DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 5 Μαρτίου ας θυμηθούμε τι έγινε

0-Martios

Σαν σήμερα 5 Μαρτίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Κυριακή της Ορθοδοξίας (Α΄ Κυριακή των νηστειών)
Εορτάζουν

Αγίου Αρχελάου και μαρτύρων, (Αρχέλαος)
Αγίων Ευλαμπίου και Ευλογίου, (Ευλόγιος, Ευλογής, Ευλογία, Ευλογούλα, Ευλογίτσα)
Αγίου Κόνωνος, (Κόνων)

5 Μαρτίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1046: Ο Πέρσης φιλόσοφος Naser Khosrow ξεκινάει το "δρομολόγιό" του, το οποίο περιέγραψε αργότερα στο έργο του Σαφαρναμέχ.

1558: Εισάγεται ο καπνός στην Ευρώπη από τον Ισπανό γιατρό Φρανσίσκο Φερνάντες.

1766: Ο Αντόνιο ντε Ουλόα, ο πρώτος Ισπανός διοικητής της Λουϊζιάνα, φτάνει στη Νέα Ορλεάνη.

1770: Φάλαγγα Μανιατών ενισχυμένη και από Ρώσους στρατιώτες απελευθερώνει τον Μυστρά και άλλες πόλεις της Λακωνίας.

1770: Πέντε Αμερικανοί δολοφονούνται από βρετανικές δυνάμεις στη Βοστόνη γεγονός, το οποίο θεωρείται ότι, πυροδότησε τον Αμερικανικό Πόλεμο Ανεξαρτησίας το 1775.

1793: Οι γαλλικές δυνάμεις ηττώνται από τους Αυστριακούς και ανακαταλαμβάνεται η Λιέγη.

1824: Κηρύσσεται επίσημα από τους Βρετανούς η έναρξη του πολέμου στην Μπούρμα (Μιανμάρ).

1836: Ο Αμερικανός Σάμιουελ Κολτ φτιάχνει το πρώτο περίστροφο.

1842: Πάνω από 500 Μεξικανοί στρατιώτες υπό την αρχηγία του Ραφαέλ Βάσκες εισβάλουν στο Τέξας, καταλαμβάνουν το Σαν Αντόνιο και επιστρέφουν στο Ρίο Γκράντε. Αυτή είναι η πρώτη εισβολή αυτού του είδους από την εποχή της επανάστασης του Τέξας.

1860: Η Πάρμα, η Τοσκάνη, η Μοντένα και η Ρομάνια ζητούν με δημοψήφισμα να ενωθούν στο Βασίλειο της Σαρδηνίας.

1864: Γίνονται για πρώτη φορά αγώνες στίβου μεταξύ Οξφόρδης και Κέιμπριτζ στην Αγγλία.

1864: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1868: Κάνει πρεμιέρα η όπερα Μεφιστοφελής στη Σκάλα του Μιλάνου.

1872: Ο Τζορτζ Ουέστινγκχαους πατεντάρει το αερόφρενο.

1900: Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία αποπλέουν για τη Νικαράγουα, προς καταστολή της επαναστατικής αναταραχής.

1904: Στη Γαλλία, το Ποινικό Δικαστήριο διατάσσει τη συμπληρωματική ανάκριση μετά την αίτηση αναθεώρησης της δίκης, που καταθέτει ο Άλφρεντ Ντρέιφους.

1907: Ανοίγει στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας η δεύτερη Δούμα και οι ρωσικές δυνάμεις διαλύουν 40.000 διαδηλωτές.

1909: Μεγάλη απεργία καπνεργατών στο Βόλο. Οι απεργοί επιτίθενται με πέτρες και ξύλα εναντίον των καπναποθηκών, στις οποίες έχουν οχυρωθεί οι έντρομοι έμποροι. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές επιτίθενται κατά της χωροφυλακής και κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, σημειώνονται τραυματισμοί και στις δύο πλευρές. Τελικά, οι απεργοί πετυχαίνουν την απόλυση της συλληφθέντων συναδέλφων τους, ενώ οι έμποροι δέχονται τα αιτήματα των καπνεργατών.

1912: Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν για πρώτη φορά πηδαλιουχούμενο αερόστατο για στρατιωτικούς σκοπούς.

1913: Ο βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α’ πέφτει νεκρός στη Θεσσαλονίκη από τις σφαίρες του Αλέξανδρου Σχινά, στην 50η επέτειο από της αναρρήσεώς του στο θρόνο. «Κακούργοι χείρες παραφρόνων εδολοφόνησαν εν Θεσσαλονίκη τον Βασιλέα, βυθίσασαι εις βαθύτατον πένθος το έθνος, εν ημέρες αγαλλιάσεως δια την πλήρωσιν πανελληνίων πόθων» ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

1914: Συγκροτείται η πρώτη αλβανική Κυβέρνηση υπό τον Τουρχάν πασά.

1916: Ιδρύεται η ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα, Μαγιόρκα.

1918: Φοβούμενος επίθεση των Δυτικών δυνάμεων, ο Βλαντιμίρ Λένιν μετακινεί την πρωτεύουσα της Ρωσίας από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα.

1919: Έκρυθμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Σμύρνη, καθώς τουρκικές συμμορίες σφάζουν και λεηλατούν.

1920: Τελευταία ημέρα του παλιού (Ιουλιανού) ημερολογίου στην Ελλάδα.

1921: Το γλωσσικό συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις στον πνευματικό και πολιτικό κόσμο της Ελλάδας.

1922: Η Φίμπι Αν Όκλεϊ σπάει όλα τα ρεκόρ στην σκοποβολή γυναικών όταν πετυχαίνει 98 στους 100 στόχους.

1922: Κάνει πρεμιέρα η πρώτη κινηματογραφική ταινία με θέμα τον Δράκουλα. Πρόκειται για την εντυπωσιακή εξπρεσιονιστική ταινία «Νοσφεράτου-Η συμφωνία του τρόμου», σε σκηνοθεσία Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου.

1924: Ο Φρανκ Καρουάνα (Frank Caruana) γίνεται ο πρώτος παίκτης μπόουλινγκ, που σημειώνει 2 συνεχόμενα perfect games.

1929: Αιματηρή σύρραξη σημειώνεται στην Ελευσίνα μεταξύ χωροφυλάκων και απεργών εργατών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις και να τραυματιστούν δέκα.

1930: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος καταστατικός χάρτης των Δημοσίων Υπαλλήλων.

1931: Ο Ντανιέλ Σαλαμάνκα Ούρεϊ ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Βολιβίας.

1933: Εκλογική νίκη των αντιβενιζελικών κομμάτων (Ηνωμένη Αντιπολίτευση), τα οποία συνασπίστηκαν υπό την αρχηγία του Παναγή Τσαλδάρη. Λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου (πλειοψηφικό με στενή περιφέρεια), τα κόμματα που πρόσκεινται στον Ελευθέριο Βενιζέλο (Εθνικός Συναγερμός), αν και λαμβάνουν περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλο συνδυασμό, εκλέγουν τελικά λιγότερους βουλευτές.

1933: Το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ παίρνει το 43,9% των ψήφων στις εκλογές και ξεκινά η κυριαρχία του στη Γερμανία.

1936: Πρώτη πτήση του βρετανικού μαχητικού αεροσκάφους “Spitfire”.

1940: Παρθενική παράσταση της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, με την οπερέτα του Στράους Νυχτερίδα. Εμπνευστής και πρώτος διευθυντής είναι ο Κωστής Μπαστιάς, τότε Γενικός Διευθυντής Κρατικών Σκηνών της Κυβέρνησης Μεταξά.

1940: Οι Φιλανδοί, φοβούμενοι έλλειψη βοήθειας εκ μέρους των Συμμάχων, στέλνουν απεσταλμένους στη Μόσχα για ειρήνη.

1940: Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΣΕ επικυρώνουν την απόφαση του Στάλιν για την εκτέλεση 25.700 πολωνών διανοουμένων και 14.700 πολωνών αιχμαλώτων. (Η Σφαγή του Κατίν)

1941: Η Βρετανία διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Βουλγαρία και ετοιμάζει αεροπορική επιδρομή.

1943: Πραγματοποιείται στη Βρετανία η πρώτη πτήση του μαχητικού αεροσκάφους Gloster Meteor.

1945: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αμερικανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Κολονία. Την ίδια μέρα, ο γερμανικός στρατός διατάσσει τη στρατολόγηση αγοριών, που γεννήθηκαν το 1929.

1946: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ εκφωνεί τον περίφημο λόγο του στο Φούλτον του Μιζούρι, και εισαγάγει στο πολιτικό λεξιλόγιο την έκφραση "σιδηρούν παραπέτασμα", που αναφέρεται στην χώρες του Ανατολικού Μπλοκ. Ο λόγος αυτός θεωρείται η αρχή του Ψυχρού Πολέμου.

1950: Λήγει η απεργία των ανθρακωρύχων, που κρατούσε εδώ και δύο μήνες στις ΗΠΑ, μετά από συμφωνία της Κυβέρνησης με τα συνδικάτα.

1952: Μεγάλη στρατιωτική σύσκεψη πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του αρχιστράτηγου του ΝΑΤΟ, στρατηγού Αϊζενχάουερ.

1956: Πραγματοποιείται η πρώτη προβολή στην τηλεόραση της ταινίας Κινγκ Κονγκ.

1956: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος», με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Θεωρείται μία από τις κορυφαίες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

1958: Εκτοξεύεται ανεπιτυχώς ο Explorer 2, μέρος του αμερικανικού μη επανδρωμένου προγράμματος για την εξερεύνηση του διαστήματος Explorer.

1959: Η ελληνική Βουλή τιμά τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, σε ειδικές συνεδριάσεις.

1960: Απολύεται από το στρατό ο Έλβις Πρίσλεϊ.

1962: Στο πλαίσιο του Ανένδοτου Αγώνα, διοργανώνεται στο θέατρο «Χατζηχρήστου» η πρώτη ογκώδης συγκέντρωση της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, στην οποία θα μιλήσει και ο Γεώργιος Παπανδρέου. Εκεί προβάλλεται για πρώτη φορά και το σύνθημα «1-1-4» (ο αριθμός του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος του 1952, που ορίζει ότι «Η τήρησις του παρόντος Συντάγματος αφιερούται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων»). Μετά τη συγκέντρωση ακολουθεί διαδήλωση, που καταλήγει σε συγκρούσεις με την Αστυνομία.

1967: Απομονώνεται για πρώτη φορά το χημικό στοιχείο Ντούμπνιουμ.

1968: Επιτρέπονται για πρώτη φορά οι αγώνες επαγγελματικού τένις στο Γουίμπλεντον.

1969: Ο Γκούσταβ Χάινεμαν εκλέγεται Πρόεδρος της Δυτικής Γερμανίας.

1971: Πραγματοποιείται η πρώτη ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού των Led Zeppelin, "Stairway to Heaven".


1972: Ο Μίκης Θεοδωράκης εγκαταλείπει το ΚΚΕ.

1974: Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται από τη δυτική όχθη της Διώρυγας του Σουέζ.

1975: Στο Κουβέιτ, εθνικοποιούνται οι πετρελαιοβιομηχανίες.

1978: Εκτοξεύεται ο δορυφόρος Landsat 3.

1981: Μεγάλη σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,2 Ρίχτερ, σημειώνεται τα μεσάνυχτα, προκαλώντας νέο κύμα πανικού στην πρωτεύουσα, κυρίως όμως στη Χαλκίδα, τη Θήβα και τη γύρω περιοχή. Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν οι Πλαταιές και το χωριό Καπαρέλλι.

1982: Ο σοβιετικός δορυφόρος Venera 14 προσγειώνεται στην Αφροδίτη.

1990: Εκλέγεται πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με 57,5%, ο Σωτήρης Πολύδωρας, έναντι 42,5%, που παίρνει ο αντίπαλος του Τάκης Παπάς.

1992: Στην Κροατία, 538 ιστορικά μνημεία καταστρέφονται ή παθαίνουν σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς του γιουγκοσλαβικού στρατού.

1993: Σύμφωνα με την οργάνωση "Earth Watch" του ΟΗΕ, απαιτούνται 225 τρις δρχ. για να απορρυπανθεί ο πλανήτης μας.

1994: Στη Νότια Αφρική, το κόμμα των ακροδεξιών λευκών Λαϊκό Μέτωπο Αφρικάνερ αποφασίζει να μην πάρει μέρος στις πρώτες πολυφυλετικές εκλογές που θα γίνουν στη χώρα τον επόμενο μήνα.

1995: Σημειώνεται το χειρότερο ατύχημα στην ιστορία του Americas Cup όταν ένα σκάφος 75 μέτρων από την Αυστραλία σπάει στη μέση και βυθίζεται στη θάλασσα του Σαν Ντιέγκο, αλλά τα 17 μέλη του πληρώματος σώζονται.

1996: Στις ΗΠΑ, η Γερουσία εγκρίνει νομοσχέδιο για την ενίσχυση του οικονομικού εμπάργκο στην Κούβα.

1997: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ινάλ Μπατού δηλώνει ότι η Αμμόχωστος θα εποικισθεί εάν εγκατασταθούν στην Κύπρο οι ρωσικοί πύραυλοι S-300.

1998: Η NASA ανακοινώνει ότι, η ερευνητική αποστολή Clementine που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ανακάλυψε νερό στους πολικούς κρατήρες αρκετό για να συντηρήσουν μία ανθρώπινη αποικία καθώς και ένα σταθμό ανεφοδιασμού πυραύλων.

2000: Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους κατά την διάρκεια διεθνούς μίτινγκ στη Μόσχα με 9.750 βαθμούς. Στο ίδιο αγώνισμα ο Γιώργος Ελησσιάδης κατατάσσεται 8ος, ενώ στο δίζυγο ο Βασίλης Τσολακίδης 6ος.

2000: Αυτοκτονεί σε ηλικία 37 ετών η πορνοστάρ Λόλο Φεράρι. Κατείχε για χρόνια το ρεκόρ της γυναίκας με το μεγαλύτερο στήθος.

2001: Ποδοπατούνται μέχρι θανάτου 35 μουσουλμάνοι προσκυνητές κατά το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα.

2003: Έρχεται στο φως της δημοσιότητας η σύλληψη και κράτηση του 25χρονου Έλληνα φοιτητή Χαράλαμπου Δουσεμετζή, από τις βρετανικές Αρχές, με την κατηγορία της κατοχής αντικειμένων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε στην προετοιμασία είτε στη διεξαγωγή τρομοκρατικής ενέργειας. Ο Δουσεμετζής φέρεται να έχει δική του ιστοσελίδα, όπου αναφέρει την επιθυμία του να γίνει μέλος της 17Ν, ενώ στο δωμάτιο του βρέθηκαν αφίσες της οργάνωσης, δύο σφραγίδες με το αστέρι και το λογότυπό της, μια προκήρυξή της και βιβλία για διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Δουσεμετζής παραπέμπεται σε δίκη σε τοπικό δικαστήριο της κωμόπολης Μπίλντελντον ωστόσο, η πολιτική αγωγή στις 7 Απριλίου αποσύρει τις κατηγορίες και ο φοιτητής αφήνεται ελεύθερος.

2003: 17 πολίτες σκοτώνονται στη Χάιφα μετά από βομβιστική ενέργεια της Χάμας σε λεωφορείο.

2009: Διάγγελμα του Κώστα Καραμανλή, με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι απαιτείται επαγρύπνηση, ενώ διαβεβαιώνει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα δώσει λύσεις, αρκεί να υπάρχει συνεννόηση και συνένωση δυνάμεων.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1512 - Γεράρδος Μερκάτορ, Φλαμανδός χαρτογράφος.

1685 - Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, Γερμανός συνθέτης.

1696 – Τζανμπαττίστα Τιέπολο, Ιταλός ζωγράφος.

1750 – Ζαν-Μπατίστ ντε Βιλουαζόν, Γάλλος λόγιος.

1841 - Φρειδερίκος Κ. Καρρέρ, Έλληνας συγγραφέας και πολιτικός.

1857 - Άγγελος Γιαλλινάς, Έλληνας ζωγράφος.

1871 – Ρόζα Λούξεμπουργκ, Γερμανίδα επαναστάτρια.

1901 - Λούις Καν, Εσθονός αρχιτέκτονας.

1908 – Ρεξ Χάρισον, Άγγλος ηθοποιός.

1910 – Μομοφούκου Άντο, Ταϊβανέζος επιχειρηματίας.

1918 - Τζέιμς Τόμπιν, Αμερικανός οικονομολόγος.

1922 – Πιερ Πάολο Παζολίνι, Ιταλός συγγραφέας και σκηνοθέτης.

1925 - Πολ Βερζέ, Γάλλος πολιτικός.

1929 – J. B. Lenoir, Αμερικανός τραγουδοποιός.

1933 – Κώστας Λινοξυλάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1935 - Γεώργιος Τόλης, Έλληνας ιατρός.

1942 – Φελίπε Γκονθάλεθ, Ισπανός πολιτικός.

1942 - Αντριέν Ουνγκμπετζί, πρωθυπουργός του Μπενίν.

1945 - Ράντι Μάτσον, Αμερικανός αθλητής.

1950 – Φερνάντο ντα Πιεντάντε Ντίας ντος Σάντος, πρωθυπουργός της Ανγκόλας.

1955 - Γιώργος Παπαστάμκος, Έλληνας νομικός και πολιτικός.

1963 – Τζόελ Όστιν, Αμερικανός επίσκοπος.

1966 – Άασιφ Μάντβι, Ινδός ηθοποιός.

1968 – Γκόρντον Μπάιναϊ, Ούγγρος πολιτικός.

1969 - Θανάσης Βισκαδουράκης, Έλληνας ηθοποιός.

1970 – Τζον Φρουσιάντε, Αμερικανός μουσικός (Red Hot Chili Peppers).

1972 – Λούκα Τουρίλλι, Ιταλός μουσικός.

1973 – Γιάννης Αναστασίου, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1974 – Εύα Μέντες, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1975 - Μουσά Μαρά, Μαλινέζος πολιτικός.

1976 – Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Λιθουανός καλαθοσφαιριστής.

1982 - Μίλος Μάριτς, Σέρβος ποδοσφαιριστής.

1984 – Γκιγιόμ Οαρό, Γάλλος ποδοσφαιριστής.

1986 - Μίκα Νιούτον, Ουκρανή τραγουδίστρια και ηθοποιός.

1993 - Δημήτρης Διαμαντάκος, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1417 - Μανουήλ Γ΄ Μέγας Κομνηνός, αυτοκράτορας της Τραπεζούντας.

1534 - Κορρέτζο, Ιταλός ζωγράφος.

1815 - Φραντς Άντον Μέσμερ, Γερμανός ιατρός.

1827 – Αλεσάντρο Βόλτα, Ιταλός φυσικός.

1827 – Πιέρ Σιμόν Λαπλάς, Γάλλος μαθηματικός.

1876 - Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε, Ιταλός λιμπρετίστας.

1903 - Εζέν-Ανατόλ Ντεμαρσέ, Γάλλος χημικός.

1903 - Γκαστόν Παρί, Γάλλος λόγιος.

1907 – Φρίντριχ Μπλας, Γερμανός λόγιος.

1925 - Γιόχαν Γένσεν, Δανός μαθηματικός και μηχανικός.

1943 - Εδμόνδος Τορόν, Έλληνας αντιστασιακός.

1953 – Σεργκέι Προκόφιεφ, Ρώσος συνθέτης.

1953 – Ιωσήφ Στάλιν, Σοβιετικός ηγέτης.

1964 - Μίλτος Μανάκης, Έλληνας κινηματογραφιστής.

1966 – Άννα Αχμάτοβα, Ρωσίδα ποιήτρια.

1966 - Κωνσταντίνος Σπετσιώτης, Έλληνας αθλητής.

1970 - Ιωάννης Γιαννηκώστας, Έλληνας αξιωματικός του Ναυτικού.

1979 - Άγγελος Μαυρόπουλος, Έλληνας ηθοποιός.

1982 – Τζον Μπελούσι, Αμερικανός ηθοποιός.

1986 - Τζορτζ Νέλσον, Αμερικανός βιομηχανικός σχεδιαστής.

1989 - Θάνος Τζενεράλης, Έλληνας ηθοποιός.

1998 - Χρήστος Σβολόπουλος, Έλληνας αθλητικογράφος, προπονητής και αθλητής.

2000 – Ρένα Ντορ, Ελληνίδα ηθοποιός.

2004 - Φίλιππος Ηλιού, Έλληνας ιστορικός.

2006 - Μίλαν Μπάμπιτς, Σέρβος πολιτικός.

2011 – Μανώλης Ρασούλης, Έλληνας τραγουδοποιός.

2013 – Ούγκο Τσάβες, Βενεζουελανός πολιτικός.

2016 - Παναγιώτης Τέτσης, Έλληνας ζωγράφος.

2016 - Ρέι Τόμλινσον, Αμερικανός προγραμματιστής υπολογιστών.

2016 - Νικόλαους Χάρνονκουρτ, Αυστριακός διευθυντής ορχήστρας.

2017 - Κουρτ Μολλ, Γερμανός βαθύφωνος.