DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 6 Ιουλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Ioulis

Σαν σήμερα 6 Ιουλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Παγκόσμια ημέρα συνεργασίας

Εορτάζουν
Αγίων εικοσιτεσσάρων Μαρτύρων, (Λύκιος, Λυκίας, Λυκία, Σάτυρος, Σάτος)
Αγίου Σισώη, (Σισώης)

6 Ιουλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

371 π.Χ: Οι Θηβαίοι υπό τον Επαμεινώνδα συντρίβουν τους Σπαρτιάτες στην περιοχή των Λεύκτρων Βοιωτίας και διασφαλίζουν την ηγεμονία τους στον ελλαδικό χώρο. Σημαντική συμβολή στη νίκη αυτή είχε ο θηβαϊκός Ιερός Λόχος υπό τον Πελοπίδα, καθώς επίσης και η παράταξη της Λοξής Φάλαγγας των Θηβαίων.

640: Ο μουσουλμανικός αραβικός στρατός νικά τις βυζαντινές δυνάμεις στη μάχη της Ηλιούπολης στην Αίγυπτο.

1189: Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1348: Ο Πάπας Κλήμης ΣΤ' εκδίδει παπική βούλα προστατεύοντας τους Εβραίους από την κατηγορία ότι προκάλεσαν τη Μαύρη πανώλη.

1411: Ο ναύαρχος της Δυναστείας των Μινγκ, Τσενκ Χι, επιστρέφει στη Ναντσίνγκ από το τρίτο ταξίδι του.

1415: Καίγεται στην πυρά ως αιρετικός ο Γιαν Χους.

1483: O Ριχάρδος Γ’ γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1535: Εκτελείται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας ο Άγγλος φιλόσοφος Τόμας Μορ. Δημιουργός του όρου Ουτοπία, που πρωτακούστηκε ως τίτλος ενός βιβλίου του.

1573: Ο Χερόνιμο Λουίς ντε Καμπρέρα ιδρύει την πόλη Κόρδοβα στην Αργεντινή.

1609: Στη Βοημία κατοχυρώνεται η ανεξιθρησκεία.

1630: Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, 4000 σουηδικά στρατεύματα υπό τον βασιλιά Γουστάβο - Αδόλφο κάνουν απόβαση στη Γερμανία

1687: Ο Νεύτων δημοσιεύει τις "Αρχές" του.

1751: Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΔ' καταργεί το Πατριαρχείο της Ακουιλήιας και ιδρύει την Αρχιεπισκοπή του Ούντινε και της Γκορίτσια.

1779: Κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, οι γαλλικές ναυτικές δυνάμεις νικούν τις βρετανικές στη Γρενάδα.

1785: Το δολάριο γίνεται η επίσημη νομισματική μονάδα των νεοσύστατων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με πρωτοβουλία του Τόμας Τζέφερσον και απόφαση του Κογκρέσου.

1801: Ναυμαχία της Αλχεθίρας: τα πλοία του γαλλικού ναυτικού νικούν το βρετανικό βασιλικό ναυτικό στο οχυρωμένο ισπανικό λιμάνι της Αλχεθίρας.

1821: Ο ρώσος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη Στρόγκανοφ, έπειτα από εντολή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Ιωάννη Καποδίστρια, επιδίδει στην Πύλη τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτεί σεβασμό των δικαιωμάτων των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρά την απόρριψη του τελεσιγράφου από τους Τούρκους, αποφεύγεται η ρήξη, ύστερα από παρέμβαση του αυστριακού αρχικαγκελάριου Μέτερνιχ.

1827: Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη «Συνθήκη του Λονδίνου», με την οποία αναγνωρίζουν την αυτονομία της Ελλάδος ως φόρου υποτελής στον Σουλτάνο. Στην Τουρκία επιβάλλεται η αποδοχή της Αυτονομίας της Ελλάδας, η προστασία των Ελλήνων και η διμερής κατάπαυση των εχθροπραξιών. Η μη συμμόρφωση της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή των τριών Στόλων στα ελληνικά ύδατα και στη συνέχεια τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

1850: Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από το βρετανικό στόλο, μετά την ικανοποίηση μέρους των απαιτήσεων των Βρετανών στην υπόθεση Πατσίφικο

1854: Υπογράφεται στο Μίτσιγκαν των ΗΠΑ η πρώτη συνθήκη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ

1885: Ο γάλλος μικροβιολόγος Λουί Παστέρ δοκιμάζει με επιτυχία το αντιλυσσικό εμβόλιο. Λήπτης είναι ένα νεαρό αγόρι, ο Ζοζέφ Μεστέρ, τον οποίο έχει δαγκώσει ένα λυσσασμένο σκυλί.

1892: Ο Ντανταμπάι Ναορόζι γίνεται ο πρώτος Ινδός βουλευτής στην Βρετανία.

1892: Μεγάλη απεργία στο χαλυβουργείο Κάρνεγκι στο Χόμστιντ της Πενσυλβάνιας πνίγεται στο αίμα από τους ιδιωτικούς αστυνομικούς του γραφείου Πίνκερτον. 10 οι νεκροί.

1907: Κατασκευάζεται στο Μπρούκλαντς της Αγγλίας η πρώτη τεχνητή πίστα αγώνων αυτοκινήτου, επειδή απαγορεύονταν οι αγώνες δρόμου στους δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας.

1908: Ο Ρόμπερτ Πίρι σαλπάρει για την Αρκτική. Η αποστολή του θα ολοκληρωθεί με την κατάκτηση του Βόρειου Πόλου.

1908: Ο Ρόμπερτ Πίρι σαλπάρει για την Αρκτική. Η αποστολή του θα ολοκληρωθεί με την κατάκτηση του Βορείου Πόλου

1912: Λαμβάνει χώρα η επίσημη τελετή έναρξης των 5ων Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη της Στοκχόλμης. Στους αγώνες λαμβάνουν μέρος 2.490 αθλητές και 57 αθλήτριες από 5 ηπείρους, 28 κράτη σε 15 αθλήματα.

1913: Ο Ελληνικός Στρατός (VII Μεραρχία) απελευθερώνει το Άνω Νευροκόπι.

1915: Ιδρύεται στο Βουκουρέστι η Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία, με σκοπό τον συντονισμό της δράσης των σοσιαλιστών στα Βαλκάνια. Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν η Φεντερασιόν της Θεσσαλονίκης και άλλες σοσιαλιστικές ομάδες.

1917: Τα αραβικά στρατεύματα υπό τον Λόρενς της Αραβίας καταλαμβάνουν την πόλη Άκαμπα.

1919: Το βρετανικό πηδαλιούχο αερόστατο R-34 προσγειώνεται στη Νέα Υόρκη. Είναι το πρώτο αερόστατο, που περνά επιτυχώς τον Ατλαντικό ωκεανό.

1921: Ο Ελληνικός Στρατός (Γ’ ΣΣ), μετά από σκληρή και αποφασιστική μάχη καταλαμβάνει το Δορύλαιο (Εσκή Σεχήρ) της Μικράς Ασίας.

1923: Συγκροτείται η Σοβιετική Ένωση.

1928: Πέφτει στην πόλη Πότερ της Νεμπράσκα, ο μεγαλύτερος σε μέγεθος (για την εποχή) χαλαζόκοκκος.

1932: Στην Ελλάδα, η θερινή ώρα εφαρμόζεται για πρώτη φορά δοκιμαστικά στο διάστημα από 6 Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο τα ρολόγια τίθενται μία ώρα μπροστά. Θα εγκαταλειφθεί, όμως, στη συνέχεια…

1933: Το πρώτο All-Star του μπέιζμπολ, Αμερικαν Λιγκ-Νάσιοναλ Λιγκ 4-2, διεξάγεται στο Κομισκι Παρκ του Σικάγο και ο Μπέιμπι Ρουθ σημειώνει το πρώτο home run σε All-Star Game.

1934: Ο νεαρός Φρεντ Πέρι κερδίζει στον τελικό του Γουίμπλεντον τον Τζακ Κροφορντ και φέρνει μετά από 25 χρόνια τον τίτλο πίσω στην Αγγλία, που την τελευταία φορά το 1909 είχε κερδίσει ο Αρθρουρ Γκορ.

1939: Στο Βερολίνο, το Ράιχ εξαναγκάζει όλους τους Εβραίους να μπουν στην Εβραϊκή Ένωση.

1942: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου ο Πρόεδρος της Αργεντινής Καστίλιο επιμένει στην ουδετερότητα της χώρας του.

1947: Ξεκινά στη Σοβιετική Ένωση η παραγωγή του AK-47, γνωστού ως Καλάσνικοφ.

1947: Ισπανία: Εθνικό δημοψήφισμα επικυρώνει νόμο περί διαδοχής και παλινόρθωσης βασιλευομένης δημοκρατίας.

1949: Η πολωνική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι, διακόπτει τις εμπορικές συναλλαγές της με τη Γιουγκοσλαβία.

1951: Η ανασχηματισθείσα κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, χάρη κυρίως στην υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος και του Πλαστήρα.

1953: Το Βιετνάμ και το Λάος αποδέχονται την πρόσκληση της Γαλλίας για να συζητήσουν το ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας τους.

1957: Συναντώνται για πρώτη φορά ο Πολ Μακάρντι και ο Τζον Λένον.

1957: Η Αλθέα Γκίμπσον κερδίζει το Γουίμπλετον (κανένας αφροαμερικανός αθλήτης δεν είχε κερδίσει μέχρι τότε).



1959: Όλοι οι Έλληνες πρέπει να εφοδιαστούν με νέα δελτία ταυτότητας.

1960: Η αμερικανική κυβέρνηση σταματά τις εισαγωγές ζάχαρης από την Κούβα κατά 95%, κατηγορώντας την για "σκόπιμη πολιτική εχθρότητα κατά των ΗΠΑ".

1960: Σύμβαση για έρευνες πετρελαίου στην Αιτωλοακαρνανία, την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα υπογράφουν η Αιτωλική Εταιρία Πετρελαίων και η βρετανική BP.

1961: Οι Σοβιετικοί υπογράφουν δεκαετή συμφωνία βοήθειας με τη Βόρεια Κορέα.

1964: Η Νυασαλάνδη γίνεται ανεξάρτητη από τη Βρετανία και αποκτά το όνομα Μαλάουι.

1964: Η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.) θριαμβεύει στις δημοτικές εκλογές, είτε κερδίζοντας Δήμους στους οποίους κατέβηκε μόνη της, είτε σε συνεργασία με την Ένωση Κέντρου.

1965: Ένας νεκρός, εννέα τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές από ισχυρό σεισμό στην περιοχή της Άμφισσας και στην Αιγιαλεία.

1967: Στρατιωτικές δυνάμεις της Νιγηρίας καταλαμβάνουν την Μπιάφρα.

1970: Αθήνα - Δικτατορία: Μεγάλη δίκη 35 μελών του ΚΚΕ. Καταδικάζονται 3 σε ισόβια και πολλοί άλλοι σε ποινές φυλάκισης από 5 μέχρι 20 χρόνια.

1973: Η Μπίλι Τζιν Κινγκ νικά την Κρις Εβερτ Λόιντ στον πρώτο τελικό μεταξύ Aμερικανίδων στο Γουίμπλεντον.

1975: Τα νησιά Κομόρος αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία

1978: Τα ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα ισοπεδώνουν τη μουσουλμανική δυτική Βηρυτό.

1981: Στο Μπουένος Άιρες, η Ιζαμπέλα Περόν απελευθερώνεται μετά από πέντε χρόνια σε κατ οίκον κράτηση.

1985: Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα κατακτά τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο στο Γουίμπλεντον όταν κερδίζει στον τελικό την Κρις Εβερτ Λόιντ.

1986: Ο Μπόρις Μπέκερ κατακτά το 100ό τουρνουά Γουίμπλεντον νικώντας 3-0 τον Ιβάν Λεντλ.

1988: Διεξάγονται αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές στο Μεξικό

1990: Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Μλαντένοφ, υποβάλλει την παραίτησή του, υποκύπτοντας στις πιέσεις φοιτητών και αντιπολίτευσης, μετά την αποκάλυψη ότι είχε ζητήσει την επέμβαση των τανκς για τη διάλυση διαδήλωσης.

1991: Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του μεγέθους του Τσερνομπίλ.

1992: Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, τα παιδιά που βλέπουν πολύ τηλεόραση είναι πιθανότερο να μη τρέφονται σωστά, να μην ασκούνται και συνεπώς να έχουν ανεβασμένη χοληστερίνη.

1993: Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Γεωργία, καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ γεωργιανών κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων και αυτονομιστών της Αμπχαζίας.

1994: Στην Ιταλία, ο εισαγγελέας του Παλέρμο κατηγορεί επισήμως τον πρώην πρωθυπουργό Τζούλιο Αντρεότι ότι είναι μέλος της Μαφίας.

1995: Στην Τουρκία, πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών, από καρδιακή προσβολή, ο διεθνούς φήμης σατυρικός συγγραφέας Αζίζ Νεσίν.

1996: Την αναστολή όλων των προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, για την περίοδο αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών, συμφωνούν Ελλάδα και Τουρκία.

1997: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται, με απόφαση της Νομαρχίας, η Θεσσαλονίκη, καθώς παραμένει ανεξέλεγκτο το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει περιοχές του Πανοράματος και του Ασβεστοχωρίου.

2000: Με ψήφους 13-12, η Γερμανία αναλαμβάνει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 έναντι της Νότιας Αφρικής. Το αποτέλεσμα καθόρισε η στάση του προέδρου της Ομοσπονδίας της Ωκεανίας Τσαρλς Ντεμπσεϊ, ο οποίος απείχε της ψηφοφορίας.

2003: Ο Ρότζερ Φεντερερ είναι ο πρώτος Ελβετός, που κατακτά τουρνουά Grand Slam με τη νίκη του επί του Ελληνοαυστραλού Μαρκ Φιλιππούση 3-0 στον τελικό του Γουίμπλεντον.

2006: Ανοίγει μετά από 44 χρόνια το πέρασμα Ναθούλα που ενώνει την Ινδία με την Κίνα. Είχε κλείσει κατά τον πόλεμο των δύο χωρών.

2008: Ο Λιούις Χάμιλτον γίνεται ο πρώτος Άγγλος που κατακτά το Βρετανικό Γκραν Πρι μετά από 13 χρόνια (Τζόνι Χέρμπερτ, 1995). Υπήρξε ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1, μετά την κατάκτηση του τίτλου αυτού το 2008, ξεπερνώντας τον Φερνάντο Αλόνσο.

2015: Συντριπτική υπεροχή του «ΟΧΙ» στη δημοσκόπηση της κυβέρνησης Τσίπρα αν θέλει ο λαός ή όχι τα νέα μέτρα που προτείνει η τρόϊκα.»ΟΧΙ» θα ψηφίσει το 61.31% και «ΝΑΙ» θα ψηφίσει το 38.69.

2015: Την παραίτησή του υποβάλλει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Στη θέση του τοποθετείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1747 – Τζον Πωλ Τζόουνς, ήρωας της Αμερικανικής Επανάστασης.

1782 – Μαρία Λουίζα της Ισπανίας, δούκισσα της Λούκκα, βασίλισσα της Ετρουρίας.

1789 – Μαρία Ισαβέλλα της Ισπανίας, βασίλισσα της Ισπανίας.

1796 – Νικόλαος Α΄, τσάρος της Ρωσίας.

1832 – Μαξιμιλιανός Α΄, αυτοκράτορας του Μεξικού.

1859 – Καρλ Γκούσταφ Βέρνερ φον Χάιντενσταμ, Σουηδός συγγραφέας.

1877 - Νιθέτο Αλκαλά-Θαμόρα, Ισπανός πολιτικός.

1885 – Ερνστ Μπους, Γερμανός στρατάρχης.

1899 - Σουζάνα Μούσατ Τζόουνς, Αμερικανίδα υπεραιωνόβια.

1905 - Χουάν Ο'Γκόρμαν, Μεξικανός αρχιτέκτονας.

1907 – Φρίντα Κάλο, ήταν Μεξικανή ζωγράφος, μία γυναίκα που με το έργο και τη ζωή της συνεχίζει να εμπνέει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, καλλιτέχνες και μη.

1914 – Βινς Μακμάν Sr., Αμερικανός επιχειρηματίας.

1921 - Νάνσυ Ρίγκαν, Αμερικανίδα ηθοποιός και πρώτη κυρία των Η.Π.Α.

1923 - Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, Πολωνός πολιτικός.

1925 – Μπιλ Χάλεϊ, Αμερικανός τραγουδιστής (Bill Haley & His Comets).

1932 – Χέρμαν Χέρτζμπεργκερ, Ολλανδός αρχιτέκτονας.

1935 - Τενζίν Γκιάτσο, 14ος Δαλάι Λάμα.

1937 - Μάικλ Σάτα, πρόεδρος της Ζάμπιας.

1939 - Άννα Φόνσου, Ελληνίδα ηθοποιός.

1940 – Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, πρόεδρος του Καζακστάν.

1941 - Αντώνης Αντάπασης, Έλληνας νομικός.

1946 – Τζορτζ Μπους (νεότερος), 43ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1946 – Σιλβέστερ Σταλόνε, Αμερικανός ηθοποιός.

1950 – Τζον Μπερν, Άγγλος συγγραφέας και εικονογράφος.

1951 – Τζέφρεϊ Ρας, Αυστραλός ηθοποιός.

1959 – Ρισάρ Ντακουρί, Γάλλος καλαθοσφαιριστής.

1959 - Δημήτρης Παπαδημητρίου, Έλληνας συνθέτης.

1975 – 50 Cent, Αμερικανός ράπερ.

1977 – Κωνσταντίνος Μπλάτσης, Αυστραλός ποδοσφαιριστής.

1980 – Πάου Γκασόλ, Ισπανός καλαθοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1189 – Ερρίκος Β’, βασιλιάς της Αγγλίας.

1218 – Εύδης Γ’, δούκας της Βουργουνδίας.

1249 – Αλέξανδρος Β’, βασιλιάς της Σκωτίας.

1415 – Γιαν Χους, Τσέχος ιερέας και φιλόσοφος.

1476 – Ρεγιομοντάνος, Γερμανός αστρονόμος.

1533 – Λοντοβίκο Αριόστο, Ιταλός ποιητής.

1535 – Τόμας Μορ, Άγγλος φιλόσοφος, εκτελείται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Δημιουργός του όρου Ουτοπία, που πρωτακούστηκε ως τίτλος ενός βιβλίου του. (Γεν. 7/2/1478)

1854 – Γκέοργκ Zίμον Ομ, γερμανός φυσικός, που διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης. (Γεν. 16/3/1789)

1893 – Γκυ ντε Μωπασσάν, Γάλλος συγγραφέας.

1959 – Τζορτζ Γκρος, Γερμανός ζωγράφος.

1961 – Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, Έλληνας ιατρός και πολιτικός.

1962 – Ουίλιαμ Φόκνερ, αμερικανός συγγραφέας, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1949. (Η βουή και το Πάθος) (Γεν. 25/9/1897)

1971 – Λούις Άρμστρονγκ, Αμερικανός τραγουδιστής και μουσικός.

1975 - Ιωάννης Πιτσίκας, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός.

1985 - Αλέξανδρος Τσάτσος, Έλληνας βιομήχανος και επιχειρηματίας.

1995 – Αζίζ Νεσίν, τούρκος συγγραφέας. (Ο Καφές και η Δημοκρατία, Έτσι ήρθαν τα πράγματα, μα έτσι δεν θα πάνε) (Γεν. 20/12/1915)

1999 - Χοακίν Ροδρίγο, Ισπανός συνθέτης.

2000 - Λάζαρ Κολισέφσκι, Σέρβος πολιτικός.

2010 - Γιάννης Παπασπύρου, Έλληνας πολιτικός.

2019 - Κάμερον Μπόις, Αμερικάνος ηθοποιός.

2019 - Κατερίνα Μαριδάκη-Κασσωτάκη Ελληνίδα καθηγήτρια ψυχολογίας στο τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας.