

1822 - Ευγένιος Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1845 - Φρανσουά Ζοζέφ Μποζιό, Μονεγάσκος γλύπτης.

1856 - Ρόμπερτ Σούμαν, Γερμανός συνθέτης.

1882 - Νικόλαος Λούσης, Έλληνας αγωνιστής και επίσκοπος.

1890 - Βίνσεντ βαν Γκογκ, Ολλανδός ζωγράφος.

1900 - Ουμβέρτος Α΄, βασιλιάς της Ιταλίας.

1924 - Σωτήριος Κροκιδάς, Έλληνας νομικός και πολιτικός.

1933 - Σάββας Παυλίδης, Έλληνας πολιτικός.

1959 - Λεωνίδας Ιασωνίδης, Έλληνας πολιτικός.

1965 - Θεμιστοκλής Κακαράς, Έλληνας πολιτικός.

1974 - Έριχ Κέστνερ, Γερμανός συγγραφέας.

1976 - Ιάκωβος Μελάς, Έλληνας γιατρός και πολιτικός.

1979 - Χέρμπερτ Μαρκούζε, Γερμανός φιλόσοφος.

1983 - Λουίς Μπουνιουέλ, Ισπανός σκηνοθέτης.

1983 - Ρέιμοντ Μάσεϊ, Καναδός ηθοποιός.

1987 - Αλέξανδρος Μπαλτατζής, Έλληνας πολιτικός.

1992 - Βασίλειος Παπαδόπουλος, Έλληνας πολιτικός.

1994 - Ντόροθι Κρόουφουτ Χότζκιν, Βρετανή βιοχημικός.

2004 – Ρένα Βλαχοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

2014 - Σαΐκ Ουμάρ Καν, ιατρός από τη Σιέρα Λεόνε.

2015 - Σπύρος Ολύμπιος, Έλληνας ηθοποιός.

2017 - Ολιβιέ Στρεμπέλ, Βέλγος γλύπτης.

2017 - Ρεντά Μαλέκ, Αλγερινός πολιτικός.

2021-Λευτέρης Δανίκας Έλληνας σκηνοθέτης.