DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 12 Μαρτίου ας θυμηθούμε τι έγινε

0-Martios

Σαν σήμερα 12 Μαρτίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Παγκόσμιες ημέρες
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο
Παγκόσμια Εβδομάδα κατά του Γλαυκώματος

Εορτάζουν
Β΄ Κυριακή των νηστειών.
Γρηγορίου του Παλαμά, (Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γόλης, Γρηγορία *)
Οσίου Θεοφάνους ομολογητού, (Θεοφάνης, Φάνης, Θεοφανία, Φάνια, Φανή, Φένια, Φανούλα *)
Δίκαιος Φινεές

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

12 Μαρτίου

Γεγονότα σαν σήμερα

515: Ολοκληρώνεται η κατασκευή του Ναού της Ιερουσαλήμ.

1365: Ιδρύεται το πανεπιστήμιο της Βιέννης.

1572: Ο εθνικός ποιητής της Πορτογαλίας Λουίς Βαζ Καμόενς δημοσιεύει το περίφημο επικό ποίημά του Ος Λουζιάδας, που σημαίνει Οι Λουζιτανοί, δηλαδή οι Πορτογάλοι.

1622: Ανακηρύσσεται άγιος ο Ιγνάτιος Λογιόλα, ο οποίος ίδρυσε το "Τάγμα των Ιησουϊτών".

1664: Το Νιου Τζέρσεϊ γίνεται βρετανική αποικία.

1792: Η Μεγάλη Αικατερίνη τερματίζει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας. Ο αξιωματικός της Λάμπρος Κατσώνης διακηρύσσει, πως μόνο με τις δικές τους δυνάμεις θα κατακτήσουν οι Έλληνες την ελευθερία τους.

1854: Η Βρετανία και η Γαλλία συμμαχούν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία εναντίον της Ρωσίας στον Κριμαϊκό Πόλεμο.

1888: Η πόλη της Νέας Υόρκης ζει τη δριμύτερη χιονοθύελλα στη ιστορία της, η οποία θα κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και θα προκαλέσει υλικές φθορές εκατομμυρίων δολαρίων.

1889: Η Coca Cola πωλείται για πρώτη φορά σε γυάλινα μπουκάλια.

1904:  Μετά από 30 χρόνια εντατικών εργασιών στον ποταμό Χάντσον, ολοκληρώνεται το τούνελ που έγινε με έξοδα των πολιτειών της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ.

1909: Όχλος χιλιάδων Οθωμανών επιτίθεται κατά του Έλληνα προξένου στις Σέρρες, του γραμματέα του και του διευθυντή των μονοπωλίων.

1911: Στη Νέα Υόρκη, ο δρ. Φλέτσερ, εταίρος του Ινστιτούτου Ροκφέλερ, ανακαλύπτει την αιτία της παιδικής παράλυσης.

1911: Συλλαλητήρια για το γλωσσικό ματαιώνεται, έπειτα από αστυνομική απαγόρευση. Ο καθηγητής Γεώργιος Μιστριώτης, υπέρμαχος της καθαρεύουσας, κατηγορείται για στάση.

1913: Η Καμπέρα γίνεται πρωτεύουσα της Αυστραλίας.

1921: Ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν, ανακοινώνει από το βήμα του 10ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ), που επιτρέπει τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων.

1923: Ο εφευρέτης Λι ντε Φόρεστ παρουσιάζει το πρώτο φιλμ, που μπορεί να ενσωματώσει ήχο.

1928: Στην Καλιφόρνια καταρρέει το φράγμα του St. Francis παρασύροντας στο θάνατο σχεδόν 400 ανθρώπους.

1929: Η Όπελ AG, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία, αγοράζεται από την Τζένεραλ Μότορς Κορπορέισον των ΗΠΑ, έναντι 120 εκατομμυρίων μάρκων.

1930: Στην Ινδία, ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκινά την μοναχική του πορεία διαμαρτυρίας των 300 μιλίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας της επιβολής του μονοπωλίου στην παραγωγή αλατιού από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

1933: Ο Χίντενμπουργκ καταργεί τη σημαία της Γερμανικής Δημοκρατίας και δίνει εντολή να αναρτηθούν πλάι-πλάι η σβάστικα και η αυτοκρατορική σημαία.

1938: Γίνεται η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση αθλητικού γεγονότος από το BBC. Πρόκειται για τον αγώνα ανάμεσα στο Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη.

1938: Οι ναζιστικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αυστρία («Άνσλους»).

1940: Η Φιλανδία υπογράφει συνθήκη ειρήνης με τη Σοβιετική Ένωση, η οποία προβλέπει άμεση παραχώρηση της φιλανδικής περιοχής Καρέλια στην ΕΣΣΔ.

1942: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρούσβελτ διατάσσει τον στρατηγό Ντάγκλας Μακ Άρθουρ να εγκαταλείψει τις Φιλιππίνες, επειδή οι Ιάπωνες έχουν συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή.

1947: Ανακοινώνεται το Δόγμα Τρούμαν, που θα θεωρηθεί ο καταλύτης στη προσπάθεια ανάσχεσης του Κομμουνισμού. Το τελευταίο ίσχυσε και στην Ελλάδα και αποτέλεσε την πρώτη τρανή απόδειξη, ότι οι Αμερικανοί διαδέχονται τους Βρετανούς στην προσπάθεια για την κυριαρχία στον πλανήτη.

1950: Οι Πλαστήρας, Βενιζέλος, Παπανδρέου και Τσουδερός πληροφορούν τον βασιλιά για την απόφασή τους να συνεργαστούν προκειμένου να σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση.

1951: Κάνει το ντεμπούτο του στις εφημερίδες των ΗΠΑ, το κόμικ, "Ο Ντένις, ο τρομερός".

1961: Ελληνοτουρκική διάσκεψη δημοσιογράφων αρχίζει στη Ρόδο.

1968: Το σάουντρακ της ταινίας, "The Graduate", με τον τίτλο, "Mrs Robinson" κερδίζει το βραβείο Γκράμυ για τον καλύτερο δίσκο της χρονιάς.

1969: Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ και η Λίντα Ίστμαν, ενώνονται με τα δεσμά του γάμου.

1970: Συναντώνται τελικά, μετά από προσπάθειες τεσσάρων ετών, οι ηγέτες των δύο Γερμανιών, ο καγκελάριος Βίλι Μπραντ και ο πρωθυπουργός της Ανατολικής Γερμανίας Βίλι Στοφ.

1971: Το τουρκικό καθεστώς, υπό την ηγεσία του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ εκτοπίζεται από στρατιωτικούς, που υπόσχονται να αποτρέψουν την εμφύλια σύγκρουση.

1973: Η Βρετανία και η Κίνα συμφωνούν να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις.

1979: Η Ελληνική Αστυνομία αρχίζει να εφαρμόζει τα αντιτρομοκρατικά μέτρα, στρατολογώντας 154 γυναίκες και αποκτώντας καινούργια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

1983: Η Τζέιν Τόρβιλ και ο Κρίστοφερ Ντιν, γνωστοί ως οι "Τζίντζερ Ρότζερς και ο Φρεντ Αστέρ" του καλλιτεχνικού πατινάζ κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ελσίνκι, λαμβάνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών για το καλλιτεχνικό μέρος.

1987: Το μιούζικαλ "Οι Άθλιοι" κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ.

1987: Ξεσπά σφοδρή κρίση μεταξύ Εκκλησίας και Κυβέρνησης, με αφορμή το νομοσχέδιο Τρίτση που θέτει υπό κρατικό έλεγχο την εκκλησιαστική περιουσία.

1989: Η καθηγήτρια της βυζαντινολογίας, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ διορίζεται πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι.

1990: Το Ανώτατο Σοβιέτ της Λιθουανίας ανακηρύσσει τη χώρα ανεξάρτητο κράτος.

1990: Πραγματοποιείται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδας. Συμμετείχαν οι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέοου και του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, εν όψει των εκλογών της 8ης Απριλίου.

1991: Η αλβανική κυβέρνηση δίνει χάρη σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

1993: Το Μεσατζέρο κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βόλεϊ, νικώντας τη Μεξίκονο Πάρμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην τρίτη θέση και στην τέταρτη η Μαές Πιλς.

1994: Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτονεί τις πρώτες της γυναίκες ιερείς.

1994: Αποδεικνύεται, πως η φωτογραφία, η οποία θεωρούταν, ότι απεικόνιζε το τέρας του Λοχ Νες, ήταν απάτη.

1995: Ο προπονητής του Πανηλειακού, Αντώνης Γεωργιάδης, τραυματίζεται σοβαρά σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και παραμένει για δυο μήνες στην εντατική.

1996: Στην Αυστρία, ορκίζεται η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής και πάλι τον καγκελάριο Φραντς Βρανίτσκι.

1997: Στην Ιαπωνία, 21 εργάτες μολύνονται από ραδιενέργεια, στην πυρκαγιά και έκρηξη, που σημειώνεται σε εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων κοντά στο Τόκιο.

1999: Η Τσέχικη Δημοκρρατία, η Ουγγαρία και Πολωνία προσχωρούν στο ΝΑΤΟ.

2000: Η ομάδα πόλο γυναικών της Γλυφάδας κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών νικώντας την Σκιφ Μόσχας 7-5 και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα γυναικών που αποκτά αυτό τον τίτλο.

2000: Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ζητά συγγνώμη «από όσους στο παρελθόν υπέστησαν διώξεις στο όνομα του χριστιανισμού».

2005: Ο Κάρολος Παπούλιας αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

2011: Μετά το χτύπημα από το τσουνάμι αντιδραστήρας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα εκρήγνηται.

2020: Τον πρώτο θάνατο από κορονοϊό καταμετρά πλέον η Ελλάδα, καθώς ο 66χρονος ο οποίος αποτελούσε το 9ο επιβεβαιωμένο περιστατικό στην Ελλάδα, έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 03.15 τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Ο ασθενής μολύνθηκε από τον ιό κατά το ταξίδι του στους Αγίους τόπους και το όρος Σινά, όπου είχε μεταβεί συμμετέχοντας σε εκδρομή με άλλα 53 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία προσβλήθηκαν από τον ιό.
Ο 66χρονος όπως και οι υπόλοιποι εκδρομείς επέστρεψαν στη χώρα στις 27 Φεβρουαρίου και ο ίδιος παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα την Κυριακή 1η Μαρτίου.
Απευθύνθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, και στη συνέχεια την επόμενη μέρα, Καθαρή Δευτέρα μετέβη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Δεν θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα για τον ιό καθώς ούτε το Ισραήλ ούτε η Αίγυπτος, αποτελούσαν χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του ιού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας.
Μία ημέρα μετά εμφάνισε συμπτώματα σοβαρής πνευμονίας και με πρωτοβουλία του ιατρικού προσωπικού λήφθηκε δείγμα για να εξεταστεί το ενδεχόμενο για κορονοϊό.
Τελικά επιβεβαιώθηκε ως θετικός ο ασθενής την Τετάρτη 4 Μαρτίου και απομονώθηκε. Η κατάσταση της υγείας του ήταν σοβαρή και διασωληνώθηκε σε απομονωμένο δωμάτιο. Μετά από μερικές μέρες εισήλθε στην εντατική καθώς χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 66χρονος έπασχε από καρδιακό νόσημα. Στο ενδιάμεσο διαπιστώθηκε ότι 47 άτομα από τα συνολικά 54 που είχαν συμμετάσχει στην εκδρομή είχαν προσβληθεί από τον ιό, αλλά μόλις 6 από αυτά κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευτούν με σχετικά ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης ή αντιμετωπίσιμης πνευμονίας.
Τελικά μετά από την παραμονή του στη ΜΕΘ ο 66χρονος κατέληξε από επιπλοκές που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:
"Ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για 66χρονο Έλληνα πολίτη, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15".

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1613 - Αντρέ Λε Νοτρ, ήταν ο επίσημος κηπουρός του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄.
Από το 1645 ως το 1700 και είχε ως βασικότερο και πιο σημαντικό καθήκον να δημιουργήσει τη φυτοκάλυψη τους κήπους και τα πάρκα του ανακτόρου των Βερσαλλιών. (Andre Le Nostre, 12 Μαρτίου 1613 - 15 Σεπτεμβρίου 1700)

1824 - Γκούσταβ Κίρχοφ, Γερμανός φυσικός.

1832 - Τσαρλς Μπόικοτ, Άγγλος κτηματομεσίτης.

1835 - Σάιμον Νιούκομπ, ήταν Αμερικανός αστρονόμος και μαθηματικός Καναδικής καταγωγής.
Συνεισέφερε κυρίως σε θέματα πρακτικής Αστρονομίας, όπως η χρονομετρία, στα Οικονομικά και στη Στατιστική, ενώ συνέγραψε ακόμα και ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.

1863 - Γκαμπριέλε Ντ' Ανούντσιο, Ιταλός συγγραφέας.

1865 - Ανδρέας Καρκαβίτσας, Έλληνας συγγραφέας.
Υπήρξε ένας από τους τρεις μεγάλους εκπροσώπους της ηθογραφίας, μαζί με τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Γεώργιο Βιζυηνό και ο κατ' εξοχήν εκπρόσωπος του νατουραλισμού στη νεοελληνική λογοτεχνία.

1878 - Νικόλαος Γεωργαντάς, Έλληνας δισκοβόλος.

1905 - Τακάσι Σιμούρα, Ιάπωνας ηθοποιός.

1910 - Μασαγιόσι Οχίρα, Ιάπωνας πολιτικός.

1911 - Γουίλιαμ Πάτρικ Χίτλερ, ανιψιός του Αδόλφου Χίτλερ.

1916 - Λυσίμαχος Σαραφιανός, Έλληνας πολιτικός.

1921 - Τζιάννι Ανιέλλι, Ιταλός επιχειρηματίας.

1922 - Τζακ Κέρουακ, Αμερικανός συγγραφέας.

1923 - Κίρα Σίνου, Ρωσίδα συγγραφέας.

1926 - Λες Σάνον, Άγγλος ποδοσφαιριστής και προπονητής.

1927 - Γιώργος Δαρίβας, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1928 - Έντουαρντ Άλμπι, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας.

1938 - Μάνος Ελευθερίου, Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος.
Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρθογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.

1938 - Δημήτρης Τερζάκης, συνθέτης σύγχρονης μουσικής και καθηγητής, από το 1985 πολιτογραφημένος Γερμανός.

1943 - Ράτκο Μλάντιτς, Σερβοβόσνιος στρατιωτικός.

1946 - Λάιζα Μινέλι, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

1956 - Στιβ Χάρις, Άγγλος μουσικός (Iron Maiden).

1988 - Κώστας Μήτρογλου, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1994 - Κριστίνα Γκρίμι, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

818 - Θεοφάνης Ομολογητής, ήταν Βυζαντινός μοναχός (ηγούμενος) και χρονογράφος, υπέρμαχος της εικονολατρίας.

1507 - Καίσαρας Βοργίας, Ιταλός στρατιωτικός και πολιτικός.
Δούκας του κράτους της Ρωμανίας κοντά στη Ρώμη και κατέκτησε επίσης τις πόλεις Ρίμινι, Πέζαρο, Ουρμπίνο και άλλες πόλεις της Κεντρικής Ιταλίας.

1578 - Αλεσάντρο Πικολομίνι, Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος.

1685 - Τζωρτζ Μπέρκλεϋ, Ιρλανδός φιλόσοφος.

1838 - Μητρος Πέτροβας, γνωστότερος ως Μητροπέτροβας ήταν οπλαρχηγός της ελληνικής επανάστασης από τη Μεσσηνία.
Καθώς και ένας από τους ηγέτες των αντικυβερνητικών εξεγέρσεων κατά τη διάρκεια της βαυαρικής αντιβασιλείας.

1937 - Σαρλ - Μαρί Βιντόρ, Γάλλος οργανίστας και συνθέτης.

1938 - Άννα Μελά - Παπαδοπούλου, ήταν Ελληνίδα προσωπικότητα των Βαλκανικών Πολέμων, του Μεγάλου Πολέμου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
Υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμα στα πολεμικά μέτωπα και έμεινε γνωστή ως Μάννα του Στρατιώτου. Στη μνήμη της, ο τίτλος αυτός αποδόθηκε και σε άλλες εξέχουσες νοσοκόμες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

1942 - Ουίλιαμ Χένρι Μπραγκ, Άγγλος φυσικός.

1943 - Γκούσταβ Βίγκελαντ, Νορβηγός γλύπτης.

1945 - Άννα Φρανκ, εβραιοπούλα, που έμεινε στην ιστορία για το ημερολόγιό της.

1949 - Νικόλαος Πολυκράτης, Έλληνας αντιστασιακός.

1955 - Τσάρλι Πάρκερ, Αμερικανός σαξοφωνίστας.

1971 - Κωνσταντίνος Καλαμποκιάς, Έλληνας δικαστής.

1978 - Τζον Καζάλ, Αμερικανός ηθοποιός.

1985 - Παναγιώτης Αρβανιτόπουλος, ήταν από τους μεγαλύτερους νεοέλληνες ζωγράφους. (1916 - 12 Μαρτίου )
Γεννήθηκε το 1915 και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Πάτρα και το 1935 απολύεται από το Β' Γυμνάσιο Πατρών. Στο Β' γυμνάσιο μάλιστα είχε αναγνωριστεί το ταλέντο του στην ζωγραφική και είχε ήδη κάνει εκθέσεις σαν μαθητής του γυμνασίου, ο σύλλογος των καθηγητών είχε γνωστοποιήσει στον Δήμαρχο το ταλέντο του μαθητή.

Το 1938-1942 σπούδασε στην Αθήνα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στην συνέχεια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Ρώμης. Πήρε μέρος με έργα του σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

1998 - Γιώργος Καφταντζής, Έλληνας συγγραφέας.

1999 - Γεχούντι Μενουχίν, Αμερικανός βιολιστής.

2002 - Σπύρος Κυπριανού, Κύπριος πολιτικός.

2002 - Ζαν-Πωλ Ριοπέλ, Καναδός ζωγράφος και γλύπτης.

2005 - Σταύρος Κουγιουμτζής, Έλληνας συνθέτης και στιχουργός.
Μπήκε στο χώρο της μουσικής σε ηλικία 15 ετών, με σπουδές στη Σχολή πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Το 1952, για λόγους βιοπορισμού, αρχίζει να εργάζεται ως πιανίστας σε νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης.

2013 - Κλάιβ Μπαρ, Άγγλος ντράμερ (Iron Maiden).

2015 - Μάικλ Γκρέιβς, Αμερικανός αρχιτέκτονας.

2015 - Τέρι Πράτσετ, Άγγλος συγγραφέας.

2016 - Βερίνα Χούμπερ-Ντάισον, Ελβετίδα μαθηματικός.

2018 - Χρήστος Σιμαρδάνης, ήταν Έλληνας ηθοποιός και εκφωνητής. (21 Μαρτίου 1957
Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος - 12 Μαρτίου 2018, 60 ετών, Αθήνα) - Aιτία θανάτου - καρκίνος.
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και έζησε εκεί μέχρι 6 ετών. Σπούδασε υποκριτική στο Central School of Speech and Drama στο Λονδίνο
Είχε δηλώσει πως είναι άθεος, ομοφυλόφιλος και ψηφοφόρος του ΚΚΕ.
Απεβίωσε στις 12 Μαρτίου του 2018.
Συμμετείχε σε δεκάδες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, αλλά υπήρξε δραστήριος και στο θέατρο.
Μεταξύ άλλων έγινε εξαιρετικά γνωστός για τις εκφωνήσεις που πραγματοποίησε σε διαφημιστικά μηνύματα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Επί 19 χρόνια (μέχρι το 2012) ήταν η χαρακτηριστική φωνή των διαφημιστικών μηνυμάτων προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ενώ εκφώνησε και εκατοντάδες διαφημιστικά προώθησης προϊόντων.
Επίσης είχε φιλανθρωπική δραστηριότητα και πραγματοποίησε αφιλοκερδώς την εκφώνηση πολλών μηνυμάτων κοινωνικού χαρακτήρα.