DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 20 Ιουλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Ioulis

Σαν σήμερα 20 Ιουλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Προφήτης Ηλίας, (Ηλίας, Λιάκος, Λιάκουρας, Λίας, Ηλιάνα, Λιάνα, Ηλιάννα)

20 Ιουλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

911: Ο Ρόλλο της Νορμανδίας πολιορκεί την πόλη Σαρτρ στη Γαλλία.

1402: Μάχη της Άγκυρας: ο Ταμερλάνος νικά τις δυνάμεις του σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Βαγιαζήτ Α΄.

1810: Πολίτες της Μπογκοτά, στη Νέα Γρανάδα, ανακηρύσσουν την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

1822: Ο οθωμανικός στόλος, αποτελούμενος από 84 πλοία, αποτυγχάνει να καταλάβει το Βασιλάδι Αιτωλοακαρνανίας στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.

1866: Αυστρο-πρωσικός πόλεμος: Ναυμαχία της Λίσσας. Το αυστριακό ναυτικό νικά το ιταλικό ναυτικό κοντά στο νησί Βις στην Αδριατική θάλασσα.

1871: Η Βρετανική Κολομβία εντάσσεται στη συνομοσπονδία του Καναδά.

1871: Ο γραμματέας της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Τσαρλς Άλκοκ θέτει για συζήτηση την ιδέα του για την διοργάνωση του Κυπέλλου Αγγλίας.

1877: Στη Βαλτιμόρη, η αστυνομία σκοτώνει εννέα εργάτες , σε μία εξέγερση εργατών στο σιδηρόδρομο Βαλτιμόρης-Οχάιο.

1881: Παραδίδεται στον Αμερικανικό στρατό ο αρχηγός των Ινδιάνων Σιού, Καθιστός Ταύρος.

1885: Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας νομιμοποιεί τον επαγγελματισμό στο ποδόσφαιρο.

1900: Ένα αερόπλοιο, που κατασκευάζει ο κόμης Φερντινάντ φον Ζέπελιν, κάνει την πρώτη του πτήση στο Φρίντριχσαφεν.

1903: Το Βουλγαρικό Κομιτάτο εκδηλώνει επανάσταση με επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για τη γνωστή επανάσταση του Ηλί-ντεν (Ημέρα του προφήτη Ηλία), με σκοπό τη δημιουργία αυτόνομης Βουλγαρικής Μακεδονίας.

1908: Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κατακτά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το αργυρό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με άλμα 3.235 πίσω από τον Ρέι Γιούρι (3.335) από τις ΗΠΑ.

1912: Στην Ικαρία εκδηλώνεται επανάσταση των κατοίκων κατά των τουρκικών αρχών. Ανακηρύσσεται η Ελεύθερη Πολιτεία Ικαρίας και σχηματίζεται προσωρινή διοίκηση.

1913: Στο Β Βαλκανικό Πόλεμο, η Τουρκία καταλαμβάνει την Αδριανούπολη από τη Βουλγαρία.

1914: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, κατά τη συνάντησή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, συμφωνεί με τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέρος στον ευρωπαϊκό πόλεμο και να ενταχθεί με τα κράτη της Τριπλής Συνεννόησης (Αντάντ).

1917: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Υπογράφεται από τη Γιουγκοσλαβική Επιτροπή και το βασίλειο της Σερβίας η Διακήρυξη της Κέρκυρας, η οποία οδηγεί στη δημιουργία του μεταπολεμικού Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας.

1924: Ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) στο Παρίσι από τον Πιέρ Βινσεντ. Στο έμβλημά της περιλαμβάνει ως αρχή της το σύνθημα "Gens Una Sumus" που σημαίνει "Είμαστε Ένας Κόσμος".

1931: Τα επτά πλουσιότερα βιομηχανικά κράτη (G-7) συμφωνούν να δώσουν παράταση στις οικονομικές εκκρεμότητες της Γερμανίας.

1932: Πρωσικό πραξικόπημα: Ο Γερμανός πρόεδρος Πάουλ φον Χίντενμπουργκ διαλύει την κυβέρνηση της Πρωσίας.

1934: Εργατική αναταραχή στις Η.Π.Α.: Η αστυνομία της Μινεάπολης ανοίγει πυρ εναντίον οδηγών φορτηγών, σκοτώνοντας 2 και τραυματίζοντας 67.

1936: Υπογράφεται στην Ελβετία η Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία παραχωρεί στην Τουρκία τον έλεγχο του Ελλήσποντου και του Βοσπόρου αλλά εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων όλων των κρατών σε καιρό ειρήνης.

1936: Πρώτη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία. Η φλόγα θα μεταφερθεί στο Βερολίνο (1/8/1936) από 3.840 λαμπαδηδρόμους. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι δάδες φέρουν το σήμα της γερμανικής εταιρείας KRUPP, η οποία παράγει όπλα για τη Βέρμαχτ.

1940: Το περιοδικό Billboard εισάγει για πρώτη φορά τα τσαρτς των δημοφιλέστερων τραγουδιών.

1941: Ιδρύεται η πανελλαδική οργάνωση Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΕΑΜ).

1941: Ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν ενοποιεί τις Επιτροπές Εσωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφαλείας στο Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων και τοποθετεί επικεφαλής τον Λαβρέντι Μπέρια.

1942: Ο αντιπλοίαρχος Ιωάννης Τούμπας παραλαμβάνει το αντιτορπιλικό Αδρίας Ι στο Νιούκασλ της Αγγλίας.

1944: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στη Γερμανία, αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ από τον συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, ο οποίος τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό στην αίθουσα συσκέψεων του αρχηγείου του. Οι πρωταίτιοι -στρατηγός Λούντβιχ Μπεκ, στρατηγός Ρούντολφ Σμουντ, συνταγματάρχης Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ, συνταγματάρχης Μερτζ και υπολοχαγός Βέρνερ φον Χέφεν- είτε αυτοκτονούν, είτε εκτελούνται.

1948: Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, εκδίδει το πρώτο στρατιωτικό σχέδιο, εν καιρώ ειρήνης και εντείνει τις σχέσης της χώρας του με τη Σοβιετική Ένωση.

1951: Δολοφονείται την ώρα που μπαίνει στο τζαμί του Ομάρ στην Ιερουσαλήμ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ.

1954: Λήγει ο πόλεμος της Ινδοκίνας, αφού επιτυγχάνεται συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τους Βιετμίνχ, υπό την αρχηγία του Χο Τσι Μινχ. Η συμφωνία επιφέρει το διαχωρισμό της χώρας στο Νότιο και Βόρειο Βιετνάμ.

1959: Η Συρία και το Ισραήλ υπογράφουν συμφωνία ανακωχής, τερματίζοντας έτσι τον 19μηνο μεταξύ τους πόλεμο.

1960: Για πρώτη φορά εκτοξεύεται με επιτυχία πύραυλος Πολάρις από ένα υποβρύχιο, το USS George Washington.

1960: Στη Σρι Λάνκα, εκλέγεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία, η Σιριμάβο Μπανταρανάικε.

1962: Η Γαλλία και η Τυνησία αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

1963: Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ αποκαθιστούν τις διπλωματικές σχέσεις τους.

1963: Καταπλέει στο Σκορπιό η θαλαμηγός Χριστίνα με επιβάτες τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ και την πριγκίπισσα Λι Ρατζιβίλ, αδελφή της Ζακλίν Κένεντι.

1963: Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ αποκαθιστούν τις διπλωματικές σχέσεις τους.

1964: Στον πόλεμο του Βιετνάμ, οι δυνάμεις των Βιέτκονγκ επιτίθενται στην πρωτεύουσα Κάι Μπι της επαρχίας Ντινχ Τουόνγκ, και σκοτώνουν 11 στρατιωτικούς και 40 πολίτες, ανάμεσά τους 30 παιδιά.

1965: Ο Μπομπ Ντίλαν κυκλοφορεί τη μεγάλη επιτυχία του Like a Rolling Stone.

  

1967: Το διαβόητο "πουλί" της χούντας -ο αναγεννώμενος από την τέφρα του μυθικός Φοίνικας, συνοδευόμενος από τη φιγούρα Έλληνα στρατιώτη- καθιερώνεται ως έμβλημα του καθεστώτος με την κυκλοφορία γραμματόσημου για τους τρεις μήνες της "επανάστασης" των συνταγματαρχών. Την μακέτα του γραμματοσήμου φιλοτέχνησε ο διορισμένος δήμαρχος Πειραιά, Αριστείδης Σκυλίτσης.

1969: Δύο από τα μέλη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής «Απόλλων 11», οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίζονται στη Σελήνη. Η 20η Ιουλίου 1969 είναι ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς για πρώτη φορά ανθρώπινο ον πάτησε το πόδι του σε άλλο πλανήτη και συγκεκριμένα στη Σελήνη.

1971: Αθήνα - Δικτατορία: Το υπουργείο Εξωτερικών αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από την εκδότρια της "Καθημερινής" Ελένη Βλάχου.

1974: Αρχίζει η Επιχείρηση Αττίλας, το πρώτο στάδιο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί, και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.

1976: Φτάνει στον Άρη το διαστημόπλοιο της NASA Viking 1.

1979: Το Βιετνάμ ζητά από τις ΗΠΑ να δεχθούν τη μετανάστευση περισσότερων προσφύγων.

1980: Έντονη είναι η διαμαρτυρία των πολιτών της Ρόδου αλλά και των πολιτικών κομμάτων κατά της ελληνοτουρκικής τουριστικής συνεργασίας.

1982: Στη Βρετανία, δέκα στρατιώτες σκοτώνονται από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετήσει ο IRA στο κεντρικό Λονδίνο.

1984: Η επιτροπή του «Μις Αμέρικα» ζητά από την πρώτη αφροαμερικανίδα εστεμμένη, Βανέσα Γουίλιαμς να επιστρέψει στον τίτλο μετά την γυμνή της φωτογράφιση στο περιοδικό Penthhouse.

1984: Ο Ανατολικογερμανός Ούβε Χον (Uwe Hohn) ρίχνει βολή 104.80μ στο ακόντιο. Επειδή το άθλημα γίνεται επικίνδυνο για τους άλλους αγωνιζόμενους αθλητές θα αλλάξουν τα ακόντια, αποκτώντας νέο κέντρο βάρους από τον Απρίλιο του 1986.

1985: Βρίσκεται 40 μίλι από τη Φλόριντα των ΗΠΑ το κύριο μέρος του ισπανικού ναυαγίου Νουέστρα Σενιόρα ντε Ατότσα,(Nuestra Senora de Atocha) το οποίο είχε βυθιστεί το 1622. Στο πλοίο θα βρεθούν περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια σε ασήμι και χρυσό.

1988: Ο ελληνοαμερικανός Μάικλ Δουκάκης λαμβάνει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

1990: Τα τροχαία και τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν την τρίτη αιτία των θανάτων στη χώρα μας.

1991: Τούρκοι αντάρτες πόλεων πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον τραπεζών και γραφείων στην Κωνσταντινούπολη διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

1992: Ο Βάσλαβ Χάβελ παραιτείται από Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας.

1993: Παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα ο βουλευτής Ανδρέας Λεντάκης, που προσχωρεί στο νεοϊδρυθέν κόμμα της ΠΟΛΑΝ.

1994: Ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες γίνεται ο πρώτος υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ιορδανία.

1995: 752 άτομα χάνουν τη ζωή τους στις ΗΠΑ και εννέα στην Ισπανία, από την υπερβολική ζέστη.

1996: Η Πολωνέζα αθλήτρια της σκοποβολής Ρενάτα Μάουερ κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα στο αεροβόλο 10μ.

2001: Σκοτώνεται από τους Ιταλούς καραμπινιέρους, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Γένοβα, ο νεαρός ακτιβιστής Κάρλο Τζουλιάνι, σύμβολο έκτοτε του αγώνα κατά της παγκοσμιοποίησης.

2002: Ο παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού Μιχάλης Κρητικόπουλος αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 56 ετών κατά τη διάρκεια αγώνα παλαιμάχων στην Άνδρο.

2002: Πυρκαγιά σε κλαμπ στη Λίμα του Περού σκοτώνει 25 άτομα.

2006: Στρατεύματα της Αιθιοπίας εισβάλουν στη Σομαλία.

2007: Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ για να προωθήσει οπλικά συστήματα στη χώρα μας (Eurofighter). Απευθυνόμενη προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, λέει: «Θα τονίσω, για άλλη μια φορά, το πόσο σημαντικές είναι και οι οικονομικές μας σχέσεις. Έχετε ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4%. Αυτό για μας είναι απλά ένα όνειρο!»

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

356 π.Χ. - Μέγας Αλέξανδρος, βασιλιάς της Μακεδονίας (Πιθανή ημερομηνία γέννησης του).

647 - Γιαζίντ Α΄, Άραβας χαλίφης.

1304 - Πετράρχης, Ιταλός ποιητής και ουμανιστής Πετράρχης, ο οποίος θεωρείται "νονός" της Αναγέννησης.

1375 - Ριχάρδος, 3ος κόμης του Κέιμπριτζ.

1519 - Πάπας Ιννοκέντιος Θ΄.

1766 - Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν.

1785 - Μαχμούτ Β΄, Οθωμανός σουλτάνος.

1804 - Ρίτσαρντ Όουεν, Άγγλος βιολόγος.

1822 - Γκρέγκορ Μέντελ, Αυστριακός επιστήμονας.

1864 - Έρικ Άξελ Κάρλφελντ, Σουηδός συγγραφέας.

1909 - Ιωάννης Ε. Φωκάς, Έλληνας αστρονόμος

1914 - Χαρίλαος Φλωράκης, Έλληνας πολιτικός.

1919 - Έντμουντ Χίλαρι, Νεοζηλανδός ορειβάτης, διάσημος από την πρώτη ανάβαση στο Έβερεστ.

1925 - Ζακ Ντελόρ, Γάλλος οικονομολόγος και πολιτικός.

1930 - Γιάννης Αγγούρης, Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος.

1934 - Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, και θεατρική επιχειρηματίας.

1938 - Ασλάν Αμπασίτζε, Γεωργιανός πολιτικός.

1941 - Περικλής Κοροβέσης, Έλληνας συγγραφέας και πολιτικός.

1945 - Κιμ Καρνς, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.

1947 - Κάρλος Σαντάνα, Μεξικανός κιθαρίστας.

1966 - Ενρίκε Πένια Νιέτο, Μεξικανός πολιτικός.

1971 - Σάντρα Ο, Καναδή ηθοποιός.

1975 - Ρέι Άλλεν, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής.

1975 - Ροδόλφο Αρουαμπαρένα, Αργεντινός ποδοσφαιριστής.

1978 - Γουίλι Σόλομον, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

985 - Αντίπαπας Βονιφάτιος Ζ΄.

1031 - Ροβέρτος Β', βασιλιάς της Γαλλίας.

1320 - Οσίν, βασιλιάς της Αρμενίας.

1387 - Ροβέρτος Δ' του Αρτουά, κόμης του Ε.

1524 - Κλαυδία της Βρετάνης, βασίλισσα της Γαλλίας.

1816 - Γαβριήλ Ντερζάβιν, Ρώσος ποιητής.

1829 - Αθανάσιος Ψαλίδας, υπήρξε λόγιος, συγγραφέας και διδάσκαλος, από τις σημαντικότερες μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1866 - Μπέρναρντ Ρίμαν, Γερμανός μαθηματικός.

1906 - Τρύφων Μουτζόπουλος, ήταν μεγαλέμπορος και δήμαρχος Πειραιά.

1908 - Δημήτριος Βικέλας, Έλληνας πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

1923 - Πάντσο Βίγια, Μεξικανός στρατηγός.

1926 - Φέλιξ Ντζερζίνσκι, Σοβιετικός πολιτικός.

1937 - Γουλιέλμο Μαρκόνι, Ιταλός φυσικός και εφευρέτης της ασύρματης μετάδοσης ραδιοκυμάτων.
Η πρώτη δοκιμή του ασύρματου έγινε το 1899, όταν ο Μαρκόνι από ένα πλοίο μετέδωσε στις εφημερίδες της Νέας Υόρκης το αποτέλεσμα του ιστιοπλοϊκού αγώνα Americas Cup.

1945 - Πωλ Βαλερύ, Γάλλος συγγραφέας.

1955 - Καλούστ Γκιουλμπενκιάν, Αρμένιος επιχειρηματίας.

1967 - Φικρέτ Μουαλά, Τούρκος ζωγράφος.

1973 - Μπρους Λη, Αμερικανός ηθοποιός.

1981 - Δημήτρης Χατζής, Έλληνας συγγραφέας.

1981 - Κώστας Χούμης, ήταν Έλληνας διεθνής επιθετικός ποδοσφαιριστής, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο μεγαλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής της προπολεμικής περιόδου.

1989 - Γιάννης Τσαρούχης, Έλληνας ζωγράφος και σκηνογράφος.

2002 - Μιχάλης Κρητικόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

2006 - Αριστείδης Σκυλίτσης, Έλληνας πολιτικός.

2013 - Ευστάθιος Αλεξανδρής, Έλληνας πολιτικός.

2014 - Μπόσγουελ Ουίλιαμς, γενικός κυβερνήτης της Αγίας Λουκίας.

2015 - Γιώργος Βελέντζας, Έλληνας ηθοποιός.

2015 - Νίκος Χουλιαράς, Έλληνας ζωγράφος και τραγουδοποιός.

2017 - Τσέστερ Μπένινγκτον, Αμερικανός τραγουδιστής (Linkin Park).

2021 - Γιώργος Μεσσάλας, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 79 ετών σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν, καθώς τους τελευταίους μήνες έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.
Ο Γιώργος Μεσσάλας είχε γεννηθεί στο Αιγάλεω το 1942 και μετά τη φοίτησή του στη δραματική σχολή έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα συνεργαζόμενος με διάφορους θιάσους.
Σταθμός στη ζωή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία υπήρξε η γνωριμία και η συνεργασία του με τον μεγάλο δάσκαλο Αλέξη Σολομό, στο Θέατρο Προσκήνιο, για τον οποίον μάλιστα έγραφε τους τελευταίους μήνες και ένα βιβλίο. Είχε την τύχη όμως να θητεύσει και στο πλευρό του σπουδαίου Αλέξη Μινωτή, όταν εκείνος ήταν γενικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κατά την περίοδο 1974-1984.
Το 1973 ίδρυσε τη δική του θεατρική στέγη, το «Μοντέρνο Θέατρο», όπου ανέβασε ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής πολυάριθμα έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Παράλληλα, έβαλε την υπογραφή του σε παραστάσεις του Εθνικού αλλά και του ελεύθερου θεάτρου και συμμετείχε σε περιοδείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ένα ακόμη μεγάλο επαγγελματικό του στοίχημα, για χάρη του οποίου δούλεψε πολύ σκληρά και με πάθος ήταν το θέατρο «Αλκυονίδα», που στέγασε τις δουλειές του από το 1992 έως το 2012.