DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 4 Απριλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Aprilis

Σαν σήμερα 4 Απριλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
 Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών
  Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων

Εορτάζουν
Οσίων Γεωργίου του εν τω Μαλέω: Ο όσιος Γεώργιος από μικρή ηλικία έδειξε την ευσέβειά του και την αγάπη του προς το Θεό. Όμως οι γονείς του, παρά τις παρακλήσεις του, θέλησαν να τον νυμφεύσουν. Ο Γεώργιος εγκατέλειψε το πατρικό σπίτι και αποσύρθηκε σε μοναστήρι όπου εκάρη μοναχός και αφοσιώθηκε με θέρμη στη νηστεία, την αυστηρή άσκηση, την εγκράτεια και τη μελέτη των Θείων Γραφών. Γρήγορα έφθασε σε υψηλό σημείο ηθικής και πνευματικής τελειότητας ώστε πλήθος κόσμου συνέρεε στο Μοναστήρι για να συμβουλευτεί τον όσιο και να του ζητήσει να προσευχηθεί για κείνους στο Θεό. Το γεγονός αυτό ανάγκασε το Γεώργιο να αποσυρθεί στο Όρος Μαλαιό όπου ησύχαζε. Και εκεί όμως κατέφυγε πλήθος μοναχών τους οποίους ο άγιος καθοδηγούσε στην πίστη και στην άσκηση. Τόσο πρόκοψε πνευματικά και έγινε ξακουστός σ` όλη την αυτοκρατορία ώστε και πολλοί ανώτεροι ζητούσαν τις συμβουλές του και την προσευχή του. Σε μεγάλη ηλικία παρέδωσε οσιακά την μακάρια ψυχή του στον πανάγαθο Θεό, τον οποίο τόσο αγάπησε, ύμνησε και διακόνησε.

Όσιος Ζωσιμάς: Ο όσιος Ζωσιμάς από νεαρή ηλικία ασκήθηκε σε όλα τα είδη των αρετών. Επισκέφθηκε και άκουσε περί τους χίλιους διακρινόμενους για την αρετή τους ασκητές. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου κοντά στον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί αφιερώθηκε στην αυστηρή άσκηση και νηστεία. Γι` αυτό κατά τις νηστίσιμες ημέρες της Μεγ. Τεσσαρακοστής έφευγε στην έρημο για αυστηρότερη άσκηση. Εκεί συνάντησε και την οσία Μαρία την Αιγυπτία την οποία, αφού κατήχησε και καθοδήγηςε, επισκεπτόταν μία φορά το χρόνο για να την κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων. Μετά δε το θάνατό της την εκήδευσε και τη έθαψε. Εκοιμήθη ειρηνικά σε βαθύτατο γήρας.

Πλάτωνος του Στουδίτου (ς΄ αι.)
Θεωνά αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης

4 Απριλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1081: Ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός στέφεται Βυζαντινός αυτοκράτορας στην Κωνσταντινούπολη.

1147: Πρώτη ιστορική καταγραφή της Μόσχας.

1541: Ο Ιγνάθιο Λογιόλα, που ασχολήθηκε και με την επιστήμη των μαθηματικών, ιδρύει το τάγμα των Ιησουϊτών.

1581: Ο Άγγλος θαλασσοπόρος σερ Φράνσις Ντρέικ ολοκληρώνει τον περίπλου της Γης και χρίζεται ιππότης από την βασίλισσα Ελισάβετ Α.

1814: Το Παρίσι βρίσκεται υπό κατοχή και ο Ναπολέοντας παραιτείται για πρώτη φορά από το θρόνο.

1818: Το αμερικανικό Κογκρέσο αποφασίζει, πως η σημαία των Η.Π.Α. θα πρέπει να έχει 13 κόκκινες και άσπρες γραμμές και 20 αστέρια, όσες και οι Πολιτείες. Αργότερα τα αστέρια θα γίνουν πολύ περισσότερα.

1841: Ο Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον πεθαίνει από πνευμονία και γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που πεθαίνει εν ενεργεία και κάνοντας ρεκόρ για την πιο σύντομη σε διάρκεια προεδρία.

1865: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Μία μέρα αφότου οι δυνάμεις της Ένωσης κατέλαβαν το Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια), ο Αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν επισκέπτεται την πρωτεύουσα των Συνομόσπονδων Πολιτειών.

1887: Εκλέγεται στην Αργκόνια του Κάνσας η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία των ΗΠΑ, η Σουζάνα Μεντόρα Σέιλτερ.

1892: Η West Bromwich Albion κερδίζει την Darwen με 12-0 στην μεγαλύτερη νίκη της Α Κατηγορίας στην Αγγλία. Η Nottingham Forest θα ισοφαρίσει το ρεκόρ το 1909 εναντίον της Leicester Fosse.

1905: Η ισχυρή σεισμική δόνηση, που πλήττει την Ινδία, στην περιοχή της Κάνγκρα στοιχίζει τη ζωή σε πάνω από 20.000 ανθρώπους.

1909: Στην Ελβετία, δίνεται αναλογικό δικαίωμα ψήφου στο καντόνι της Λουκέρνης.

1910: Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας αξιώνει την καθιέρωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής εκπαίδευσης.

1911: Στις ΗΠΑ, το Νομοθετικό Σώμα της Μασαχουσέτης απορρίπτει την πρόταση για παροχή ψήφου στις γυναίκες.

1912: Το Θιβέτ γίνεται για πρώτη φορά με τη βία επαρχία της Κίνας.

1913: Ο ανθυπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, πιλοτάροντας ένα «Μπλεριό 11», χάνει τη ζωή του, λόγω πτώσης του αεροσκάφους του. Είναι ο πρώτος νεκρός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

1919: Το θωρηκτό Αβέρωφ μπαίνει στο λιμάνι της Σμύρνης θριαμβευτικά, με 50 χιλιάδες Έλληνες να πανηγυρίζουν στην προκυμαία - μην γνωρίζοντας το μέλλον.

1920: Ο Κεμάλ ανακηρύσσει τον εαυτό του Μέγα Βεζίρη και υπουργό των Στρατιωτικών.

1925: Ιδρύεται στη Γερμανία η Σουτσστάφφελ (SS).

1929: Διεξάγεται το πρώτο αμερικανικό Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης.

1930: Ο Βρετανός Άντι Σαντχαμ γίνεται ο πρώτος παίκτης του κρίκετ, που σημειώνει περισσότερα από 300 runs (325) στον αγώνα με τις Δ. Ινδίες στην Τζαμάικα.

1932: Ο Αμερικανός χημικός Κ. Κ. Κινγκ κατορθώνει να απομονώσει τη βιταμίνη C.

1934: Απαγορεύεται η έξοδος των αλλοδαπών από τη Γερμανία, χωρίς την έγκριση της αστυνομίας.

1938: Η Τράπεζα της Ελλάδος εγκαινιάζει το κεντρικό της κτίριο στην Αθήνα.

1939: Ο Φαϊσάλ Β γίνεται βασιλιάς του Ιράκ.

1942: Το υποβρύχιο Γλαύκος ΙΙ βυθίζεται κατά τη διάρκεια γερμανικής αεροπορικής επίθεσης στο λιμάνι της Βαλέτα στη Μάλτα.

1944: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αγγλο-αμερικανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν διυλιστήρια πετρελαίου στο Βουκουρέστι.

1945: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα αμερικανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Κάσσελ.

1945: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθερώνουν την Ουγγαρία από τη γερμανική κατοχή και καταλαμβάνουν τη χώρα.

1946: Ο δικαστικός Παναγιώτης Πουλίτσας ορκίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1949: Δώδεκα κράτη υπογράφουν το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ιδρύοντας με αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ.

1952: Οι ΗΠΑ υπογράφουν συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας με τη Χιλή.

1960: «Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά θα αποτελέσει δοκιμασία, όχι μόνο για τη βιομηχανία, αλλά και για όλη τη χώρα, η οποία προσέρχεται στην Κοινή Αγορά με ολόκληρο τον φόρτο των αμαρτιών τού άμεσου ή έμμεσου παρεμβατικού παρελθόντος», αναφέρει ο πρόεδρος του απελθόντος Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) Γεώργιος Δράκος («ΙΖΟΛΑ») στην έκθεση πεπραγμένων της διοίκησης.

1961: Στην Κατάνγκα του Κονγκό, πλήθος ανθρώπων επιτίθενται σε δυνάμεις του ΟΗΕ., που προστατεύουν το αεροδρόμιο.

1962: Ως απαράδεκτη επιστρέφεται αίτηση του Νίκου Ζαχαριάδη να επαναπατρισθεί και να δικασθεί, αλλά προκαλείται πολιτικό σκάνδαλο καθώς αποκαλύπτεται ότι η επιστολή, η οποία απευθυνόταν προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών ανοίχθηκε -και επεστράφη- από τα υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και διοχετεύθηκε στον Τύπο από την Κ.Υ.Π., την οποία ο Γεώργιος Παπανδρέου αποκαλεί γι' αυτό "υπερκυβέρνηση". Ταυτόχρονα εγκαλεί την κυβέρνηση Καραμανλή "γιατί κατεδέχθη να αλληλογραφή με τον στυγνότερο εγκληματία της συγχρόνου Ελλάδος".

1962: Αθωώνεται παμψηφεί από το Ανώτατο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο ο κατηγορηθείς για ομοφυλοφιλία πρώην αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος.

1964: Τραγούδια των Μπιτλς καταλαμβάνουν και τις πέντε πρώτες θέσεις του αμερικανικού Billboard, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.

1964: Την παραπομπή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Κόλλια στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο ανακοινώνει η κυβέρνηση Παπανδρέου, ενώ οι υπόλοιποι αρεοπαγίτες ζητούν την εκδίωξη από το δικαστικό σώμα του «εμπρηστή της Δικαιοσύνης» Αντωνίου Φλώρου. Ο εισαγγελέας Φλώρος είχε αναφέρει σε έκθεσή του ότι ο Κόλλιας επιχείρησε παρέμβαση στην ανάκριση για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

1967: Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί στη Νέα Υόρκη τον λόγο του "Πέρα από το Βιετνάμ".

1968: Δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Αμερικανός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ στεκόταν στο μπαλκόνι του μοτέλ στο οποίο είχε καταλύσει με τους στενούς συνεργάτες του στο Μέμφις του Τενεσί. Στις 10 Μαρτίου 1969 ο Τζέιμς Ιρλ Ρέι ομολογεί την ενοχή του αλλά τρεις μέρες μετά την αναίρεσε. Το δικαστήριο τον θεώρησε ένοχο και τον καταδίκασε σε φυλάκιση 99 ετών.

1968: Πρόγραμμα Απόλλων: Η NASA εκτοξεύει την αποστολή Απόλλων 6.

1968: Η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα, που παίρνει Ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ κερδίζοντας τη Σλάβια Πράγας στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων με 89-82. Βασικοί συντελεστές οι Γ. Αμερικάνος (29), Χρ. Ζούπας (12), Γ. Τρόντζος (24), Στ. Βασιλειάδης (11), Α. Λαρετζάκης (6), Α. Χρηστέας (4) και Λ. Τσάβας (3). Στη ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα ο Βασίλης Γεωργίου παραληρεί, ενώ μέσα και έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, που γίνεται ο αγώνας βρίσκονται 80.000 θεατές, ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.
"1968" - Το Κυπελλούχων της ΑΕΚ έγινε ταινία.

1969: Ο δρ. Ντέντον Κούλεϊ πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς.

1971: Στη Χιλή, ο συνασπισμός του αριστερού υποψήφιου για την προεδρία της χώρα Σαλβαδόρ Αλιέντε κερδίζει το 49,5% των ψήφων στις εκλογές.

1972: Οι Σοβιετικοί δεν επιτρέπουν στον Σολζενίτσιν να μεταβεί στη Σουηδία προκειμένου να παραλάβει το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1973: Γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του κτιριακού συγκροτήματος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Είκοσι οχτώ χρόνια αργότερα οι δίδυμοι πύργοι θα καταρρεύσουν μετά την τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα.

1974: Ο Χανκ Ααρόν πετυχαίνει το 714ο home run ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μπέιμπ Ρουθ.

1975: Ένα αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος, που μεταφέρει ορφανά παιδιά, συντρίβεται κοντά στη Σαϊγκόν, στο Βιετνάμ. Σκοτώνονται 172 άνθρωποι.

1975: Ιδρύεται στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού η Microsoft από δύο νεαρούς, τον Μπιλ Γκέιτς και τον Πολ Άλεν.

1976: Ο πρίγκιπας Νοροντόμ Σιχανούκ παραιτείται από ηγέτης της Καμπότζης και τίθεται σε κατ οίκον περιορισμό.

1979: Στο Πακιστάν, εκτελείται ο πρώην πρωθυπουργός Αλί Μπούτο, μετά από διαταγή του στρατηγού Ζία Ουλ Χακ.

1981: Η Σούζαν Μπράουν γίνεται η πρώτη γυναίκα, που μετέχει στον πανεπιστημιακό ιστιοπλοϊκό αγώνα της Αγγλίας ως μέλος της ομάδας της Οξφόρδης.

1984: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν καλεί σε διεθνή απαγόρευση των χημικών όπλων.

1988: Ο Έντι Χιλ γίνεται ο πρώτος οδηγός, που τρέχει το μίλι κάτω από 5.

1989: Η UNESCO συμπεριλαμβάνει το Άγιο Όρος στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με τα ωραιότερα και διασημότερα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία.

1991: Στις ΗΠΑ, έρευνα δείχνει ότι, οι αριστερόχειρες ζουν λιγότερο από τους δεξιόχειρες, κατά μέσο όρο πέντε με εννιά χρόνια, εξαιτίας των ατυχημάτων, που παθαίνουν από συσκευές, που έχουν κατασκευαστεί με πρότυπο τους δεξιόχειρες.

1992: Στη Γερμανία, η αστυνομία ανακοινώνει ότι, στο πρώτο τρίμηνο του 1992, αυξήθηκαν κατά 400% οι επιθέσεις εναντίον ξένων.

1993: Στη Βουλγαρία, το 9,7% του πληθυσμού είναι τουρκικής καταγωγής και το 3,4% τσιγγάνοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα απογραφής.

1994: Στη Βοσνία, ο πρωθυπουργός Σίλατζιτς καταγγέλλει νέο κύμα εθνικών εκκαθαρίσεων.

1995: Στην Ουκρανία, η Βουλή καταψηφίζει την κυβέρνηση επειδή απέτυχε να ανορθώσει την οικονομία της χώρας.

1997: Την απόσυρση του νόμου περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Συνθήκη Σένγκεν), ζητά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

1998: Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, καταδικάζει και χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες τις ακραίες αντιδράσεις ορισμένων κοινοταρχών και κατοίκων χωριών, απέναντι στους αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα μας.

2002: Τα αιώνια παιδιά, ο Φοίβος και η Αθηνά επιλέγονται ως οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Δύο κούκλες, ηλικίας τριών χιλιάδων χρόνων, φέρνουν το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον, και υπενθυμίζουν ότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στο πνεύμα της χώρας που τους γέννησε.

2004: Νέα εξέλιξη παίρνει η υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης στο σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσια της Μαδρίτης, που στις 11 Μαρτίου στοίχισε τη ζωή σε 200 άτομα. Τέσσερις από τους υπόπτους για το μακελειό, ανατινάζονται όταν διαπιστώνουν ότι η ισπανική αστυνομία έχει περικυκλώσει το κτήριο στο οποίο κρύβονται. Κατά την έφοδο της αστυνομίας στο τετραώροφο κτήριο στο προάστιο Λεγκάνες της Μαδρίτης οι ύποπτοι πυροδοτούν τα εκρηκτικά με τα οποία είναι ζωσμένοι. Από τη σφοδρή έκρηξη χάνουν τη ζωή τους οι τέσσερις ύποπτοι, βορειοαφρικανικής καταγωγής, ένας αστυνομικός, ενώ τραυματίζονται και 15 άτομα. Σύμφωνα με την αστυνομία, από την έκρηξη έχασε τη ζωή του και ο επονομαζόμενος "Τυνήσιος", που φέρεται ως ο συντονιστής της ισλαμικής οργάνωσης που προκάλεσε τις αιματηρές επιθέσεις στη Μαδρίτη.

2008: Σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περισσότερα από 120 χιλιάδες Ελληνόπουλα γεννήθηκαν εκτός γάμου τα τελευταία χρόνια.

2010: Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διατάζει τη σύλληψη 19 απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών που κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης (Σχέδιο Βαριοπούλα).

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

188 - Καρακάλλας, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1661 - Λουδοβίκος Αρμάνδος Α', πρίγκιπας του Κοντί.

1758 - Πιερ-Πωλ Πρυντόν, Γάλλος ζωγράφος.

1819 - Μαρία Β', βασίλισσα της Πορτογαλίας.

1846 - Λωτρεαμόν, Γάλλος ποιητής.

1884 - Ιζορόκου Γιαμαμότο, Ιάπωνας ναύαρχος.

1896 - Ρόμπερτ Σέργουντ, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας.

1913 - Μάντι Γουότερς, Αμερικανός τραγουδοποιός.

1914 - Μαργκερίτ Ντυράς, Γαλλίδα συγγραφέας και σκηνοθέτης.

1920 - Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος Δ΄.

1928 - Μάγια Αγγέλου, Αμερικανίδα συγγραφέας.

1932 - Άντονι Πέρκινς, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης.

1932 - Αντρέι Ταρκόφσκι, Ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Σολάρις, Στάλκερ, Θυσία). (Θαν. 29/12/1986)

1945 - Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, Γερμανός πολιτικός και ακτιβιστής.

1949 - Λίτσα Διαμάντη, Ελληνίδα τραγουδίστρια.
Μόλις τελείωσε το Δημοτικό εμφανίσθηκε με το ακορντεόν, αρχικά σε θερινούς κινηματογράφους μαζί με τον Αγκόπ και στη συνέχεια σε πανηγύρια, μαζί με δημοτικά συγκροτήματα.

1949 - Αμπντουλάχ Οτζαλάν, Κούρδος ηγέτης.

1952 - Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄ Ιεροσολύμων.

1952 - Γκάρι Μουρ, Βορειοϊρλανδός κιθαρίστας (Thin Lizzy)

1957 - Άκι Καουρισμάκι, Φινλανδός σκηνοθέτης.

1958 - Τζορτζ Ζαμπέλας, ελληνικής καταγωγής αρχηγός του Βρετανικού Ναυτικού.
Ο Σερ Τζορτζ Ζαμπέλλας είναι ένας απόστρατος αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας. Κατείχε τον βαθμό του Πρώτου Λόρδου της Θάλασσας (ύπατο αξίωμα της βρετανικής ναυτικής ιεραρχίας,ισοδυναμεί με αρχηγό ΓΕΝ.), και Αρχηγός του Ναυτικού Επιτελείου από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Απρίλιο του 2016, όταν παρέδωσε τα καθήκοντά του στον ναύαρχο Σερ Φίλιπ Τζόουνς.
Στις αρχές της καριέρας του υπηρέτησε ως πιλότος ελικοπτέρων με την 814η Ναυτική Αεροπορική Μοίρα και έπειτα με την 815 Ναυτική Αεροπορική Μοίρα. Ως Πλοίαρχος του HMS Chatham συμμετείχε στην Επιχείρηση Πάλλιζερ (Operation Palliser) στη Σιέρρα Λεόνε, για την οποία τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Υπηρεσίας το 2001. Υπήρξε Αρχηγός του Στόλου και Υπαρχηγός του ΓΕΝ κατά τις αρχές του 2012.

1960 - Ζοζέ Πεσέιρο, Πορτογάλος προπονητής.

1965 - Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Αμερικανός ηθοποιός.

1966 - Χρήστος Τσέκος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1967 - Γιώργος Μαυρωτάς, Έλληνας υδατοσφαιριστής.

1970 - Γιώργος Αμανατίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1978 - Ειρήνη Σκλήβα, μοντέλο, Μις Κόσμος 1996.

1979 - Χιθ Λέτζερ, Αυστραλός ηθοποιός.

1985 - Ρούντι Φερνάντεθ, Ισπανός καλαθοσφαιριστής.

1987 - Σάμι Κεντίρα, Γερμανός ποδοσφαιριστής.

1996 - Όστιν Μαχόουν, Αμερικανός τραγουδιστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

397 - Άγιος Αμβρόσιος, επίσκοπος Μεδιολάνων.

1807 - Ζερόμ Λαλάντ, Γάλλος αστρονόμος.

1817 - Αντρέ Μασσενά, Γάλλος στρατάρχης.

1841 - Γιάκομπ Λινκ, Γερμανός ζωγράφος και αρχαιολόγος.

1841 - Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον, 9ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1870 - Χάινριχ Γκούσταβ Μάγκνους, Γερμανός χημικός και φυσικός.

1871 - Πέτερ φον Χες, γερμανός ζωγράφος, που διακρίθηκε κυρίως στις αναπαραστάσεις μαχών και ειδικότερα ως ζωγράφος που απαθανάτισε τις ιστορικές στιγμές της Ελληνική Επανάστασης του 1821, καθώς και στιγμιότυπα από την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία. (Γεν. 29/7/1792)

1879 - Ερρίκος Γουλιέλμος Ντόβε, Γερμανός φυσικός.

1913 - Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, Έλληνας αεροπόρος.
Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος (1889 - 4 Απριλίου 1913) ήταν πρωτοπόρος της αεροπορίας στην Ελλάδα. Ήταν ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος που εκτέλεσε πτήση στην Ελλάδα, καθώς και η πρώτη απώλεια της ελληνικής στρατιωτικής αεροπορίας.
Ο Αργυρόπουλος ήταν αρχικά πολιτικός μηχανικός, όμως εγκατέλειψε το επάγγελμά του και πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει αεροναυπηγική. Στο τέλος Ιανουαρίου 1912 απέκτησε άδεια πιλότου και επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί με το ιδιόκτητο αεροσκάφος του τύπου Nieuport IV.G 50 ίππων. Στις 8 Φεβρουαρίου 1912 εκτέλεσε την πρώτη πτήση στους ελληνικούς ουρανούς, γεγονός που είχε ιδιαίτερη απήχηση στον εγχώριο τύπο: Αφού απογειώθηκε από την περιοχή του Ρουφ, πραγματοποίησε 16 λεπτά πτήση που περιελάμβανε και πτήση πάνω από την Ακρόπολη. Μία ώρα αργότερα πραγματοποίησε και δεύτερη πτήση, αυτή τη φορά με συνεπιβάτη τον πρωθυπουργό της χώρας, Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο πρωθυπουργός, ενθουσιασμένος δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτό το νέο όπλο.
Όταν ξέσπασαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι τον Οκτώβριο του 1912, εντάχθηκε στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον βαθμό του Υπολοχαγού. Στις 4 Απριλίου 1913 κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής, και με συνεπιβάτη τον αθλητή και ποιητή Κωνσταντίνο Μάνο, το αεροσκάφος του, τύπου Blériot XI, υπέστη μηχανική βλάβη και κατέπεσε από ύψος 600 μέτρων κοντά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

1913 - Κωνσταντίνος Μάνος, Έλληνας αγωνιστής και ποιητής.

1919 - Ουίλιαμ Κρουκς, Άγγλος χημικός και φυσικός.

1923 - Τζον Βενν, Άγγλος μαθηματικός.

1928 - Κωνσταντίνος Μαλέας, Έλληνας ζωγράφος.

1929 - Καρλ Μπεντς, Γερμανός μηχανικός και εφευρέτης.

1931 - Αντρέ Μισελέν, γάλλος κατασκευαστής ελαστικών, ιδρυτής της φερώνυμης βιομηχανίας ελαστικών «Michelin». (Γεν. 16/1/1853)

1953 - Κάρολος Β', βασιλιάς της Ρουμανίας.

1966 - Μιχαήλ Πετρίδης, Έλληνας γιατρός και πολιτικός.

1968 – Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αμερικανός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1964.

1979 - Ζούλφικαρ Άλι Μπούτο, Πακιστανός πολιτικός.

1980 - Γκίκας Μπινιάρης, Έλληνας ηθοποιός.

1982 - Θουκυδίδης Βαλεντής, Έλληνας αρχιτέκτονας.

1984 - Μιχαήλ-Μίμης Γαληνός, Έλληνας πολιτικός.

1985 - Σωτηρία Ιατρίδου, Ελληνίδα ηθοποιός.

1991 - Μαξ Φρις, Ελβετός συγγραφέας.

1993 - Άλφρεντ Μόσερ Μπατς, Αμερικανός αρχιτέκτονας και εφευρέτης του Σκραμπλ.

2005 - Μαρίκα Τζιραλίδου, Ελληνίδα ηθοποιός.

2011 - Τζουλιάνο Μερ Καμίς, Ισραηλινός ηθοποιός, σκηνοθέτης και ακτιβιστής.

2012 - Δημήτρης Χριστούλας, Έλληνας φαρμακοποιός, αυτοκτόνησε διαμαρτυρόμενος για την οικονομική κρίση.

2013 - Ρότζερ Ίμπερτ, Αμερικανός δημοσιογράφος, κριτικός και σεναριογράφος.

2014 - Κούμπα Ιαλά, πολιτικός της Γουινέας-Μπισσάου.

2016 - Τσους Λαμπρεάβε, Ισπανίδα ηθοποιός.