DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 14 Απριλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Aprilis

Σαν σήμερα 14 Απριλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Αγίου Αριστάρχου Αποστόλου, (Αρίσταρχος)
Αγίας Θωμαΐδος μάρτυρος, (
Θωμαΐς, Θωμαΐδα, Θωμαή)
Όσιος Σάββας ο Νέος ο εν Καλύμνω

14 Απριλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

43 π.Χ.: Μάχη του Φόρουμ Γκαλόρουμ: ο Μάρκος Αντώνιος πολιορκώντας στη Μόντενα τον δολοφόνο του Ιούλιου Καίσαρα, Βρούτο Αλμπίνο, νικά τις δυνάμεις του Πάνσα, αλλά στη συνέχεια ηττάται από τον στρατό του Ιρτίου.

69: Ο Βιτέλιος Αύλος, οδηγεί τις ρηνανικές λεγεώνες σε νίκη εναντίον του Ρωμαίου αυτοκράτορα Όθωνα Μάρκου Σάλβιου και καταλαμβάνει το θρόνο.

1205: Διεξάγεται η μάχη της Αδριανούπολης, μεταξύ βουλγαρικών στρατευμάτων και Σταυροφόρων.

1450: Στη μάχη του Φορμινί, οι Γάλλοι εκμηδενίζουν τις αγγλικές δυνάμεις, βάζοντας τέλος στην κυριαρχία της Αγγλίας, στα εδάφη της βόρειας Γαλλίας.

1528: Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική, ήταν κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάστηκε στην περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του, έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλιαργουότερ της Φλώριδας.

1632: Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, οι Σουηδοί υπό τον Γουστάβο Αδόλφο καταφέρνουν νίκη επί της Ιερής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1775: Ιδρύεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο και τον Βενιαμίν Ρας, η πρώτη οργάνωση για την εξάλειψη της δουλείας.

1816: Ο Μπούσα, ένας σκλάβος στα βρετανοκρατούμενα Μπαρμπέιντος δημιουργεί μια εξέγερση κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώνεται. Θεωρείται ο πρώτος εθνικός ήρωας των νησιών.

1821: Μάχη στο Λεβίδι. Οι Έλληνες επαναστάτες κατατροπώνουν τους Τούρκους. Η ηρωική αντίσταση του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και των παλικαριών του, οι οποίοι είναι οχυρωμένοι μέσα στα σπίτια, δίνει το χρόνο να φτάσουν ενισχύσεις υπό τους Δημήτριο Πλαπούτα και Σταύρο Δημητρακόπουλο, ώστε να λυθεί η πολιορκία.

1822: Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν τον γάλλο φιλέλληνα Βαλέστ και τον αποκεφαλίζουν. Παράλληλα επιχειρούν, χωρίς αποτέλεσμα, να καταλάβουν το φρούριο του Ρεθύμνου.

1828: Κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, υπό τον τίτλο "Αμερικανικό Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας" η πρώτη έκδοση του γνωστού λεξικού του Αμερικανού λεξικογράφου Νόα Γουέμπστερ.

1828: Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, επειδή η Πύλη αρνείται να αποδεχτεί την αυτονομία της Ελλάδας.

1837: Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει αρχικά την ονομασία Οθώνειον Πανεπιστήμιον.

1846: Αναχωρεί από το Σπρίγνκφιλντ του Ιλλινόις το τρένο με προορισμό την Καλιφόρνια και επιβάτες μια ομάδα σκαπανέων γνωστή ως Donner Party. Το τρένο στα μέσα της διαδρομής έμελλε να μείνει μέσα στην έρημο και οι 87 επιβάτες του θα προσπαθούσαν για ένα περίπου χρόνο να επιβιώσουν. Στο χρόνο αυτό αντιμετώπισαν έως και τον κανιβαλισμό λόγω της πείνας τους.

1849: Η Ουγγαρία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της μετά από επανάσταση υπό τον Λάιος Κόσουθ.

1860: Ο πρώτος καβαλάρης του έφιππου αμερικανικού ταχυδρομείου "Πόνι Εξπρές" φτάνει στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια.

1865: Ο ηθοποιός Τζον Γουίλκς Μπούθ, υποστηρικτής των Νοτίων, πυροβολεί τον 84χρονο τότε, Αμερικανό Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, στο Θέατρο Φορντ της Ουάσιγκτον.
Ο Λίνκολν θα υποκύψει στα τραύματα του το πρωί της επομένης.

1881: Πραγματοποιείται στο Ελ Πάσο του Τεξας η θρυλική μονομαχία «Τέσσερις νεκροί σε πέντε δευτερόλεπτα».

1894: Ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει δημοσίως εφεύρεση του, την οποία έχει ονομάσει "Κινητοσκόπιο" (Kinetoscope). Επρόκειτο για μια συσκευή κατάλληλη να δείξει σε κίνηση τα φιλμ, που έγιναν με τον "Κινηματογράφο" (Kinetograph), μια μηχανή λήψης, που είχε επινοήσει ο ίδιος πριν από λίγα χρόνια και η οποία χρησιμοποιούσε φωτογραφική ταινία, από νιτροκυτταρίνη, για την αποτύπωση των εικόνων.

1900: Ανοίγει η Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι.

1900: Έπειτα από προετοιμασία δύο ετών, ο λυρικός θίασος Ελληνικό Μελόδραμα, που δημιούργησε ο μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας, παρουσιάζει στην Αθήνα την όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι Λα Μποέμ.

1909: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ξεκινά στην γενοκτονία της αρμενικής κοινότητας της Σικελίας.

1912: 23:40 μ.μ.: Ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο κρουαζιερόπλοιο της εποχής του, χτυπά σε παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό, μόλις την τέταρτη ημέρα του παρθενικού ταξιδιού του.
Βυθίζεται δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα στις 02:20 π.μ. στις 15 Απριλίου, παρασύροντας στο θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπους με τους υπόλοιπους 700 να βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός.

1913: Στο Βέλγιο, αρχίζει πανεργατική απεργία με αίτημα το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους πολίτες.

1919: Οι Σύμμαχοι ζητούν 23 δισεκατομμύρια δολάρια πολεμική αποζημίωση από τη Γερμανία.

1924: Ανακηρύσσεται η Ελληνική Προεδρευομένη Δημοκρατία, μετά το δημοψήφισμα, που κατήργησε τη βασιλεία.

1927: Το πρώτο αυτοκίνητο της νεοσύστατης σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής.

1929: Στην Ισπανία, 70.000 άτομα διαδηλώνουν υπέρ του καθεστώτος Ντε Ριβιέρα.

1931: Ο Ισπανός στρατηγός Κορτές εκθρονίζει το βασιλιά Αλφόνσο ΙΓ διακηρύσσοντας τη Δεύτερη Ισπανική Δημοκρατία.

1932: Το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών απορρίπτει την ελληνική αίτηση προς τη Διεθνή εν Ελλάδι Οικονομική Επιτροπή, για πενταετή αναστολή του χρεολυσίου των δανείων σε ξένο συνάλλαγμα, καθώς και νέο δάνειο 50 εκ. δολαρίων για σκοπούς παραγωγικών έργων.

1939: Εκδίδεται η κλασική νουβέλα του Αμερικανού συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ, "Τα σταφύλια της οργής".

1941: Ιδρύεται στη Λευκωσία από προοδευτικούς αστούς πολιτικούς και κομμουνιστές το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ).

1944: Οι πρώτοι Ελληνοεβραίοι φτάνουν από την Αθήνα στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

1944: Μια τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βομβάης σκοτώνει 300 ανθρώπους και προκαλεί ζημιές 20 εκατ. λιρών.

1953: Οι Βιετμίνχ με 40.000 στρατιώτες εισβάλλουν στο Λάος.

1956: Οι Ρεί Ντόλπι, Τσάρλς Γκίνσμπεργκ και Τσάρλς Αντερσον κάνουν επίδειξη της εφεύρεσής τους, της βιντεοκάμερας, που μπορούσε να καταγράφει εικόνα και ήχο, ταυτοχρόνως. Το CBS αγοράζει τρεις, προς 75.000 έκαστη.

1958: Το διαστημικό σκάφος «Σπούτνικ 2» της Σοβιετικής Ένωσης καίγεται καθώς εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα μαζί με το μοναδικό επιβάτη του, τη σκυλίτσα Λάικα. Το όχημα δεν ήταν σχεδιασμένο για επανείσοδο, κι έτσι από τη στιγμή της εκτόξευσης η Λάικα ήταν καταδικασμένη να χαθεί μαζί με το δορυφόρο.

1959: Στη Γαλλία, η αριστερή πτέρυγα των Γκολιστών σχηματίζει τη Δημοκρατική Εργατική Ένωση.

1960: Το Μόντρεαλ κερδίζει το 5ο του συνεχόμενο Stanley Cup με τη νίκη επί του Τορόντο.

1962: Στη Γαλλία, αναλαμβάνει το πρωθυπουργικό αξίωμα ο Ζορζ Πομπιντού, μετέπειτα Πρόεδρος της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας.

1962: Κουβανέζικο στρατιωτικό δικαστήριο καταδικάζει 1.179 Kουβανούς εξόριστους, που συμμετείχαν τον περασμένο χρόνο στην αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων.

1964: Ο Ζωρζ Πομπιντού ορκίζεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1964: Ανακοινώνεται ότι 25.000 αυθαίρετα κτίρια κατασκευάστηκαν στην Αθήνα κατά τις δύο τελευταίες προεκλογικές περιόδους, ενώ σπό το 1950 υπολογίζεται ότι έχουν κτιστεί, μόνο στην Αθήνα, περίπου 400.000 αυθαίρετα.

1965: Ο δήμαρχος της Μόσχας Προμισλόφ απορρίπτει την πρόσκληση που του έχει απευθύνει να επισκεφθεί την Αθήνα ο δήμαρχος Αθηναίων Γεώργιος Πλυτάς και ανακοινώνει ότι αντ' αυτού θα έλθουν στην Ελλάδα ο αντιδήμαρχος και δύο στελέχη του δήμου. Η επίσκεψη και αυτών, ωστόσο, ανακοινώνεται ότι ακυρώνεται λόγω της ενόχλησης του δημοτικού συμβουλίου με την αλλαγή.

1966: Με την προσχώρηση στις τάξεις της του βουλευτή Ημαθίας της Ένωσης Κέντρου Ιωάννη Γιαμά, η κυβέρνηση Στεφανόπουλου εξασφαλίζει 151 έδρες απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο ανατροπής της, ενώ ο Γεώργιος Παπανδρέου καταγγέλλει απόπειρα χρηματισμού δύο βουλευτών της Ένωσης Κέντρου ώστε να αποστατήσουν κι αυτοί από το κόμμα του.

1967: Προτείνεται η κατάργηση του «κίτρινου» στους φωτεινούς σηματοδότες κατά τη μετάβαση από το κόκκινο στο πράσινο, καθώς θεωρείται αιτία πολλών ατυχημάτων. Το κίτρινο θα διατηρηθεί στην αλλαγή από πράσινο προς κόκκινο.

1969: Ο πρώτος αγώνας μπέιζμπολ εκτός αμερικανικού εδάφους γίνεται στο Jarry Park του Μόντρεαλ Expos- St. Louis Cardinals (8-7).

1969: Μεταδίδεται για πρώτη φορά τηλεοπτικά η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ. Τα 41α βραβεία Όσκαρ παρακολουθούν 37 χώρες.

1971: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, χαλαρώνει τον εμπορικό αποκλεισμό της κομμουνιστικής Κίνας, επιτρέποντας μη στρατηγικές εξαγωγές.

1980: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ συμφωνεί να γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ 3.500 Κουβανοί.

1980: Ο Γκάρι Νιούμαν κυκλοφορεί σε βιντεοακασέτα τη συναυλία που έδωσε στις 28 Σεπτεμβρίου 1979 στο Λονδίνο, με τίτλο The Touring Principle. Είναι ο πρώτος καλλιτέχνης του ροκ που επιχειρεί μια κυκλοφορία αυτού του είδους.

1981: Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κολούμπια στο Σικάγο.

1981: Το Διαστημικό Λεωφορείο Columbia προσγειώνεται στη Βάση Edwards στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη του αποστολή διάρκειας 54,5 ωρών.

1983: Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν ισχυρίζεται ότι, η κυβέρνησή του σέβεται τους περιορισμούς, που επέβαλε το Κογκρέσο σε ό,τι αφορά τη χορήγηση δωρεάν βοήθειας προς τους Κόντρας της Νικαράγουας.

1985: Ο Αχμεντ Σάλα κερδίζει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου.

1986: Ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό του δυτικού Βερολίνου που προκάλεσε το θάνατο δυο Αμερικανών στρατιωτών, ο πρόεδρος της Αμερικής, Ρίγκαν, διέταξε το βομβαρδισμό της Λιβύης κατά τη διάρκεια του οποίοι σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι. Εκατό αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν από αέρος, για περισσότερο από μία ώρα, περιοχές της Λιβύης. Όπως ανακοινώνουν οι ΗΠΑ, πρόκειται για αντίποινα στην τακτική της κυβέρνησης Καντάφι να χρηματοδοτεί και να υποθάλπει μουσουλμανικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που δρουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

1988: Τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΕΣΣΔ., του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και των ΗΠΑ.

1989: Αποκαλύπτεται ότι, ο τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς φυγάδευσε στην Ελβετία 8 εκατομμύρια δολάρια.

1991: Η οικολογική οργάνωση "Greenpeace" ανακοινώνει ότι, η πετρελαιοκηλίδα, που διέρρευσε από το κυπριακό δεξαμενόπλοιο "Χέιβεν", ανοικτά της Γένοβας, καταλαμβάνει έκταση μήκους 25 χλμ. και πλάτους 3-5 χλμ.

1992: ΟΗΕ και ΕΟΚ αποφασίζουν την επιβολή αεροπορικού εμπάργκο κατά της Λιβύης, επειδή αρνείται να παραδώσει τους δύο υπόπτους για την καταστροφή του αμερικανικού τζάμπο της PANAM πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας.

1994: Την ενοχή του Γιάννη Καλαμπόκα για το φόνο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα προτείνει ο εισαγγελέας του Εφετείου Λάρισας.

1994: Αποτεφρώνεται η σωρός του Κερτ Κομπέιν. Στο πιστοποιητικό θανάτου αναγράφεται ως επάγγελμά του: Ποιητής / Μουσικός του πανκ-ροκ.

1995: Για πρώτη φορά οι ισραηλινές αρχές σφραγίζουν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, παλαιστινιακό διαβατήριο.

1996: Σε καθεδρικό ναό της Αστόρια, στις ΗΠΑ, γιορτάζει την Ανάσταση ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

1997: Στην Τουρκία, η υπουργός Εσωτερικών ζητά την απόλυση από τις δημόσιες υπηρεσίες όλων των φανατικών ισλαμιστών, καθώς και το κλείσιμο όλων των ιερατικών σχολών που προωθούν το φανατισμό του Ισλάμ.

1999: Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν... από λάθος κομβόι Αλβανών μεταναστών από το Κόσοβο και σκοτώνουν 75 άτομα.

2000: Ο ντράμερ των Metallica, Λαρς Ούλριχ, καταθέτει μήνυση κατά του διαδικτυακού τόπου ανταλλαγής μουσικής αρχείων Napster, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταπολέμηση του «κατεβάσματος» δωρεάν μουσικής από το Ίντερνετ, η οποία θεωρήθηκε παράνομη.

2003: Έξι χώρες (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία) ανακοινώνουν την ολοκλήρωση του χάρτη του ανθρώπινου γονιδιώματος (DNA). Με ακρίβεια 99,99%, έχει αποκρυπτογραφηθεί το 99% του ανθρώπινου Γονιδιώματος.

2003: Αμερικάνοι στρατιώτες συλλαμβάνουν τον Αμπού Αμπάς, αρχηγός Παλαιστινιακής οργάνωσης.

2009: ο πρώην κιθαρίστας των Beatles Τζορτζ Χάρισον τιμάται μεταθανατίως με ένα αστέρι στο περίφημο Πεζοδρόμιο της Φήμης στο Λος Άντζελες.

2010: Σεισμός μεγέθους 6.9 της κλίμακας ρίχτερ στην περιοχή Γιουσού στην Κίνα σκοτώνει 2.700 άτομα.

2013: Το ΚΚΕ ολοκληρώνει τις εργασίες του 19ου Συνεδρίου του, και ανακοινώνει πως η συνεδρίαση εξέλεξε νέο Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. τον οικονομολόγο και πρώην διευθυντή του Ριζοσπάστη, Δημήτρη Κουτσούμπα αντικαθιστώντας την μακροβιότερη αρχηγό του κόμματος (22 χρόνια) Αλέκα Παπαρήγα.

2015: Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, δηλώνει ότι κανένας πρόσφυγας δεν είναι άστεγος και σημειώνει ότι η ίδια επισκέφθηκε την Ομόνοια και άλλες πλατείες στη διάρκεια της νύχτας και δεν είδε άστεγους πρόσφυγες. Προσθέτει δε πως αν βγαίνουν το πρωί, είναι επειδή θέλουν να λιαστούν.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1126 - Αβερρόης, Ισπανός φιλόσοφος και ιατρός.

1527 - Αβραάμ Ορτέλιους, Φλαμανδός χαρτογράφος και γεωγράφος.

1578 - Φίλιππος Γ', βασιλιάς της Ισπανίας.

1629 - Κρίστιαν Χόυχενς, Ολλανδός φυσικός.

1769 - Μπαρτελεμί Ζουμπέρ, Γάλλος στρατηγός.

1849 - Σεργκέι Ιβανόβιτς Μοσίν, Ρώσος μηχανικός και σχεδιαστής όπλων.

1866 - Άννα Σάλιβαν, Αμερικανίδα παιδαγωγός.

1868 - Πέτερ Μπέρενς, Γερμανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής.

1892 - Βηρ Γκόρντον Τσάιλντ, Αυστραλός αρχαιολόγος.

1904 - Τζον Γκίλγκουντ, Άγγλος ηθοποιός.

1925 - Ροντ Στάιγκερ, Αμερικανός ηθοποιός.

1926 - Λεοπόλδο Κάλβο Σοτέλο, Ισπανός πολιτικός.

1927 - Άλαν Μακντιάρμιντ, Νεοζηλανδός χημικός.

1935 - Έριχ φον Ντένικεν, είναι συγγραφέας γνωστός για τις απόψεις του, σχετικά με την επίδραση εξωγήινων στους αρχαίους πολιτισμούς. (1935 Ελβετία- )
Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί τις απόψεις του και τις εκτιμήσεις του ψευδοεπιστήμη και ψευδοαρχαιολογία. Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1968 και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Συνεχίζει να δημοσιεύσει βιβλία μέχρι και σήμερα.
Στις θεωρίες του υποστηρίζει ότι ορισμένα αρχαία αντικείμενα ή κατασκευές που έχουν βρεθεί, όπως π.χ. ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, το Στόουνχετζ και ο χάρτης του Πίρι Ρέις είναι τεχνολογικά μπροστά από την εποχή τους και υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτεχθεί με την παρέμβαση των εξωγήινων.

1936 - Φρανκ Σέρπικο, θρυλικός νεοϋορκέζος αστυνομικός, ο πρώτος που κατέθεσε κατά της αστυνομικής διαφθοράς. Η ιστορία του έγινε ταινία από τον Σίντνεϊ Λιούμετ, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, με τον Αλ Πατσίνο στο ρόλο του Σέρπικο.

1940 - Τζούλι Κρίστι, Βρετανίδα ηθοποιός.

1944 - Ιωάννης Μ. Χατζηφώτης ήταν Έλληνας ερευνητής φιλόλογος, συγγραφέας, ιστοριοδίφης, κριτικός της λογοτεχνίας, επιμελητής εγκυκλοπαιδειών, ποιητής και δημοσιογράφος.

1945 - Ρίτσι Μπλάκμορ, Άγγλος κιθαρίστας (The Outlaws, Deep Purple, Rainbow και Blackmore's Night).

1947 - Ντομινίκ Μποντί, Γάλλος δημοσιογράφος και πολιτικός.

1948 - Αναστάσιος Παπαληγούρας, Έλληνας πολιτικός.

1952 - Στέφανος Μανίκας, Έλληνας πολιτικός.

1972 - Ντην Πότερ, Αμερικανός αναρριχητής.

1973 - Έιντριεν Μπρόντι, Αμερικανός ηθοποιός.

1977 - Σάρα Μισέλ Γκέλαρ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1988 - Βασίλης Πλιάτσικας, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

911 - Πάπας Σέργιος Γ΄.

1759 - Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, Γερμανός συνθέτης.

1842 - Αλέξανδρος Αγουάδο, Ισπανός τραπεζίτης.

1891 - Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, Έλληνας ιστορικός.

1917 - Λουδοβίκος Λάζαρος Ζαμένχοφ, Ρώσος δημιουργός της Εσπεράντο.

1924 - Λούις Σάλλιβαν, Αμερικανός αρχιτέκτονας.

1930 - Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Μαγιακόφσκι ήταν Ρώσος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, ένας από τους κατεξοχήν εκπροσώπους του Ρωσικού Φουτουρισμού στις αρχές του 20ού αιώνα.

1935 - Έμμυ Ναίτερ, Γερμανίδα μαθηματικός.

1964 - Ρέιτσελ Κάρσον, Αμερικανίδα βιολόγος και συγγραφέας.

1973 - Καρλ Κερένυι, Ούγγρος φιλόλογος.

1975 - Φρέντρικ Μαρτς, Αμερικανός ηθοποιός.

1982 - Ιωάννης Ευαγγελίδης, Έλληνας πολιτικός.

1984 - Νικόλαος Κοντογιαννόπουλος, Έλληνας πολιτικός.

1986 - Σιμόν ντε Μποβουάρ, Γαλλίδα συγγραφέας.

1997 - Γουόλτερ Τέιλορ, Αμερικανός ανθρωπολόγος και αρχαιολόγος.

2007 - Λάντισλαβ Άνταμεκ, Τσεχοσλοβάκος πολιτικός.

2008 - Σούλα Πιερράκου, Ελληνίδα σεναριογράφος.