DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης, καλλιτεχνικό πρόγραμμα από 31 Μαρτίου έως 4 Απριλίου

01 Peran

Πέραν
το καφέ αμάν της πόλης
καλλιτεχνικό πρόγραμμα από 31 Μαρτίου έως 4 Απριλίου

Πέμπτη 31 Μαρτίου
Γιώργος Τσιατσούλης -το ακορντεόν στην ελληνική μουσική-

Την Πέμπτη, 31 Μαρτίου, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», στις 22.30, ο γνωστός ακορντεονίστας Γιώργος Τσιατσούλης παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι από το 1930 έως το 1950. Με τον Γιάννη Κάτο στο μπουζούκι, την κιθάρα και το τραγούδι, τον Νίκο Τσιατσούλη στα κρουστά και το τραγούδι, την Ανατολή Κουγιουμτζίδου στο τραγούδι και τον Γιώργο Χρονόπουλο στην κιθάρα και το τραγούδι.
Ο Γιώργος Τσιατσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Παίζει ακορντεόν από την ηλικία των οκτώ ετών. Ξεκίνησε σπουδάζοντας κλασική μουσική, δείχνοντας παράλληλα ενδιαφέρον για την jazz, για την ελληνική παραδοσιακή μουσική, αλλά και για τις μουσικές παραδόσεις άλλων χωρών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ακορντεόν παίρνοντας και τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών το 1994, σπουδάζοντας παράλληλα πιάνο και αρμονία. Η ολοκλήρωση των θεωρητικών σπουδών ήρθε το 1998, με την απόκτηση πτυχίου Αρμονίας. Από το 1995 εργάζεται ως επαγγελματίας μουσικός. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Παντελής Θαλασσινός, ενώ παράλληλα δημιουργεί και λαμβάνει μέρος σε μουσικά σχήματα με τα οποία εμφανίζεται σε συναυλίες στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (Gadjo Dilo, GoJam Group κ.ά.), συνθέτοντας, ενορχηστρώνοντας, διασκευάζοντας και εκτελώντας μουσική.
«Το ακορντεόν στην ελληνική μουσική» είναι η παρουσίαση από σύγχρονους σολίστες του ακορντεόν μιας σειράς διαφορετικών προγραμμάτων ο καθένας, με κοινό σημείο αναφοράς τη «θέση» του οργάνου στην ορχήστρα. Δηλαδή, προγράμματα επικεντρωμένα σε μουσικές και τραγούδια όπου το κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας θα είναι το ακορντεόν, όπως τότε, την περίοδο 1920-1932, που το μπουζούκι εξέλειπε σαν κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας και πρωταγωνιστούσαν, κυρίως, το βιολί, το μαντολίνο και η αρμόνικα, που μεσουρανούσε επί 30 χρόνια ως λαϊκό όργανο στην Ελλάδα, πριν αντικατασταθεί από το ακορντεόν. Πρόκειται για μια ιδέα του δεξιοτέχνη του ακορντεόν και συνθέτη Ηρακλή Βαβάτσικα, που αγκαλιάστηκε από το «Πέραν» και βασίζεται στη μελέτη του σχετικά με τη «θέση» της αρμόνικας στη μουσική της περιόδου 1920-1932 και, ιδιαίτερα, στον προπολεμικό μουσικό Αντώνη Αμιράλη, ή αλλιώς «Παπατζή».
Ο Αντώνης Αμιράλης γεννήθηκε το 1896 στο Κορδελιό της Σμύρνης και ήταν συνθέτης, στιχουργός και ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες δεξιοτέχνες της αρμόνικας, ο οποίος είναι άγνωστος στον κόσμο. Είχε ηχογραφήσει 68 ορχηστρικά κομμάτια, εκ των οποίων τα 25 είναι γνωστά, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε χέρια συλλεκτών. Ήταν μουσικός  μιας εποχής που οι συνθέτες με τους οργανοπαίχτες, τους στιχουργούς, τους τραγουδιστές είναι όλοι ένα, όταν το δημοτικό τραγούδι μεταλλάσσεται στην πρώτη του –καταγεγραμμένη, τουλάχιστον- ρεμπέτικη μορφή. Αυτή η εποχή ουσιαστικά «εκπαιδεύει» την επόμενη γενιά του ρεμπέτικου, που όλοι γνωρίζουμε και έχει περάσει πια στο DNA μας, τον Μάρκο, τον Τσιτσάνη κτλ. Οι νέοι μουσικοί που ήρθαν από τη Σμύρνη έδωσαν την αισθητική πλευρά αυτής της μουσικής. Η συγκεκριμένη μελέτη του Ηρακλή Βαβάτσικα αποσκοπεί στην ανάδειξη ενός ρεπερτορίου, το οποίο ήταν κρυμμένο σε συρτάρια συλλεκτών.
Αφιερωμένες  -και αφοσιωμένες- βραδιές, λοιπόν, στην, παρεξηγημένα χαμένη στο χρόνο, αρμόνικα και την τεχνική του μουσικού θρύλου και βιρτουόζου Αμιράλη, ο οποίος μπόρεσε να περικλείσει, αλλά και να αναπτύξει τα κυρίαρχα μουσικά μοτίβα της εποχής εκείνης και να δημιουργήσει, ταυτόχρονα, έναν δικό του κώδικα παιξίματος στα κουμπιά του, εκφράζοντας με ένα συναρπαστικό τρόπο τη μουσική της εποχής του.

Είσοδος: Τραπέζι: 5,00 ευρώ/άτομο, Μπαρ: Ελεύθερη είσοδος.
Πληροφορίες στο σύνδεσμο: http://peran.gr/mousiko-imerologio/690-1930-1950/event_details

Παρασκευή 1 Απριλίου
Σόλων Λέκκας «Κατά Μάρκον…»

Την Παρασκευή 1 Απριλίου, στις έντεκα το βράδυ, ο Σόλων Λέκκας έρχεται στο «Πέραν το καφέ αμάν της πόλης», σε ένα πρόγραμμα που «ευαγγελίζεται» τον Μάρκο Βαμβακάρη, μέσω του οποίου επιβεβαιώνεται ότι το ρεμπέτικο αποτελεί οργανική και αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Ο Μάρκος μπορεί να θεωρηθεί «γέφυρα» ανάμεσα στο σμυρναίικο και το ρεμπέτικο τραγούδι. Έτσι, η αυθεντική και ιδιαίτερη ερμηνεία του Λέκκα, που αγαπά πραγματικά τη μικρασιάτικη μουσική, αποτελεί δέσμευση για να διατηρηθεί ανόθευτος ο διαχρονικός παραδοσιακός μας πλούτος.
Μαζί τους η Δέσποινα Αποστολίδου στο τραγούδι, ο Βασίλης Κλάδης στην κιθάρα και ο Δημήτρης Γκίνης στο ακορντεόν.

Είσοδος: Τραπέζι: 5,00 ευρώ/άτομο συν ελάχιστη κατανάλωση 15,00 ευρώ/άτομο. Μπαρ: Ελεύθερη είσοδος.
Πληροφορίες στο σύνδεσμο: http://peran.gr/mousiko-imerologio/664-/event_details

Σάββατο 2 Απριλίου
στο καφέ-αμάν του «Πέραν»

Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 23.00, η γνωστή  ορχήστρα του καφέ-αμάν του «Πέραν» επιστρέφει ανανεωμένη για να μας χαρίσει αξέχαστες βραδιές με ήχους και μουσικές Δύσης και Ανατολής, προσφέροντας ουσιαστική διασκέδαση και ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μικρασιάτικα, τούρκικα, ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά τραγούδια, «δένοντας» αρμονικά το μπουζούκι με το κανονάκι, το λαούτο και το σάζι, την ελληνική γλώσσα με την τουρκική. Οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του καφέ αμάν της πόλης συνυφαίνουν ένα πολύχρωμο μουσικό χαλί, αποδεικνύοντας πως η μουσική δεν έχει σύνορα.
Την ορχήστρα αποτελούν οι: Ροδή Γκιούλ-τραγούδι, Παναγιώτης Μπαρμπερίου-τραγούδι/τζουράς, Σπύρος Γκούμας–μπουζούκι, Ρία Ελληνίδου-τραγούδι/κρουστά, Ορέστης Μαυρόπουλος–βιολί, Στέλιος Βαρβέρης–ούτι/κιθάρα, Λουκάς Μεταξάς-κοντραμπάσο, Ανδρέας Νιάρχος –κρουστά.

Είσοδος: Τραπέζι: 5,00 ευρώ/άτομο συν ελάχιστη κατανάλωση 15,00 ευρώ/άτομο. Μπαρ: 3,00 ευρώ/άτομο.
Πληροφορίες στο σύνδεσμο: http://peran.gr/mousiko-imerologio/700-/event_details

Κυριακή 3 Απριλίου
Σόλων Λέκκας-Μάνος Κουτσαγγελίδης  «αμάν, αμάν, αμανέ…»

Ο Σόλων Λέκκας συναντά τον Μάνο Κουτσαγγελίδη στη μουσική σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», την Κυριακή 3 Απριλίου, στις 15.30. Μαζί τους ο Μανώλης Κόττορος στο βιολί και ο Κώστας Σιδερής στο λαούτο.
Ο σπουδαίος αμανετζής από τη Μυτιλήνη, «θέλει να τραγουδά αυτά τα τραγούδια τα μικρασιάτικα, τα παλιά». Είναι ερασιτέχνης, επειδή ακριβώς αγαπά πραγματικά την τέχνη που υπηρετεί. Είναι αυτοδίδακτος, γιατί «ο αμανές δε διδάσκεται, τον έχεις μέσα σου». Είναι αυθεντικός. Η ιδιαιτερότητα της φωνής του, το εύρος της και το συναίσθημα που την πλημμυρίζει συγκινούν ακόμη και εκείνους που δεν έχουν ασχοληθεί τόσο με το παραδοσιακό τραγούδι. Η απλότητα και η αμεσότητά του κερδίζουν ακόμα και το πιο δύσκολο κοινό.
Ο Μάνος Κουτσαγγελίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική σε ηλικία οκτώ ετών. Στα δεκαεπτά του, ήδη διδάσκει παραδοσιακή μουσική και όργανα στο Ωδείο Αλεξανδρούπολης. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στη μουσική από διάφορους φορείς. Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον Χρόνη Αηδονίδη, την Ξανθίππη Καραθανάση, την Νίτσα Τσίτρα κ. ά.
Ο Μανώλης Κόττορος γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει καταγωγή από το Αγαθονήσι Δωδεκανήσων. Δεξιοτέχνης του βιολιού, συνεργάζεται με σημαντικούς καλλιτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής, λαϊκής και έντεχνης μουσικής με πολλές συμμετοχές στην δισκογραφία και πολλές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Έχει επιμεληθεί τη δισκογραφική έκδοση «ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ τραγούδια και σκοποί» και έχει κυκλοφορήσει το πρώτο προσωπικό CD «ΝΟΤΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ» που παίζει και τραγουδάει παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια των Δωδεκανήσων.
Ο Κώστας Σιδερής κατάγεται από τη Νάξο. Σπούδασε Βυζαντινή μουσική με δάσκαλο τον Λυκούργο Αγγελόπουλο, ενώ φοίτησε στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής μας Μουσικής» με δάσκαλο τον Σίμωνα Καρά, για 4 χρόνια. Διδάσκει ταμπουρά, πολίτικο λαούτο και λαούτο στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης, Ασχολείται με την έρευνα και την καταγραφή των δημοτικών μας τραγουδιών, χορών και εθίμων με επιτόπιες καταγραφές. Έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς και συνθέτες δισκογραφικά και σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είσοδος: Τραπέζι: 5,00 ευρώ/άτομο συν ελάχιστη κατανάλωση 15,00 ευρώ/άτομο. Μπαρ: Ελεύθερη είσοδος.
Πληροφορίες στο σύνδεσμο: http://peran.gr/mousiko-imerologio/675-/event_details.

Δευτέρα 4 Απριλίου
Σόλων Λέκκας & Rebetien  «εφ’ όλης της ύλης»

Την Δευτέρα 4 Απριλίου, στις δέκα και μισή το βράδυ, ο μυτιληνιός αμανετζής Σόλων Λέκκας σμίγει στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» με τους «Rebetien» (Φώτης Βεργόπουλος – μπουζούκι/ τραγούδι, Κωστής Κωστάκης – κιθάρα/τραγούδι, Αυγερινή Γάτση – ακορντεόν/πιάνο/τραγούδι και Γιάννης Ζαρίας – βιολί/μπαγλαμάς) σε ένα μουσικό αντάμωμα «εφ’ όλης της ύλης» του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Είσοδος: Τραπέζι: 5,00 ευρώ/άτομο, Μπαρ: Ελεύθερη είσοδος.
Πληροφορίες στο σύνδεσμο: http://peran.gr/mousiko-imerologio/667-rebetien/event_details .

Σε συγκεκριμένα τραπέζια, από τα οποία η οπτική επαφή με τη σκηνή δεν είναι άμεση, δεν υπάρχει επιβάρυνση εισιτηρίου και δεν ισχύει η ελάχιστη κατανάλωση. Για παιδιά κάτω των οκτώ ετών η είσοδος είναι ελεύθερη και δεν ισχύει η ελάχιστη κατανάλωση. Διατίθεται και σαρακοστιανό μενού.

Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης
Λεωφόρος  Δεκελείας 20
Νέα Χαλκηδόνα
Κρατήσεις: 210-25.33.896
http://www.peran.gr 

Επικοινωνία-Ενημέρωση Τύπου:
Καλλιόπη Παπαδά, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.