DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 25 Μαρτίου ας θυμηθούμε τι έγινε

25 Martiou

Σαν σήμερα 25 Μαρτίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Εθνική εορτή

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, (Ευάγγελος, Βαγγέλης, Βάγγος, Αγγελής, Ευαγγελία, Βαγγελιώ, Βαγγελίτσα, Λίτσα, Εύα, Κέλλυ, Λιλή, Άγγελος, Αγγελής, Αγγελική, Άντζελα, Άτζελα, Άντζυ, Αγγέλα, Αγγέλλω, Αγγελίνα *)
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Εθνική Επέτειος 25ης Μαρτίου 1821
Ημέρα εθνικής απελευθέρωσης και ανεξαρτησίας η σημερινή.
Μαζί με την εθνική επέτειο γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που συμβολικά ταυτίστηκε με την Επανάσταση η οποία ξεκίνησε ένα μήνα νωρίτερα.

25 Μαρτίου 

Γεγονότα σαν σήμερα

421: Παραδοσιακή ημερομηνία ίδρυσης της Βενετίας.

717: Ο Θεοδόσιος Γ/ παραιτείται από το θρόνο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας για να εισέλθει στην ιεροσύνη.

1306: Ο Ρόμπερτ δε Μπρους γίνεται βασιλιάς της Σκοτίας.

1409: Ανοίγει το Συμβούλιο της Πίζας.

1634: Φτάνουν στο Μέριλαντ των ΗΠΑ οι πρώτοι άποικοι.

1655: Ανακαλύπτεται ο Τιτάνας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου.

1698: Διεξάγεται η πρώτη καταγεγραμμένη ιπποδρομία στην Αμερική στο Hemstead της Νέας Υόρκης.

1770: Ο Δασκαλογιάννης επικεφαλής Σφακιανών κηρύσσει την επανάσταση στον Αποκόρωνα της Κρήτης.

1802: Υπογράφεται η Συνθήκη της Αμιέν, ως η τελική συνθήκη ειρήνης μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας.

1807: Καταργείται με νόμο η δουλεία στη Βρετανία.

1807: Ο Γεώργιος Κάνινγκ, από τους ένθερμους υποστηρικτές της ελληνικής ανεξαρτησίας, γίνεται υπουργός Εξωτερικών στην Αγγλία. Προς τιμήν του υπάρχει η πλατεία Κάνιγγος.

1821: Ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα και ορκίζει τους οπλαρχηγούς Ανδρέα Ζαΐμη, Ανδρέα Λόντο και Μπενιζέλο Ρούφο και περίπου 1.000 άνδρες τους. Στη συνέχεια συστήνεται «Επαναστατικό ή Αχαϊκό Διευθυντήριο», το οποίο τίθεται τιμητικά υπό την ηγεσία του Γερμανού.

1821: Ξεκινά η εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση στην Ελλάδα. Η 25η Μαρτίου, επίσημα παραδεγμένη ημέρα έναρξης του Αγώνα Απελευθέρωσης της Ελλάδος από την Οθωμανική αυτοκρατορία, άρχισε να εορτάζεται μετά παρέλευση 17 ετών με σχετικό διάταγμα του Βασιλέως της Ελλάδος, Όθωνα, το 1838.

1822: Καταργείται η δουλεία στην Ελλάδα, με διάταξη του Συντάγματος της Επιδαύρου.

1833: Με Βασιλικό Διάταγμα που εκδίδεται από την Αντιβασιλεία του Όθωνος, καταργείται ο Στρατός των ατάκτων και συγκροτείται Ελληνικός Τακτικός Στρατός, αποτελούμενος από Πεζικό, Ιππικό, Πυροβολικό και Μηχανικό.

1836: Ο κατασκευαστής όπλων Σάμιουελ Κολτ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα νέο είδος όπλου, το περίστροφο (revolver).

1838: Εορτάζεται για πρώτη φορά επισήμως, με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα, η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821.

1842: Ο βασιλιάς Όθων απολύει δημοσίους υπαλλήλους, μειώνει τους μισθούς και τη δική του χορηγία, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για την εκπλήρωση των δανείων του ελληνικού κράτους και έως ότου «εισαχθή τελεία ισορροπία των εσόδων-εξόδων».

1881: Ο Βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Α΄ θέτει το θεμέλιο λίθο του Θεραπευτηρίου «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» στο παραχωρηθέν από τη Μονή Ασωμάτων (σημ. Μονή Πετράκη) δωρεάν ιδιόκτητο κτήμα.

1884: Τελούνται στην Αθήνα τα εγκαίνια του μεγαλύτερου νοσοκομείου των Βαλκανίων, του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» (γνωστού σήμερα ως «Ευαγγελισμός»), παρουσία του βασιλιά Γεωργίου Α’, της βασίλισσας Όλγας, σύσσωμης της Βουλής, των Αρχών των Αθηνών και πλήθους κόσμου. Ο πρώτος ασθενής εισήχθη στις 13 Απριλίου.

1894: Ξεκινάει η πρώτη σημαντική πορεία διαμαρτυρίας ανέργων στις ΗΠΑ και καταλήγει την 1η Μαΐου στη Ουάσινγκτον.

1896: Αρχίζουν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο (6η Απριλίου σύμφωνα με το Γρηγοριανό). Την ιδέα αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων είχε πρώτος ο γάλλος βαρώνος, Πιέρ ντε Κουμπερτέν.

1901: Στον πενθήμερο αγώνα ταχύτητας στη Νίκαια της Γαλλίας, η Μερσέντες παίρνει την πρώτη της νίκη σε τέτοιο αγώνα.

1905: Η Ρωσία δέχεται τους όρους της Ιαπωνίας για ειρήνη.

1905: Ιδρύεται ο Γυμναστικός Σύλλογος Διαγόρας Ρόδου.

1911: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο ενδυμάτων στη Νέα Υόρκη στοιχίζει τη ζωή σε 146 εργάτες.

1914: Ιδρύεται ο Άρης Θεσσαλονίκης από ομάδα παραγόντων, που είχαν αποχωρήσει από τον Ηρακλή.

1916: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας πυγμαχίας βαρέων βαρών, που επιτρέπονται οι γυναίκες θεατές στον οποίο οι Jess Willard και Frank Moran ανακηρύσσονται ισόπαλοι μετά από 10 γύρους.

1924: Η Ελλάδα ανακηρύσσεται Δημοκρατία, καταργώντας τη μοναρχία υπό τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου.

1932: Γίνονται από την κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία μπροστά στα παλιά Ανάκτορα της σημερινής Βουλής.

1932: Ένας μετανάστης από την Αυστρία, ο Αδόλφος Χίτλερ, αποκτά τη γερμανική υπηκοότητα για να θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος.

1934: Ο Horton Smith κερδίζει το πρώτο πρωτάθλημα γκολφ Masters στην Augusta της Τζόρτζια.

1935: Ο Αδόλφος Χίτλερ δηλώνει ότι, η ΕΣΣΔ αποτελεί άμεση απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη.

1936: Οι Detroit κερδίζουν τους Montreal Maroons με 1-0 στον μεγαλύτερο σε διάρκεια αγώνα χόκεϊ (2 ώρες και 56 λεπτά).

1938: Σημειώνεται η πιο βαριά ήττα της Εθνικής Ελλάδας από την Ουγγαρία με 11-1 στη Βουδαπέστη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

1938: Εκπέμπει στις 22:00 ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών (μετέπειτα ΕΙΡ) σε μήκος κύματος 499,2 μέτρα (661 χιλιόκυκλοι) και με αφορμή την Εθνική Επέτειο μεταδίδεται διάγγελμα του βασιλιά Γεωργίου Β'. Ο ίδιος θα εγκαινιάσει τον σταθμό επίσημα δύο μήνες μετά, στις 21 Μαΐου. Πρόκειται για τον πρώτο ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό στα μεσαία κύματα. Το στούντιο βρίσκεται στο Ζάππειο και ο πομπός είναι ισχύος 15 κιλοβάτ. Η κεραία τοποθετείται από τη γερμανική εταιρεία Τελεφούνκεν στα Νέα Λιόσια.

1941: Η Γιουγκοσλαβία προσχωρεί στις δυνάμεις του Άξονα.

1946: Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Θεσσαλονίκης, με φορητό πομπό πάνω σε αυτοκίνητο. Λίγο καιρό αργότερα θα διακόψει τη λειτουργία του, για να εγκατασταθεί μόνιμα το Μάρτιο του 1947.

1954: Η RCA ανακοινώνει τη δημιουργία της πρώτης έγχρωμης τηλεόρασης.

1955: Στις ΗΠΑ κατάσχεται ως άσεμνο το βιβλίο του Άλεν Γκίνσμπεργκ "Ουρλιαχτό".

1955: Γερμανός αρχαιολόγος ανακαλύπτει στην Ολυμπία το καλούπι, που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του τεράστιου αγάλματος του Ολυμπίου Διός.

1956: Η ποιήτρια Σίλβια Πλαθ συναντά και ερωτεύεται τον ομότεχνό της, Τεντ Χιουτζ, με τον οποίο παντρεύονται τέσσερις μήνες αργότερα. Η Πλαθ αυτοκτόνησε το 1963 σε ηλικία 30 ετών.

1956: Στο λόγο του «Για την προσωπολατρία και της συνέπειες της» ο Νικίτα Χρουτσόφ καταγγέλλει τη δράση του Ιωσήφ Στάλιν και ουσιαστικά αποκηρύσσει στη σταλινική περίοδο.

1957: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα – ΕΟΚ, η σημερινή ΕΕ. Η Συνθήκη για την ίδρυσή της υπογράφεται στη Ρώμη από τη Δυτική Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

1961: Σε οφθαλμολογική και γενική παθολογική εξέταση θα υποβάλλονται στο εξής οι υποψήφιοι οδηγοί κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργού Συγκοινωνιών.

1964: Ο 22χρονος Κάσιους Κλέι, ο οποίος αργότερα θα ονομαστεί Μοχάμετ Άλι, κερδίζει με τεχνικό νοκ άουτ στον 6ο γύρο τον Σόνι Λίστον στο Μαϊάμι Μπιτς και ανακηρύσσεται για πρώτη φορά στην καριέρα του παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών.

1965: "Αποκύημα νοσηρής φαντασίας" χαρακτηρίζεται από το περιβάλλον του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποκάλυψη του Ράδιο-Λουξεμβούργο ότι ο πρώην πρωθυπουργός σχεδιάζει την ανατροπή των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου με τον Γεώργιο Γρίβα να αντικαθιστά τον Μακάριο και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τον Γεώργιο Παπανδρέου.

1965: Αγωνιστές πολιτικών δικαιωμάτων με επικεφαλής τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ολοκληρώνουν επιτυχώς την τετραήμερη πορεία τους από τη Σέλμα προς το καπιτώλιο στο Μοντγκόμερι (Αλαμπάμα).

1966: Ενδοκυβερνητική κρίση ξεσπά στην Αθήνα λόγω της απαίτησης του Μακάριου για απομάκρυνση του Γεώργιου Γρίβα, με τον πρωθυπουργό Στέφανο Στεφανόπουλο να λαμβάνει το μέρος του στρατηγού και τον υπουργό Εξωτερικών Ηλία Τσιριμώκο να συντάσσεται με τον Μακάριο.

1969: Κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο παραμένουν για μία εβδομάδα, έως τις 31 Μαρτίου, σε ένα κρεβάτι στο ξενοδοχείο Χίλτον του Άμστερνταμ για να διαμαρτυρηθούν για την ειρήνη.

1972: Στο Εδιμβούργο, το Λουξεμβούργο κερδίζει τον 17ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, με την Βίκυ Λέανδρος να τραγουδάει Apres toi.

1973: 3.000 φοιτητές οχυρώνονται στη Νομική Σχολή της Αθήνας και διαδηλώνουν από την ταράτσα του κτιρίου με συνθήματα κατά της χούντας.

 

1973: Μακελειό σε κέντρο διασκέδασης της Αθήνας από τους αδελφούς Κοεμτζή με αφορμή μια παραγγελιά. Απολογισμός, τρεις νεκροί αστυνομικοί και δύο τραυματίες. Λίγο αργότερα, ο Διονύσης Σαββόπουλος εμπνέεται από το γεγονός και γράφει το τραγούδι «Μακρύ Ζεϊμπέκικο για το Νίκο».

1975: Ο βασιλιάς Φαϊζάλ της Σαουδικής Αραβίας δολοφονείται από έναν ανιψιό του με διανοητικές διαταραχές. Τον διαδέχεται ο αδελφός του, πρίγκιπας Χαλίντ.

1979: Ο Chris Ford των Boston Celtics σκοράρει το πρώτο τρίποντο στην ιστορία του ΝΒΑ εναντίον των Huston Rockets.

1982: Ο Wayne Gretzky γίνεται ο πρώτος παίκτης του NHL που σκοράρει 200 πόντους σε μια σεζόν.

1983: Στο Ολυμπιακό Στάδιο διεξάγεται ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και το Αμβούργο κερδίζει τη Γιουβέντους με 1-0 με γκολ-φάουλ του Μάγκατ στα πρώτα λεπτά.

1983: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν διατάσσει την εισβολή στη Γρενάδα.

1983: Φτάνει στην Ελλάδα, έπειτα από 34 χρόνια αυτοεξορίας, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Μάρκος Βαφειάδης.

1984: Στο Ελ Σαλβαδόρ, οι κάτοικοι ψηφίζουν στις πρώτες από το 1977 προεδρικές εκλογές.

1990: Πυρκαγιά, που ξεσπά σε παράνομη λέσχη στη Νέα Υόρκη στοιχίζει τη ζωή σε 87 άτομα.

1992: Ο κοσμοναύτης Σεργκέι Κρικάλεφ επιστρέφει στη Γη μετά από 10μηνη παραμονή στο διαστημικό σταθμό ΜΙR.

1992: Βρετανοί επιστήμονες βρίσκουν το μεγαλύτερο τέλειο αριθμό (2 756839 -1 * 2 756839).

1993: Η ελληνική Κυβέρνηση δηλώνει ότι, τα Σκόπια αποδέχθηκαν σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, που προβλέπει διαδικασία επιλύσεως του Σκοπιανού υπό τους Όουεν και Βανς και περιλαμβάνει την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη διαιτησία για το οριστικό όνομα και την ένταξη των Σκοπίων στον ΟΗΕ υπό το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ.

1994: Στη Γερμανία, αναλαμβάνει η πρώτη γυναίκα στρατηγός, η Βερένα φον Βέιμαρν.

1995: Στην Ιαπωνία, η αστυνομία ανακαλύπτει τεράστιες ποσότητες χημικών ουσιών, που θα μπορούσαν να σκοτώσουν τουλάχιστον 4 εκατ. ανθρώπους, στα γραφεία της θρησκευτικής οργάνωσης "Υπέρτατη Αλήθεια".

1995: Αφήνεται ελεύθερος ο Μάικ Τάισον μετά από 3 χρόνια φυλάκισης εξαιτίας σεξουαλικής παρενόχλησης.

1996: Το ελληνικό συγκρότημα «Echo Tattoo» κερδίζει το α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ ροκ τραγουδιού στην Κοπεγχάγη.


1996: Η Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ απαγορεύει την εισαγωγή βόειου κρέατος και παραγώγων του από τη Βρετανία, εξαιτίας της νόσου των «τρελών αγελάδων».

1997: Η Πάμελα Γκόρντον διορίζεται πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στις Βερμούδες.

1999: Ανακάλυψη (από Αυστραλούς) των παλαιοτέρων ιχνών ζωής σε βράχο στη Δυτική Αυστραλία (βακτήρια-ηλικίας 3,5 δισ. ετών).

2000: Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 4.000 τραυματίζονται, από τον καταστροφικό σεισμό εντάσεως 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που πλήττει την επαρχία Μπαγκλάν, στο βόρειο Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 20.000 χιλιάδες άνθρωποι μένουν άστεγοι.

2002: Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (5,9 σύμφωνα με το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών στο Κολοράντο των ΗΠΑ) πλήττει το βορειοανατολικό Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 2.000 άτομα, άλλα 4.000 να τραυματιστούν και περίπου 20.000 σπίτια να καταστραφούν.

2003: Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η πρωθιέρεια Θάλεια Προκοπίου ανάβει την Φλόγα στο Ναό της Ήρας, στην Αρχαία Ολυμπία, σε μία άκρως μυσταγωγική τελετή. Παραδίδει τη Φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδοδρόμο, τον πρωταθλητή του ακοντισμού Κώστα Γκατσιούδη, ξεκινώντας έτσι ένα μεγάλο ταξίδι διάρκειας 141 ημερών, στα πέρατα της γης, κατά το οποίο θα μεταφέρουν το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών 7.700 λαμπαδηδρόμοι. Η Φλόγα θα φτάσει στο Ολυμπιακό Στάδιο, για την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 13 Αυγούστου.

2004: Αρχίζουν οι ιστορικές συνομιλίες για το Κυπριακό, στην Λουκέρνη της Ελβετίας.

2004: Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιείται η πρώτη ύστερα από 24 χρόνια επίσκεψη Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στη Λιβύη.

2004: «Η Φλόγα μας ενώνει τον κόσμο». Με το σύνθημα αυτό πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η πρωθιέρεια, Θάλεια Προκοπίου, ανάβει την Φλόγα στο Ναό της Ήρας, σε μία άκρως μυσταγωγική τελετή. Παραδίδει τη Φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδοδρόμο, τον πρωταθλητή του ακοντισμού, Κώστα Γκατσιούδη, η οποία ξεκινά έτσι το μεγάλο της ταξίδι στα πέρατα της γης για να επιστρέψει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας στις 13 Αυγούστου.

2010: Η βρετανική εφημερίδα «Independent» περνάει στα χέρια του πρώην πράκτορα της KGB και ιδιοκτήτη της «Evening Standard», Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, με το ποσό της... μιας λίρας!

2021 - Εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Γεννήσεις σαν σήμερα

1259 - Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος, ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας (1282-1328), μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου. (25 Μαρτίου 1259 - 13 Φεβρουαρίου 1332)

1297 - Ανδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος, ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας από το 1328 έως το 1341.
Γεννημένος ως Ἀνδρόνικος Δούκας Ἄγγελος Κομνηνός Παλαιολόγος, ήταν γιος του Μιχαήλ Θ' του Παλαιολόγου και της Ρίτας της Αρμενίας. (25 Μαρτίου 1297 - 15 Ιουνίου 1341)

1771 - Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄, ήταν Ιεράρχης και πρωταγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. Ονομαζόταν Γεώργιος Γκόζιας και γεννήθηκε στη Δημητσάνα στις 25 Μαρτίου 1771, τη Μεγάλη Παρασκευή.
Το 1804, ο Γερμανός συμμετείχε σε μια ομάδα κληρικών με ανώτερη μόρφωση, μελών της Πατριαρχικής Σχολής Κουρούτσεσμε, η οποία επιμελήθηκε και εξέδωσε ελληνικό λεξικό, το οποίο αργότερα χαρακτηρίστηκε ως "Κιβωτός της Ελληνικής Γλώσσης".

1881 - Μπέλα Μπάρτοκ, Ούγγρος συνθέτης.

1907 - Αλέξανδρος Ιόλας, ήταν Έλληνας γκαλερίστας και σημαντικός συλλέκτης έργων μοντέρνας τέχνης.
Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια το 1907 σπούδασε χορό στο Βερολίνο και το Παρίσι, όπου μετακόμισε το 1933 καθώς η άνοδος του ναζισμού τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τη Γερμανία. Στο Παρίσι ήρθε σε επαφή με εικαστικούς καλλιτέχνες και πόζαρε ως μοντέλο για τον ντε Κίρικο και τον Χέρμπερτ Λιστ.

1908 - Ντέιβιντ Λην, Άγγλος σκηνοθέτης.

1911 - Τζακ Ρούμπι, Αμερικανός δολοφόνος του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ.

1915 - Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος.

1921 - Αλεξάνδρα της Ελλάδας (Βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας).

1921 - Σιμόν Σινιορέ, ήταν Γαλλίδα ηθοποιός, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες σταρ του γαλλικού σινεμά, όλων των εποχών.
Η Σιμόν Ενριέτ Σαρλότ Καμινκέρ, γνωστότερη ως Σιμόν Σινιορέ, γεννήθηκε το 1921 στη Γερμανία, από γάλλους γονείς. Ήταν η πρώτη γαλλίδα ηθοποιός που τιμήθηκε με όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου.

1942 - Κιμ Γούντμπαμ, Αγγλίδα παρουσιάστρια.

1942 - Αρίθα Φράνκλιν, Αμερικανή τραγουδίστρια, συνθέτης, και πιανίστρια. 
Είναι φημισμένη για τις σόουλ ηχογραφήσεις της, αλλά έχει τραγουδίσει επίσης τζαζ, ροκ, blues, ποπ, γκόσπελ, μέχρι και όπερα.

1946 - Αθανάσιος Αγγελής, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1947 - Πάνος Καπώνης, Έλληνας ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας και δικηγόρος.
Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια Αγρινίου, σπούδασε στα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και σκηνοθεσία θεάτρου & κινηματογράφου στην Αθήνα.

1947 - Έλτον Τζον, Άγγλος τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συνθέτης και πιανίστας. Πραγματικό όνομα Ρέτζιναλντ Κένεθ Ντουάιτ.
Έχει πουλήσει πάνω από 250 εκατομύρια δίσκους παγκοσμίως και είναι ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις στην ιστορία της μουσικής,έχοντας κάνει πάνω από 3000 συναυλίες.

1953 - Χρήστος Αρδίζογλου, Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν ως ακραίος επιθετικός αλλά και ως μέσος και φημιζόταν για τη σπουδαία τεχνική του κατάρτιση.
Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στον Απόλλωνα Αθηνών. Με τη φανέλα της "Ελαφράς Ταξιαρχίας" αγωνίστηκε μέχρι το 1974. Στο μεγαλύτερο κεφάλαιο της ποδοσφαιρικής του καριέρας διακρίθηκε με τα χρώματα της ΑΕΚ.

1957 - Κανέλλος Κανελλόπουλος, Έλληνας ποδηλάτης.

1971 - Εβελίνα Παπούλια, Ελληνίδα ηθοποιός.

1973 - Λάμπρος Βασιλόπουλος, Έλληνας ποδηλάτης.

1978 - Τζορτζ Γκάτις, Έλληνας αθλητής του ράγκμπι.

1978 - Τίνα Κάι, Αμερικανίδα πορνογραφική ηθοποιός.

1991 - Σέισελλ Γκάμπριελ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

Θάνατοι σαν σήμερα

1223 - Αλφόνσος Β', βασιλιάς της Πορτογαλίας.

1801 - Νοβάλις, Γερμανός ποιητής.

1914 - Φρεντερίκ Μιστράλ, Γάλλος ποιητής.

1918 - Κλωντ Ντεμπυσσύ, Γάλλος συνθέτης.

1967 - Γιοχάνες Ίττεν, Ελβετός ζωγράφος.

1976 - Γιόζεφ Άλμπερς, Γερμανός καλλιτέχνης.

1987 - Τάσος Καψιδέλης, ήταν Έλληνας φιλόλογος και ιστορικός συγγραφέας από τη Λήμνο.
Τέλειωσε το Γυμνάσιο Λήμνου και φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε το πτυχίο του το 1936 αλλά δεν κατάφερε να διοριστεί αμέσως. Στο δημόσιο διορίστηκε ως φιλόλογος μόλις το 1948.

2006 - Επαμεινώνδας Γονατάς, ήταν Έλληνας ποιητής και διηγηματογράφος της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, ο οποίος διακρίθηκε κυρίως ως «λογοτέχνης του παράδοξου».
Σπούδασε Νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος σε μεγάλες εταιρείες. Η πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα έγινε το 1945 με το αφήγημα Ο ταξιδιώτης.

2008 - Άμπι Μαν, Αμερικανός σεναριογράφος.

2012 - Αντόνιο Ταμπούκι, Ιταλός συγγραφέας.

2017 - Κάθμπερτ Σεμπάστιαν, γενικός κυβερνήτης του Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις.

2019 - Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός, Έλληνας επίσκοπος.