DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 24 Ιουλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Ioulis

Σαν σήμερα 24 Ιουλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Αγίας Χριστίνης της Μεγαλομάρτυρος, (Χριστίνα, Χριστιάνα, Κριστιάνα, Χρίστα, Κρίστα, Χρίστη, Κρίστη, Χριστινάκι)
Αγίου Αθηναγόρου ομολογητού, (Αθηναγόρας)

24 Ιουλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1148: Β΄ Σταυροφορία: ο Λουδοβίκος Ζ´ της Γαλλίας ξεκινά την πολιορκία της Δαμασκού.

1567: Η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκωτίας, εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το θρόνο προς όφελος του μόλις ενός έτους γιου της, Ιάκωβου, ο οποίος θα στεφθεί βασιλιάς.

1701: Ο Γάλλος μεγαλέμπορος Αντουάν ντε λα Μοτ ιδρύει στις Η.Π.Α. το Ντιτρόιτ, με σκοπό να ελέγξει το εμπόριο γούνας στην περιοχή. Η πόλη παίρνει αρχικά τη γαλλική ονομασία «Fort Detroit» («Οχυρό του Πορθμού»).

1793: Η Γαλλία ψηφίζει τον πρώτο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

1798: Ο εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης, Ρήγας Φεραίος, θανατώνεται από τους Τούρκους, στους οποίους παραδόθηκε από τους Αυστριακούς.

1823: Καταργείται η δουλεία στη Χιλή.

1823: Στο Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας λαμβάνει χώρα η ναυμαχία της λίμνης Μαρακαΐμπο, όπου οι κολομβιανές δυνάμεις νικούν το ισπανικό ναυτικό.

1847: Μετά από 17 μήνες ταξιδιού, ο Μπρίγκαμ Γιανγκ οδηγεί 148 Μορμόνους στην Κοιλάδα Σολτ Λέικ, με αποτέλεσμα την ίδρυση του Σολτ Λέικ Σίτι.

1864: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο στρατηγός των Συνομόσπονδων Πολιτειών Αμερικής Τζάμπαλ Άντερσον Ήρλυ νικά τα στρατεύματα της Ένωσης σε μία προσπάθεια να τα κρατήσει έξω από την κοιλάδα Σεναντόα.

1866: Ανασυγκρότηση: το Τενεσί γίνεται η πρώτη Πολιτεία των Η.Π.Α. που επιστρέφει στην Ένωση μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

1889: Δημοσιεύεται βαρυσήμαντο άρθρο των «Τάιμς» του Λονδίνου για το Κρητικό, που ζητά την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.

1908: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο ο Ιταλός φούρναρης Νοράντο Πιέτρι (Dorando Pietri)  λίγο πριν τη γραμμή του τερματισμού στον Μαραθώνιο χάνει τις αισθήσεις του. Κάποιοι από τους θεατές τον βοηθούν να συνέλθει και να τερματίσει. Οι κριτές εφαρμόζοντας τους κανονισμούς ακυρώνουν τη συμμετοχή του και το χρυσό μετάλλιο πήγε στο στήθος του Αμερικανού Τζόν Χάϊες. Παρ’ όλα αυτά η Βασίλισσα Αλεξάνδρα θα του απονείμει, την επόμενη, αναμνηστικό έπαθλο για την υπεράνθρωπη προσπάθειά του, η οποία θα αποτελέσει έναυσμα για την διεξαγωγή Μαραθωνίων σε διάφορα κράτη. Η διαδρομή που διάνυσαν οι δρομείς ήταν 42.195μ. αντί του μέχρι πρότινος των 40 χιλιομέτρων. Η διαφορά αυτή προέκυψε όταν η βασιλική οικογένεια ζήτησε τα παιδιά της να δουν τους αθλητές από το Windsor Castle. Το μήκος αυτό όμως θα καθιερωθεί επίσημα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι του 1924

1909: Ο γάλλος πρωθυπουργός, Ζορζ Κλεμανσό, παραιτείται αγανακτισμένος, μετά από μια βίαιη διαμάχη στη Βουλή, εγκαταλείποντας μια πολιτική καριέρα δεκαετιών.

1909: Ιδρύεται στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη η Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία, γνωστή και ως «Φεντερασιόν».

1910: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταλαμβάνει τη Σκόδρα δίνοντας τέλος στην αλβανική εξέγερση του 1910.

1911: Ο Χίραμ Μπίνγκαμ Γ’ ανακαλύπτει το Μάτσου Πίτσου, τη «Χαμένη Πόλη των Ίνκας».

1912: Θερμή υποδοχή επιφυλάσσεται στον ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα ο οποίος επιστρέφει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης.

1915: Το επιβατηγό πλοίο S.S. Eastland ανατρέπεται και πεθαίνουν 844 από τους επιβάτες του.

1920: Κατόπιν εντολής της Κοινωνίας των Εθνών, η Γαλλία καταλαμβάνει τη Δαμασκό, μετά την άρνηση του εμίρη Φεϊζάλ να μειώσει το στρατό του και να αναγνωρίσει τους Γάλλους ως εντολοδόχους στη Συρία.

1922: Το σχέδιο της Βρετανικής Εντολής στην Παλαιστίνη επικυρώνεται επίσημα από το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών.

1923: Υπογράφεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Ισμέτ Ινονού (γνωστού ως Ισμέτ Πασά) ελληνοτουρκική σύμβαση βάσει της οποίας ρυθμίζεται η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ των δύο κρατών, όπως απαιτούσε η Συνθήκη της Λοζάνης (24/7/1923). Περισσότεροι από 1.000.000 χριστιανοί υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τα τουρκικά εδάφη και να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα με αποτέλεσμα αθλητικά σωματεία να επανιδρυθούν στις διάφορες πόλεις κουβαλώντας μαζί και τις ονομασίες τους. Κάτι αντίστοιχο έγινε με τους Μουσουλμάνους που ζούσαν στην Ελλάδα. Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές της Κωνσταντινούπολης (για τους Χριστιανούς) και της Θράκης (για τους Μουσουλμάνους).

1923: Ο Εντουάρντο Ανιέλι, γιός του ιδρυτή της Φίατ εκλέγεται πρόεδρος της Γιουβέντους αλλάζοντας την ιστορία της Ιταλικής ομάδας. Διαδέχτηκε τον ποιητή και συγγραφέα Κοραντίνο Κοραντίνι. Το 1947 ο Τζιοβάνι Ανιέλι πήρε τη θέση του πατέρα του Εντουάρντο στην προεδρία.

1924: Ο αρχαιολόγος Θεμιστοκλής Σοφούλης αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ελλάδας.

1931: Πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας στο Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια σκοτώνει 48 άτομα.

1935: Το πρώτο ευχετήριο τηλεγράφημα αποστέλλεται στη Βρετανία.

1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Ράιχ προσαρτά την Αλσατία και τη Λορραίνη στη Γαλλία.

1943: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Επιχείρηση Γόμορρα. Το Αμβούργο βομβαρδίζεται από αμερικανικά αεροπλάνα την ημέρα και από βρετανικά και καναδικά αεροπλάνα τη νύχτα. Μέχρι το τέλος της επιχείρησης, 9.000 τόνοι εκρηκτικών θα σκοτώσουν περισσότερους από 30.000 ανθρώπους και θα καταστρέψουν 280.000 κτίρια.

1943: Τμήματα ανταρτών της ΠΑΟ τρέπουν σε φυγή βουλγαρικές δυνάμεις στο όρος Κερκίνη (Μπέλες), προκαλώντας σ αυτές σοβαρές απώλειες σε νεκρούς και αιχμαλώτους.

1949: Ντεμπουτάρει στην δημοσιογραφία, ξεκινώντας από την «Αθλητική Ηχώ», ο Βαγγέλης Φουντουκίδης ο οποίος και θα παραμείνει σε αυτήν 36 συναπτά έτη. Είναι η ημέρα που ο Παναθηναϊκός νικά τον Άρη με 2-0 στη Θεσσαλονίκη στο γήπεδο του Ηρακλή και κατακτά το πρωτάθλημα. Από το 1958 μέχρι το 1970 θα εργαστεί στο “Έθνος” ως προϊστάμενος αθλητικού τμήματος και από το 1970 μέχρι το 1985 στην τηλεόραση (Αθλητική Κυριακή, ειδήσεις, περιγραφή αγώνων και αθλητικές εκπομπές).

1950: Η πολεμική αεροπορική βάση στο Κέιπ Κανάβεραλ πραγματοποιεί την πρώτη της εκτόξευση πυραύλου.

1952: Ο Εμίλ και Ντάνα Ζάτοπεκ  γίνονται το πρώτο ζευγάρι που κερδίζει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο (Ελσίνκι). Ο Εμίλ κερδίζει στα 5000μ και η Ντάνα στο ακόντιο

1952: Ιδρύεται στην Ελλάδα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων.

1956: Ο Ντιν Μάρτιν και ο Τζέρι Λιούις δίνουν το τελευταίο τους κωμικό σώου μαζί στο Κοπακαμπάνα Κλαμπ της Νέας Υόρκης, ολοκληρώνοντας μια συνεργασία δέκα ετών.

1959: Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ενόσω ξεναγείται στην Αμερικανική Εθνική Έκθεση στη Μόσχα, «πέφτει πάνω» στον Νικήτα Χρουστσόφ με τον οποίο ανταλλάσσουν απόψεις για τα οφέλη του κομμουνισμού και του καπιταλισμού. Φόντο το σκηνικό μιας κουζίνας, που θα δώσει και το όνομα στην ιστορική συνάντηση, η οποία θα μείνει γνωστή ως η «αντιπαράθεση της κουζίνας» (kitchen debate).

1965: Οι Byrds ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν Mr Tambourine Man.


1967: Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στον Καναδά, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ δηλώνει σ' ένα πλήθος πάνω από 100.000 ατόμων στο Μόντρεαλ: Vive le Québec libre! ("Ζήτω το ελεύθερο Κεμπέκ!"). Η δήλωση, η οποία ερμηνεύτηκε ως υποστήριξη της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ, ενθουσίασε πολλούς κατοίκους του Κεμπέκ αλλά εξόργισε την κυβέρνηση του Καναδά και πολλούς Αγγλοκαναδούς.

1968: Ο Κώστας Ελευθεράκης από τον Φωστήρα και ο Γιώργος Γονιός από τον Άγιο Ιερόθεο μεταγράφονται στον Παναθηναϊκό, παράλληλα με τον Αντώνη Αντωνιάδη που αγωνιζόταν με την Ξάνθη στη Β’ Εθνική

1969: Τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού υποδέχονται το διαστημόπλοιο Απόλλων 11, το οποίο με επιβάτες τους πρώτους αστροναύτες που πάτησαν στο φεγγάρι, επιστρέφει με ασφάλεια στη Γη.

1971: Αποφασίζεται να κατεδαφιστούν οι φυλακές Αβέρωφ και στη θέση τους να ανεγερθεί το δικαστικό μέγαρο.

1974: Υπό το βάρος της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο και του φιάσκο της γενικής επιστράτευσης στην Ελλάδα η δικτατορία του Ιωαννίδη καταρρέει. Συμπαρασύρει και την κυβέρνηση - μαριονέτα που έλεγχε ο «αόρατος δικτάτορας». Αποφασίζεται ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που βρίσκεται στο Παρίσι. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζισκάρ ντ’ Εσταίν του διαθέτει το προσωπικό του αεροσκάφος για την άμεση επιστροφή του. Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, χιλιάδες λαού τον υποδέχονται στις 2 π.μ. Στις 4:15 π.μ. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίζεται πρωθυπουργός μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη. Η μεταπολίτευση είναι γεγονός.

1977: Μπαίνει τέλος μετά από τέσσερις ημέρες στην πολεμική σύγκρουση της Αιγύπτου με την Λιβύη.

1979: Ισραηλινά στρατεύματα εισχωρούν στο νότιο Λίβανο, με σκοπό να επιτεθούν στο σπίτι παλαιστίνιου αντάρτη.

1981: Πλημμύρες σαρώνουν πάνω από 700 άτομα στην επαρχία Σετσουάν στην Κίνα. 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι μένουν άστεγοι.

1982: Στο Ναγκασάκι οι δυνατές βροχοπτώσεις δημιουργούν μια τεράστια μάζα λάσπης που παρασύρει μια γέφυρα και σκοτώνει 299 άτομα.

1982: Καταργείται στην Ελλάδα η ποινική δίωξη της μοιχείας.

1989: Είκοσι χιλιάδες Γεωργιανοί διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, με συνθήματα κατά της ΕΣΣΔ.

1990: Το Ιράκ κατηγορεί το Κουβέιτ ότι με την υπερπαραγωγή πετρελαίου προσπαθεί να το υπονομεύσει και συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες άρματα μάχης κατά μήκος των συνόρων. (Α’ Πόλεμος του Κόλπου).

1992: Στην Κολομβία, απόδραση πραγματοποιεί από τις φυλακές ο βαρόνος της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ.

1995: Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο μουσουλμάνος πρώην βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ.

1995: Στο Ισραήλ, πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας από βομβιστή καμικάζι εκδηλώνεται εναντίον λεωφορείου στο Τελ Αβίβ, προκαλώντας το θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό 32.

1997: Στις ΗΠΑ, η αστυνομία ανακαλύπτει νεκρό τον ύποπτο για τη δολοφονία του Ιταλού σχεδιαστή μόδας Βερσάτσε, εικάζοντας ότι αυτοκτόνησε.

1998: Ο διαταραγμένος ψυχικά Ράσελ Γιουτζίν Γουέστον μπαίνει στο Καπιτώλιο και αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως σκοτώνοντας δύο αστυνομικούς.

2000: Ολοκληρώνεται η μεταγραφή - "αρπαγή" του Πορτογάλου άσου Λουίς Φίγκο από την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ έναντι του ποσού ρεκόρ των 20 δισεκατομμυρίων δραχμών. Το ρεκόρ αυτό θα καταρριφθεί στις 9/7/2001 και πάλι από τον μαδριλένικο σύλλογο, με τη μεταγραφή του Ζινεντίν Ζιντάν από την Γιουβέντους έναντι 26 δισεκατομμυρίων.

2001: Ο τελευταία τσάρος της Βουλαρίας, Συμεών (είχε το αξίωμα για λίγο στην παιδική του ηλικία) ορκίζεται πρωθυπουργός της χώρας μετά τη νίκη τους στης εκλογές. Είναι η πρώτη φορά που ένα μονάρχης παίρνει πάλι πολιτική δύναμη με δημοκρατικές διαδικασίες.

2001: Στη Σρι Λάνκα μια ομάδα από 14 αντάρτες της ομάδας «Tamil Tiger» επιτίθενται στο αεροδρόμιο Μπανταρανάικε και πριν σκοτωθούν καταστρέφουν 11 αεροσκάφη και προκαλούν ζημιές σε άλλα 15.

2005: Ο ποδηλάτης Λανς Άρμοστρονγκ κερδίζει για έβδομη συνεχόμενη φορά τον «Γύρο της Γαλλίας».

2010: Πάνω από 80.000 άτομα από όλο τον πλανήτη καταγράφουν την καθημερινότητα τους για το ντοκιμαντέρ του youtube «Life In A Day».

2013: Εκτροχιάστηκε τρένο στην Γαλικία από ανθρώπινο λάθος. 79 ήταν οι νεκροί και 95 οι τραυματίες. Ο πρόεδρος της χώρας Μαριάνο Ραχόι κήρυξε τριήμερο πένθος. Είναι το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα τα τελευταία 70 χρόνια στην Ισπανία.

2014: Αεροσκάφος της Iσπανικής Swiftair,Πτήση 5017 της Air Algerie από την Μπουρκίνα Φάσο προς το Αλγέρι συνετρίβη.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1783 – Σιμόν Μπολίβαρ, «απελευθερωτής» των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής και οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αμερικής.

1802 – Αλέξανδρος Δουμάς ο πατήρ, γάλλος συγγραφέας. («Οι Τρεις Σωματοφύλακες», «Ο Κόμης Μοντεχρήστος») (Θαν. 5/12/1870)

1895 – Ρόμπερτ Γκρέιβς, Άγγλος συγγραφέας.

1897 – Αμέλια Έρχαρτ, Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπλοΐας και η πρώτη γυναίκα η οποία ως επιβάτης το 1928 πέρασε τον Ατλαντικό Ωκεανό.

1921 – Τζουσέππε ντι Στέφανο, Ιταλός τενόρος, φημισμένος και σαν παρτενέρ της Μαρίας Κάλλας.

1924 – Άρης Πουλιάνος, ανθρωπολόγος και αρχαιολόγος.

1929 – Οριάνα Φαλάτσι, Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας.

1942 – Κρις Σάραντον, Ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός, 1ος σύζυγος της Σούζαν Σάραντον.

1944 – Γιαν-Καρλ Ράσπε, Γερμανός τρομοκράτης.

1970 – Έλλη Κοκκίνου, Ελληνίδα τραγουδίστρια.

1970 – Τζένιφερ Λόπεζ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και σχεδιάστρια μόδας.

1971 – Ντίνο Μπάτζο, Ιταλός διεθνής (60 φορές) ποδοσφαιριστής.

1976 – Τιάγκο Μοντέιρο, Πορτογάλος οδηγός της Φόρμουλα 1.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

969 – Αγία Όλγα.

1115 – Ματθίλδη της Κανόσα, Ιταλίδα ευγενής.

1739 – Μπενεντέτο Μαρτσέλο, Ιταλός συνθέτης.

1862 – Μάρτιν Βαν Μπιούρεν, 8ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1864 – Κωνσταντίνος Τάττης, Έλληνας έμπορος, μέλος της Φιλικής εταιρείας και προύχοντας της ελληνικής κοινότητας στην Θεσσαλονίκη.

1879 – Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ποιητής και πολιτικός. (Γεν. 1/9/1824)

1883 – Μάθιου Γουέμπ, ο πρώτος άνθρωπος, που διέσχισε την Μάγχη κολυμπώντας το 1875, πεθαίνει σε ηλικία 35 ετών στην προσπάθειά του να κολυμπήσει στα νερά πάνω από τους καταρράχτες του Νιαγάρα.

1901 – Ανδρέας Λασκαράτος, Έλληνας συγγραφέας.

1916 – Εμμανουήλ Μανουσογιαννάκης, Έλληνας στρατιωτικός.

1980 – Πίτερ Σέλερς, βρετανός κωμικός ηθοποιός. (Δρ Παράξενη Αγάπη, Ροζ Πάνθηρας) (Γεν. 8/9/1925).

2005 – Ρίτσαρντ Ντολ, βρετανός επιδημιολόγος, ο πρώτος επιστήμονας που συνέδεσε το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων. (Γεν. 28/10/1912)

2007 – Νίκος Ζαχαρίου, Έλληνας βαθύφωνος.

2013 – Νίκος Μαμαγκάκης, Έλληνας συνθέτης.

2017 - Ζωή Φυτούση, Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.