DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη στη Σύρο

ICMFC20139ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη στη  Σύρο
VIVA V.E.R.D.I.
Το ακρωνύμιο του κρυφού επαναστατικού μηνύματος που δέσποζε στους τοίχους της Ιταλίας ολόκληρη τη δεκαετία του 1860, καλώντας τους Ιταλούς σε επανάσταση και ενοποίηση υπό την αιγίδα του Βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ του δεύτερου (Vittorio Emanuele Re D'Italia), και τιμώντας παράλληλα τον αγαπημένο συνθέτη των Ιταλών, Giuseppe Verdi, είναι το σύνθημα του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τη γέννηση του Verdi, το φεστιβάλ τιμά τον μεγάλο συνθέτη με ένα τριήμερο αφιέρωμα, που κορυφώνεται τις δύο τελευταίες μέρες του φεστιβάλ (23 και 24 Αυγούστου) με τον “Rigoletto”, έργο με το οποίο εγκαινιάστηκε το θέατρο Απόλλων της Σύρου το 1864. Αυτή τη φορά, το έργο θα παρουσιαστεί σε μια πρωτοποριακή σύλληψη και ενορχήστρωση του Θεόδωρου Λεμπέση, στην οποία η εικοσαμελής ορχήστρα εγχόρδων Musica Vitae από τη Σουηδία θα συμπράξει με το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών της Καμεράτας της Σμύρνης, και με κορυφαίους Έλληνες σολίστ και συνεργάτες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως την υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη, τη μεσόφωνο Ειρήνη Καράγιαννη, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και τον βαρύτονο Χάρη Ανδριανό.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, αριστουργηματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, όπως το Κουιντέτο για πιάνο αρ. 2 σε λα μείζονα, έργο 81, του Antonin Dvorak (1841-1904), το Κουιντέτο για πιάνο σε φα ελάσσονα, έργο 34, του Johannes Brahms (1833 –1897), έργα του «επαναστάτη» του tango Astor Piazzolla (1921 – 1992) αλλά και μια μουσικoθεατρική παράσταση αφιερωμένη στον Γάλλο ιμπρεσιονιστή συνθέτη, που σύμφωνα με πολλούς μουσικοκριτικούς άλλαξε την πορεία της μουσικής, Claude Debussy (1862 – 1918).

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το φεστιβάλ πλαισιώνουν μουσικά καταξιωμένοι σολίστ, όπως ο διεθνούς φήμης Έλληνας πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ναυπλίου, Γιάννης Βακαρέλης, ο σχεδόν μόνιμος πλέον συνεργάτης του φεστιβάλ και 1ος κορυφαίος στη Βασιλική Ορχήστρα της Δανίας, Lars Bjornkjaer, η πιανίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ "Γύρω από το πιάνο" Αλεξάνδρα Νομίδου, τρεις βραζιλιάνικης καταγωγής σολίστ, ο τσελίστας Leonardo Altino, καθηγητής στο τμήμα μουσικής Rudi E. Scheidt του Πανεπιστημίου του Memphis στο Tennessee, ο βιολίστας Rafael Altino, κορυφαίος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Οντένσε και καθηγητής στη Μουσική Ακαδημία της Νότιας Δανίας, και η πιανίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ μουσικής δωματίου του Ρίο, Simone Leitao, ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών κιθαριστής, Κώστας Κοτσιώλης, και καλλιτεχνικός διευθυντής των φεστιβάλ κιθάρας Νάξου και Βελιγραδίου, ο πιανίστας αυτοσχεδιαστής και συνθέτης Γιώργος Ψυχογιός, δύο μουσικοί από το Βέλγιο, η βιολονίστα Isabelle Chardon, κορυφαία στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα του Βελγίου, και ο Christophe Delporte, ένας από τους κορυφαίους ακορντεονίστες της Ευρώπης και καθηγητής στο Institut Superieur de Musique et de Pedagogie (I.M.E.P.) στη Ναμύρ, και ο 1ος κορυφαίος στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Κυκλάδων, Γιάννος Μαργαζιώτης.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 16 Αυγούστου: Εργα Βίλα - Λόμπος, Αλτίνο, Μπραμς και Ντβόρζακ από τους Γιάννο Μαργαζιώτη (βιολί) Leonardo Altino (βιολοντσέλο), Simone Leitão (πιάνο), Lars Bjørnkjær (βιολί), Rafael Altino (βιόλα) και Γιάννη Βακαρέλη (πιάνο).
Σάββατο 17 Αυγούστου: Οι Leonardο Altino (βιολοντσέλο) και Ana Lúcia Garcia Altino (πιάνο) παρουσιάζουν David Popper (Hungarian Rhapsody, Op.68) και οι Γιάννος Μαργαζιώτης (βιολί), Lars Bjørnkjær (βιολί), Rafael Altino (βιόλα), Leonardo Altino (βιολοντσέλο) και Αλεξάνδρα Νομίδου (πιάνο), Μπραμς (Κουιντέτο για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων σε Φα ελάσσονα, έργο 34). Την ίδια βραδιά το Duo Rubato θα ερμηνεύσει Πιατσόλα.
Κυριακή 18 Αυγούστου: Συναυλία με έργα Μπρίτεν, Περτ, Ενέσκου κ.ά.
Τετάρτη 21 Αυγούστου: Η Ορχήστρα Musica Vitae παρουσιάζει το πρόγραμμα «Από τον Verdi στον Piazzolla». Μουσική Διεύθυνση: Fredrik Burstedt
Πέμπτη 22 Αυγούστου: Ο Γιώργος Ψυχογιός: αυτοσχεδιάζει στο πιάνο και στο ακορντεόν.
Παρασκευή 23 και Σάββατο 24 Αυγούστου: Ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός, η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη, ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου και η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη ερμηνεύουν τον «Ριγκολέτο» του Βέρντι. Συμμετέχουν η εικοσαμελής ορχήστρα εγχόρδων «Musica Vitae» και το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών της Καμεράτας της Σμύρνης.
 
Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων:
Σύρος: Θέατρο Απόλλων, 22810-85192
Αθήνα: Υπηρεσία εισιτηρίων 210-7234567 www.ticketservices.gr
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ. 21:00

Τιμές εισιτηρίων:
21, 23 & 24 Αυγούστου: Εξώστης: 15 ευρώ / Πλατεία & Θεωρεία: 20 ευρώ
16, 17, 18 & 22 Αυγούστου: Εξώστης: 10 ευρώ / Πλατεία & Θεωρεία: 15 ευρώ
Οικονομικό πακέτο 6 συναυλιών: 80 ευρώ (μόνο πλατεία)

ΧΩΡΟΣ. Θέατρο Απόλλων
Ερμούπολη
Σύρος