DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 20 Μαΐου ας θυμηθούμε τι έγινε

05.Maios-Tsarouxis

Σαν σήμερα 20 Μαΐου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα
Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας

Εορτάζουν
Αγίου Θαλλελαίου μάρτυρος ιατρού, (Θαλλελαίος, Θαλής)

Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, (Λυδία, Λήδα, Λύδα *)

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

20 Μαΐου

Γεγονότα σαν σήμερα

325: Λαμβάνει χώρα η Πρώτη Σύνοδος της Νίκαιας, η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος της Χριστιανικής Εκκλησίας.

491: Η αυτοκράτειρα Αριάδνη παντρεύεται τον Αναστάσιο Α'. Η χήρα αυγούστα ήταν σε θέση να επιλέξει τον διάδοχό της για το βυζαντινό θρόνο μετά το θάνατο του Ζήνωνα που ήταν ο προηγούμενος αυτοκράτορας.

526: Ένας τεράστιος σεισμός σκοτώνει 300.000 ανθρώπους στη Συρία και την Αντιόχεια.

1293: Ο βασιλιάς Σάντσο ο Δ' της Ισπανίας ιδρύει τη Σχολή Γενικών Σπουδών της Αλκάλα.

1497: Ο εξερευνητής Τζον Κάμποτ ξεκινά από το Μπρίστολ της Αγγλίας με το πλοίο του "Μάθιου" προς τα δυτικά για να ανακαλύψει νέες χώρες.

1498: Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα ανακαλύπτει το θαλάσσιο δρόμο για την Ινδία όταν φτάνει στο Κοζικόντε (παλαιότερα γνωστό ως Καλικούτ).

1520: Λαμβάνει χώρα η σφαγή στο Μεγάλο Ναό της Τενοτστιτλάν, με αποτέλεσμα να στραφούν οι Αζτέκοι ενάντια στους Ισπανούς.

1521: Κατά τον Ισπανογαλλικό πόλεμο η Γαλλία καταλαμβάνει την ισπανική πόλη, Πομπελούνα.

1570: Ο Αβραάμ Ορτέλιους δημιουργεί τον πρώτο σύγχρονο άτλαντα.

1609: Εκδίδονται στο Λονδίνο τα Σονέτα του Γουίλιαμ Σέξπιρ.

1690: Με ειδικό νόμο η Αγγλία δίνει χάρη σε όλους του υποστηρικτές του βασιλιά Τζέιμς του Β'.

1734: Το πρώτο Jockey Club στον κόσμο ιδρύεται στην Νότια Καρολίνα.

1802: Με το Νόμο της 20ης Μαΐου του 1802, ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας επαναφέρει τη δουλεία στις γαλλικές αποικίες, ανακαλώντας την κατάργησή της κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

1813: Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας ηγείται των γαλλικών στρατευμάτων στη μάχη του Μπάουτζεν, στη Σαξονία της Γερμανίας, εναντίον των συμμαχικών στρατών της Ρωσίας και της Πρωσίας. Η μάχη λήγει την επόμενη ημέρα με νίκη των Γάλλων.

1825: Μάχη στο Μανιάκι: o Παπαφλέσσας με λιγοστούς άνδρες πέφτουν μαχόμενοι κατά των υπεράριθμων Αιγυπτίων του Ιμπραήμ Πασά.

1861: Κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο το Κεντάκι κηρύσσει την ανεξαρτησία του, η οποία θα κρατήσει μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, όταν τα στρατεύματα των Νοτίων μπαίνουν πόλη.

1862: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Λίνκολν, υπογράφει νόμο σύμφωνα με τον οποίο σε κάθε οικογενειάρχη παραχωρείται μια κατοικία συγκεκριμένων τετραγωνικών με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει εκεί για πέντε χρόνια, ενώ αν θέλει μπορεί να την αγοράσει έναντι ορισμένου αντιτίμου μετά από έξι μήνες.

1874: Ο Λιβάι Στρος κυκλοφορεί το πρώτο τζιν με κόπιτσες, στην τιμή των 13 δολαρίων η δωδεκάδα.

1882: Ιδρύεται η Τριπλή Συμμαχία από τη Γερμανία, την Αυστροουγγαρία και την Ιταλία.

1891: Ο Τόμας Έντισον επιδεικνύει για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό την εφεύρεσή του, το κινετοσκόπιο, το οποίο υπήρξε πρόδρομος του κινηματογράφου.

1896: Ο 6 τόνων πολυέλαιος του Παλέ Γκαρνιέ πέφτει πάνω στο πλήθος, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας πολλά άλλα.

1900: Ξεκινούν στο Παρίσι οι εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης και κρατούν 5 μήνες, έως τις 28 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών διεξάγονται οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες όπου παίρνουν μέρος 1.319 αθλητές και 11 αθλήτριες από 22 κράτη. Είναι η πρώτη φορά, που γυναίκες παίρνουν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η δε Αγγλίδα Σάρλοτ Πάρκερ είναι η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης νικώντας στο αγώνισμα του τένις. Οι αγώνες έχουν παταγώδη αποτυχία. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αγωνίσματα στίβου γίνονται στο δάσος της Βουλόνης αντί σε στάδιο δημιουργώντας προβλήματα στους ρίπτες.

1901: Η Κρητική Βουλή ζητά με ψήφισμά της την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

1902: Η Κούβα ανεξαρτητοποιείται από τις ΗΠΑ.

1902: Στην Κούβα, ο Τόμας Εστράντα γίνεται Πρόεδρος της νέας δημοκρατίας, μετά την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων.

1919: Έκρηξη ηφαιστείου σκοτώνει 16.000 στην κεντρική Ιάβα.

1927: Συνθήκη της Τζέντα: Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει την κυριαρχία του βασιλιά Ιμπν Σαούντ στα βασίλεια της Χετζάζ και της Νατζντ, τα οποία αργότερα θα συγχωνευτούν για να αποτελέσουν το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

1927: Ο πιλότος Τσαρλς Λίντμπεργκ ξεκινά από το Λονγκ Άιλαντ για την πρώτη πτήση χωρίς διακοπή πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και φτάνει στο Λε Μπουρζέ Φιλντ του Παρισιού το επόμενο πρωί.

1929: Στην Κίνα, κάτω από τη διεθνή πίεση, η Ιαπωνία αρχίζει να εκκενώνει τη Σαντούνγκ.

1932: Η Αμέλια Έρχαρτ είναι η πρώτη γυναίκα πιλότος, που επιχειρεί την πρώτη χωρίς διακοπή πτήση πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

1932: Νέος καγκελάριος της Αυστρίας ορίζεται ο Καρλ Ντόλφους.

1940: Μπαίνουν οι πρώτοι αιχμάλωτοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

1941: Αρχίζει η μάχη της Κρήτης.
Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αρχίζει η εποποιία της Μάχης της Κρήτης, με τους πρώτους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές να προσγειώνονται στη Μεγαλόνησο, την ώρα, που στην υποδουλωμένη Αθήνα γίνονται οι πρώτες κινήσεις για την οργάνωση της αντίστασης.

1942: Επιτρέπεται για πρώτη φορά, η κατάταξη μαύρων στο ναυτικό των ΗΠΑ.

1944: Ολοκληρώνεται το Συνέδριο του Λιβάνου όπου και συνομολογείται το "Εθνικό Συμβόλαιο" μεταξύ των ελληνικών πολιτικών παρατάξεων.

1946: Παραχωρείται από το βρετανικό πολεμικό ναυτικό στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το αντιτορπιλικό Αιγαίον ΙΙ.

1949: Δημιουργείται ο πρόδρομος της ΝΑSA, η AFSA.

1951: Ο γερμανικός οίκος Χόλτσμαν ξεκινά το έργο του νέου λιγνιτωρυχείου στο Αλιβέρι.

1954: Ο Τσιανγκ Κάι Σεκ επανεκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας.

1964: Έντονη η ζήτηση χρυσών λιρών στην Ελλάδα. Καλύπτεται με επέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος και ερμηνεύεται ως ένδειξη της έντονης ανησυχίας της κοινής γνώμης. Παρατηρείται επίσης πρωτοφανής εποχική διόγκωση της κυκλοφορίας του χαρτονομίσματος.

1964: Αρχίζουν στην Κέρκυρα οι εορτασμοί για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

1965: Ένα μπόινγκ 72Β των πακιστανικών αερογραμμών συντρίβεται κατά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο του Καΐρου σκοτώνοντας 121 άτομα.

1966: Εκδίδεται απαλλακτικό το βούλευμα για το σχέδιο Περικλής. Σύμφωνα με αυτό, το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ, απέβλεπε στην καταπολέμηση του κομμουνισμού και δεν στράφηκε εναντίον άλλων κομμάτων.

1966: Βοήθεια υπό μορφή δανείου ύψους 58.000.000 δολαρίων χορηγεί στην Ελλάδα το διεθνές "κονσόρτσιουμ" για την οικονομική ενίσχυση Ελλάδας-Τουρκίας. Τις σχετικές διαπραγματεύσεις διεξήγαγε στο Παρίσι ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού Ιωάννης Ε. Τσουδερός.

1967: Ο ελληνικος θρόνος αποκτά διάδοχο και ο Λυκαβηττός υποδέχεται με 101 κανονιοβολισμούς τον τοκετό της Άννας-Μαρίας.

1970: Ο Μάο καλεί όλο τον κόσμο να επαναστατήσει ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

1972: Δυο Κούροι, πολύ μεγάλης αξίας, ανακαλύπτονται στο Μαρκόπουλο Αττικής.

1972: Ξεκινάει το πρώτο διεθνές ράλι της ΦΙΛΠΑ (Φίλοι του Παλαιού Αυτοκινήτου).

1977: Το Όριαντ Εξπρές κάνει το τελευταίο ταξίδι του.

1978: Κεντρώο άνοιγμα του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το Υπουργείο Συντονισμού. Μαζί του και ο έτερος βουλευτής των «Νεοφιλελευθέρων» Παύλος Βαρδινογιάννης, ενώ ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την ΕΔΗΚ, αναλαμβάνει Υπουργός Οικονομικών.

1980: Απάτη εκατομμυρίων ξεσκεπάζεται σε βάρος του ΟΑΕΔ. Συλλαμβάνονται 32 άτομα.

1983: Γάλλοι ερευνητές υπό τον καθηγητή Λικ Μοντανιέ απομονώνουν τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS.

1983: Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν αίρει το εμπάργκο κατά του Ισραήλ, που διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο και αφορούσε τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16. Το εμπάργκο επιβλήθηκε στο Ισραήλ μετά την εισβολή στο Λίβανο.

1985: Το Ισραήλ απελευθερώνει 1.500 Παλαιστινίους και Λιβανέζους κρατούμενους για την απελευθέρωση τριών Ισραηλινών στρατιωτών.

1990: Η Μόνικα Σέλες σταματάει το ρεκόρ 66 συνεχόμενων νικών της Στέφι Γκραφ όταν την κερδίζει με 6-4, 6-3 στον τελικό του BMW German Open.

1990: Ισραηλινός παθαίνει αμόκ και δολοφονεί επτά Άραβες στο Τελ Αβίβ.

1990: Ο άλλοτε πρόεδρος της ΑΕΚ Μιχάλης Αρκάδης πεθαίνει από οξύ έμφραγμα στο γήπεδο της Ριζούπολης κατά τη διάρκεια του αγώνα Απόλλων Αθηνών - ΑΕΚ 0-0.

1990: Πραγματοποιούνται στη Ρουμανία οι πρώτες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μετά την πτώση του Κομμουνισμού.

1991: Ο πολυνίκης πρώην προπονητής του Άρη Γιάννης Ιωαννίδης υπογράφει στον Ολυμπιακό έπειτα από απουσία ενός έτους από τους πάγκους. Με τον Ιωαννίδη ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα Α1.

1991: Στην ΕΣΣΔ, το Κοινοβούλιο υιοθετεί κατ' αρχήν νομοσχέδιο που διασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα να ταξιδεύουν ελεύθερα στο εξωτερικό.

1992: Έρευνα, που γίνεται σε τέσσερις χώρες της ΕΟΚ δείχνει ότι το 27% των Ευρωπαίων δεν πλένουν τα χέρια τους όταν βγαίνουν από την τουαλέτα.

1992: Στην Ταϊλάνδη, 40 είναι οι νεκροί κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών ταραχών στην Μπανγκόκ.

1993: Αθώος κρίνεται ομόφωνα ο επιχειρηματίας Γιώργος Λούβαρης, ο οποίος κατηγορήθηκε για την υπόθεση της αγοράς των πυραύλων Μάτζικ.

1993: Τα Σκόπια διαμαρτύρονται στις ελληνικές αρχές για τις δυσκολίες που δημιουργούν Έλληνες φρουροί και τελωνειακοί των συνόρων, σε πολίτες και αυτοκίνητα των Σκοπίων, που φέρουν στα χαρτιά τους την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

1994: Στις ΗΠΑ, πεθαίνει η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, σε ηλικία 64 ετών, από καρκίνο.

1994: Ψηφίζεται στη Βουλή η σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Κων/νου Μητσοτάκη, Γιάννη Παλαιοκρασσά και Ανδρέα Ανδριανόπουλο για το θέμα της πώλησης της ΑΓΕΤ.

1995: Η Ρωσία εξαπολύει νέες επιθέσεις στην Τσετσενία.

1995: Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του για τη μετάβαση στο Ιράν περίπου 100 Ρώσων πυρηνικών επιστημόνων, φοβούμενος ότι αυτό σημαίνει και την αντίστοιχη μεταφορά πυρηνικού υλικού.

1995: Το Ζαΐρ ανακοινώνει ότι αίρει τον αποκλεισμό της Κινσάνσα, που δεν επέτρεπε σε φορτηγά και ανθρώπους να ταξιδέψουν από τη ζώνη, όπου είχε εκδηλωθεί η επιδημία του θανατηφόρου ιού Έμπολα προς την πρωτεύουσα.

1997: Με ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ εγκρίνεται η προμελέτη των δύο Ιταλών αρχιτεκτόνων για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

1998: Τη δυσφορία του Κώστα Καραμανλή προκαλούν οι απροκάλυπτα ρατσιστικές δηλώσεις δύο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή δημόσιας διοίκησης της Βουλής τού νομοσχεδίου για τη συνοριακή αστυνομία. Συγκεκριμένα, ο Απόστολος Ανδρεουλάκος πρότεινε «να διώξουμε τους Αλβανούς κι αν ξαναγυρίσουν να τους στείλουμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα Μακρονήσια», ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε να καθιερωθεί πόθεν έσχες για τους λαθρομετανάστες.

2001: Ο Κριστόφ Βαζέχα σκοράρει στον αγώνα ΠΑΟ- Παναχαϊκή (4-0) το 234ο γκολ του και αναρριχάται στην 2η θέση των σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα, πίσω από τον Θωμά Μαύρο.

2002: Το ανατολικό Τιμόρ κερδίζει και πάλι την ανεξαρτησία του.

2004: Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για 5ήμερη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ανδρών στο Λευκό Οίκο, οι διμερείς σχέσεις, η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και θέματα της ομογένειας.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1315: Μπόννη του Λουξεμβούργου, δούκισσα της Νορμανδίας.

1470: Πιέτρο Μπέμπο, Ιταλός καρδινάλιος.

1769 - Ανδρέας Μιαούλης, Έλληνας ναύαρχος και πολιτικός.

1799 - Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Γάλλος συγγραφέας.

1806 - Τζον Στιούαρτ Μιλ, Άγγλος φιλόσοφος.

1822 - Φρεντερίκ Πασσύ, Γάλλος οικονομολόγος.

1830 - Εκτόρ Μαλό, Γάλλος συγγραφέας.

1861 - Χένρι Γκαντ, Αμερικανός μηχανικός.

1869 - Γιόχαν Γιάκομπς, Γερμανός επιχειρηματίας.

1882 - Σίγκριντ Ούντσετ, Νορβηγίδα συγγραφέας.

1883 - Φαϊζάλ Α', βασιλιάς του Ιράκ.

1885 - Αλεξάντερ Λερ, Αυστριακός πτέραρχος.

1901 - Μαξ Όυβε, Ολλανδός σκακιστής.

1908 - Τζέιμς Στιούαρτ, Αμερικανός ηθοποιός.

1915 - Μοσέ Νταγιάν, Ισραηλινός στρατηγός.

1916 - Τρεμπιζόντα Βάλα, Ιταλίδα αθλήτρια.

1921 - Βόλφγκανγκ Μπόρχερτ, Γερμανός συγγραφέας.

1931 - Γιώργος Βασιλείου, Κύπριος πολιτικός.

1931 - Λούις Σμιθ, Αμερικανός μουσικός.

1934 - Αλκέτας Παναγούλιας, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής.

1935 - Χοσέ Μουχίκα, Ουρουγουανός πολιτικός.

1938 - Μαρινέλλα, Ελληνίδα τραγουδίστρια.

1942 - Κάρλος Χάθκοκ, Αμερικάνος στρατιωτικός.

1944 - Τζο Κόκερ, Άγγλος μουσικός και τραγουδιστής.

1946 - Σερ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.

1947 - Μάργκαρετ Γουίλσον, Νεοζηλανδή πολιτικός.

1957 - Γιοσιχίκο Νόντα, Ιάπωνας πολιτικός.

1959 - Ισραήλ Καμακαγουιγουόλε, Αμερικανός τραγουδιστής.

1967 - Παύλος, πρώην Διάδοχος της Ελλάδας.

1969 - Μπράιαν Τζέραρντ Τζέιμς, Αμερικανός παλαιστής.

1972 - Busta Rhymes, Αμερικανός ράπερ.

1978 - Χριστόδουλος Μπανίκας, Έλληνας σκακιστής.

1981 - Ίκερ Κασίγιας, Ισπανός ποδοσφαιριστής.

1982 - Πετρ Τσεχ, Τσέχος ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

685 - Έκγκφριθ, βασιλιάς της Νορθουμβρίας.

1277 - Πάπας Ιωάννης ΚΑ΄.

1285 - Ιωάννης Α', βασιλιάς της Κύπρου.

1449 - Πέτρος, δούκας της Κοΐμπρα.

1506 - Χριστόφορος Κολόμβος, Ιταλός εξερευνητής.

1622 - Οσμάν Β΄, Οθωμανός σουλτάνος.

1648 - Βλαδίσλαος Δ', βασιλιάς της Πολωνίας.

1772 - Παλαιών Πατρών Γεράσιμος ο Θηραίος, Έλληνας μητροπολίτης.

1825 - Παπαφλέσσας, Έλληνας κληρικός και αγωνιστής.

1875 - Αμαλία, βασίλισσα της Ελλάδας.

1887 - Αλέξανδρος Ουλιάνοφ, Ρώσος επαναστάτης.

1896 - Κλάρα Σούμαν, Γερμανίδα πιανίστρια και συνθέτρια.

1940 - Καρλ Γκούσταφ Βέρνερ φον Χάιντενσταμ, Σουηδός συγγραφέας.

1942 - Εκτόρ Γκιμάρ, Γάλλος αρχιτέκτονας.

1947 - Φίλιπ Λέναρντ, Αυστριακός φυσικός.

1947 - Γιώργης Σιάντος, Έλληνας πολιτικός.

1949 - Δαμασκηνός, αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

1960 - Ηλίας Παπαηλιού, Έλληνας νομικός.

1971 - Αναστάσιος Αστεριάδης, Έλληνας γιατρός.

1975 - Φιάμε Ματαάφα Μουλινούου Β΄, πρωθυπουργός των Σαμόα.

1977 - Δημήτριος Χατζηγάκης, Έλληνας πολιτικός.

1985 - Δημήτριος Παπαπαναγιώτου, Έλληνας πολιτικός.

1988 - Σταύρος Κατράκης, Έλληνας μεταλλειολόγος και πανεπιστημιακός.

2011 - Ράντυ Σάβατζ, Αμερικανός παλαιστής.

2013 - Ρέι Μάνζαρεκ, Αμερικανός μουσικός (The Doors).

2014 - Πρίγκιπας Ρούπερτ Λεβενστάιν, Γερμανός επιχειρηματίας.

2019 - Νίκι Λάουντα, ήταν Αυστριακός πρώην οδηγός αγώνων και τρεις φορές πρωταθλητής Φόρμουλα 1 (1975, 1977 και 1984).
Όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ίδρυσε και διηύθυνε δυο αεροπορικές εταιρείες. (22 Φεβρουαρίου 1949 – 20 Μαΐου 2019)
Ο Λάουντα τραυματίστηκε πολύ σοβαρά σε ατύχημα στη διάρκεια του γερμανικού γκραν-πρι στο Νίρμπουργκρινγκ το 1976, όταν η Ferrari που οδηγούσε χτύπησε στα προστατευτικά κιγκλιδώματα και τυλίχτηκε στις φλόγες. Κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του εξαιτίας της εισπνοής τοξικών αερίων και των σοβαρών εγκαυμάτων που υπέστη. Αντίθετα όμως σε κάθε πρόβλεψη, κατάφερε να αναρρώσει και σε έξι μόλις εβδομάδες επέστρεψε στους αγώνες, λαμβάνοντας μέρος στο ιταλικό γκραν-πρι και κατακτώντας την τέταρτη θέση. Τα σημάδια του τραυματισμού του και των υποχρεωτικών πλαστικών επεμβάσεων στις οποίες υπεβλήθη μετά το ατύχημα είναι εμφανή στο κεφάλι του. Ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν πως, ενώ θα μπορούσε να διορθώσει περισσότερο την αισθητική του προσώπου του, δεν το έκανε ποτέ έτσι ώστε να αποτελεί ζωντανό παράδειγμα των κινδύνων που διατρέχουν οι οδηγοί F1. Εξάλλου υπήρξε από τους πιο ενεργούς και δραστήριους οδηγούς με πολλές πρωτοβουλίες στον αγώνα για την αύξηση της ασφάλειας των οδηγών.
Ο Λάουντα έφυγε για πάντα από κοντά μας τα ξημερώματα της Δευτέρας 20 Μαΐου του 2019 στη διάρκεια του ύπνου του στο θάλαμο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης στην Ελβετία όπου νοσηλευόταν.