DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 29 Απριλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Aprilis

Σαν σήμερα 29 Απριλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Χημικού Πολέμου
Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας
Παγκόσμια Ημέρα Ευχής
Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Εορτάζουν
Ζωοδόχου Πηγής
Αγίων Ιάσωνος και Σωσίπατρου των Αποστόλων, (Ιάσων, Ιάσονας, Ιάσωνας,
Σωσίπατρος, Σώπατρος, Σωπάτρα, Σωπατρία, Πάτρα, Πατρούλα, Πατρίτσα *)

Αγίας Κερκύρης, (Κέρκυρα, Κερκύρα)

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

29 Απριλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1091: Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η Μάχη του Λεβούνιου. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός νικά τους Πετσενέγκους και τους εξαφανίζει από την Ιστορία.

1429: Κατά τον εκατονταετή πόλεμο, η 17χρονη Ιωάννα της Λωραίνης ή Ζαν ντ’ Αρκ, απελευθερώνει την Ορλεάνη από την αγγλική κυριαρχία.

1661: Η κινεζική δυναστεία των Μινγκ καταλαμβάνει την Ταϊβάν.

1672: Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας εισβάλλει στην Ολλανδία.

1699: Πραγματοποιείται στο Λούβρο η πρώτη σύνοδος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.

1707: Τα Κοινοβούλια Αγγλίας και Σκοτίας συνεδριάζουν και αποφασίζουν την ένωση των περιοχών τους, σχηματίζοντας έτσι τη Μεγάλη Βρετανία.

1770: Ο Τζέιμς Κουκ ανακαλύπτει τον κόλπο Μπότανι, στην Αυστραλία.

1813: Παρουσιάζεται το καουτσούκ.

1821: Επαναστατεί η Γλαρέντζα της Ηλείας. Ναυμαχία του Γέροντα.

1854: Ιδρύεται στην Πενσιλβάνια το πρώτο κολέγιο αποκλειστικά για Αφροαμερικανούς, με την ονομασία Ινστιτούτο Άσμουν.

1861: Στον Αμερικανικό Εμφύλιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων του Μέριλαντ ψηφίζει κατά της αποσκίρτησης από την Ένωση.

1875: Εκδίδονται τα ταξιδιωτικά διηγήματα του Χένρι Τζέιμς «Υπερατλαντικά Σχέδια».

1880: Καθίσταται υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία για τους Έλληνες πολίτες.

1882: Η Ζίμενς παρουσιάζει στο Βερολίνο το πρώτο τρόλεϊ με την ονομασία Electromote.

1902: Η αμερικανική Γερουσία εγκρίνει την παράταση ισχύος του νόμου περί αποκλεισμού των Κινέζων για δεύτερη φορά. Ο εν λόγω νόμος, που απαγόρευε τη μετανάστευση Κινέζων στις ΗΠΑ, ψηφίζεται για πρώτη φορά το 1882.

1903: Μετά από κατολίσθηση, 30.000.000 κυβικά μέτρα βράχων σκοτώνουν 70 ανθρώπους στο Φρανκ της Αλμπέρτα στον Καναδά.

1912: Καταγράφεται η υψηλότερη θερμοκρασία στις Φιλιππίνες (42,2ο C).

1912: Νέα αποτυχημένη πτήση και τραυματισμός του αεροπόρου Α. Καραμανλάκη.

1913: Ο σουηδός μηχανικός Γκίντιον Σούντμπακ κατασκευάζει και πατεντάρει το φερμουάρ.

1914: Οι βορειοηπειρωτικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν την Κολωνία.

1916: Τερματίζεται επίσημα Επανάσταση του Πάσχα με την παράδοση των Ιρλανδών εθνικιστών στις βρετανικές αρχές στο Δουβλίνο. Αίρεται ο στρατιωτικός νόμος στην Ιρλανδία.

1916: Ο στρατιωτικός νόμος στην Ιρλανδία αίρεται και η επονομαζόμενη επανάσταση του Πάσχα τελειώνει επισήμως, με την παράδοση των Ιρλανδών εθνικιστών στις βρετανικές αρχές στο Δουβλίνο.

1919: Η Διάσκεψη ειρήνης στο Παρίσι επικυρώνει την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου της 22/4/1919, βάσει της οποίας ανατίθεται στην Ελλάδα η αποστολή ελληνικού στρατού στη Σμύρνη.

1920: Με νέα προκήρυξή της προς το λαό, η αντιπολίτευση κατακρίνει ως ανεπαρκή τα ληφθέντα μέτρα από την κυβέρνηση Βενιζέλου, την οποία θεωρούσε ότι, κατείχε την εξουσία παράνομα, ζητώντας τη διενέργεια εκλογών.

1922: Το πρώτο επίσημο διεθνές πρωτάθλημα άρσης βαρών ξεκινάει στο Ταλίν της Εσθονίας.

1922: Ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην κυβέρνηση με μια ψήφο.

1923: Εγκαίνια στο Παγκράτι του πρώτου προσφυγικού συνοικισμού στην Αθήνα.

1923: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μηνύει την Κόντακ για παράβαση των νόμων κατά των τραστ.

1929: Αναβάλλονται για τον Οκτώβριο οι ελληνικές δημοτικές εκλογές.

1930: Αυτοκτονεί η Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια από την Καλαμάτα, γνωστή και από το δεσμό της με τον ομότεχνό της Κώστα Καρυωτάκη.

1933: Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ των ομάδων Έβερτον και Μάντσεστερ Σίτι (3-0) είναι ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου, που οι παίκτες φορούν φανέλες με νούμερα. Η Έβερτον χρησιμοποιεί νούμερα από 1 μέχρι 11 και η Σίτι από 12 μέχρι 22.

1939: Η Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης χρειάζεται 3,5 χρόνια για να στηθεί και σχεδόν 5,5 εκατομμύρια φράγκα.

1941: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την Κεφαλλονιά.

1941: Ορκίζεται η πρώτη ελληνική Κυβέρνηση κατοχής, με πρωθυπουργό τον στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου.

1941: Οι αρχές κατοχής στην Ελλάδα θέτουν σε κυκλοφορία παράλληλα με τη δραχμή, το μάρκο κατοχής (Reichs Kredit Kassenscheine), τη λιρέτα κατοχής, τη μεσογειακή δραχμή, το βουλγαρικό λέβα και το αλβανικό φράγκο, νομίσματα χωρίς αντίκρυσμα.

1942: Ο Αδόλφος Χίτλερ συναντά τον Μπενίτο Μουσολίνι στο Σάλτσμπουργκ, με θέμα την πολιτική τους απέναντι στους Άραβες και στην Ινδία.

1943: Στην Πολωνία, εξεγείρονται οι Εβραίοι στο γκέτο της Βαρσοβίας.

1944: Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στον Ειρηνικό Ωκεανό αμερικανικές δυνάμεις πλήττουν τις Καρολίνες Νήσους, όπου είχαν οχυρωθεί οι Ιάπωνες, ρίχνοντας τουλάχιστον 800 τόνους βομβών.

1945: Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γερμανικός στρατός παραδίδεται χωρίς όρους στους συμμάχους στην Ιταλία. Την ίδια ημέρα ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύεται την επί πολλά έτη σύντροφό του Εύα Μπράουν στο καταφύγιό του στο Βερολίνο και ορίζει ως διάδοχό του τον ναύαρχο Καρλ Ντένιτζ. Αμερικανικά στρατεύματα απελευθερώνουν τους Εβραίους έγκλειστους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου.

1945: Παραδίδεται ανεπίσημα στους Συμμάχους ο γερμανικός στρατός στην Ιταλία.

1949: Ανακαλύπτονται στη Νότια Αφρική από τον John Talbot Robinson τα πρώτα λείψανα του ανθρωποειδούς Telanthropus, o οποίος έμοιζαε με τον homo erectus (όλοι τους ήταν πρόγονοι του σημερινού ανθρώπου).

1949: Στην Κίνα, ένα εκατομμύριο στρατιώτες υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ διασχίζουν τον ποταμό Γιανγκτσέ, με σκοπό να απελευθερώσουν τη χώρα.

1957: Οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν τον πρώτο τους πυρηνικό αντιδραστήρα.

1960: Στη Γενεύη, σε αδιέξοδο καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις για τον Αφοπλισμό.

1965: Σεισμός πλήττει το Σιατλ των ΗΠΑ, με 5 νεκρούς.

1965: Ανατρέπεται η χούντα του Καμπράλ στη Δομινικανή Δημοκρατία. Η εξέγερση κατά της κυβέρνησης ξεκίνησε στις 24/4 και στις 30/4 επιτεύχθηκε ανακωχή, με μεσολάβηση του Πάπα.

1967: Μία ημέρα μετά την άρνησή του να συμμετάσχει στο στρατό των ΗΠΑ, για θρησκευτικούς λόγους, αφαιρείται από τον Μοχάμετ Άλι, ο τίτλος του ως παγκόσμιου πρωταθλητή στο μποξ.

1969: Απονέμεται στον μουσικό της τζαζ Ντιούκ Έλιγκτον, το προεδρικό μεταλλείο της Ελευθερίας, στα εβδομηκοστά του γενέθλια.

1967: Μία ημέρα μετά την άρνησή του να συμμετάσχει στο στρατό των ΗΠΑ, για θρησκευτικούς λόγους, αφαιρείται από τον Μοχάμετ Άλι ο τίτλος του ως παγκόσμιου πρωταθλητή στο μποξ.

1969: Καταλαμβάνεται και πυρπολείται από φοιτητές το Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης. Επακολουθούν πολύωρες μάχες με τους αστυνομικούς.

1970: Η Chelsea κερδίζει στην παράταση τη Leeds 2-1 στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας. Ο πρώτος αγώνας έληξε ισόπαλος (2-2) και για πρώτη φορά παίχτηκε επαναληπτικός αγώνας για να βγει ο νικητής.

1970: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, με δηλώσεις του, παρέχει στήριξη στο στρατιωτικό καθεστώς.

1970: Στον πόλεμο του Βιετνάμ, οι ΗΠΑ και το Νότιο Βιετνάμ, εισβάλλουν στην Καμπότζη για να καταδιώξουν τους Βιέτκονγκ.

1974: Ο αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ανακοινώνει την κυκλοφορία των κασετών που έχουν σχέση με το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

1975: Στον πόλεμο του Βιετνάμ, κατά την επιχείρηση «Συχνός Άνεμος», οι τελευταίοι αμερικανοί πολίτες αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη Σαϊγκόν πριν την αναμενόμενη κατάληψη της πόλης από τις δυνάμεις του Βορείου Βιετνάμ. Η ανάμειξη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ φτάνει στο τέλος της.

1977: Καταργείται το ρυθμιστικό. Εφημερίες σε όλα τα νοσοκομεία.

1979: Η ΕΣΣΔ αλλάζει στάση και κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο της Ουγκάντας, Αμίν Νταντά, ότι το καθεστώς του καταδίκασε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς δίκη.

1981: Στις εκλογές της Νοτίου Αφρικής, όπου συμμετέχουν μόνον λευκοί, το Εθνικό Κόμμα παίρνει ξανά την εξουσία, αλλά με μειωμένη πλειοψηφία.

1984: Στις ΗΠΑ, εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα το διαστημικό λεωφορείο «Τσάλεντζερ».

1988: Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπόσχεται αυξημένες θρησκευτικές ελευθερίες, στα πλαίσια της γκλάσνοστ, ή αλλιώς της πολιτικής διαφάνειας.

1990: Στην Ελβετία, στο καντόνι της Απεντζέλ-Ίνερχοντεν οι άνδρες ψηφίζουν, για τρίτη φορά, κατά του δικαιώματος ψήφου των γυναικών.

1991: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο επανάληψης ομαλών εμπορικών σχέσεων με το Ιράκ όσο ο Σαντάμ Χουσεΐν θα είναι στην εξουσία.

1992: Στρατιωτικό πραξικόπημα σημειώνεται στη Σιέρα Λεόνε.

1993: Στην Κύπρο, νέο κόμμα ιδρύει ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου με το όνομα «Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών».

1994: Ο μεγιστάνας των ιταλικών ΜΜΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι λαμβάνει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία.

1995: Δέκα ημέρες μετά τον τελικό Κυπέλλου Παναθηναϊκός - ΑΕΚ (1-0), άγνωστοι ξυλοκοπούν άγρια τον διαιτητή του αγώνα Φίλιππο Μπάκα σταματώντας το ταξί που επέβαινε.

1996: Η Ταϊβάν απευθύνει επιστολή στην Κίνα με αίτημα να ξαναρχίσει ο διάλογος μεταξύ τους.

1997: Το συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίζει την επιστροφή των πρέσβεων των χωρών μελών της Ε.Ε. στο Ιράν.

1998: Ο Πανιώνιος επικρατεί με 1-0 επί του Παναθηναϊκού στο Στάδιο Καραϊσκάκη και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Το «χρυσό» γκολ σημειώνει με κεφαλιά ο Δημήτρης Ναλιτζής στο 53′.

1999: Η Γερμανία γνωρίζει στη Βρέμη την ήττα από την Σκοτία μετά από 40 χρόνια με 0-1 μπροστά σε 27.000 θεατές. Το γκολ σημειώνει ο Don Harrison της Έβερτον.

1999: Ο Στέφανος Μάνος ιδρύει το κόμμα «Οι Φιλελεύθεροι», με σήμα τον ταύρο.

2003: Δημιουργείται ένα ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού SARS, το οποίο θα χρηματοδοτεί κοινά προγράμματα ελέγχου και πρόληψης της επιδημίας. Η φαρμακοβιομηχανία Glaxo επιταχύνει τις έρευνες για τη δημιουργία εμβολίου. Ο Π.Ο.Υ επιβεβαιώνει ότι, για την εμφάνιση της άτυπης πνευμονίας ευθύνεται ένας νέος παθογόνος παράγοντας (κορονοϊός), που δεν είχε εντοπιστεί σε ανθρώπους. Από τον φονικό ιό έχουν προσβληθεί 4.000 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ 330 έχουν την ζωή τους.

2004: Έντονη ανησυχία για έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων τον Αύγουστο εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας, απευθύνοντας συστάσεις προς την Κυβέρνηση για σφιχτή δημοσιονομική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό τάσσεται κατά των "γενναιόδωρων αυξήσεων" στο δημόσιο τομέα. ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ εκφράζουν τη δυσφορία τους και φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν την παραίτηση του κ. Γκαργκάνα.

2004: Η εταιρεία Oldsmobil κατασκευάζει το τελευταίο της αυτοκίνητο μετά από 207 χρόνια λειτουργίας.

2005: Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των στρατευμάτων της Συρίας από το Λίβανο, μετά από 29 χρόνια κατοχής.

2011: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ παντρεύεται την Κέιτ Μίντλετον.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1519 - Τιντορέττο, Ιταλός ζωγράφος.

1785 - Καρλ φον Ντράις, Γερμανός εφευρέτης.

1818 - Αλέξανδρος Β', τσάρος της Ρωσίας.

1854 - Ανρί Πουανκαρέ, Γάλλος μαθηματικός και φυσικός.

1854 - Πάβελ φον Ρένενκαμπφ, Ρώσος στρατιωτικός.

1863 - Κωνσταντίνος Καβάφης, Έλληνας ποιητής.

1879 - Τόμας Μπίτσαμ, Άγγλος διευθυντής ορχήστρας.

1899 - Ντιουκ Έλινγκτον, Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας.

1901 - Χιροχίτο, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας.

1907 - Φρεντ Τσίνεμαν, Αυστριακός σκηνοθέτης.

1917 - Σελέστ Χολμ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1925 - Τζον Κόμπτον, πρωθυπουργός της Αγίας Λουκίας.

1929 - Βάλτερ Κεμπόβσκι, Γερμανός συγγραφέας.

1934 - Πέντρο Πίρες, πρόεδρος του Πράσινου Ακρωτηρίου.

1943 - Ίαν Κέρσοου, Άγγλος ιστορικός.

1957 - Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, Άγγλος ηθοποιός.

1957 - Σοφία Σακοράφα, Ελληνίδα ακοντίστρια και πολιτικός.

1958 - Μισέλ Φάιφερ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1970 - Αντρέ Αγκάσι, Αμερικανός αντισφαιριστής.

1970 - Ούμα Θέρμαν, Αμερικανίδα ηθοποιός.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1417 - Λουδοβίκος Β΄ του Ανζού, βασιλιάς της Νάπολης.

1857 - Σαρλ Λουσιέν Βοναπάρτης, Γάλλος φυσιοδίφης και ορνιθολόγος.

1933 - Κωνσταντίνος Καβάφης, Έλληνας ποιητής.

1930 - Μαρία Πολυδούρη, ήταν Ελληνίδα ποιήτρια της νεορομαντικής σχολής που καλλιέργησε το αίσθημα του ανικανοποίητου και της παρακμής, γνωστή και από το δεσμό της με τον ομότεχνό της Κώστα Καρυωτάκη.

1935 - Λιρόι Καρ, Αμερικανός τραγουδοποιός.

1951 - Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν, Αυστριακός φιλόσοφος.

1956 - Βίλχελμ Ρίττερ φον Λέεμπ, Γερμανός στρατάρχης.

1959 - Κέννεθ Άρθουρ Άντερσον, Βρετανός στρατηγός.

1961 - Γιάννης Κορδάτος, Έλληνας κοινωνιολόγος.

1967 - J. B. Lenoir, Αμερικανός τραγουδοποιός.

1980 - Σερ Άλφρεντ Τζόζεφ Χίτσκοκ, ήταν Άγγλος σκηνοθέτης και παραγωγός.
Συχνά αναφέρεται και ως «Άρχοντας του Σασπένς», καθώς ήταν πρωτοπόρος σε διάφορες τεχνικές, σχετικά με τα θρίλερ περιπέτειας και τα ψυχολογικά θρίλερ.

1998 - Αρχέλαος Αντώναρος, Έλληνας γελοιογράφος.

2006 - Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, Καναδός οικονομολόγος.

2008 - Άλμπερτ Χόφμαν, Ελβετός χημικός.

2009 - Λεωνίδας Χρηστάκης, Έλληνας συγγραφέας.

2013 - Αντώνης Αντάπασης, Έλληνας νομικός.

2013 - Ανδρέας Ντούζος, Έλληνας ηθοποιός.

2014 - Μπομπ Χόσκινς, Άγγλος ηθοποιός.