DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 4 Ιουλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Ioulis

Σαν σήμερα 4 Ιουλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Παγκόσμιες ημέρες
Παγκόσμια Ημέρα Φεστιβάλ
"Ημέρα της Ανεξαρτησίας", εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Εορτάζουν
Ιερομαρτύρων Δονάτου επισκόπου Λιβύης, Θεοφίλου επισκόπου, Θεοδότου, Θεοδώρου επισκόπου Κυρήνης
Μαρτύρων Κυπρίλλης και Αρόας
Λουκίας και Απολλωνίου

4 Ιουλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

362 π.Χ.: Ο Επαμεινώνδας νικά στη Μαντίνεια τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους, χρησιμοποιώντας τον σχηματισμό της λοξής φάλαγγας. Τραυματίζεται όμως θανάσιμα.

240 π.Χ: Ο Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.

1054: Κινέζοι αστρονόμοι, αλλά και τα μέλη της γηγενούς αμερικανικής φυλής Ανασάζι καταγράφουν την εμφάνιση ενός νέου αστεριού κοντά τον αστερισμό του Ταύρου. Πρόκειται, όμως, για ένα σουπερνόβα, που παραμένει ορατό, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, για αρκετούς μήνες. Τα υπολείμματα του "εκρηκτικού" θανάτου του αστεριού αυτού δημιούργησαν αυτό, που σήμερα είναι γνωστό ως το Νεφέλωμα του Καρκίνου.

1187: Οι στρατιές του Σουλτάνου της Αιγύπτου και της Συρίας και ιδρυτή της δυναστείας των Αγιουβιδών, του Σαλαντίν Α νικούν τους Σταυροφόρους σε μάχη κατά παράταξη στη Γαλιλαία, στη θέση που ήταν γνωστή με το όνομα "Κέρατα του Χατί". O Σαλαντίν συνεχίζει την προέλαση του, για να ανακτήσει την Ιερουσαλήμ και τα περισσότερα από τα εδάφη, που κατείχαν οι Χριστιανοί.

1456: Ξεκινά η πολιορκία του Βελιγραδίου από τους Οθωμανούς.

1776: Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ – εθνική εορτή. Πρόκειται για την ιδρυτική διακήρυξη ανεξαρτητοποίησης δεκατριών Πολιτειών της Αμερικής από την αποικιοκρατία των Βρετανών. Την έγραψε ο Τόμας Τζέφερσον και εγκρίθηκε γύρω στις 2 Αυγούστου 1776: (συμβολικά όμως στις 4 Ιουλίου 1776) από το Κογκρέσο. Θεωρείται ως η πράξη ίδρυσης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

1794: Βρετανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Πορτ-ο-Πριν στην Αϊτή.

1822: Μάχη του Πέτα: Οι Έλληνες του Μπότσαρη και του Μαυροκορδάτου αντιμετωπίζουν τους Τούρκους του Ομέρ Βρυώνη, στο Πέτα στην Άρτα. Οι ελληνικές και φιλελληνικές δυνάμεις καταστρέφονται.

1827: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απειλεί όσους Έλληνες προσκυνούν τον Μωάμεθ. («Περίπτωση Νενέκου»).

1827: Καταργείται η δουλεία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

1843: Ο Καρλ Μαρξ έρχεται εις γάμου κοινωνία με την αριστοκρατικής καταγωγής Τζένι φον Βεστπάλεν. Ο γερμανός φιλόσοφος είναι 25 ετών και η σύζυγός του 29.

1845: Εκδίδεται η "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων", το διαχρονικό έργο του Λούις Κάρολ, που συντροφεύει τα όνειρα των παιδιών ακόμα και σήμερα.

1848: Εκδίδεται το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο", το ευαγγέλιο του κομμουνιστικού κινήματος, που συνέγραψαν ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς.

1855: Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση της ποιητικής συλλογής του Αμερικανού ποιητή Ουόλτ Ουίτμαν "Leaves of Grass" ("Τα Φύλλα της Χλόης").

1862: Ο Βρετανός συγγραφέας, Τσαρλς Λούτγουϊτζ Ντότζσον, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Λιούις Κάρολ, διηγείται στην μικρή Άλις Λίντελ μια ιστορία, η οποία αργότερα αποτελεί τη βάση για τη μετέπειτα συγγραφή του πιο δημοφιλούς του συγγραφικού έργου η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.

1863: Ένοπλη ρήξη «Ορεινών» και «Πεδινών» στην Αθήνα (Κανάρης, Βούλγαρης), η κορύφωση των γνωστών και ως «Ιουνιανών».

1865: Εκδίδεται το βιβλίο "Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων".

1867: Εκτελείται ο πρώην αυτοκράτορας του Μεξικού Άρντουκ Φερδινάνδος Μαξιμιλιανός με εντολή του Μπενίτο Χουάρες.

1879: Οι Βρετανοί καταστρέφουν ολοκληρωτικά την πρωτεύουσα της χώρας των Ζουλού, Ουλούντι και ουσιαστικά κερδίζουν τον πόλεμο με το αφρικανικό έθνος.

1884: Το Άγαλμα της Ελευθερίας δωρίζεται στις ΗΠΑ από τους Γάλλους.

1884: Διεξάγονται οι πρώτες ταυρομαχίες στην Αμερική στην πόλη Ντοτζ του Κάνσας.

1888: Διοργανώνεται για πρώτη φορά διαγωνισμός ροντέο στο Πρέσκοτ της Αριζόνα.

1901: Ο Αμερικανός δικαστής Ταφτ ορίζεται κυβερνήτης στις Φιλιππίνες.

1903: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τίοντορ Ρούσβελτ γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στέλνοντας το πρώτο επίσημο μήνυμα με το νέο καλώδιο μέσω του Ειρηνικού. Το μήνυμα κάνει το γύρο του κόσμου σε 9,5 λεπτά, κάτι για το οποίο παλαιότερα θα χρειάζονταν πολλές ώρες.

1904: Ξεκινά η κατασκευή του Καναλιού του Παναμά.

1909: Από τις 4 Ιουλίου 1776 έως σήμερα, οι ΗΠΑ αποκτούν έκταση γης τριών εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων, αξίας τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

1909: Συγκροτείται στην Αθήνα ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος», μία ομάδα αξιωματικών που προετοίμασε την επανάσταση στο Γουδί τον ίδιο χρόνο και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1910: Στο Ρένο της Νεβάδα ο 32χρονος Τζακ Τζόνσον γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός πυγμάχος, που κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία βαρέων βαρών νικώντας τον Τζιμ Τζέφρις. Η νίκη του δημιουργεί εντάσεις, καθώς σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ υπάρχουν νόμοι περί "φυλετικού διαχωρισμού". Ως εκ τούτου σε πολλές αμερικανικές πόλεις απαγορεύεται η προβολή οπτικού υλικού από τον αγώνα.

1911: Η Βρετανία συμπαρατάσσεται με τη Γαλλία και τα συμφέροντά της στο Μαρόκο, ενώ η Ισπανία υποστηρίζει τη Γερμανία.

1912: Διεξάγονται οι 5οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Στοκχόλμης, στους οποίους παίρνουν μέρος 2.541 αθλητές από 28 χώρες.

1912: Καθιερώνεται η οχτάωρη εργασία στις ΗΠΑ.

1913: Η Ρουμανία διατάζει την κινητοποίηση των στρατευμάτων της για να συμμετάσχει στο Β Βαλκανικό Πόλεμο.

1913: Κηρύχθηκε ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος.

1914: Διεξάγεται το πρώτο Γκραν Πρι μοτοσικλέτας στις ΗΠΑ (300 μίλια- στην Ντοτζ στο Κάνσας.

1914: Πραγματοποιείται στη Βιέννη η κηδεία του Αρχιδούκα της Αυστρίας Φραγκίσκου Φερδινάνδου και της συζύγου του Σοφίας, έξι ημέρες μετά τη δολοφονία τους στο Σεράγεβο.

1918: Σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο) ο Τσάρος Νικόλαος Β και τα μέλη της οικογένειας του δολοφονούνται από τους Μπολσεβίκους.

1919: Ο Μουσταφά Κεμάλ ιδρύει το Τουρκικό Εθνικιστικό Κογκρέσο στην Άγκυρα και καταγγέλλει το διαμελισμό της Τουρκίας, που αποφασίζεται στις Βερσαλίες.

1920: Η προσωρινή Κυβέρνηση της Σιβηρίας παραχωρεί τη νήσο Σαχαλίνη, πλούσια σε κοιτάσματα άνθρακα και πετρελαίου, στην Ιαπωνία.

1921: Ο Ελληνικός Στρατός (Χ Μεραρχία), μετά από σκληρή διήμερη μάχη, καταλαμβάνει την Κιουτάχεια.

1928: Πράκτορες από την Ιαπωνία δολοφονούν τον πρόεδρο της Κίνας Ζαν Ζουολίν.

1930: Στην Ελλάδα, οι πολίτες εξεγείρονται εξαιτίας των νέων αυξήσεων των τιμών των εισιτηρίων στους τροχιόδρομους και της κατάργησης των διαρκών.

1939: Το μεταγωγικό St.Louis με 963 Εβραίους πρόσφυγες από την Ευρώπη δεν παίρνει άδεια να δέσει στην Φλόριντα. Αναγκαστικά γυρίζει πίσω και τελικά πάνω από 200 επιβάτες του πεθαίνουν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως των Ναζί.

1941: Ο στρατηγός Κατρού διακηρύσσει την ανεξαρτησία της Συρίας εκ μέρους της Ελεύθερης Γαλλίας.

1941: Τα ναζιστικά στρατεύματα δολοφονούν Πολωνούς επιστήμονες και συγγραφείς στην υπό κατάληψη πόλη Λβιβ της Ουκρανίας.

1942: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αεροπλάνα των ΗΠΑ ενώνονται με τη ΡΑΦ για πρώτη φορά και βομβαρδίζουν από κοινού βάσεις των Ναζί στην Ολλανδία.

1943: Ο Βλαντισλάβ Σικόρσκι, πρωθυπουργός της εξόριστης στο Λονδίνο πολωνικής Κυβέρνησης, σκοτώνεται κατά την πτώση του αεροπλάνου του κοντά στο Γιβραλτάρ.

1943: Ξεκινά η Μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της ιστορίας με άρματα μάχης. Στην αρματομαχία ενεπλάκησαν 6.200 γερμανικά και σοβιετικά τανκς.

1943: Δύναμη 5.000 Ελλήνων ανταρτών του ΕΔΕΣ αρχίζει εκτεταμένες επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων κατοχής στη Δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα την παραπλάνησή τους ως προς την περιοχή αποβάσεως των Συμμάχων.

1946: Οι Φιλιππίνες ανακηρύσσονται ελεύθερη Δημοκρατία από τις ΗΠΑ, έπειτα από 400 χρόνια. Η αμερικανική σημαία κατεβαίνει από το κτίριο του Καπιτωλίου στη Μανίλα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, στέλνει μήνυμα αποποιούμενος αξιώσεων από τις Φιλιππίνες και υπόσχεται ουσιαστική βοήθεια για την οικοδόμηση του έθνους, το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου.

1947: Το ΕΑΜ καταθέτει πρόταση για τον τερματισμό του Εμφυλίου Πολέμου: Πολιτική ουδετερότητας στα εξωτερικά θέματα, κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και γενική αμνηστία.

1950: Το Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) εκπέμπει για πρώτη φορά στην Τσεχοσλοβακία.

1953: Η κατάσταση στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης παραμένει έκρυθμη, μετά την εξέγερση της 17ης Ιουνίου στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία και στο Ανατολικό Βερολίνο.

1953: Εκτελείται στις Ηνωμένες Πολιτείες το ζεύγος Ρόζενμπεργκ για κατασκοπεία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης.

1954: Η Δυτική Γερμανία νικά 3-2 την Ουγγαρία στη Βέρνη και κατακτά το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

1954: Η Μέριλιν Σέπαρντ βρίσκεται στο σπίτι της στο Οχάιο των ΗΠΑ ξυλοκοπημένη μέχρι θανάτου. Ο άνδρας της δρ. Σαμ Σέπαρντ υποστηρίζει ότι ο δολοφόνος είναι ένας άνδρας με κατσαρά μαλλιά, τον οποίο είδε επιστρέφοντας στο σπίτι. Οι αρχές, τον συλλαμβάνουν, περνά από δίκη όπου αποκαλύπτεται ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση, κηρύσσεται ένοχος για το φόνο της γυναίκας του και φυλακίζεται. Το 1966 ασκεί έφεση και οι αρχικές κατηγορίες καταρρέουν. Στην υπόθεση αυτή, που συγκλόνισε την αμερικανική κοινή γνώμη της εποχής, βασίστηκε το σενάριο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς και κινηματογραφικής ταινίας "Ο Φυγάς".

1957: Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια τον διάσημο λόγο του «Η δύναμη της μη-βίας».

1959: Η αμερικάνικη σημαία προσθέτει άλλο ένα αστεράκι, για να τιμήσει την είσοδο της Αλάσκας στις ΗΠΑ.

1961: Ο Ολυμπιακός κερδίζει με 2-1 στη Λεωφόρο την Σάντος του Πελέ, την κορυφαία ομάδα του κόσμου. Διαμαρτυρίες προκάλεσε η τιμή του εισιτηρίου που ορίστηκε στις 35 δραχμές, τιμή τριπλάσια των 10 δραχμών που κόστιζε εκείνη την περίοδο.

1963: Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, επιστρέφει στη Γη μετά το παρθενικό ταξίδι της στο διάστημα.

1965: Στις ΗΠΑ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ζητά να σταματήσει ο πόλεμος του Βιετνάμ.

1969: Η ΕΣΣΔ πραγματοποιεί πυρηνική δοκιμή στο ανατολικό Καζακστάν.

1969: Κυκλοφορεί το τραγούδι «Give peace a chance», ερμηνευμένο από την «Plastic Ono Band», με μέλη τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο.


1969: Στην Καλιφόρνια ο κατά συρροή δολοφόνος Zodiac επιτίθεται σε ένα νεαρό ζευγάρι. Η κοπέλα πεθαίνει και το αγόρι καταφέρνει να επιζήσει.

1973: Δικτατορία: Συλλαμβάνεται ο Ε. Αβέρωφ ως υποκινητής και πολιτικός σύμβουλος του «Κινήματος του Ναυτικού 1973».

1975: Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Μιχαήλ Στασινόπουλο.

1975: Στο Ισραήλ, έκρηξη βόμβας σε εμπορικό κέντρο της Ιερουσαλήμ προκαλεί το θάνατο 13 ατόμων και τον τραυματισμό 72. Το επεισόδιο συμβαίνει σε μια εποχή, που το Ισραήλ και η Αίγυπτος προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να φθάσουν στην υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης.

1976: Η επιδρομή στο Έντεμπε της Ουγκάντας: Ισραηλινοί κομάντος απελευθερώνουν τους 103 ομήρους – επιβάτες αεροπλάνου της Air France που είχε καταληφθεί από παλαιστίνιους και γερμανούς τρομοκράτες πάνω από την Κόρινθο στις 27 Ιουνίου, ενώ εκτελούσε την πτήση Τελ Αβίβ- Παρίσι, με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.

1976: Ιδρύεται στην Κύπρο ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ).

1979: Δεκαπέντε χρόνια μετά την ανατροπή του, απελευθερώνεται ο πρώτος Πρόεδρος της ανεξάρτητης Αλγερίας, Αχμέντ Μπεν Μπεζά.

1981: Ο Τζον ΜακΕνρό κερδίζει τον Μπιορν Μποργκ στον τελικό του Γουίμπλετον σταματώντας ένα σερί 5ετίας του Σουηδού, που είχε ισοφαρίσει το ρεκόρ του Γουίλιαμ Ρανσό στα τέλη του 1880.

1982: Ο Τζίμι Κονορς κερδίζει τον Τζον ΜακΕνρό με 3-6, 6-3, 6-7, 7-6, 6-4 στον μεγαλύτερο σε διάρκεια (4 ώρες, 16 λεπτά) τελικό ανδρών στην ιστορία του Γουίμπλετον.

1987: Πραγματοποιείται στη Μόσχα ενώπιον 250.000 ανθρώπων ροκ συναυλία με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών μεταξύ αυτών οι Santana, οι Doobie Brothers και η Bonnie Raitt. Επρόκειτο για μια συμβολική κίνηση υπέρ της ειρήνης και της κατανόησης μεταξύ των λαών, που έγινε από Αμερικανούς διοργανωτές σε συνεργασία με τη σοβιετική κυβέρνηση.

1987: Στη Γαλλία καταδικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε ισόβια κάθειρξη το πρώην μέλος της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι γνωστότερος με το ψευδώνυμο «ο Χασάπης της Λιόν»

1988: Η FIFA αποφασίζει στη Ζυρίχη την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1994 στις ΗΠΑ, ημέρα που η Αμερική γιορτάζει την επέτειο της Ανεξαρτησίας της.

1988: Στο Καζακστάν βαγόνια που μεταφέρουν οξυγόνο εκρήγνυνται με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 91 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 1500.

1989: Με τη βίαιη επέμβαση του στρατού μπαίνει τέλος στην διαμαρτυρία στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

1989: Απίστευτη έκρηξη φυσικού αερίου στη Ρωσία που πυροδοτήθηκε από διερχόμενο τρένο. Σκοτώνονται 575 άτομα.

1990: Ο αρεοπαγίτης Βασίλης Κόκκινος γίνεται ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

1991: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, αποφασίζει να εγκαταλείψει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

1992: Σύμφωνα με την Ιντερπόλ, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πλέον ασφαλείς περιοχές του κόσμου για τους ξένους τουρίστες, καθώς παρουσιάζει το χαμηλότερο δείκτη εγκληματικότητας στην Ευρώπη.

1993: Στις ΗΠΑ, σφυγμομέτρηση δείχνει ότι οι περισσότεροι πολίτες θα προτιμούσαν να μείνουν για μία βδομάδα στη φυλακή παρά να γίνουν πρόεδροι της χώρας.

1993: Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο αρχηγός της «Πολιτικής Άνοιξης», Αντώνης Σαμαράς, δηλώνει: «Δεν θα επιστρέψω στη Νέα Δημοκρατία κι αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω ο αρχηγός της».

1994: Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν δολοφονούν στο Παλαιό Φάληρο, τον Τούρκο διπλωμάτη Ομάρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, σύμβουλο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

1995: Η εκτός νόμου ισλαμική οργάνωση της Αιγύπτου Τζαμάα αλ Ισλαμίγια αναλαμβάνει την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μουμπάρακ, στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.

1996: Στη Ρωσία, άνετη είναι η νίκη του Μπόρις Γέλτσιν με 54% έναντι του 40% του κομμουνιστή αντιπάλου του, Γκενάντι Ζουγκάνοφ, στο β γύρο των προεδρικών εκλογών.

1997: Ο Ισημερινός κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο Νίνιο, που προκάλεσε πλημμύρες και χείμαρρους στη χώρα.

1998: Με ισόβια κάθειρξη τιμωρείται ο Τέρι Νίκολς για τον ρόλο που έπαιξε στη βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα.

1999: Ο Ελληνοαμερικανός Πιτ Σάμπρας κερδίζει στον τελικό τον Αντρέ Αγκάσι με 3-0 σετ και κατακτά το Γουίμπλετον για έκτη φορά σε 7 χρόνια. Ο Σάμπρας με την νίκη του αυτή ισοφαρίζει το ρεκόρ του Ρόι Εμερσον με 12 τίτλους Γκραντ Σλαμ.

2000: Η Ελλάδα υπογράφει την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Στους ισχυρούς της Ευρώπης συγκαταλέγεται πλέον η Ελλάδα, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν το μεσημέρι της Δευτέρας την ένταξη της χώρας μας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου του 2001. Στη συνέντευξη Tύπου που ακολούθησε, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για αυτό που αποκάλεσε μεγάλο ποιοτικό και αναπτυξιακό άλμα τονίζοντας ωστόσο ότι η ΟΝΕ δεν είναι πανάκεια. Η Ελλάδα γίνεται το 12ο μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Σημειώνεται ότι η χώρα μας ήταν η μόνη από τους 15 που το 1998, μολονότι είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στην ΟΝΕ, δεν είχε καταφέρει να εκπληρώσει τα κριτήρια.

2003: Με τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στη Χαλκιδική, ολοκληρώνεται η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2003.

2004: Σε συμφωνία για το πρώτο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλήγουν μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, οι ευρωπαίοι ηγέτες.

2004: Τίθεται ο θεμέλιος λίθος του μελλοντικού Πύργου της Ελευθερίας στο «Σημείο Μηδέν» στη θέση των δίδυμων πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου οι οποίοι ισοπεδώθηκαν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Πρόκειται για μια πέτρα από γρανίτη βάρους 20 τόνων. Στην τελετή ο γιος ενός αστυνομικού που σκοτώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001 διάβασε αποσπάσματα από τη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

2004: Η Ελλάδα Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Νικά στον τελικό την Πορτογαλία με 1-0 με γκολ του Άννελου Χαριστέα.
Οι Έλληνες διεθνείς ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την πορεία τους στη διοργάνωση και φεύγουν νικητές με 1-0 μέσα από το κατάμεστο Ντα Λούζ, πραγματοποιώντας έναν πραγματικό άθλο. Το "χρυσό" γκολ για την Ελλάδα σημειώνει ο Αγγελος Χαριστέας κλέβοντας τον πολυπόθητο τίτλο μέσα από τα χέρια των Πορτογάλων, που βρίσκονται ηττημένοι στην έδρα τους. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου υπάρχουν Έλληνες στήνεται ένα τρελό πανηγύρι. Η πολυπόθητη νίκη, που έκανε το ανείπωτο όνειρο της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου πραγματικότητα γίνεται πρώτη είδηση και σε όλα το διεθνή ΜΜΕ, που παραληρούν από επαίνους για την Εθνικής μας.

2009: Ανοίγει και πάλι ο χώρος στο στέμμα του αγάλματος της Ελευθερίας. Είχε κλείσει μετά τις επιθέσεις του 2001 στους Δίδυμους Πύργους.

2012: Ανακοινώνεται από τους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) η ανακάλυψη σωματιδίων που συμπεριφέρονται σαν το μποζόνιο του Χιγκς. Το πεδίο που δημιουργεί το σωματίδιο είναι υπεύθυνο για την ύπαρξη μάζας χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε βαρύτητα στο Σύμπαν.

2014: Ο Πρίγκηπας Φελίπε της Ισπανίας στέφεται νέος βασιλιάς της Ισπανίας με τον τίτλο Βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας.

 

 Γεννήσεις σαν σήμερα

1623 – Μπλεζ Πασκάλ – Γάλλος μαθηματικός και φιλόσοφος.

1694 – Λουί-Κλωντ Ντακέν, Γάλλος συνθέτης.

1784 – Αντόνιο Αλμέιντα, πορτογάλος φιλέλληνας, που διακρίθηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση. (Θαν. 21/9/1847)

1894: Φωκίων Δημητριάδης, έλληνας σκιτσογράφος, που διακρίθηκε κυρίως στην πολιτική γελοιογραφία. (Θαν. 19/6/1977)

1790 - Σερ Τζορτζ Έβερεστ, ουαλός στρατιωτικός, μηχανικός και τοπογράφος.
Δούλεψε πολλά χρόνια στην Ινδία, ανέπτυξε μεθόδους μέτρησης και προς τιμήν του η ψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων φέρει το όνομά του. (Θαν. 1/12/1866)

1804 - Ναθάναελ Χόθορν, Αμερικανός συγγραφέας,  («Άλικο Γράμμα», «Το σπίτι με τα επτά αετώματα»).

1807 - Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, Ιταλός στρατιωτικός, που αγωνίστηκε για την ενοποίηση και την ανεξαρτησία της Ιταλίας.
Η γεμάτη περιπέτειες και μάχες ζωή του τον έκανε πρόσωπο θρυλικό. Το 1860 ο Γκαριμπάλντι θα αναλάβει την "πορεία των χιλίων" ενάντια στη Σικελία, θα καταλάβει τη νήσο και στη συνέχεια θα περάσει στην ιταλική χερσόνησο, όπου μαζί με το στρατό των Πιεμοντέζων θα αντιμετωπίσει τους Βουρβώνους και θα εισέλθει στη Νάπολη, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του σύγχρονου ιταλικού κράτους. (Θαν. 2/6/1882)

1826 - Στίβεν Κόλλινς Φόστερ, ο πρώτος επαγγελματίας τραγουδοποιός των ΗΠΑ. Η πρώτη του επιτυχία ήταν το "Oh! Susanna".

1896 - Απόστολος Νικολαΐδης, πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού.
Προς τιμήν του, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας φέρει το όνομά του. Ήταν αθλητής του δεκάθλου και είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα.

1897 – Σίριλ Νόρμαν Χίνσελγουντ – Άγγλος χημικός και νομπελίστας.

1900 - Λούις Άρμστρονγκ,γεννιέται στις ΗΠΑ ο πιο διάσημος μουσικός της τζαζ.

1902 – Γκάι Λομπάρντο, Καναδός μουσικός.

1902 - Μέγιερ Λάνσκι, γεννιέται ο Ρωσο - εβραίος γκάνγκστερ, ο οποίος έζησε και έδρασε μαζί με τους φίλους του και επίσης διαβόητους γκάνγκστερ Μπάγκζι Σπίγκελ και Λάκι Λουτσιάνο την περίοδο της άνθησης της μαφίας στις ΗΠΑ.

1903 – Λου Γκέριγκ, Αμερικανός μπεϊζμπολίστας.

1906 – Ερνστ Μπόρις Τσέιν, Γερμανο-βρετανός βιοχημικός και νομπελίστας.

1910 – Γκλόρια Στιούαρτ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1911 – Στέλιος Φουσταλιεράκης, Φουσταλιέρης στο Ρέθυμνο Κρήτης. Δημιουργός, δεξιοτέχνης στο μπουλγαρί και ερμηνευτής των περισσοτέρων»καθιστικών σκοπών» της κρητικής μουσικής.

1919 – Λουί Ζουρντάν, Γάλλος ηθοποιός.

1922 – Νιλς Μπορ, Δανός φυσικός και νομπελίστας.

1926 – Αλφρέδο Ντι Στέφανο, Αργεντινός ποδοσφαιριστής.

1927 - Τζίνα Λολομπριτζίτα, Ιταλίδα ηθοποιός, γεννιέται στο Σουμπιάκο, μια περιοχή κοντά στη Ρώμη.

1928 - Ζαν Ζουολίν, Κινέζος πρόεδρος,ο οποίος δολοφονείται από Ιάπωνες πράκτορες.

1929 - Κάρολος Παπούλιας, Έλληνας πολιτικός που υπήρξε και Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1930 – Τζίνα Ρόουλαντς, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1936 – Ανδρέας Μπάρκουλης, ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

1940 - Άννα Φόνσου, Ελληνίδα ηθοποιός και από τους προτεργάτες για να φτιαχτεί το "Σπίτι του Ηθοποιού".

1947 – Σαλμάν Ρασντί, Αγγλο-ινδός συγγραφέας.

1951 – Κάθλιν Κένεντι Τάουνσεντ, Αμερικανίδα πολιτικός.

1954 – Καθλίν Τέρνερ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1960 – Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ, Αυστριακός οδηγός αγώνων.

1962 – Πόλα Αμπντούλ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.

1966 – Μηνάς Χατζίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1970 – Αντώνης Ρέμος, Έλληνας τραγουδιστής.

1978 – Ντιρκ Νοβίτσκι, Γερμανός καλαθοσφαιριστής.

1978 – Βίκυ Καγιά, Ελληνίδα μοντέλο και ηθοποιός.

1978 – Κάτια Ζυγούλη, μοντέλο και ηθοποιός.

1978 – Θάλεια Ματίκα, Ελληνίδα ηθοποιός.

1981 – Γιούρκας Σεϊταρίδης, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής.

1982 – Χάννα Χάρπερ, Αγγλίδα πορνογραφική ηθοποιός.

1984 – Πολ Ντέινο, Αμερικανός ηθοποιός.

1986 – Δημήτρης Σιαλμάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

 Θάνατοι σαν σήμερα

362 π.Χ. – Επαμεινώνδας, Έλληνας στρατηγός.

966 – Πάπας Βενέδικτος Ε΄.

1546 – Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, Οθωμανός ναύαρχος.

1608 – Αλμπερίκο Τζεντίλι, Ιταλός νομικός.

1806 – Σαρλ Ανρί Σανσόν, Γάλλος δήμιος.

1822 - Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, αδελφός του Πετρόμπεη, οπλαρχηγός, από τις δυναμικότερες μορφές της ελληνικής επανάστασης. Σκοτώθηκε σε μάχη με τους Τούρκους στη Σπλάντζα της Ηπείρου.

1826 – Τζον Άνταμς, 2ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1826 – Τόμας Τζέφερσον, 3ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1831 – Τζέιμς Μόνροου, 5ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1844 – Ετιέν Ζοφρουά ντε Σεν Ιλέρ, Γάλλος φυσιοδίφης.

1848 - Φρανσουά Ρενέ Ντε Σατομπριάν, Γάλλος συγγραφέας, πολιτικός, διπλωμάτης και φιλέλληνας.
Πιο γνωστός στην Ελλάδα ως Σατωβριάνδος. Προς τιμήν του, στην Αθήνα υπάρχει η οδός Σατωβριάνδου.

1865 – Ευαγγέλης Ζάππας, έμπορος και εθνικός ευεργέτης.
Με τη διαθήκη του όρισε να κτισθεί το Ζάππειο και χρηματοδότησε τη θεσμοθέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων ανά τετραετία, παράλληλα με εκθέσεις βιομηχανικών και εμπορικών προϊόντων (4 συνολικά μεταξύ 1859 και 1888). Οι αγώνες αυτοί έμειναν γνωστοί στην ιστορία σαν Ζάππειες Ολυμπιάδες και αποτέλεσαν τον πρόδρομο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

1867 – Μαξιμιλιανός Α’, αυτοκράτορας του Μεξικού.

1876 – Μιχαήλ Μπακούνιν, ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού.

1910 – Τζιοβάνι Σκιαπαρέλι, Ιταλός αστρονόμος.

1921 – Αντόνι Γκραμπόφσκι, Πολωνός χημικός μηχανικός.

1934 - Μαρί Σκλοντόφσκα Κιουρί, γνωστότερη ως Μαντάμ Κιουρί, γαλλοπολωνέζα φυσικός, που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη του ραδίου, πεθαίνει από λευχαιμία σε ηλικία 66 ετών. (Γεν. 7/11/1867)

1937 – Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, Σκωτσέζος συγγραφέας.

1951 – Άγγελος Σικελιανός, από τους μείζονες Έλληνες ποιητές.
Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.

1970 - Μπαρνέτ Νιούμαν, Αμερικανός ζωγράφος, που θεωρείται από τους μεγάλους εκπροσώπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

1971 - Όγκαστ Ντέρλεθ, συγγραφέας, πιστός φίλος και μαθητής του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, ο οποίος εγκαινίασε τον όρο "Μυθολογία Κθούλου" για να περιγράψει καλύτερα τη δουλειά του δευτέρου.
Ο Λάβκραφτ οφείλει τη μεταθανάτια αναγνώριση και διασημότητα του στην αφοσίωση του Ντέρλεθ, ο οποίος έκανε σκοπό της ζωής του να ολοκληρώσει ο ίδιος αρκετά από τα ημιτελή διηγήματα του Λάβκραφτ και να τα κάνει ευρύτερα γνωστά στο κοινό.

1992 – Άστορ Πιατσόλα, Αργεντινός συνθέτης.

1993 – Ουίλιαμ Γκόλντινγκ, Άγγλος συγγραφέας.

1994 – Έντισον Βήχος, Έλληνας ηθοποιός.

2003 - Μπάρι Γουάιτ, Αμερικανός τραγουδιστής.

2011 – Όθων των Αψβούργων, Αυστριακός πρίγκιπας.

2013 - Ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά, Ελληνίδα μοναχή και λογοτέχνιδα.

2014 – Αντώνης Ζησιμάτος, Έλληνας δημοσιογράφος.